Διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση της εργασίας τους έλαβαν σε συνάντηση που είχαν με την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας, Φρόσω Κιάου, οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων. Ναι μεν με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέφθηκε η ανανέωση των συμβάσεών τους από τους δήμους για τα επόμενα δύο διδακτικά έτη, ωστόσο -σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν εργαζόμενες- υπήρξαν δήμαρχοι που επέλεξαν ουσιαστικά να ανατρέψουν τον νόμο.
Και αυτό, γιατί προχώρησαν σε προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων με βασικό κριτήριο την ανεργία. Κατά συνέπεια, καθαρίστριες και καθαριστές που εργάζονται χρόνια στα σχολεία με ανανεούμενες 11μηνες συμβάσεις βρέθηκαν να απειλούνται με τον εφιάλτη της ανεργίας.
Διαπιστώνοντας ότι το αντεργατικό φαινόμενο παίρνει διαστάσεις, καθαρίστριες και καθαριστές σχολικών κτιρίων κινητοποιήθηκαν άμεσα. Χθες το πρωί προχώρησαν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών, απαιτώντας την έκδοση και την αποστολή διευκρινιστικής εγκυκλίου προς τους δήμους για την εφαρμογή του νόμου. Σε συνάντηση με τον γ.γ., Κ. Πουλάκη, διευκρινίστηκε ότι αρμόδιο για την έκδοση της εγκυκλίου είναι το υπουργείο Παιδείας.
Από τη Σταδίου οι εργαζόμενες μετακινήθηκαν στο Μαρούσι. Εκεί, έλαβαν τη διαβεβαίωση της υπουργού Παιδείας για την άμεση αποστολή της εγκυκλίου. Σύμφωνα με τις εργαζόμενες, η ίδια η υπουργός έκανε λόγο για παρανομία από πλευράς δημάρχων που επισύρει ποινικές συνέπειες και συμπλήρωσε ότι ενημέρωσε τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας για την εφαρμογή του νόμου.
«Μας διαβεβαίωσε ότι θα πάμε στη δουλειά μας. Μέχρι αυτό να γίνει πράξη, τα σωματεία, οι εργαζόμενες και η Επιτροπή Αγώνα δηλώνουμε ότι δεν θα εφησυχάσουμε», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» η Μαργαρίτα Ρεΐση, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου Πειραιά και Νήσων.
«Βεβαίως και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε σταθερή δουλειά και να σταματήσουν οι συνθήκες ομηρίας, καθώς και ουσιαστική λύση του προβλήματος που αφορά την υγιεινή και την καθαριότητα σχολείων όπου πηγαίνουν τα παιδιά της εργατικής τάξης», συμπληρώνει.
Ανάμεσα στις καθαρίστριες δημόσιων σχολείων υπάρχουν περιπτώσεις που εργάζονται έως και 13 συναπτά χρόνια χωρίς να έχουν κατοχυρώσει δικαιώματα, διατηρώντας μισθούς πείνας: 28 ευρώ τον μήνα η αίθουσα, με τις μηνιαίες αποδοχές να κυμαίνονται από 200 έως και 450 ευρώ το μέγιστο!
Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία τους, σε ανάλογες με τις προαναφερθείσες προκηρύξεις προχώρησαν δήμοι, όπως: Πέραμα, Πειραιάς, Αχαρνές, Μέγαρα και Ασπρόπυργος. «Μήπως για να εξυπηρετηθούν υποσχέσεις που είχαν δώσει οι δήμαρχοι προεκλογικά;», είναι ένα ερώτημα που θέτουν δηκτικά ορισμένες εργαζόμενες. «Είναι απόρροια της γενικότερης πολιτικής που θέλει ελαστικές σχέσεις εργασίας και ανακύκλωση της ανεργίας και της φτώχειας μέσω ΕΣΠΑ», μας τονίζει η κ. Ρεΐση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας