• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 12.9°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.4°C
  4 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 12.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.3°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 6.8°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 2.4°C
  4 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 10.7°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.9°C / 14.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.4°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  6 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  7 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.8°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 13.1°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 7.5°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  91%

Κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι οι συνεταιριστές στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της εκποίησης ακινήτων της πτωχευμένης ΦΙΛΚΕΡΑΜ τον Νοέμβριο

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Πλειστηριασμοί απειλούν το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ

 • A-
 • A+

Μια δικαστική απόφαση κλονίζει το επιτυχημένο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ. Σύμφωνα με αυτήν, στις 26 Νοεμβρίου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για την εκποίηση 14 ακινήτων της πτωχευμένης ΦΙΛΚΕΡΑΜ, εντός των οποίων βρίσκεται και το εργοστάσιο της θυγατρικής ΒΙΟΜΕ.

Η απόφαση εκδόθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος των συνδίκων πτώχευσης να βγει σε πλειστηριασμό το ενοποιημένο οικόπεδο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις για να ικανοποιηθούν η Εφορία, το ΙΚΑ, οι τράπεζες, οι προμηθευτές και οι πρώην εργαζόμενοι της ΦΙΛΚΕΡΑΜ.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι το οικόπεδο που πρόκειται να εκποιηθεί απαρτίζεται από 14 ξεχωριστά οικόπεδα, εκ των οποίων ορισμένα είχαν παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στην επιχείρηση ως στήριξη για τις θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί τότε.

Οπως υποστηρίζουν οι συνεταιριστές της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ, οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν αποτελούν περίπου το 1/7 του συνολικού οικοπέδου, έκταση που είναι εύκολα διαχωρίσιμη και όπως είναι φυσικό ζητούν την εξαίρεση της.

Υπό αυτές τις συνθήκες η αγωνία των ίδιων και των οικογενειών τους κορυφώνεται, διότι μετά το «λουκέτο» έδωσαν αγώνα σχεδόν τεσσάρων ετών προκειμένου να οργανώσουν το εργοστάσιο, να προχωρήσουν στην παραγωγή και να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Είναι ξεκάθαρο πως τίθεται θέμα επιβίωσης πλέον γι’ αυτούς. Τα οικολογικά καθαριστικά που παράγουν πηγαίνουν καλά, μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουν δημιουργήσει. Δεν υπάρχει πλέον ζωή γι’ αυτούς έξω από το εργοστάσιο.

«Ο αγώνας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον χώρο του εργοστασίου, τόσο ζωτικά για τη συνέχιση της παραγωγής, όσο και γιατί ένα από τα βασικά προτάγματα του εγχειρήματος είναι: Δεν φεύγουμε από όσα μας ανήκουν - Τα εργοστάσια στα χέρια των εργατών - Η παραγωγή στην κοινωνία», αναφέρει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην ΒΙΟΜΕ.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Μάκης Αναγνώστου είναι κατηγορηματικός: «Δεν πρόκειται να βγούμε από το εργοστάσιο. Μας κατέστρεψαν τη ζωή. Παλέψαμε μόνοι μας να την ξαναφτιάξουμε. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας την ξανακαταστρέψει».

Η γενική συνέλευση των εργαζομένων-συνεταιριστών, ξεκαθαρίζει:

■ Παλέψαμε τέσσερα χρόνια για ζωή και αξιοπρέπεια.

■ Επιλέξαμε να κάνουμε κοινωνικές συμμαχίες.

■ Στις 26 Νοεμβρίου ο κόσμος καλείται στα δικαστήρια να σταματήσει τον πλειστηριασμό.

Στο μεταξύ, στις 21 Oκτωβρίου οργανώνεται πορεία στη Θεσσαλονίκη από το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης, ενώ δράσεις στήριξης θα γίνουν και στην Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικές οι αιχμές των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕ για τη στάση της κυβέρνησης αλλά και της δικαιοσύνης απέναντι σε μια τεράστια κοινωνική αδικία που υφίστανται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους:

«Μέσα στις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν τον αγώνα μας ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ, με λόγια και δεσμεύσεις από το στόμα του ίδιου του σημερινού πρωθυπουργού για άμεση λύση στο ζήτημα της λειτουργίας του εργοστασίου. Βέβαια, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ οι δεσμεύσεις και τα λόγια άρχισαν να στρογγυλεύουν.

»Και η αποφασιστικότητα που έδειχνε ως αντιπολίτευση αντικαταστάθηκε με ατολμία και προτάσεις συμβιβασμού μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που είχαμε συναποφασίσει. Και αυτό που “κατάφερε” να κάνει είναι μετά από οκτώ μήνες διακυβέρνησης να αφήσει την υπόθεση της ΒΙΟΜΕ στα νύχια της δικαιοσύνης.

»Της δικαιοσύνης που ενώ καταδίκασε τη Χριστίνα Φιλίππου (πρώην ιδιοκτήτρια της ΦΙΛΚΕΡΑΜ) σε δεκάδες μήνες φυλακή, την αφήνει ελεύθερη, τάχα για να κάνει κοινωφελή εργασία σε δήμο όπου έχει “σχέσεις” η συγκεκριμένη κυρία, ενώ βέβαια δεν έχει πατήσει στον χώρο όπου έχει δεσμευτεί να εργάζεται.

»Τη δικαιοσύνη που αφήνει ελεύθερους αυτούς που καταχράστηκαν και κατέστρεψαν την ελληνική κοινωνία πέντε χρόνια τώρα και δεν έχει κάνει το παραμικρό για να τιμωρηθούν. Σε αυτά τα χέρια μας άφησε η πρώτη αριστερή κυβέρνηση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Φτώχεια και στην αλληλεγγύη
Το σωματείο εργαζομένων -και νυν ανέργων- Φιλκεράμ στράφηκε κατά αυτού της ΒΙΟΜΕ -παρότι το ίδιο αφεντικό τους επιφύλαξε την ίδια τύχη- αλλά και της κυβέρνησης επειδή το παράλληλο πρόγραμμα παγώνει τον...
Φτώχεια και στην αλληλεγγύη
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Το ποτάμι της ΒΙΟΜΕ δεν γυρίζει πίσω
Συζητήθηκε χθες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης το αίτημα των συνδίκων πτώχευσης, με αίτημα την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΒΙΟΜΕ, μεταξύ των οποίων και οι εγκαταστάσεις, όπου τα τελευταία δύο...
Το ποτάμι της ΒΙΟΜΕ δεν γυρίζει πίσω
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Και άνεργοι και κατηγορούμενοι
Εξιλαστήρια θύματα οι αγωνιστές της ΒΙΟΜΕ; Και όμως, απολογούμενος για την κατηγορία της παράνομης βίας βρέθηκε χθες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Μάκης Αναγνώστου,...
Και άνεργοι και κατηγορούμενοι
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Βιομηχανία... απολύσεων
​Βιομηχανία... μεθοδεύσεων για απολύσεις και ατομικές συμβάσεις έβγαλε στους δρόμους τους εργαζόμενους της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων Καβάλας. Οι εργαζόμενοι, αφού διαμαρτυρήθηκαν, απήργησαν,...
Βιομηχανία... απολύσεων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ
«Νομικό φάουλ» από τη νέα διοίκηση της εταιρείας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να προστατευθούν από αυθαίρετες ενέργειες....
Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΒΙΟΜΕ κινδυνεύει και ζητά αλληλεγγύη
​Το μαρτύριο του Προμηθέα Δεσμώτη βιώνουν οι συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει ακόμη με κάποια νομοθετική ρύθμιση να δώσει λύση για τέτοιου είδους συνεργατικά εγχειρήματα που...
Η ΒΙΟΜΕ κινδυνεύει και ζητά αλληλεγγύη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας