Αθήνα, 36°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
36°C
36.8° 34.8°
4 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
37°C
37.7° 34.7°
2 BF
35%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
39°C
39.0° 38.7°
3 BF
23%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
2 BF
31%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
38°C
37.9° 37.4°
4 BF
27%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
36°C
37.0° 34.0°
0 BF
37%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
33.4° 32.3°
2 BF
22%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
39°C
39.1° 39.1°
3 BF
18%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
35°C
36.5° 34.9°
4 BF
39%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
35°C
36.8° 34.4°
1 BF
35%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.4° 29.8°
5 BF
48%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
34°C
33.7° 32.3°
3 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
34°C
33.9° 33.9°
0 BF
52%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
37°C
37.4° 35.1°
2 BF
22%
Λαμία
Αίθριος καιρός
38°C
38.3° 35.5°
2 BF
27%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.8° 30.4°
4 BF
65%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
36°C
37.0° 35.4°
3 BF
19%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
35.5° 35.3°
4 BF
36%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
35°C
34.7° 33.7°
3 BF
47%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
35.3° 35.3°
2 BF
23%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
σωματείο σερβιτόρων μαγείρων

Η απόλυση έφερε κύμα εργοδοτικών νομικών επιθέσεων

Απολύθηκε από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όταν απαίτησε την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών που δεν είχε λάβει, βρέθηκαν ο ίδιος και το συνδικαλιστικό του σωματείο αντιμέτωποι με σωρεία δικαστικών διώξεων και με αγωγές τύπου SLAPP από την εργοδοσία με τις οποίες αξιώνει υπέρογκες χρηματικές αποζημιώσεις.

Όλα ξεκίνησαν στις 10 Δεκεμβρίου 2022 όταν ένας εργαζόμενος στο καφέ - μπαρ «Popolaros» στη συνοικία του Μετς στην Αθήνα που είχε προσληφθεί 8 μήνες νωρίτερα ως μπάρμαν απολύθηκε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αιφνιδιαστικά και εκδικητικά από τη εργοδοσία, εξαιτίας των διαμαρτυριών του για εξαντλητικά ωράρια εργασίας και των αξιώσεων του για την καταβολή νόμιμων αποδοχών.

Μετά την απόλυση του, ο εργαζόμενος, μαζί με το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων (ΣΣΜ) του οποίου είναι μέλος, διεκδίκησε οφειλόμενο ποσό από την εργοδοσία για δεδουλευμένες αποδοχές ενός μήνα, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα μη ληφθείσας άδειας, υπερωριακή απασχόληση, καθώς και νυχτερινές και κυριακάτικες προσαυξήσεις. Η εργοδοσία αρνήθηκε να του καταβάλει τα δεδουλευμένα, μη παραδεχόμενη τις απαιτούμενες οφειλές κάτι που έκανε και στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου είχε προσφύγει ο απολυμένος με σχετική καταγγελία.

Έκτοτε, ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι νομικών επιθέσεων από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος προς τον απολυμένο και το ΣΣΜ. Αρχικά, με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και με αγωγή με την οποία απαιτεί το χρηματικό ποσό των 45.000 ευρώ συνολικής αποζημίωσης για ηθική βλάβη (25.000 από τον εργαζόμενο και 20.000 από το σωματείο).

Από πλευράς του ο απολυμένος κατέθεσε αγωγή αξιώνοντας τα δεδουλευμένα του και να αναγνωριστεί ως άκυρη η απόλυσή του, καθώς και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, αφού μεταξύ άλλων, ο εργοδότης αφήνει αόριστες υπόνοιες για πλημμελή άσκηση της εργασίας του.

Στις 10 Μάιου 2023 εκδικάστηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τα ασφαλιστικά που αιτούνταν η εργοδοσία του «Popolaros». Το δικαστήριο αν και πιθανολόγησε ότι υπάρχουν οφειλές προς τον απολυμένο, με την απόφασή του δέχτηκε εν μέρει την αίτηση και έκρινε ότι η στάση του ίδιου και του σωματείου είναι (απλά) δυσφημιστική προς την επιχείρηση. Ωστόσο, με την απόφασή του απαγόρευσε προσωρινά στο σωματείο και τον απολυμένο οποιαδήποτε αναφορά στον ιδιοκτήτη του καταστήματος μέσω ηλεκτρονικών ή γραπτών μηνυμάτων, μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο, με συνθήματα, πανό, δια τηλεφώνου και ενώπιων άλλων προσώπων, εφόσον αυτά είναι προσβλητικά ή μειωτικά της προσωπικότητάς του. Επιπλέον, απαγόρευσε προσωρινά στον απολυμένο και στα μέλη του σωματείου να προσεγγίζουν το κατάστημα σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων, ειδάλλως τους απειλεί με χρηματική ποινή 300 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός μηνός για κάθε παραβίαση των προαναφερόμενων.

Εν ολίγοις, με αυτή τη δικαστική απόφαση απαγορεύτηκε από ένα αστικό δικαστήριο, έστω και προσωρινά, η δημόσια κριτική, η δημοσιοποίηση και η ελευθερία του λόγου για ένα αμιγώς εργασιακό θέμα από ένα συνδικαλιστικό σωματείο και επιπλέον απαγορεύεται το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» και του «συνδικαλίζεσθαι».

Μετά την δικαστική απόφαση, οι νομικές επιθέσεις από τον ιδιοκτήτη του «Popolaros» αποκορυφώθηκαν. Αρχικά με την κατάθεση δεύτερης αγωγής, πανομοιότυπης με την πρώτη, κατά του απολυμένου και του σωματείου με την οποία αιτείται, όπως και στην πρώτη αγωγή, να εκδοθεί οριστική πια απόφαση που να απαγορεύει κάθε αναφορά στο πρόσωπό του, να προσεγγίζουν το κατάστημα του και εν ολίγοις να απαγορευθεί κάθε συνδικαλιστική δράση του σωματείου.

Και στη συνέχεια, με την αποστολή εξωδίκων που απέστειλε σε 6 άτομα που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπέρ του απολυμένου (πρώην εργαζόμενοι του καταστήματος και εργαζόμενοι παρακείμενων επιχειρήσεων) με τα οποία τους κατηγορεί για ψευδείς, αναληθείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς, για προσχεδιασμένη, ενορχηστρωμένη και προμελετημένη προσπάθεια μαζί με άλλα πρόσωπα να δημιουργήσουν μια στρεβλή, ψευδή και ανυπόστατη εικόνα όχι μόνο σε τρίτους, αλλά και ενώπιον των δικαστικών αρχών. Και τους απειλεί ότι αν επιμείνουν στους ισχυρισμούς τους προτίθεται να προσφύγει νομικά εναντίον τους, ουσιαστικά αποτρέποντας τους να καταθέσουν ξανά εναντίον του.

Προφανώς, το ποια από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές προσπαθεί τελικά να δημιουργήσει μια στρεβλή, ψευδή και ανυπόστατη εικόνα θα το κρίνουν τα επερχόμενα δικαστήρια. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του «Popolaros» ισχυρίζεται ότι κατά τις δύο παρεμβάσεις/συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την απόλυση του εργαζομένου που πραγματοποίησε το ΣΣΜ έξω από το κατάστημα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 τα μέλη του σωματείου και οι αλληλέγγυοι/ες που συμμετείχαν φορούσαν μαύρες κουκούλες που κάλυπταν τα πρόσωπά τους. Κι αυτό, διότι το ΣΣΜ, ένα ακηδεμόνευτο δυναμικό σωματείο βάσης, στα 17 χρόνια της ύπαρξής του έχει πραγματοποιήσει στην κυριολεξία εκατοντάδες παρεμβάσεις έξω από καταστήματα εστίασης προκειμένου να αντιταχτεί σε υποθέσεις παραβίασης εργασιακών δικαιωμάτων, κατά τις οποίες ουδέποτε οι συμμετέχοντες είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Αίσθηση προκαλεί και ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κατηγορεί παράλληλα τον απολυμένο ότι ιδιοποιήθηκε χρηματικά ποσά 13.000 ευρώ, δίχως να προσκομίζει αποδεικτικά στοιχεία γι’ αυτό. Κι ότι υποστηρίζει πως η καταγγελία του απολυμένου στην Επιθεώρηση Εργασίας (ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων) έγινε για λόγους καθαρά δυσφημιστικούς, εκδικητικούς και εκβιαστικούς.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διώξεις κατά του απολυμένου και του ΣΣΜ έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των «καταχρηστικών στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού», γνωστότερων ως SLAPPs. Όπως αναφέρεται στο «άρθρο 7» στην Αιτιολογική Έκθεση για την έκδοση και την Πρόταση της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας κατά των SLAPPs, στους «υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που στοχοποιούνται από αυτές τις αγωγές περιλαμβάνονται και οι «υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Σημειώνεται ότι η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του «Popolaros» προκειμένου, εφόσον το επιθυμεί, να τοποθετηθεί γραπτώς για το ζήτημα. Αντ’ αυτού, μας ανέφερε: «Δεν έχω να κάνω κάποια δήλωση, η υπόθεση είναι στα δικαστήρια, έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης». Ωστόσο, οι σελίδες της εφημερίδας παραμένουν πάντα ανοιχτές.

 

Καταγγελία για τηλεφωνικό εκφοβισμό 

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από αιφνιδιαστική παρέμβαση που πραγματοποίησαν στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» στις 15/5 μέλη της Συνέλευσης Εργαζομένων, Ανέργων, Φοιτητών στα ΜΜΕ, γνωστής και ως «Κατάληψη ΕΣΗΕΑ», όταν στο μικρόφωνο βρισκόταν ο ιδιοκτήτης του «Popolaros» και ραδιοφωνικός παραγωγός, Π.Δ., στα πλαίσια ομώνυμης με το κατάστημα εκπομπής που του έχει παραχωρηθεί πρόσφατα από τη διεύθυνση του σταθμού.

Η παρέμβαση κόπηκε στον αέρα από τον παρουσιαστή. Ωστόσο, πρόλαβε να ακουστεί ότι «ο παρουσιαστής της εκπομπής ως ιδιοκτήτης της επιχείρησης εστίασης έχει προχωρήσει σε άθλια εργοδοτική επιχείρηση εναντίον εργαζόμενου που απέλυσε κι εναντίον συνδικαλιστικού σωματείου στο χώρο της εστίασης, ασκώντας εκφοβιστικές, αβάσιμες και καταχρηστικές... ». Παράλληλα, μέλη της Συνέλευσης κατήγγειλαν με κείμενο στους εργαζόμενους του ραδιοσταθμού και της εφημερίδας «Αυγή» τον παρουσιαστή και ιδιοκτήτη του καταστήματος για «ασύστολη και χυδαία εργοδοτική επίθεση», αλλά και την εργοδοσία του ραδιοσταθμού επειδή, αψηφώντας τα συμβάντα, «του έδωσε φιλόξενη πολιτική στέγη και κάλυψη παραχωρώντας του καθημερινή ωριαία εκπομπή».

Λίγο μετά την παρέμβαση, ακολούθησε ανακοίνωση της LEFT MEDIA στην οποία ανήκει ο σταθμός όπου, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι «την εισβολή είκοσι και πλέον ατόμων υπέστησαν οι εγκαταστάσεις του ραδιοσταθμού», ότι «τα άτομα αυτά με την βία της δύναμης του πλήθους τους, εισήλθαν στα γραφεία», ότι «ένα τέτοιο κλίμα δημιουργεί εργασιακή ανασφάλεια στους χώρους εργασίας των εργαζομένων» και ότι «θα προσφύγει όπου είναι δυνατόν, προκειμένου να διασφαλιστεί το ομαλό εργασιακό κλίμα» στο ραδιοσταθμό. Τα περί βίας της ανακοίνωσης διέψευσε η «Κατάληψη ΕΣΗΕΑ» και κατήγγειλε ότι η «η διεύθυνση του σταθμού αντί να πάρει θέση» για την υπόθεση «κάνει “πλάτες” στον εργοδότη».

Την ανακοίνωση της LEFT MEDIA αποδόμησε πλήρως η συνέλευση των εργαζομένων του ραδιοσταθμού που συγκλήθηκε στις 21/5. Στην απόφαση της συνέλευσης, αναφερόταν ότι «δεν αισθανόμαστε καμία ανασφάλεια από παρεμβάσεις πολιτικών ή συνδικαλιστικών ομάδων στον σταθμό και το ίδιο ισχύει και για την τελευταία». Και αποκάλυψαν και κατήγγειλαν «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον τηλεφωνικό εκφοβισμό συναδέλφισσάς μας, υπεύθυνης ροής προγράμματος και εκλεγμένης συνδικαλιστικής εκπροσώπου της ΕΠΗΕΑ από άνθρωπο ο οποίος παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος της εταιρείας του Π.Δ. (αναφέρεται το όνομα ολογράφως) και την στοχοποίησή της από τον ίδιο στη διοίκηση». Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των εργαζομένων δεν δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αυγή», αντίθετα απ' ότι συνέβη με την ανακοίνωση tης Left Media.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η απόλυση έφερε κύμα εργοδοτικών νομικών επιθέσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας