• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.3°C / 4.5°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 5.6°C
  4 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 5.0°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.7°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 4.6°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.5°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.9°C
  0 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.6°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.5°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 2.8°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 7.1°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 4.8°C
  1 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 4.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 5.7°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  72%

Το δικαίωμα των πενταμηνιτών, «ωφελούμενων» εργαζομένων στη λήψη αδειών αναγνωρίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα ύστερα από αγώνα των δημοτικών υπαλλήλων για τους συναδέλφους τους

Μια πρώτη νίκη για τους «ωφελούμενους»

 • A-
 • A+

Μια μικρή κατάκτηση, με πολλές μεγαλύτερες να παραμένουν αντικείμενο διεκδίκησης, πέτυχαν δημοτικοί υπάλληλοι υπέρ των συναδέλφων τους στη λεγόμενη κοινωφελή εργασία.

Το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα υιοθέτησε και υπερψήφισε πρόταση-ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων, αποφασίζοντας τη χορήγηση κανονικών, γονικών και αναρρωτικών αδειών στους «ωφελούμενους»-ανέργους και αναγνωρίζοντας, στην ίδια απόφαση, ότι οι πεντάμηνες συμβάσεις τους συνιστούν εξαρτημένη εργασία.

Ηδη η γενική γραμματέας του δήμου έστειλε έγγραφο στις δημοτικές υπηρεσίες τονίζοντας ότι θα δίνονται άδειες έπειτα από αίτηση του εργαζομένου στη Διεύθυνση όπου απασχολείται.

Μέχρι στιγμής, η χορήγηση κανονικών αδειών δεν προβλέπεται από τον νόμο, ενώ οι ειδικές δεν χορηγούνται χωρίς ισόχρονη παράταση των ημερών εργασίας των συμβασιούχων. Η εξέλιξη, όμως, στον Δήμο Βύρωνα συμπίπτει με αντίστοιχες πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας.

Οπως ενημερώνουν κύκλοι της αρμόδιας για την καταπολέμηση της ανεργίας αναπληρώτριας υπουργού, η Ρ. Αντωνοπούλου έχει συντάξει και αποστείλει στα συναρμόδια υπουργεία κοινή υπουργική απόφαση που τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία, τόσο για το τρέχον όσο και για τα επόμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στην κατεύθυνση εναρμόνισης με την κείμενη εργασιακή νομοθεσία.

Θα προβλέπει ρητά, μεταξύ άλλων, χορήγηση κανονικής άδειας, η οποία θα πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ. Ευρύτερος στόχος της επικείμενης απόφασης, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η πλήρης αποσαφήνιση των δικαιωμάτων των «ωφελουμένων» και το κλείσιμο κάθε «παράθυρου» που ευνοεί την εκμετάλλευσή τους από τον επιβλέποντα φορέα -εν προκειμένω τους δήμους.

Οι καταγγελίες που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες του υπουργείου για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας, μη τήρηση κανόνων ασφαλείας κ.ά. είναι πολλές. Χαρακτηριστικός, επίσης, είναι ο πρόσφατος βαρύτατος τραυματισμός πενταμηνίτη εργάτη στην καθαριότητα στον Δήμο Μεγαρέων.

Σε επιστολή της προς την ΚΕΔΕ, που κοινοποιήθηκε στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και στον ΟΑΕΔ, η κ. Αντωνοπούλου ζητεί να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου οι «ωφελούμενοι» να μην απασχολούνται στην αποκομιδή απορριμμάτων με απορριμματοφόρα, καθώς και να ληφθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα υπέρ της ασφάλειας και της διαφύλαξης της υγείας των συμβασιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, με εγκύκλιό της η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας, Δ. Χαλικιά, είχε αποσαφηνίσει ότι οι «ωφελούμενοι» που υπέστησαν εργατικό ατύχημα «συνεχίζουν να αμείβονται χωρίς καμία διακοπή και χωρίς υποχρέωση να αναπληρώσουν τις ημέρες κατά τις οποίες απουσιάζουν λόγω του εργατικού ατυχήματος».

Ως γνωστόν, η κοινωφελής εργασία συνιστά ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης και υπερεκμετάλλευσης των ανέργων. Παρ’ ότι εργάζονται με ωράριο και αντικείμενο μόνιμων υπαλλήλων, έπειτα από πέντε μήνες απασχόλησης επιστρέφουν στην ανεργία χωρίς καν να δικαιούνται επίδομα.

Στις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος υπέρ των «ωφελούμενων» περιλαμβάνονται:

•εφαρμογή της πάγιας εργατικής νομοθεσίας και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

•ημερομίσθιο ή μισθός με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει το υπουργείο Εσωτερικών με την ΠΟΕ ΟΤΑ (κατώτερος μισθός 781 ευρώ)

•αναγνώριση προϋπηρεσίας

•μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια, εμβολιασμό, μέσα ατομικής προστασίας

•καταβολή δεδουλευμένων κάθε μήνα.

«Οπως και άλλα σωματεία των ΟΤΑ, προσπαθούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά τους», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο Βύρωνα, Χ. Παναγιωτόπουλος.

«Δεν είναι “ωφελούμενοι”, είναι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δυστυχώς, εξελίσσεται σε βάρος τους ένα πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης ανέργων που εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ε.Ε., που καταπατά κάθε έννοια εργατικού δικαίου. Οι δήμοι έχουν ανάγκη από μόνιμο προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών τους. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να προχωρήσουν μαζικές προσλήψεις στους ΟΤΑ και να καταργηθούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας», συμπληρώνει.

Διασφάλιση των θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στα αντίστοιχα προγράμματα, δικαιώματα που κατοχυρώνονται και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για όλους, έχει ζητήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Χριστούγεννα στην ανεργία
Ακόμη μία κινητοποίηση χθες από τους συμβασιούχους των προγραμμάτων της λεγόμενης Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι αναμένεται να έχουν πεταχτεί στον δρόμο μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Ζητούν παράταση των συμβάσεων,...
Χριστούγεννα στην ανεργία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Χωρίς παράταση οι πενταμηνίτες
«Νομικά ανέφικτη» κρίθηκε η δυνατότητα παράτασης των πεντάμηνων συμβάσεων του τρέχοντος προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο συνάντησης της αν. υπουργού, Ράνιας Αντωνοπούλου, με...
Χωρίς παράταση οι πενταμηνίτες
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αντί σταθερής εργασίας, υποσχέσεις για παράταση
Τη δέσμευση ότι θα συνομιλήσει με τα συναρμόδια υπουργεία και την ΚΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθεί η επέκταση της διάρκειας της εργασίας των συμβασιούχων της λεγόμενης Κοινωφελούς Εργασίας παρείχε σε χθεσινή...
Αντί σταθερής εργασίας, υποσχέσεις για παράταση
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Και οι πενταμηνίτες έχουν δικαιώματα
Σε μια πρώτη κίνηση στην κατεύθυνση εναρμόνισης των δικαιωμάτων στη χορήγηση αδειών των απασχολουμένων με την κείμενη εργασιακή νομοθεσία προέβη το υπουργείο Εργασίας. Με εγκύκλιό της η γ. γ. Διαχείρισης...
Και οι πενταμηνίτες έχουν δικαιώματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινωφελής... επούλωση για τις πληγές της κρίσης
Το υπουργείο Εργασίας υλοποίησε μέχρι τώρα σε συνεργασία με τους δήμους προγράμματα συνολικού ύψους 342 εκατομ. ευρώ, προκειμένου να υποστηρίξουν με προσωρινή εργασία, σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα έργα, τους...
Κοινωφελής... επούλωση για τις πληγές της κρίσης
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Συμβασιούχοι... στα σκουπίδια
Δυναμικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ έπειτα από την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που οδηγεί στην ανεργία 15.000 εργαζομένους με συμβάσεις έργου στον τομέα της καθαριότητας των...
Συμβασιούχοι... στα σκουπίδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας