Αθήνα, 22°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.4° 17.2°
2 BF
68%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
18°C
19.5° 15.7°
1 BF
71%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
21°C
21.6° 18.0°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αίθριος καιρός
18°C
17.6° 16.2°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
13°C
14.0° 13.4°
2 BF
88%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
15°C
15.2° 15.2°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.2° 23.8°
3 BF
43%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.0° 19.0°
0 BF
65%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.8° 17.7°
1 BF
68%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
75%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
22.0° 22.0°
2 BF
44%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
15°C
16.3° 14.9°
0 BF
67%
Λαμία
Αίθριος καιρός
20°C
21.7° 13.5°
1 BF
71%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
22°C
22.1° 21.8°
3 BF
86%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
22.1° 17.2°
2 BF
70%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
67%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
17°C
18.3° 14.7°
1 BF
84%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
georgiadis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Διατηρείται η ρύθμιση για τις «επί παραγγελία συμβάσεις» για έκτακτες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά με προϋποθέσεις

Υποχώρηση για τις συμβάσεις μηδενικών ωρών

Nομικοί της Εταιρείας Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΔΕΚΑ) παραμένουν επικριτικοί σε διατάξεις του εργασιακού. ● Η ΓΣΕΕ επέμεινε ότι η κοινοτική Οδηγία ορίζει ρητά πως δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για να εισάγουν τα κράτη χειρότερες ρυθμίσεις από αυτές που υπάρχουν στο εθνικό δίκαιο, όπως πράττει σήμερα η κυβέρνηση. ● Δεν υποχωρεί ο Αδ. Γεωργιάδης στην ποινικοποίηση παρεμπόδισης των απεργοσπαστών.

Υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε στους νομικούς του εργατικού δικαίου το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, αλλά και λόγω της της επιχειρηματολογημένης θέσης συνδικάτων συμπεριλαμβανομένης και της ΓΣΕΕ, η οποία επέμεινε ότι η κοινοτική Οδηγία ορίζει ρητά πώς δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για να εισάγουν τα κράτη χειρότερες ρυθμίσεις από αυτές που υπάρχουν στο εθνικό δίκαιο όπως πράττει σήμερα η κυβέρνηση, ο Αδωνης Γεωργιάδης αναγκάζεται εν τέλει να αποσύρει τις συμβάσεις μηδενικών ωρών.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες στο προεδρείο της ΓΣΕΕ με το οποίο συναντήθηκε, η επίμαχη ρύθμιση για τις περιβόητες συμβάσεις μηδενικών ωρών δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που οδεύει προς τη Βουλή εντός των επόμενων ημερών. Αναλυτικότερα, οι συνδικαλιστικές πηγές αναφέρουν τις εξής αλλαγές:

● Aπαλείφεται η ρύθμιση για συμβάσεις μηδενικών ωρών.

● Διατηρείται η ρύθμιση για τις «επί παραγγελία συμβάσεις» που αφορούν τις αποκαλούμενες «δουλειές του ποδαριού» για έκτακτες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά με τις εξής προϋποθέσεις:

α. Θα υπάρχει ρητή αναφορά ότι ανεξάρτητα από την ακύρωση ή μη των παραγγελιών το ¼ αυτών θα αμείβεται σε συγκεκριμένο χρόνο αναφοράς (100 ή περισσότερες ώρες).

β. Αμειβόμενος θα είναι για τον εργαζόμενο και ο διακοπτόμενος χρόνος εργασίας. Δηλαδή, εάν ο εργαζόμενος χρειαστεί να τελεί εν αναμονή για δύο ή περισσότερες ώρες, αυτός ο χρόνος θα αμείβεται ως εργασία.

γ. Θα υπάρχει σαφής αναφορά στην απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων επί παραγγελία σε συμβάσεις μερικής ή πλήρους απασχόλησης. Σε περίπτωση μετατροπής θα αποδίδεται δόλος στον εργοδότη και θα προβλέπονται χρηματικές ποινές.

Στο άλλο επίμαχο θέμα, αυτό της ποινικοποίησης παρεμπόδισης των απεργοσπαστών, ο Αδωνης Γεωργιάδης δεν κάνει πίσω. Επιμένει να συμπληρώσει τον νόμο 4808 του Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος θεσμοθέτησε αστική ευθύνη όσων εμποδίζουν την είσοδο απεργοσπαστών, και παραδέχεται ευθαρσώς ότι η προσθήκη της συγκεκριμένης ποινικής διάταξης προβλέφθηκε για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ανάλογα με «αυτά που συνέβησαν στη Μαλαματίνα» με αίτημα που υπέβαλαν εταιρείες εμφιάλωσης!

Τι συνέβη όμως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει πίσω τις συμβάσεις μηδενικών ωρών εργασίας;

«Αόριστες διατάξεις»

Θα είχει ενδιαφέρον για τον αναγνώστη που θέλει μια βαθύτερη γνώση του τι σημαίνει αυτό το νομοσχέδιο να αναζητήσει στο youtube την εξαιρετική συζήτηση που διοργάνωσε χθες η η Επιστημονική Επιτροπή του Νομικού Βήματος του ΔΣΑ σε συνεργασία με την Εταιρεία Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΔΕΚΑ) στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με θέμα «Νέος Εργασιακός Νόμος – Εκσυγχρονισμός ή Οπισθοδρόμηση;»

Είναι χαρακτηριστικό ότι νομικοί κύρους στον τομέα του εργατικού δικαίου επέκριναν σφόδρα όχι μόνο τις συμβάσεις μηδενικών ωρών εργασίας αλλά και άλλες διατάξεις, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα απόλυσης στο εξάμηνο με την κατ’ επίφαση μείωση της δοκιμαστικής περιόδου εργασίας από τους 12 στους 6 μήνες.

● «Το νομοσχέδιο εισάγει από την πίσω πόρτα την εργασία μηδενικών ωρών εργασίας γιατί δεν εξασφαλίζουν στον εργαζόμενο έναν ελάχιστο εγγυημένο χρόνο απασχόλησης και τελικώς εάν δεν τον εγγυάται, βλάπτει αυτόν που υποτίθεται ότι θέλει να προστατεύσει» τόνισε ο Δημήτριος Ζερδελής, καθηγητής Εργατικού Δικαίου ΑΠΘ, πρόεδρος ΕΔΕΚΑ.

«Γίνονται κάποιες ενσωματικές διατάξεις της Οδηγίας που είναι αόριστες, ως ευχολόγιο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, τονίζοντας ότι στο νομοσχέδιο «έχουμε τομές κατά της εργασίας». Αναφερόμενος δε σε άλλο άρθρο που αφορά την παράλληλη απασχόληση, ο κ. Δ. Βερβεσός διερωτήθηκε: «Κι αν έχω μια θυγατρική και απασχολώ τον εργαζόμενο ένα 8ωρο στη μία και 5 ώρες στην άλλη εταιρεία αλλά δεν τον πληρώνω υπερωριακά» (όπως γίνεται και σε διάφορα ΜΜΕ, προσθέτουμε εμείς) «αυτό δεν παραβιάζει την Οδηγία;»

«O νομοθέτης κόπηκε στις εξετάσεις του δεύτερου έτους κι έχει ξεχάσει πώς ενσωματώνονται οι Οδηγίες στο κοινοτικό δίκαιο» ανέφερε ο Φώτης Βέργης, δικηγόρος, λέκτορας Εργατικού Δικαίου (University of Cambridge), ο οποίος αποδόμησε με πολύ συγκεκριμένα νομικά επιχειρήματα τις συμβάσεις μηδενικών ωρών εργασίας.

«Για ευθεία παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου και του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Χάρτη που είναι κυρωμένος από την Ελληνική Βουλή» μίλησε ο Δημήτρης Βασιλείου, δικηγόρος Αθηνών, αναφερόμενος στη διάταξη για τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας, η οποία μειώνεται στους έξι μήνες χωρίς να προβλέπεται καμία προειδοποίηση απόλυσης.

«Η χώρα μας», υπενθύμισε η Σοφία Καζάκου, νομική σύμβουλος της ΓΣΕΕ, «είναι ελεγκτέα από τα αρμόδια όργανα της Ευρώπης για την αύξηση του δοκιμαστικού χρόνου από τους 2 στους 12 μήνες, παραβιάζοντας τον Ευρωπαϊκό και Αναθεωρημένο Κοινωνικό Χάρτη». Επίσης πρόσθεσε ότι η 6η μέρα, είτε στις επιχειρήσεις συνεχούς πυράς είτε μη συνεχούς πυράς, είναι καθαρή καταστρατήγηση του πενθημέρου, καθώς δεν θα ισχύουν τα ρεπό, οι μέρες ανάπαυσης αλλά και η υποχρέωση του εργοδότη να προβαίνει σε πρόσθετες προσλήψεις.

Ασφαλιστικές διατάξεις

Αλλαγές μικρότερης κλίμακας προβλέπονται και στα τελικά κείμενα των ρυθμίσεων για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα. Κατ’ αρχάς δεν αποκλείεται οι ασφαλιστικές διατάξεις να μην κατατεθούν με το εργασιακό, αλλά να ακολουθήσουν σε άλλο νομοσχέδιο με αποκλειστικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Το ενδεχόμενο αυτό είναι ορατό, καθώς οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σύμφωνα με το Μαξίμου δεν μπορεί να κατατίθεται στη Βουλή ρύθμιση που δεν έχει συζητηθεί στο Υ.Σ. Ποιος ευθύνεται; Η κεκτημένη ταχύτητα του Αδωνη Γεωργιάδη που ως οδοστρωτήρας έσπευσε εδώ και τρεις μήνες να προαναγγείλει το πακέτο κοινοτικών-πρόσθετων εργατικών και ασφαλιστικών διατάξεων. Πάντως μία από τις τελευταίες αλλαγές της διάταξης που αφορά τη διευκόλυνση να λαμβάνει έως και το 40% της σύνταξής του ο οφειλέτης εισφορών στον ΕΦΚΑ προβλέπει ότι θα επιτρέπεται, ύστερα από παρέμβαση του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου, και η δυνατότητα διάθεσης τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη μέχρι 12.000 ευρώ.

! Κλήθηκε επανειλημμένα, αλλά δεν εδέησε να εμφανιστεί ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ στην επιστημονική συζήτηση που διοργάνωσαν χθες ο ΔΣΑ και η ΕΔΕΚΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο. Και σωστά έπραξε. Θα έμοιαζε σαν τη μύγα μες στο γάλα, γιατί θα ήταν ο μόνος που θα επικροτούσε τις αντεργατικές ρυθμίσεις. Αλλωστε μέλη του και στελέχη του τις εισηγήθηκαν, όπως έκαναν πάντα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υποχώρηση για τις συμβάσεις μηδενικών ωρών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας