«Δεν θα γίνουμε σύγχρονοι σκλάβοι» φώναξαν χθες στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, της ΑΔΕΔΥ, των πρωτοβάθμιων σωματείων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αμφισβητεί κεκτημένα δεκαετιών αλλά και το δικαίωμα στην απεργία. Παράλληλα οι εργαζόμενοι ζητούν μισθούς αξιοπρέπειας για να αντεπεξέλθουν στη γενικευμένη ακρίβεια. Μαζί τους βρέθηκαν οι εποχικοί πυροσβέστες, που ζητούν να ενταχθούν επί ίσοις όροις στην Πυροσβεστική σε μια περίοδο αλλεπάλληλων φυσικών καταστροφών.
Πρώτη χρονικά και μεγαλύτερη σε συμμετοχή ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Σε αυτή συμμετείχαν δεκάδες σωματεία, οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι κ.ά. Τα μέλη του ΠΑΜΕ μίλησαν για την ανάγκη υπεράσπισης του 8ωρου απέναντι στο… 13ωρο που πάει να επιβάλει ο Αδωνις Γεωργιάδης, τη μάχη για την υπεράσπιση του πενθήμερου, όπως και τη διαφύλαξη του ίδιου του δικαιώματος στην απεργία. Παράλληλα κατήγγειλαν τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ που δεν κάλεσαν στην απεργία με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται από τη ΓΣΕΕ το σύνολο των εργαζόμενων που θα ήθελε να συμμετέχει.
Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, στον ιδιωτικό τομέα οι απεργιακές αποφάσεις προέρχονταν από 31 Εργατικά Κέντρα, 18 ομοσπονδίες και εκατοντάδες επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία. Στο Σύνταγμα βρέθηκε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που μίλησε για μια μάχη ενάντια στην κυβέρνηση, τη μεγαλοεργοδοσία αλλά και τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζοντας «κοροϊδία» τις τριετίες που έφερε η κυβέρνηση, η οποία με την εγκληματική πολιτική της «βουλιάζει τις ζωές, τις περιουσίες και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού μέσα στις λάσπες του «κόστους-οφέλους».
Στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στους δήμους κ.α. Οπως επισήμανε στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Μπράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, από το εργασιακό νομοσχέδιο θα επηρεαστεί άμεσα και ο δημόσιος τομέας. «Ερχεται ως συνέχεια του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Καταργεί το 8ωρο, καθιερώνει την εργασία των 13 ωρών την ημέρα και 78 ωρών την εβδομάδα, καταργεί την πενθήμερη εργασία, τις συλλογικές συμβάσεις και νομοθετεί τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας που υπάρχει σήμερα. Ταυτόχρονα περιορίζει και ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία, όπως έγινε με τις απεργίες που προκηρύχθηκαν στα μέσα μεταφοράς, αλλά έχει γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν με την κ. Κεραμέως στους εκπαιδευτικούς» τόνισε ο κ. Μπράτης, θέτοντας και το ρητορικό ερώτημα για το πώς προστατεύεται το άρθρο 23 του Συντάγματος για το δικαίωμα στην απεργία εάν οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε αυτήν λόγω δικαστικών προσφυγών.
Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης όπως και άλλοι βουλευτές. Παρούσα και η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εφη Αχτσιόγλου, η οποία μίλησε για ένα νομοσχέδιο-εφιάλτη για τους πολλούς, με το οποίο «οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν χωρίς ωράριο, θα είναι διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο, 13 ώρες τη μέρα χωρίς υπερωριακή αμοιβή».
Ακολούθησε λίγο αργότερα η πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με αφετηρία τα Προπύλαια. Μεγαλύτερη σε συμμετοχή, με περισσότερο παλμό και συνθήματα όπως «8ωρο σημαίνει εργάτης με ζωή και όχι ένας σκλάβος στον εκμεταλλευτή», «Οπλο του εργάτη η απεργία, δεν θα τη χαρίσουμε στην εργοδοσία» και «Ούτε σπαστά ούτε ελαστικά, 8ωρο, 5νθήμερο, σταθερή δουλειά».
Η πρώτη σημαντική εργατική κινητοποίηση της φετινής σεζόν μετά τη ΔΕΘ ολοκληρώθηκε απόλυτα ειρηνικά, με ισχυρή αστυνομική παρουσία περιμετρικά και τους εργαζόμενους να ανανεώνουν το ραντεβού σύντομα, καθώς εκτιμούν ότι η επίθεση που δέχονται βασικά δικαιώματα από την κυβέρνηση θα ενταθεί.
Κατάλληλοι το καλοκαίρι, ακατάλληλοι τον χειμώνα
Την αξιοποίησή τους ως πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης ώστε να καλυφθούν τα 4.000 κενά που παραμένουν στην Πυροσβεστική ζητούν 2.500 εποχικοί πυροσβέστες, που προχώρησαν χθες σε κινητοποίηση παραδίδοντας ψηφίσματα στο υπουργείο Οικονομικών και σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Με κεντρικό σύνθημα το «Ηρθε η ώρα να βγάλουμε τα μπεζ, οι καταστροφές δεν είναι εποχικές», εκατοντάδες εποχικοί πυροσβέστες (δεν μπορούσαν να παρευρεθούν ακόμα περισσότεροι αφού δεν έχει λήξει η αντιπυρική περίοδος) έδωσαν ξεχωριστό τόνο στις χθεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις, με τον αγώνα τους να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε μια περίοδο κλιματικής κρίσης και αλλεπάλληλων φυσικών καταστροφών.
Με συνθήματα όπως τα «Κυριάκο Μητσοτάκη, άκουσε καλά, χειμώνα-καλοκαίρι υπάρχουνε κενά» και «Στο πλάι σου, πολίτη, όταν με χρειαστείς, ενίσχυση του σώματος της Πυροσβεστικής» έκαναν ιδιαίτερα αισθητή για ώρες την παρουσία τους στο κέντρο της Αθήνας, ακούγοντας εγκωμιαστικά σχόλια από πολίτες και άλλους διαδηλωτές για την προσφορά τους. Οπως είπε στην «Εφ.Συν.» ο Στέφανος Γκατζιούρας, πρόεδρος του Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Ελλάδος, αντικείμενο της διαμαρτυρίας τους είναι τα ηλικιακά όρια που άλλαξαν με αποτέλεσμα πολλοί να μένουν εκτός Πυροσβεστικής, παρότι οι σειρές από το 2019 και μετά πληρούν κριτήρια ΑΣΕΠ. «Είμαστε κατάλληλοι για το καλοκαίρι, αλλά ακατάλληλοι για τον χειμώνα», τόνισε.
Συγκινητική ήταν η στιγμή έξω από το υπουργείο Οικονομικών όπου γυναίκα από την Αλεξανδρούπολη απευθύνθηκε με το μεγάφωνο στους εποχικούς πυροσβέστες αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γιατί κόντεψε να καεί το σπίτι μου και το σώσατε, σώσατε τις ζωές μας, τις περιουσίες μας. Είστε απαραίτητοι». Οπως μας είπε ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος, α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΥΠ), οι κινητοποιήσεις «για να αποδείξουν το αυτονόητο» θα συνεχιστούν μετά την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου καθώς βρίσκεται σε ισχύ ΦΕΚ (ν. 3938/2011) μέσω του οποίου οι εποχικοί μπορούν να μεταβούν σε καθεστώς 12μηνης εργασίας όπως οι πενταετούς υποχρέωσης.
Στη διαμαρτυρία των εποχικών πυροσβεστών συμμετείχε και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επαινώντας τις θυσίες τους και τις μάχες που έχουν δώσει διαχρονικά. Ασκησε δε δριμεία κριτική στην προκλητική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη «ότι η μονιμοποίησή τους αντιβαίνει στην κοινή λογική και αποτελεί κακή διάθεση πόρων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας