• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 24.6°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 28.8°C
  4 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 27.0°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  3 BF
  32%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.8°C
  4 BF
  95%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  41%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  3 BF
  26%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 27.7°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 24.8°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  52%

O Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μαγειρείο των ανέργων

 • A-
 • A+
Στατιστικά... αναλφάβητος ο διοικητής της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) Σπ. Πρωτοψάλτης σύμφωνα με την ομοσπονδία των εργαζομένων στον oργανισμό ● Αποκαλύφθηκε ότι προχώρησε σε αυθαίρετη σύγκριση ανόμοιων δεδομένων απευθείας από το μητρώο, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει μείωση της ανεργίας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές

Σε σοβαρότατο ατόπημα υπέπεσε η διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, τέως ΟΑΕΔ) υποβαθμίζοντας τη Στατιστική Υπηρεσία της, η οποία, ως γνωστόν, εκδίδει, βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας, τα στοιχεία για την εγγεγραμμένη ανεργία. Η ομοσπονδία των υπαλλήλων αποκάλυψε αμέσως τη στρέβλωση και αντί η διοίκηση να αποδεχτεί το λάθος, επανήλθε και με νέα ανακοίνωσή της, χθες, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μόνο που έτσι το έκανε χειρότερο αφού, συσχετίζοντας τα στοιχεία της ΔΥΠΑ με τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ, αποκάλυψε ότι αιτία της αυθαιρεσίας ήταν η αγωνία να εμφανίζει μείωση των εγγεγραμμένων, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Τώρα, το αν η κίνηση αυτή έγινε από τον ίδιον τον διοικητή Σπύρο Πρωτοψάλτη, για τον οποίο λέγεται ότι μετά την απομάκρυνση του ανιψιού Δημητριάδη, έχει χάσει το βασικό του στήριγμα στο Μαξίμου, ή από κάποιον συνεργάτη του, που ήθελε να εξυπηρετήσει τις επικοινωνιακές ανάγκες του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, δε γνωρίζουμε.

Πάντως, το χρονικό έχει, εν συντομία, ως εξής: Τη Δευτέρα 15 Μαΐου, το πρωί, η διοίκηση εκδίδει ανακοίνωση, προβάλλοντας ρεκόρ 12ετίας στη μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων. Ισχυρίζεται ότι ο αριθμός τους «μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011»: ότι ο αριθμός των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ μειώθηκε στους 859.626, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2011, ενώ ο ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων μειώθηκε στους 492.200, που αποτελεί τον μικρότερο αριθμό από τον Ιανουάριο 2014. Τα στοιχεία είναι πασιφανώς λαθεμένα, αφού όχι μόνο δεν προκύπτει από πουθενά ρεκόρ μείωσης, αλλά αντιθέτως, το σύνολο των ανέργων στα μητρώα του τότε ΟΑΕΔ τον Οκτώβριο του 2011 ήταν 693.417, ενώ και οι μακροχρόνια άνεργοι ήταν πολύ λιγότεροι.

Η ομοσπονδία των εργαζομένων εκδίδει ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για fake Δελτίο Τύπου, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα. «Ρωτάμε τον κ. Διοικητή, ο οποίος συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία με χρήματα των ανέργων: Από που αντλεί τα στοιχεία που παρουσιάζει ανακριβώς; Ποιο σκοπό εξυπηρετεί ένα fake Δ.Τ. μία εβδομάδα πριν τις εκλογές; Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας παραμένει τεράστιος! 1.035.580 οι άνεργοι στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα τελευταία δημοσιευμένα (Μάρτιος 2023) στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 20,6%, του εργατικού δυναμικού».

Ταυτοχρόνως, οι υπάλληλοι στη Στατιστική Υπηρεσία είναι σε αναστάτωση. Ουδείς τους ρώτησε. Και αντί να απολογηθεί η διοίκηση με ένα απλό «Συγγνώμη, κάναμε λάθος», μία νέα ανακοίνωση ομολογεί ότι πήρε τα στοιχεία της στιγμής από το μητρώο. «Τα στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας που ανακοινώθηκαν χτες, αντλήθηκαν απευθείας από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ, ενώ τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύγκριση με προηγούμενα έτη, προήλθαν απευθείας από τη Στατιστική Υπηρεσία της ΔΥΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας το λάθος του «μεθοδολογικά, διότι συγκρίνει ανόμοια στοιχεία.

Το ΟΠΣ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα) του ΟΑΕΔ είναι μια βάση δεδομένων, όπου τα στοιχεία τροποποιούνται από στιγμή σε στιγμή: κάποιοι γράφονται και κάποιοι απεγγράφονται την ίδια στιγμή, γι’ αυτό τα στοιχεία για την ανεργία δημοσιοποιούνται ανά μήνα, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη σύγκριση και στατιστική εικόνα», ανταπαντά η ομοσπονδία.

Νέα μέθοδος...

«Ο Διοικητής ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα να δημοσιεύει όποτε θέλει στοιχεία! Κανένα πρόβλημα, απλά κι εμείς έχουμε υποχρέωση να κρίνουμε. Ο Διοικητής, λοιπόν, παραδέχεται ότι αυθαίρετα, αλαζονικά, αντιεπιστημονικά και αντιδεοντολογικά, τράβηξε στοιχεία μόνος του για μια συγκεκριμένη ημέρα του μήνα Μαΐου, πριν δημοσιευθούν τα αναλυτικά στοιχεία του Απριλίου!!! Νέες στατιστικές μεθόδους εισηγείται ο κ. Πρωτοψάλτης! Επιπλέον, δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του και οι fake συγκρίσεις που επιχείρησε με τον Οκτώβριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2014. Είναι ψέματα που εύκολα αποδεικνύονται, μιας και τα στοιχεία είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλους. Τέλος, αφού ο Διοικητής μπήκε στον κόπο να απαντήσει, ας μας πει και για την προεκλογική του συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της Ν.Δ. με χρήματα των ανέργων... έστω αυτών των 858.321 που παρουσιάζει, σύμφωνα με τα δικά του αυθαίρετα στοιχεία», καταλήγει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι συμβαίνει με τις αποκλίσεις στην ανεργία
Εάν θεωρήσουμε δεδομένο ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν αλλοιώνει τις μετρήσεις και η ΔΥΠΑ απλώς δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, αφήνοντας να εγγράφονται και αρκετοί μη άνεργοι, η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί, πρώτο, στο...
Τι συμβαίνει με τις αποκλίσεις στην ανεργία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αναζητώντας τις χαμένες εισφορές υπέρ ανεργίας
Οι δικηγόροι εκτιμούν ότι υπάρχει βεβαιωμένο ταμειακό έλλειμμα 10 εκατομμυρίων για τον ειδικό λογαριασμό υπέρ ανεργίας των δικηγόρων. Επίσης, κάνουν λόγο και για χρήση ποσού 62 εκατομμυρίων για «αλλότριους...
Αναζητώντας τις χαμένες εισφορές υπέρ ανεργίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eκτός απασχόλησης σχεδόν οι μισοί ενήλικοι
Eάν η αγορά εργασίας συνεχίσει να υπολειτουργεί οι εκτός παραγωγικής διαδικασίας, κάτω των 75 ετών, θα είναι περισσότεροι από αυτούς που κινούν την παραγωγική μηχανή της χώρας με συνέπεια επισήμως οι λιγότεροι...
Eκτός απασχόλησης σχεδόν οι μισοί ενήλικοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνονται διαρκώς οι άνεργοι
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης παραμένουν σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο ● Μόλις 195.365 οι επιδοτούμενοι
Αυξάνονται διαρκώς οι άνεργοι
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Λήξη χρόνου για τις τελευταίες 1.000 θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων
Πρόκειται για πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους, 18-29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Λήξη χρόνου για τις τελευταίες 1.000 θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στα 826 μεικτά η πρόταση ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό από 1η Απριλίου
Οι αυξήσεις θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου, θα επηρεάσουν όλη την μισθολογική κλίμακα σε βάθος χρόνου και σύμφωνα με τις υφιστάμενες ενδείξεις θα «συμπέσουν» με την εβδομάδα των εθνικών εκλογών.
Στα 826 μεικτά η πρόταση ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό από 1η Απριλίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας