Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 23.6°
3 BF
32%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
26°C
27.2° 21.8°
1 BF
62%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 26.0°
3 BF
50%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 22.4°
3 BF
61%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
24.8° 22.3°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
21.2° 20.4°
2 BF
52%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
25.2° 25.2°
2 BF
43%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 26.1°
4 BF
54%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 22.9°
1 BF
52%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 23.8°
6 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
3 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 28.1°
1 BF
28%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
22°C
24.0° 21.9°
0 BF
64%
Λαμία
Αίθριος καιρός
21°C
21.5° 21.5°
0 BF
48%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 23.8°
2 BF
64%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
29.0° 23.8°
0 BF
40%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 23.3°
2 BF
55%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
25.5° 23.1°
1 BF
89%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
Αριστερά ο Μανώλης Γρίμμας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ, και δεξιά ο δικηγόρος Τάκης Σαπουντζάκης, χθες το μεσημέρι έξω από το Α.Τ. Ρέντη μετά τις συλλήψεις μελών της διοίκησης της εταιρείας, που αρνήθηκε να επαναπροσλάβει τον πρώτο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αριστερά ο Μανώλης Γρίμμας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ, και δεξιά ο δικηγόρος Τάκης Σαπουντζάκης, χθες το μεσημέρι έξω από το Α.Τ. Ρέντη μετά τις συλλήψεις μελών της διοίκησης της εταιρείας, που αρνήθηκε να επαναπροσλάβει τον πρώτο
ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ● ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ο νικηφόρος αγώνας των εργαζομένων

Η επιχείρηση παρανόμως αρνήθηκε να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο και πρόεδρο του σωματείου, Μανώλη Γρίμμα, παρά την τελεσίδικη δικαστική απόφαση υπέρ του ● Συνελήφθησαν ο γενικός διευθυντής και ο διευθυντής προσωπικού ● Χαστούκι στην εργοδοσία του ΠΕΙΦΑΣΥΝ και στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη

Στο αστυνομικό τμήμα Ρέντη οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι ο γενικός διευθυντής και ο διευθυντής προσωπικού της επιχείρησης ΠΕΙΦΑΣΥΝ (Πειραϊκός Φαρμακευτικός Συνεταιρισμός) καθώς αρνήθηκαν να επαναπροσλάβουν τον δικαιωμένο δικαστικά, απολυμένο πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου. Η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε στις 15 Απριλίου («Μαίνεται ο “πόλεμος” κατά του εργαζόμενου και προέδρου του σωματείου») το διαρκές εργασιακό μπούλινγκ και τον διωγμό του συνδικαλιστή Μανώλη Γρίμμα από την εργοδοσία της ΠΕΙΦΑΣΥΝ, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες χονδρεμπορικές συνεταιριστικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Την Πέμπτη έγινε γνωστό πως ο εργαζόμενος, για τον οποίο υπήρχαν δεκάδες ανακοινώσεις υποστήριξης από φορείς και πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, δικαιώθηκε οριστικά και στο Εφετείο (όπως έγινε και πρωτόδικα), το οποίο με την υπ’ αριθμό 170/2024 απόφασή του καταδίκασε την εταιρεία και διέταξε την οριστική επαναπρόσληψη του εργαζομένου. Η εργοδοσία όμως είχε άλλα σχέδια.

Ο ίδιος χθες το πρωί πήγε στην εργασία του, ωστόσο η επιχείρηση παρανόμως αρνήθηκε να τον επαναπροσλάβει. Αμέσως ο εργαζόμενος ζήτησε την ποινική δίωξη των εργοδοτών του, όπως και έγινε, με αποτέλεσμα να συλληφθούν ο γενικός διευθυντής και ο διευθυντής προσωπικού, να οδηγηθούν στο Α.Τ., από όπου στη συνέχεια αφέθηκαν με εντολή εισαγγελέα προσωρινά ελεύθεροι μέχρι τη Δευτέρα, που θα εκδικαστεί η υπόθεση υπό την παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων και σωματείων που ετοιμάζουν κινητοποίηση.

Σημειώνεται πως το άρθρο 23 του Ν. 1264 θεωρεί ποινικώς κολάσιμη πράξη τη μη συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση επαναπρόσληψης και γι’ αυτό ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου. «Το Εφετείο Πειραιά έκανε το καθήκον του. Παρανόμως όμως η διοίκηση αρνείται να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο συνδικαλιστή και γι’ αυτόν τον λόγο ορθότατα ακολουθήθηκε η ποινική διαδικασία, η σύλληψη και η παραπομπή στη Δικαιοσύνη των υπαιτίων, οι οποίοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και για την περιφρόνησή τους στον νόμο και στις δικαστικές αποφάσεις», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του Γρίμμα, Τάκης Σαπουντζάκης.

Η υπόθεση αυτή δεν αφορά βέβαια μόνο τη διαμάχη μιας εταιρείας με έναν εργαζόμενο. Στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο του συγκεκριμένου συνεταιρισμού (με τζίρο εκατ. ευρώ) σύμφωνα με τη νομοθεσία μετέχει υποχρεωτικά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Από τον Νοέμβρη του 2022 η εργοδοσία επιχειρεί να σαμποτάρει την εκλογή του Γρίμμα, που είναι και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φαρμακοϋπαλλήλων και πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου, έμπειρος και καταξιωμένος στον χώρο του.

Σε αυτές τις εκλογές είχε γίνει μια εργοδοτική, όπως λέει το σωματείο, προσπάθεια να προωθηθεί ως υποψήφιος άλλος εργαζόμενος, ο οποίος όμως κατέθεσε εκπρόθεσμα την υποψηφιότητά του. Από τότε μέχρι σήμερα έχει στηθεί ένα φιλοεργοδοτικό σωματείο με στόχο να ροκανίσει την ισχύ και την επιρροή του πραγματικού σωματείου. Η πλευρά της διοίκησης του ΠΕΙΦΑΣΥΝ και οι φίλα προσκείμενοι εργαζόμενοι έχουν χάσει μέχρι στιγμής σε όλα τα δικαστήρια, αλλά οι πιέσεις συνεχίζονται και σε άλλα μέλη του σωματείου εργαζομένων, με προσχηματικές επιπλήξεις και καλλιέργεια τοξικού κλίματος.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ, τον περασμένο Δεκέμβριο, στοχοποίησε τον συνδικαλιστή με διάφορους ισχυρισμούς, αναφέροντας ότι «κανένας εργαζόμενος δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου και οφείλοντας να προστατέψει την υγιή λειτουργία του και το μέλλον του [συνεταιρισμού], αποφάσισε –σεβόμενος απολύτως την εργατική νομοθεσία– την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του συγκεκριμένου ανθρώπου». Στην πραγματικότητα, αυτοί που αποδείχτηκε ότι παραβίασαν την εργατική νομοθεσία δεν ήταν άλλοι από τα μέλη της διοίκησης της επιχείρησης, ενώ η εφετειακή απόφαση αποτελεί ακόμα μία νίκη του εργατικού κινήματος κατά του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη (4808/2021).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο νικηφόρος αγώνας των εργαζομένων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας