• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.2°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.5°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 5.5°C
  3 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 10.9°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 7.3°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.8°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 12.5°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 10.5°C
  4 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.7°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  3 BF
  68%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΓΣΕΕ για το «χαστούκι» του ΣτΕ για το φακέλωμα των συνδικαλιστών

 • A-
 • A+

«Δικαίωση πολύμηνων και δύσκολων συλλογικών αγώνων» χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ την απόφαση 2175/2022 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία μπαίνει φρένο νομιμότητας στη λειτουργία του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.). Όπως σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση, η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει «τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) για τη μη θέση του σε λειτουργία, λόγω της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων και της εκκρεμοδικίας στο ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ επισημαίνει τα εξής:

«Το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας (7μελής σύνθεση), εξετάζοντας την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το πρωτοβάθμιο σωματείο της ACS, ομόφωνα και έγκαιρα από τη συζήτηση της υπόθεσης, αναγνωρίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι: - Οι ρυθμίσεις του ν. 4808/2021 και της υπουργικής απόφασης για το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. για τη σωρευτική αναστολή σειράς συνδικαλιστικών δικαιωμάτων (προστασία από απόλυση, υπογραφή ΣΣΕ, κήρυξη απεργίας, συνδικαλιστική δράση στην επιχείρηση, κλπ) στην περίπτωση μη καταχώρισης ή μη επικαιροποίησης των στοιχείων που απαιτούνται για την εγγραφή στο μητρώο αυτό, συνιστούν προδήλως δυσανάλογη και ιδιαιτέρως σοβαρή παρέμβαση στο δικαίωμα συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 23 παρ. 1).

- Η υποχρεωτική καταχώριση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων που είναι εκλεγμένοι ή υποψήφιοι στα όργανα εκπροσώπησης των εργατικών σωματείων και, μάλιστα, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αντίκειται στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (άρθρο 9 παρ. 1), ο οποίος θέτει τον κανόνα της απαγόρευσης επεξεργασίας των δεδομένων που αποκαλύπτουν τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση.

Η κρίση ως αντισυνταγματικών βασικών διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. και η παραπομπή, βάσει του Συντάγματος, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, αποτελεί επισφράγισμα της σοβαρότητας της υπόθεσης, η οποία έχει μείζον γενικό νομικό ενδιαφέρον, αλλά και πολιτικό και κοινωνικό, καθώς αφορά, όπως αναφέρεται στην απόφαση, σε ρυθμίσεις «που προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Η εκτεταμένη παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων που ασκούν ενεργή συνδικαλιστική δράση και συμμετέχουν στα συνδικάτα, στους οποίους μάλιστα απαγορεύεται με ρητή διάταξη το ατομικό δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά τους δεδομένα, ενώ αντίθετα …επιτρέπεται στους εργοδότες και στις εργοδοτικές οργανώσεις, έχει τεθεί εξίσου υπόψη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την προσφυγή της ΓΣΕΕ τον Δεκέμβρη του 2021.

Τα προβλήματα που διαρκώς προκύπτουν στη 9μηνη λειτουργία του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. και ο χρόνος δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας επιβάλλουν την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τραμπουκική επίθεση κατά συνδικαλιστή καταγγέλλει η ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ καταδικάζει με τον «πιο κατηγορηματικό τρόπο την αναίτια και τραμπούκικη επίθεση» που δέχθηκε ο Θανάσης Δανούσης, εργαζόμενος των Ναυπηγείων Ελευσίνας, από «εργοδοτικούς συνδικαλιστές».
Τραμπουκική επίθεση κατά συνδικαλιστή καταγγέλλει η ΓΣΕΕ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στο ΣτΕ προσέφυγαν εργαζόμενοι κατά του ν. Χατζηδάκη
Τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκείμενου να μπλοκάρουν το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη.
Στο ΣτΕ προσέφυγαν εργαζόμενοι κατά του ν. Χατζηδάκη
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Πυρά κατά ΓΣΕΕ από ΠΑΜΕ και ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ για την επιλογή της ενόψει ΔΕΘ
«Αν νομίζουν κυβέρνηση, επιχειρηματικοί όμιλοι και οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ότι τα συνδικάτα θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στη νέα σφαγή των δικαιωμάτων τους...
Πυρά κατά ΓΣΕΕ από ΠΑΜΕ και ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ για την επιλογή της ενόψει ΔΕΘ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με κοινό βηματισμό οι απεργίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
Απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενώνουν τις φωνές τους, καθώς θα πραγματοποιήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 10 Ιουνίου. 
Με κοινό βηματισμό οι απεργίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ οι κερδισμένοι των εκλογών της ΓΣΕΕ
Ενισχυμένες με περισσότερες έδρες στη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ αλλά και η ΔΑΚΕ που πρόσκειται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στη Νέα Δημοκρατία αντίστοιχα.
ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ οι κερδισμένοι των εκλογών της ΓΣΕΕ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Νέα ηγεσία εκλέγει η ΓΣΕΕ
Σε εκλογή νέας διοίκησης προχωρά σε λίγη ώρα η ΓΣΕΕ, το συνέδριο της οποίας οδεύει προς ολοκλήρωση χωρίς σοβαρά επεισόδια και παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους πέριξ του...
Νέα ηγεσία εκλέγει η ΓΣΕΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας