• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.0°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.0°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  0 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.2°C
  1 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  8°C 7.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.1°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  76%

«Είναι σαφές ότι στον χώρο των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας (αλλά και των ΚΞΓ) έχει επικρατήσει μια ιδιότυπη ζούγκλα με κίτρινες συμβάσεις των 3 ευρώ την ώρα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΙΕΛΕ

EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Ζούγκλα με δανεικά λόγια του Ρήγα

 • A-
 • A+

Στις 18/8 η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Απολύθηκε καθηγήτρια από φροντιστήριο γιατί αρνήθηκε να υπογράψει ψευδώς ότι πήρε το δώρο Πάσχα», όπου καταγράφονταν οι καταγγελίες για την απόλυση της καθηγήτριας Ε.Σ. από το φροντιστήριο «Επιλογή» στο Ηράκλειο Κρήτης, επειδή δεν δέχτηκε να υπογράψει ψευδώς ότι έλαβε δώρο Πάσχα, το οποίο δεν της είχε καταβληθεί, αντίθετα αγωνίστηκε για να καταβληθούν σε όλους τα οφειλόμενα και κατήγγειλε με το σωματείο της τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Εκτός από το τοπικό σωματείο εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλληλέγγυοι στην καθηγήτρια στέκονται η ΟΛΜΕ, η ΟΙΕΛΕ, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και πάνω από 30 σωματεία από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Από δέκα εργαζόμενους του φροντιστηρίου «Επιλογή» (σε σύνολο 20-25) λάβαμε την παρακάτω επιστολή, την οποία δημοσιεύουμε, αν και δεν απαντά στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», αλλά στο σωματείο του οποίου μέλος είναι και η απολυμένη συναδέλφισσά τους.

Απάντηση εργαζομένων φροντιστηρίου «Επιλογή» στις συκοφαντικές κατηγορίες του Σωματείου Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Γαλάτεια Καζαντζάκη»:

«Η δήλωση ότι οι εργαζόμενοι του φροντιστηρίου “Επιλογή” εκβιαστήκαμε, προκειμένου να υπογράψουμε οποιοδήποτε έγγραφο, αποτελεί προσωπική προσβολή, καθώς παρουσιαζόμαστε φερέφωνα και ποδηγετούμενα άτομα με απουσία προσωπικής άποψης, κρίσης και ευθύνης. Επομένως, το ότι εκβιαστήκαμε από τη διεύθυνση συνιστά ψευδή κατηγορία.

»Η εμπειρία μας από την πολυετή συνεργασία με το φροντιστήριο “Επιλογή” μας δίνει την ασφάλεια ελεύθερης έκφρασης της γνώμης μας και τη σιγουριά διαλεκτικής διάθεσης από μέρους των ιδιοκτητών του φροντιστηρίου.

»Οι έχοντες αποφασίσει να υπογράψουμε το έγγραφο στήριξης στην εργοδοσία ξέρουμε ότι έχουμε την αμέριστη συμπαράστασή της σε όποιο πρόβλημα τυχόν προκύψει.

»Οι δηλώσεις περί εκβιασμού αλλά και οι υποδαυλίζουσες τον φόβο στον χώρο του φροντιστηρίου τακτικές δημιούργησαν κλίμα τρομοκρατίας σε κάποιους συναδέλφους χωρίς ουσιαστικό έρεισμα.

»Το χείριστο όλων: οι κινήσεις αυτές δημιουργούν ένα κοινωνικό δίπολο “εργαζόμενοι-εργοδότες αιώνιοι εχθροί” , δίπολο που διχάζει την κοινωνία και πλάθει εμφυλιακές καταστάσεις την ώρα που οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων πασχίζουν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους αλλά και την ευημερία των εργαζομένων τους.

Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά…

Ρήγας Βελεστινλής

Κεχαγιαδάκη Αικατερίνη

Κωνσταντουδάκη Ξανθίππη

Φλουράκης Κωνσταντίνος

Κοπτερίδου Νόρα

Κατεργαράκης Στέφανος

Λιανέρη Αγγελική

Καλογιαννάκη Ελίζα

Κουζούλογλου Λίτσα

Πάνος Εγγλέζος

Πευκιανάκη Ελένη».

Αντί απάντησης αναδημοσιεύουμε απόσπασμα από τη νέα ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, η οποία εκπροσωπεί όλους τους εκπαιδευτικούς σε φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε όλη την Ελλάδα, άρα και τους δέκα που υπογράφουν την παραπάνω επιστολή.

«Κίτρινες συμβάσεις των 3 ευρώ»

«Η αυταρχική συμπεριφορά των ιδιοκτητών-μετόχων του Φροντιστηρίου “ΕΠΙΛΟΓΗ”, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, σκοτεινές για τον τόπο και τη δημοκρατία, κορυφώθηκε με την αδιανόητη πράξη τους να ζητήσουν εισαγγελική παραγγελία ώστε να παρέμβει η αστυνομία και να καλέσει την απολυμένη εργαζόμενη και τον πρόεδρο του σωματείου στην ασφάλεια του Α.Τ. Ηρακλείου “διά προσωπική τους υπόθεση”.

»Είναι σαφές ότι στον χώρο των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας (αλλά και των ΚΞΓ) έχει επικρατήσει μια ιδιότυπη ζούγκλα με κίτρινες συμβάσεις των 3 ευρώ την ώρα, με ψεύτικα σωματεία δήθεν εργαζόμενων, με τρομοκρατία και απόπειρα“φρονηματισμού” των εργαζόμενων. Η ΟΙΕΛΕ θα δώσει τη μάχη μαζί με τους συναδέλφους να ανατραπεί αυτή η απόφαση (σ.σ. η απόλυση της Ε.Σ.) και να μπει φραγμός στην εργοδοτική αυθαιρεσία στο συγκεκριμένο φροντιστήριο, το οποίο καλεί άμεσα να επαναπροσλάβει την Ε.Σ. για τη νέα σχολική χρονιά».

Σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, όπως αυτές που περιγράφει η ΟΙΕΛΕ και που θα χειροτερέψουν εάν επιβληθεί τελικά ΦΠΑ 23% ο οποίος θα μετακυλιστεί κυρίως στις πλάτες των εργαζομένων, είναι λογικό να ανθεί ο φόβος.

Οι δέκα εργαζόμενοι ένιωσαν την ανάγκη να υποστηρίξουν με δημόσια επιστολή τους εργοδότες τους απέναντι στο σωματείο τους, αλλά δεν τους περίσσεψε ούτε μισή λέξη, όχι αλληλεγγύης, έστω συμπάθειας για την απολυμένη συνάδελφό τους, στης οποίας τη θέση μπορεί να βρεθούν κι οι ίδιοι. Νόμος της ζούγκλας πράγματι, ακόμα και αν δανείζεται λόγια του Ρήγα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι... γκρίζες ζώνες της «μαύρης» εργασίας
«Ποτέ άλλοτε στην Ιστορία της χώρας δεν είχαν ληφθεί τόσο πολλά μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και ποτέ άλλοτε το μέγεθος αυτής δεν βρισκόταν στα σημερινά...
Οι... γκρίζες ζώνες της «μαύρης» εργασίας
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με υποσχέσεις έφυγαν πάλι από το ΜΑΤ-ξίμου
«Τζάμπα δεν δουλέψαμε ποτέ και για κανέναν, φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και «Εξω οι εργολάβοι από την ΟΣΥ» φώναξαν χθες οι απλήρωτες και απολυμένες εργολαβικές καθαρίστριες των αστικών λεωφορείων της Αττικής,...
Με υποσχέσεις έφυγαν πάλι από το ΜΑΤ-ξίμου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Βιομηχανία... απολύσεων
​Βιομηχανία... μεθοδεύσεων για απολύσεις και ατομικές συμβάσεις έβγαλε στους δρόμους τους εργαζόμενους της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων Καβάλας. Οι εργαζόμενοι, αφού διαμαρτυρήθηκαν, απήργησαν,...
Βιομηχανία... απολύσεων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τους βρήκε ξανά μπροστά του ο Κουρής
Παρέμβαση διαμαρτυρίας σε άλλη μια φιέστα, από τις πολλές που διοργανώνει ο επιχειρηματίας Ανδρέας Κουρής, πραγματοποίησαν την Παρασκευή το βράδυ απλήρωτοι απολυμένοι των Metropolis. Φωνάζοντας συνθήματα...
Τους βρήκε ξανά μπροστά του ο Κουρής
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εργοδοτικός FAN-ατισμός
Στο υποκατάστημα της αλυσίδας Pizza Fan στην Κυψέλη σιγοψήνονταν και εργασιακά δικαιώματα. Οπως προκύπτει από μαρτυρίες και αγωγές πρώην εργαζομένων, εκτός από την εξάντληση του μνημονιακού οπλοστασίου εις...
Εργοδοτικός FAN-ατισμός
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απολύθηκε καθηγήτρια από φροντιστήριο για το δώρο του Πάσχα
Την επαναπρόσληψη της καθηγήτριας Ε.Σ., εργαζόμενης επί 5,5 χρόνια σε φροντιστήριο στο Ηράκλειο Κρήτης, διεκδικεί το τοπικό σωματείο εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης, «Γαλάτεια Καζαντζάκη», έχοντας στο...
Απολύθηκε καθηγήτρια από φροντιστήριο για το δώρο του Πάσχα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας