• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 16.8°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.9°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.0°C / 14.9°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.9°C / 9.4°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 14.4°C
  0 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 12.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 9.5°C / 15.6°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.3°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.5°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  80%

Συλλογική σύμβαση... παρωδία στα ξενόγλωσσα

 • A-
 • A+

Χωρίς συνθήματα και πανό, αλλά με δυναμική παρουσία, μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ» καθώς και μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», όπου διεξαγόταν το 30ό ετήσιο συνέδριο Europalso, ζητώντας να πραγματοποιήσουν ολιγόλεπτη παρέμβαση.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, καθώς οι συγκεντρωμένοι παρακωλύθηκαν από τους διοργανωτές του συνεδρίου όπως και από αστυνομικές δυνάμεις που κλήθηκαν στον χώρο.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία, που δρα ως συνδικαλιστική παράταξη στον «ΒΥΡΩΝΑ», χαρακτηρίζει την τελευταία σύμβαση που υπογράφηκε στις 30/07/2015 «[...] επικύρωση, με νομότυπα τεχνάσματα, ενός νέου αντεργατικού ιδιωτικού συμφωνητικού δουλοπαροικίας, που ζημιώνει καθηγητές, γονείς και σπουδαστές και ευνοεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», ενώ αναφέρει επίσηςι: «Οι εργοδότες [...] με όχημα τα πλέον ελάχιστα ψίχουλα μίας κατ’ επίφαση αύξησης του ωρομισθίου, προσπαθούν να νομιμοποιήσουν στις συνειδήσεις των συναδέλφων ένα μαφιόζικο-εργοδοτικό σωματείο, το οποίο εδώ και 11 χρόνια είναι το μακρύ χέρι των αφεντικών».

«Το 2012 υπέγραψαν την πρώτη συλλογική σύμβαση, που ήταν 3,52 ευρώ την ώρα για όσους είχαν από κανένα έως 900 ωρομίσθια και 6,60 ευρώ την ώρα για όσους έχουν παραπάνω ωρομίσθια, καθώς και μία προσαύξηση πολυετίας της τάξης των 0,20 ευρώ. Η τελευταία ΣΣΕ είναι υποτίθεται καλύτερη (από 3,52 στα 5,40) για όσους έχουν έως 900 ωρομίσθια, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για κοροϊδία. Είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρώσει κάποιος αυτά τα ωρομίσθια, καθώς οι περισσότεροι απασχολούμαστε 12-14 ώρες την εβδομάδα στην καλύτερη», μας λέει ο Βαλάντης Καμπράγκος, καθηγητής αγγλικών και μέλος του Δ.Σ. του «ΒΥΡΩΝΑ». «Σαν Σύλλογος Εργαζομένων απαιτούμε να πληρώνονται τα ένσημα, τα δεδουλευμένα, να τηρούνται οι αργίες, τα ωράρια διδασκαλίας και τα διαλείμματα, να δίνονται τα επιδόματα καθώς και να υπογραφεί μια ΣΣΕ με ανθρώπινους και αξιοπρεπείς όρους».

Τις δύο εισόδους της αίθουσας του συνεδρίου φυλούσαν αστυνομικοί, ενώ κάποια στιγμή οι συγκεντρωμένοι με έκπληξη είδαν να εμφανίζονται και δύο άνδρες των ΥΜΕΤ. Δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις μεταξύ συγκεντρωμένων και συμμετεχόντων στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο βουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης καθώς και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, που έλαβαν σύντομη ενημέρωση για την κατάσταση στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών από τους συγκεντρωμένους.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καθηγητών Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, Γιώργος Ζηκόπουλος, αρνούνταν πεισματικά να επιτρέψει στους συγκεντρωμένους να πραγματοποιήσουν ολιγόλεπτη παρέμβαση. «Δώσαμε αύξηση ενώ δεν είμαστε υποχρεωμένοι. Αντί λοιπόν να μας ευχαριστήσουν, ζητάνε διάφορα και προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Ζηκόπουλος.

Τον ρωτήσαμε σχετικά με την υπογραφή της ΣΣΕ της 30ής Ιουλίου και τη μη συμμετοχή του Συλλόγου Εργαζομένων «ΒΥΡΩΝΑΣ» στη διαδικασία και μας απάντησε ότι η σύμβαση υπογράφηκε με το «πλέον αντιπροσωπευτικό σωματείο, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής». Οταν του επισημάναμε ότι το εν λόγω σωματείο έχει καταγγελθεί πολλάκις ως ψευδοσωματείο, μας απάντησε ότι δεν τον αφορά, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγο υποστήριζε ότι έπραξε τα πάντα νομίμως συνυπογράφοντας την τελευταία ΣΣΕ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Πανελλαδική κινητοποίηση εκπαιδευτικών την Πέμπτη
Με κεντρικό αίτημα τους μαζικούς και μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και ίσα δικαιώματα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και η Διδασκαλική Ομοσπονδία...
Πανελλαδική κινητοποίηση εκπαιδευτικών την Πέμπτη
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Χιλιάδες υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί στον δρόμο
Μεγάλη η συμμετοχή των εργαζομένων σε Παιδεία και Υγεία, καθώς και συνταξιούχων, στις χθεσινές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία, συνενώθηκαν και κατέληξαν με πορεία στη Βουλή. Αίτημα των...
Χιλιάδες υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί στον δρόμο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απεργούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στις 24 Ιουνίου
Με αίτημα αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας οι υπάλληλοι στον κλάδο του τουρισμού βγαίνουν στους δρόμους, διαμηνύοντας ότι δε θα υποκύψουν στους εκβιασμούς των εργοδοτών.
Απεργούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στις 24 Ιουνίου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Πανεργατικός ξεσηκωμός απέναντι στο νομοθετικό «έκτρωμα» Χατζηδάκη
24ωρη γενική απεργία από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ. Μαζικά καλέσματα συμμετοχής από την αντιπολίτευση, συνδικαλιστικά σωματεία, και οργανώσεις.
Πανεργατικός ξεσηκωμός απέναντι στο νομοθετικό «έκτρωμα» Χατζηδάκη
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κινητοποίηση για την εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο του επισιτισμού
Με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό διανομέα, που εργαζόταν σε ταχυφαγείο στο Περιστέρι, διοργανώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου κινητοποίηση εργατικών συλλογικοτήτων ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Στην...
Κινητοποίηση για την εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο του επισιτισμού
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μέτρα αυτοί... μαζική πορεία εμείς!
​Χιλιάδες κόσμος συμμετείχε στα συλλαλητήρια και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής απεργίας. Το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι σε μια βροχερή μέρα...
Μέτρα αυτοί... μαζική πορεία εμείς!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας