• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.7°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 23.6°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.7°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 22.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  0 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.0°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 23.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 23.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 25.0°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.1°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  77%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερείπιο η Γενική Γραμματεία Εμπορίου

 • A-
 • A+

Εύκολα και γρήγορα εκταμιεύονται χρήματα στα υπουργεία όταν πρόκειται για απευθείας αναθέσεις εκδηλώσεων και μελετών - και πριν από όλα, στο υπουργείο Ανάπτυξης. Όμως, όταν πρόκειται για αντιμετώπιση των συνθηκών εργασίας και τη βελτίωση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στην Κάνιγγος, τότε λεφτά... δεν υπάρχουν. Κατεστραμμένες και κλειδωμένες τουαλέτες, υπολειτουργία ανελκυστήρων, έλλειψη πυρασφάλειας του κτιρίου, υποτυπώδης αντισεισμική μελέτη. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ελλείψεις που θα αποτελούσαν πεδίο ελέγχου για την Επιθεώρηση Εργασίας, εάν αποφάσιζε να βάλει μια τάξη και στις συνθήκες που επικρατούν στη δημόσια διοίκηση.

Πάνω από πέντε χρόνια και σε επανειλημμένες συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι δύο Σύλλογοι υπαλλήλων (Βιομηχανίας και Εμπορίου-Καταναλωτή) προσπαθούν να εξασφαλίσουν το αυτονόητο. όχι μόνο δεσμεύσεις και πολλά «θα», αλλά πράξεις. Όμως, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για συνεργεία ούτε για βελτίωση των υποδομών, παρά μόνο για τις αναθέσεις. Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα εκταμιεύτηκαν τα 37.187,60 ευρώ (αρ. πρωτ. 34786/11-4-23), προκειμένου να γίνει η πρόσφατη εκδήλωση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. «Μια εκδήλωση που χρηματοδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό και ουσιαστικά αποτέλεσε προεκλογική εκδήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη, με κεντρικό παρουσιαστή-συντονιστή τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, Άρη Πορτοσάλτε, και σε θέση κοινού-χειροκροτητών υπαλλήλους του υπουργείου και επιχειρηματίες», σημειώνει ο Σύλλογος υπαλλήλων.

Ταχύτατα εξευρέθησαν και τα 43.200 ευρώ (αρ. πρωτοκόλλου 31665/4-4-23) για την εκπόνηση «μελέτης σχεδιασμού και εφαρμογής συστήματος επαγγελματοποίησης στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων», στην οποία θα συνδράμει μεν «το σύνολο των υπηρεσιών και του προσωπικού του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων», αλλά θα ανταμειφθούν οικονομικά μόνο τα μέλη της ομάδας έργου!

Ο Σύλλογος είδε και απόειδε με την αδιαφορία για το κτιριακό πρόβλημα, τις απλήρωτες υπερωρίες, αλλά και τα κριτήρια επιλογής που χρησιμοποιεί ο γενικός γραμματέας για τη στελέχωση επιτροπών και τον αποκλεισμό άλλων από αμειβόμενες θέσεις. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επικρίνει αυτό που βιώνει καθημερινά, την «οικοδόμηση ενός κλειστού συστήματος στελεχών στην υπηρεσία ενός μικρού επιτελικού κράτους που υπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα». Κι αυτό δε φαίνεται να αποτελεί υπερβολή, αν κρίνει κανείς από τα στοιχεία που παραθέτει ο Σύλλογος.

«Ούτε η ψηφιοποίηση του Μητρώου Σημάτων που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά προγράμματα συνεργασίας ούτε η λειτουργία των Διοικητικών Επιτροπών Σημάτων -για τα οποία δούλεψαν υπερωριακά, χωρίς να αμειφθούν, υπάλληλοι της τότε διεύθυνσης Σημάτων αλλά και των Γ.Γ. Εμπορίου και Βιομηχανίας- ούτε η διαχείριση μεγάλου αριθμού καταγγελιών από καταναλωτές, θεωρούνται έργα ιδιαίτερης σημασίας για να καταβληθούν υπερωριακές αμοιβές. Αντιθέτως, για αυτά τα θέματα επιλέγεται είτε η πρακτική της εκχώρησης σε ιδιωτικούς φορείς είτε η υπολειτουργία και η υποβάθμισή τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εικόνες εγκατάλειψης του υπουργείου Ανάπτυξης στην Κάνιγγος
Στο μη περαιτέρω έχουν φτάσει οι εργαζόμενοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που απασχολούνται στο κτίριο της πλατείας Κάνιγγος, όπου βρίσκεται και η Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.
Εικόνες εγκατάλειψης του υπουργείου Ανάπτυξης στην Κάνιγγος
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ανυψωτικά κλαρκ σε... ανειδίκευτους
Δεν θα απαιτείται εφεξής άδεια άσκησης επαγγέλματος από τους χειριστές περονοφόρων ανυψωτικών μηχανημάτων με δυνατότητα ανύψωσης έως 2,5 τόνων.
Ανυψωτικά κλαρκ σε... ανειδίκευτους
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ξεκινά η «κλοπή» στις υπερωρίες
Με απλούστερες διαδικασίες θα εγκρίνονται οι άνω των 150 ωρών ετησίως υπερωρίες, οι οποίες θα είναι στο εξής φτηνότερες για τις επιχειρήσεις.
Ξεκινά η «κλοπή» στις υπερωρίες
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Παραμύθι» η έλλειψη δεξιοτήτων για τις κενές θέσεις
Οι βιομηχανίες με τις χειρότερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού συνεχίζουν να πληρώνουν 9% λιγότερο κατά μέσο όρο από τους τομείς στους οποίους είναι ευκολότερο να προσληφθούν εργαζόμενοι.
«Παραμύθι» η έλλειψη δεξιοτήτων για τις κενές θέσεις
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Το μαγειρείο των ανέργων
Νέες στατιστικές μεθόδους εισηγείται ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει μείωση της ανεργίας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.
Το μαγειρείο των ανέργων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
10ωρα στα ξενοδοχεία της Ρόδου
Δεκάωρο εργασίας σε καθημερινή βάση, με την προϋπόθεση ότι ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος σε βάθος 12 εβδομάδων δεν θα ξεπερνά τις 40 ώρες, θα ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Ρόδου μέχρι το...
10ωρα στα ξενοδοχεία της Ρόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας