• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.3°C / 24.6°C
    2 BF
    60%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 18.1°C / 22.8°C
    1 BF
    77%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    21°C 20.5°C / 21.6°C
    2 BF
    76%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 16.9°C / 19.4°C
    1 BF
    66%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 18.9°C
    1 BF
    82%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 19.3°C / 20.0°C
    1 BF
    78%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 15.6°C / 16.4°C
    0 BF
    77%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    21°C 21.1°C / 21.1°C
    0 BF
    67%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 20.8°C / 23.0°C
    1 BF
    70%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    20°C 19.6°C / 19.9°C
    2 BF
    77%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 20.8°C / 21.4°C
    2 BF
    64%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.0°C / 19.7°C
    2 BF
    83%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    20°C 19.9°C / 19.9°C
    2 BF
    83%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 19.5°C
    0 BF
    82%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    21°C 20.5°C / 21.5°C
    1 BF
    74%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 20.8°C / 21.6°C
    2 BF
    82%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.5°C / 24.0°C
    0 BF
    53%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    20°C 19.3°C / 19.9°C
    0 BF
    77%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.7°C / 20.3°C
    1 BF
    86%
  • Καστοριά
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 18.3°C / 18.3°C
    0 BF
    80%
HarborLab.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κινητοποιήσεις στη Harbor Lab για ανάκληση απόλυσης

  • A-
  • A+
Αν και τον περασμένο Αύγουστο, η start-up ναυτιλιακής τεχνολογίας Harbor Lab εξασφάλισε χρηματοδότηση 6,1 εκατ. ευρώ, φέτος, εν όψει νέας εμπορικής συμφωνίας, ζήτησε από τους εργαζόμενους να δουλέψουν σε καθεστώς «stand by» χωρίς αμοιβή

Tην εκδικητική απόλυση εργαζόμενης από την εταιρεία λογισμικού Ηarbor Lab καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις με αίτημα την επαναπρόσληψή της. Σύμφωνα με το Συνδικάτο, η απόλυση έγινε απροειδοποίητα, λίγες ημέρες αφού η εργαζόμενη είχε εκφράσει δημόσια τις αντιρρήσεις της για την επιβολή απλήρωτου καθεστώτος ετοιμότητας (stand by) και είχε ζητήσει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.

«Η εταιρεία, που διατείνεται πως εργοδότες, μάνατζερ και εργαζόμενοι-ες είναι μια οικογένεια, αποδεικνύεται ότι δεν σέβεται την εργατική νομοθεσία, μια και ο μόνος κανόνας που αναγνωρίζει είναι η βούληση του εργοδότη», σημειώνει η Αγωνιστική Πρωτοβουλία σε Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική Radical I.T., περιγράφοντας το χρονικό της υπόθεσης. «Προς όφελος μιας νέας εμπορικής συμφωνίας, ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να δουλέψουν σε καθεστώς stand by, χωρίς αμοιβή και να βάλουν πλάτη, επειδή δεν υπάρχει budget... Αυτό ακούγεται προκλητικό, όταν η Harbor Lab, μόλις τον Αύγουστο του 2022, εξασφάλισε το ποσό των 6,1 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για start-up που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Για να καμφθούν οι αντιδράσεις, χρησιμοποιήθηκαν ατάκες όπως «υπάρχουν πιο κακοπληρωμένοι από εσάς, που δέχονται να το κάνουν», «έλα μωρέ, εκεί που θα βλέπετε Netflix, θα έχετε απλά δίπλα και τον υπολογιστή ανοιχτό να ρίχνετε μια ματιά», όπως και «αν δε βάλετε τα ονόματά σας, θα αναγκαστώ να τα βάλω τυχαία». Μπροστά στις πιέσεις, κάποιοι εργαζόμενοι υπαναχώρησαν και δήλωσαν διαθεσιμότητα με (άτυπη) αναπροσαρμογή ωραρίου, ενώ άλλοι δε δέχθηκαν, ανάμεσά τους η υπάλληλος που κατόπιν απολύθηκε. Στη συνέχεια, η εργαζόμενη που διαμαρτυρήθηκε, κλήθηκε σε απροειδοποίητη συνάντηση με προϊσταμένους, όπου της ανακοινώθηκε η απόλυσή της, με αιτιολογία τις ανεπαρκείς επιδόσεις, ισχυρισμός που ελέγχεται ως ανυπόστατος, αφού πρόσφατα είχε αξιολογηθεί θετικά και είχε επιβραβευθεί με μισθολογική αύξηση. «Ποτέ δεν της έγινε κάποια επίπληξη, ποτέ δεν της γνωστοποιήθηκε ότι πρέπει να αλλάξει κάτι στον τρόπο που εργάζεται. Αντ’ αυτού, η συμμετοχή της στις απεργίες του τελευταίου διαστήματος, αλλά και η έντονη αντίθεσή της να δουλέψει χωρίς αποζημίωση και εκτός σύμβασης, φαίνεται ότι είναι αρκετά σημαντικοί λόγοι για μια εκδικητική εργοδοτική στάση», αναφέρει η καταγγελία της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας, καταλήγοντας ότι «πρόκειται για μια εξόφθαλμα άκυρη, καταχρηστική και εκδικητική απόλυση, η οποία έγινε για λόγους παραδειγματισμού».

Το ενδιαφέρον είναι ότι η εταιρεία, η οποία απασχολεί περίπου 60 άτομα και θεωρείται από τα πιο πετυχημένα παραδείγματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, έχει διακριθεί με την πιστοποίηση «best place to work» από ιδιωτικό οργανισμό αξιολόγησης εργασιακού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ανδρέου, αναπληρωτή γραμματέα του ΣΕΤΗΠ ν. Αττικής, η πρόσφατη απόλυση στη Harbor Lab δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, πατώντας σε νόμους που έχουν ψηφίσει η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Νόμοι οι οποίοι αξιοποιούνται στο έπακρο από τους εργοδότες και του δικού μας κλάδου για να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, να τους πετσοκόβουν μισθούς, δικαιώματα και παροχές, να απολύουν, νόμοι οι οποίοι περιορίζουν και διώκουν τη συνδικαλιστική δράση. Αυτούς τους νόμους αξιοποιούν τόσο τα "μεγαθήρια" του κλάδου όσο και μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται ως καινοτόμες, πρωτοπόρες, κορυφαίος χώρος εργασίας και άλλα τέτοια, όπως η Harbor Lab, ή η Skroutz που μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη έτρεξε να αυξήσει το ωράριο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.», καταλήγοντας ότι το ΣΕΤΗΠ οργανώνει την αλληλεγγύη και τον αγώνα «για να παρθεί πίσω η απόλυση-δίωξη».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε επανειλημμένα με τη Ηarbor Lab, ζητώντας τη θέση της επιχείρησης, αλλά δεν έλαβε εγκαίρως απάντηση.

Όλη η δήλωση γραμματέα του κ. Ανδρέου

«Η αλήθεια είναι πώς οι εργαζόμενοι σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με τους νόμους που έχουν ψηφίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Νόμοι οι οποίοι αξιοποιούνται στο έπακρο από τους εργοδότες και του δικού μας κλάδου για να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, να τους πετσοκόβουν μισθούς - δικαιώματα και παροχές, να απολύουν, νόμοι οι οποίοι περιορίζουν την συνδικαλιστική δράση, την διώκουν.

»Αυτούς τους νόμους αξιοποιούν τόσο τα «μεγαθήρια» του κλάδου όσο και μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται ως καινοτόμες, πρωτοπόρες, κορυφαίος χώρος εργασίας ,και άλλα τέτοια, όπως η Harbor Lab, ή η Skroutz που μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη έτρεξε να αυξήσει το ωράριο. 

»Το συνδικάτο μας , έχει πείρα χρόνια τώρα να αντιπαλεύει τέτοιους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, των κυβερνήσεων, του κράτους. Και στην άδικη απόλυση, της συναδέλφισσας Ι.Β. από την πρώτη στιγμή στο ΣΕΤΗΠ, οργανώνουμε όχι μονάχα την αλληλεγγύη αλλά και τον αγώνα, με κάθε τρόπο, για να παρθεί πίσω η απόλυση – δίωξη, να επιστρέψει στην δουλειά της».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τους ξεζούμισε και τους απέλυσε
Με μπαράζ απολύσεων τελείωσε ο μήνας για τους εργαζομένους στη χημική βιομηχανία SKOT A.E. Οι 26 εναπομείναντες, στην πλειονότητά τους γυναίκες, που εργάζονται σε μία από τις πλέον ανθυγιεινές ειδικότητες,...
Τους ξεζούμισε και τους απέλυσε
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με υποσχέσεις έφυγαν πάλι από το ΜΑΤ-ξίμου
«Τζάμπα δεν δουλέψαμε ποτέ και για κανέναν, φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και «Εξω οι εργολάβοι από την ΟΣΥ» φώναξαν χθες οι απλήρωτες και απολυμένες εργολαβικές καθαρίστριες των αστικών λεωφορείων της Αττικής,...
Με υποσχέσεις έφυγαν πάλι από το ΜΑΤ-ξίμου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, «δεν υπάρχουν απολύσεις» επιμένει η εταιρεία
Αρνείται ότι έγιναν απολύσεις η κατασκευαστική εταιρεία Green Properties, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ).
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, «δεν υπάρχουν απολύσεις» επιμένει η εταιρεία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Καταγγελία για εκδικητικές απολύσεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ) κατακεραυνώνει τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΑΣ Νίκο Κωστόπουλο και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΕΑΣ.
Καταγγελία για εκδικητικές απολύσεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις στη ΛΑΡΚΟ, μετά την ακύρωση 6 απολύσεων
Το Σωματείο Εργαζομένων υπογραμμίζει πως «ο αγώνας συνεχίζεται» και καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα για μια σειρά θεμάτων, όπως το πώς έχει διασφαλίσει την έννοια «επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ».
Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις στη ΛΑΡΚΟ, μετά την ακύρωση 6 απολύσεων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δυναμική και μαζική η κινητοποίηση των εργαζομένων στην efood
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων η 24ωρη απεργία στην efood • Σύμφωνα με τους εργαζομένους, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας παραδέχτηκε ότι η εταιρεία efood παρανομεί σε σειρά ζητημάτων.
Δυναμική και μαζική η κινητοποίηση των εργαζομένων στην efood

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας