• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 12.2°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.0°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  3 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 8.2°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.0°C
  0 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  5 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.5°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.3°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  94%

Εναυσμα για ένα κίνημα διεκδικήσεων και προάσπισης εργασιακών δικαιωμάτων θεωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την αυριανή πανελλαδική απεργία, που προβλέπεται να είναι μαζική

ICONPRESS/ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Φωτ. αρχείου)

Η εργατική τάξη απαντά δυναμικά στα Μνημόνια

 • A-
 • A+

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης (12/11) συγκεντρώνονται τα βλέμματα της εργατικής τάξης.

Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη πανεργατική απάντηση στο πακέτο των προωθούμενων κυβερνητικών μέτρων, με τους διοργανωτές της να φιλοδοξούν ότι μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για ένα δυνατό κίνημα διεκδικήσεων και προάσπισης εργασιακών δικαιωμάτων.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τις νέες και τους νέους όλης της χώρας στην απεργία και στο κεντρικό συλλαλητήριο των συνδικάτων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη: στην Αθήνα στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Το ΜΕΤΑ καλεί σε προσυγκέντρωση στη συμβολή Σταδίου και Πεσμαζόγλου.

Πρωτοβάθμια Σωματεία θα συγκεντρωθούν στις 11.00 στο Μουσείο (στη Θεσσαλονίκη προσυγκέντρωση στις 10.00, στην Καμάρα).

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ορίστηκε στις 10.30 στην πλατεία Ομονοίας (Θεσσαλονίκη, 10.30 στο Αγαλμα Βενιζέλου).

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10.30 στο Μουσείο (Πατησίων). Ομοίως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η Λαϊκή Αντίσταση ΑΑΣ καλεί στις 10.30 Πατησίων και Χαλκοκονδύλη. Αντιεξουσιαστές καλούν στις 11.00 στο Μουσείο.

«Η κυβέρνηση, αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, συνεχίζει τις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, εφαρμόζοντας ένα νέο σκληρό μνημόνιο με επαχθείς όρους, προχωρώντας σε νομοθετήματα που καταργούν κάθε παροχή και κοινωνική ασφάλεια», αναφέρει η ΓΣΕΕ, ενώ η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι «οι κυβερνήσεις αλλάζουν – οι ίδιες πολιτικές συνεχίζονται».

Από τις ανακοινώσεις Ομοσπονδιών και Σωματείων τεκμαίρεται ότι η συμμετοχή στην απεργία θα είναι μαζική.

Οι εκπαιδευτικοί

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ (Φωτ. αρχείου)

Ανάμεσα σε άλλους, θα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί δημόσιου (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) και ιδιωτικού τομέα (ΟΙΕΛΕ, ΣΙΕΛ - προσυγκέντρωση 10.30, Χαλκοκονδύλη και Πατησίων) και η ΠΟΕ-ΟΤΑ (προσυγκέντρωση ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 10.00, στην πλατεία Καραϊσκάκη - προσυγκέντρωση Συνδικάτου ΟΤΑ στις 10.00, στην πλατεία Κάνιγγος).

Το «παρών» στις απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να δώσει και ο εμπορικός κόσμος.

Συμμετοχή αποφάσισε και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), έπειτα όμως από σχετικές αποφάσεις των τοπικών συλλόγων και Ομοσπονδιών.

Και η ΓΕΝΟΠ στον απεργιακό χορό, η οποία καλεί τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο των συνδικάτων και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα.

Κλειστά θα μείνουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι την Πέμπτη, με την Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) να καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία, ενώ από τα καθήκοντά τους θα απέχουν και οι δικηγόροι της χώρας, ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των κατά τόπους συλλόγων.

Οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας -γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, ιδιώτες γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, φυσικοθεραπευτές- συμμετέχουν στην αυριανή πανεργατική πανελλαδική απεργία.

Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το προσωπικό ασφαλείας των δημόσιων νοσοκομείων καθώς και από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Ομόφωνες αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία έχουν λάβει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ -ΠΕΔΥ), ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ).

Στην απεργία θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) να κηρύσσει 24ωρη απεργία από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις 06.00 της επομένης σε όλα τα έντυπα, την ΕΡΤ αλλά και τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της χώρας, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας καθώς και τα γραφεία Τύπου.

Στον χώρο των μεταφορών, δεν θα διεξαχθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ώς και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) συμμετέχουν στην απεργία.

Ηδη η ΠΝΟ έχει διαμηνύσει ότι εάν δεν δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα βασικά αιτήματα του κλάδου, οι ναυτεργάτες θα προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΟΜΥΛΕ καλεί τους εργαζομένους στον ΟΛΠ να δώσουν το «παρών» στην κεντρική συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος και τους λιμενεργάτες των άλλων περιοχών να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις των τοπικών Εργατικών Κέντρων.

Σε αλλαγή της ώρας αναχώρησης σε ένα σκέλος, καθώς και στην ακύρωση 36 σκελών πτήσεων προχωρά η Olympic Air, καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας συμμετέχει επίσης στην αυριανή απεργία.

Ακινητοποιημένοι θα είναι την Πέμπτη οι συρμοί του μετρό, του προαστιακού και του ΟΣΕ. Αλλαγές στα δρομολόγια του εθνικού σιδηρόδρομου θα ξεκινήσουν από το απόγευμα της σημερινής ημέρας και θα ομαλοποιηθούν ώς το μεσημέρι της Παρασκευής. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), καλώντας τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στην πλατεία Kλαυθμώνος, στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης.

Οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ συμμετέχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, ο ΗΣΑΠ και το τραμ θα λειτουργήσουν μεταξύ 10.00 και 16.00, ενώ λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν μεταξύ 09.00 και 21.00.

Διεθνής συμπαράσταση

Την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στις ελληνικές συνδικαλιστικές Συνομοσπονδίες για τη γενική απεργία της 12ης Νοέμβρη και για τον αγώνα τους για την αμφισβήτηση της προωθούμενης κυβερνητικής πολιτικής εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία των Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU).

«Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση της έμμεσης φορολογίας, σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τμημάτων του δημόσιου τομέα (ενέργεια, ύδρευση, λιμάνια και αεροδρόμια), καθώς και περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Συμφωνούμε ότι οι πολιτικές αυτές είναι απλά μια συνέχιση της λιτότητας που δεν έχει συμβάλει καθόλου στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα», σημειώνει μεταξύ άλλων η EPSU.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δεύτερη φορά... απεργιακά
Στους δρόμους ξανά μέσα σε 20 μέρες οι εργαζόμενοι εν όψει ασφαλιστικού και πλειστηριασμών. Πού θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές συγκεντρώσεις των συνδικαλιστικών και κομματικών φορέων. Πώς θα κινηθούν τα μέσα...
Δεύτερη φορά... απεργιακά
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για να μη ριχτούν στα... σκουπίδια
Επειτα από τη μαζική χθεσινή πορεία, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα επεκτείνουν τους αποκλεισμούς από τα αμαξοστάσια στους ΧΥΤΑ, απέχουν από την εργασία το Σαββατοκύριακο, κηρύσσουν στάσεις και...
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για να μη ριχτούν στα... σκουπίδια
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κυριακή αργία με κινητοποιήσεις
«Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά». Με αυτό το σύνθημα κατέβηκαν σε απεργία οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που άνοιξαν χθες -πρώτη ημέρα του «δεκαήμερου ενδιάμεσων φθινοπωρινών...
Κυριακή αργία με κινητοποιήσεις
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στάση αναμονής από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τους συμβασιούχους
Μπορεί η χθεσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων του Δήμου Θεσσαλονίκης να ήταν κατά γενική ομολογία επιτυχημένη, όπως και οι συνελεύσεις τους, ωστόσο κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την ώρα τουλάχιστον δεν...
Στάση αναμονής από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τους συμβασιούχους
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Συμβασιούχοι... στα σκουπίδια
Δυναμικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ έπειτα από την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που οδηγεί στην ανεργία 15.000 εργαζομένους με συμβάσεις έργου στον τομέα της καθαριότητας των...
Συμβασιούχοι... στα σκουπίδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας