• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.3°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 14.8°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 11.2°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 17.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.9°C
  5 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  6 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.1°C
  2 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 15.6°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.8°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 15.5°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  72%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στα 826 μεικτά η πρόταση ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό από 1η Απριλίου

 • A-
 • A+
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης επισήμανε ότι το κατώφλι των 826 ευρώ προκύπτει από την συνεκτίμηση δύο παραγόντων: α. Από το 60% του διάμεσου μισθού με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2021 (τα οποία, ωστόσο, δεν αποδίδουν την έκταση των αδήλωτων μισθών και της παραοικονομίας) που ανταποκρίνεται στο κατώφλι (στατιστικής) φτώχειας και β. Από το προσδοκώμενο, βάσει των επίσημων στοιχείων, πληθωρισμό για το 2023. Πληθωρισμός ο οποίος σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ προβλέπεται να κυμανθεί στο 6%.

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 μεικτά (703 καθαρά) έναντι των 713 που είναι σήμερα, πρότεινε σήμερα η ΓΣΕΕ προκειμένου να ληφθεί υπόψη στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει με διοικητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το καθορισμό των νέων κατώτατων αποδοχών. Οι αυξήσεις θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου, θα επηρεάσουν όλη την μισθολογική κλίμακα σε βάθος χρόνου και σύμφωνα με τις υφιστάμενες ενδείξεις θα «συμπέσουν» με την εβδομάδα των εθνικών εκλογών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ηράκλειο Κρήτης, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης επισήμανε ότι το κατώφλι των 826 ευρώ προκύπτει από την συνεκτίμηση δύο παραγόντων: α. Από το 60% του διάμεσου μισθού με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2021 (τα οποία, ωστόσο, δεν αποδίδουν την έκταση των αδήλωτων μισθών και της παραοικονομίας) που ανταποκρίνεται στο κατώφλι (στατιστικής) φτώχειας και β. Από το προσδοκώμενο, βάσει των επίσημων στοιχείων, πληθωρισμό για το 2023. Πληθωρισμός ο οποίος σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ προβλέπεται να κυμανθεί στο 6%.

«Έχουμε κουραστεί να ακούμε λόγια χωρίς αντίκρισμα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος επικρίνοντας τους φορείς των εργοδοτικών οργανώσεων για άρνηση έναρξης διαλόγου με τη ΓΣΕΕ και καλώντας ,παράλληλ,α την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης η οποία είναι στον «πάγο» εδώ και 12 χρόνια, προκειμένου να εξεταστούν τα μείζονα εργασιακά προβλήματα που αφορούν την εποχική απασχόληση στον τουρισμό, την επαναφορά των επιδομάτων για τις τριετίες «και να αναζητηθούν σταθερές λύσεις πέρα και έξω από τον προεκλογικό χρόνο».

Μάλιστα, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, παρουσία του προέδρου του ΕΚ Ηρακλείου και του προέδρου της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον τουρισμό προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα με τα επιδόματα ανεργίας των εργαζομένων στον τουρισμό. «Ενώ ο κ. Μητσοτάκης μάς διαβεβαίωσε ότι θα γίνει σύσκεψη στην Αθήνα με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς για το θέμα, αλλά ακόμη περιμένουμε» είπε.

Αναφορικά με την εν εξελίξει διαδικασία για τα νέα κατώτατα όρια σε μισθούς και ημερομίσθια, υπενθυμίζεται ότι η προφορική διαβούλευση μεταξύ των φορέων θα ολοκληρωθεί έως τις 10 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια όλα τα υπομνήματα με τις προτάσεις θα διαβιβαστούν στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη σχεδίου πορίσματος έως τα τέλη του μήνα. Το αργότερο μέχρι 10/3 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεών Κ Χατζηδάκης θα υποβάλει την τελική του πρόταση στο υπουργικό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η πρόταση της ΓΣΕΕ για τον νέο κατώτατο μισθό
Η πρόταση της ΓΣΕΕ, που τίθεται στη διαπραγμάτευση η οποία έχει ξεκινήσει για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα σε όλη τη χώρα στηρίζεται σε δύο βασικά κριτήρια.
Η πρόταση της ΓΣΕΕ για τον νέο κατώτατο μισθό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για το ύψος του κατώτατου
Τις σχετικές ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου, που αποφάσισε η κυβέρνηση, θα κάνει στις 11 το πρωί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για το ύψος του κατώτατου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κατάργηση του 40ωρου και του πενθήμερου στον επισιτισμό με τη βούλα του Υπ. Εργασίας
Την πόρτα για την επίσημη κατάργηση της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας στον επισιτισμό προσφέρει ερμηνευτική εγκύκλιος.
Κατάργηση του 40ωρου και του πενθήμερου στον επισιτισμό με τη βούλα του Υπ. Εργασίας
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Άγχος και ανησυχία έφερε στους εργαζόμενους η πανδημία
Η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα επέδρασε αρνητικά σε τέσσερις βασικούς πυλώνες της ζωής των εργαζομένων, τον οικονομικό, τον ψηφιακό, τον ψυχολογικό και τον κοινωνικό, όπως έδειξε η μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Άγχος και ανησυχία έφερε στους εργαζόμενους η πανδημία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Υστατη καταφυγή για τους εργαζόμενους της Rocket το υπουργείο Εργασίας
Εκπρόσωπος της εταιρείας τούς ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι ελλείψει κεφαλαίων τερματίζεται η λειτουργία της και ότι αυτό αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών όπου αυτή δραστηριοποιείται..
Υστατη καταφυγή για τους εργαζόμενους της Rocket το υπουργείο Εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας