• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.2°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.5°C
  3 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.5°C
  2 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 17.7°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  2 BF
  80%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπαναχώρηση Cosco για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

 • A-
 • A+
Το σωματείο των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλει το σπάσιμο της συλλογικής σύμβασης μέσω προσλήψεων συμβασιούχων, τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ΒΑΕ και την απαξίωση της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

Τέσσερις μήνες μετά τους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, στο λιμάνι του Πειραιά, και την υπογραφή της ΣΣΕ με την εργοδοσία (Cosco-Dport), και ακόμα δεν εφαρμόζεται η ασφάλιση των λιμενεργατών με τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Το σωματείο των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει το γεγονός και κάνει λόγο για «εμπαιγμό από την κυβέρνηση, τα υπουργεία και την εργοδοσία COSCO-DPORT».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η εργοδοσία με «ύπουλο τρόπο προσπαθεί να απαξιώσει τη ΣΣΕ που υπογράφτηκε από το σωματείο», καθώς οι προσλήψεις νέων συναδέλφων τους γίνονται με 3μηνες συμβάσεις, άλλων όρων, εκτός των ΣΣΕ που υπάρχουν απ' όλα τα σωματεία, σε όλο το λιμάνι. Ουσιαστικά, «σπάνε» τις ΣΣΕ. «Η αξιοποίηση της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών (ΟΦΕ) ως “εργολάβου” τινάζει στο αέρα τις κατακτήσεις μας», τονίζει και αναφέρει ότι η εργοδοσία ταυτόχρονα απαξιώνει τη λειτουργία της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, δημιουργώντας όλο εκείνο το εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε στον θάνατο τον συνάδελφό τους Δημήτρη Δαγκλή και στο εργατικό ατύχημα τον Τάκη Πέττα, που ακόμη ταλαιπωρείται από αλλεπάλληλα χειρουργεία.

Η ΕΝΕΔΕΠ σημειώνει ότι πρόκειται για «την ίδια εργοδοσία που με τη Σύμβαση Παραχώρησης, πριν το 2010, είχε φροντίσει να εξασφαλίσει ότι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά, το λιμάνι δεν είναι λιμάνι και άρα οι λιμενεργάτες δεν είναι λιμενεργάτες. Που πολέμησε με νύχια και με δόντια από το 2014 την πάγια διεκδίκηση της ΕΝΕΔΕΠ για την αυτονόητη ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ. Που, ακόμα και μετά τις διευκρινίσεις των συναρμόδιων υπουργείων Ναυτιλίας-Εργασίας και την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ τον Οκτώβριο του 2018 για την ένταξη των λιμενεργατών στις προβλήτες II και III στα ΒΑΕ, αρνείται να εφαρμόσει την νομοθεσία.

Που βολεύτηκε -αν δεν κρύφτηκε από πίσω- όταν ως λαγός ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μπλοκάρει τη δικαίωση του αγώνα των λιμενεργατών με τη νόμιμη υπαγωγή τους στα ΒΑΕ. Που όχι μόνο ξαναθέτει προσχηματικά εμπόδια ζητώντας γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΣΚΑ), το οποίο έχει ήδη αποφανθεί επίσημα από το 2010, αλλά το χειρότερο είναι ότι δηλώνει σε επίσημη ανακοίνωσή της ότι ενδιαφέρονται για την επίλυση του θέματος και μας καλούν σε κοινή δράση».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους στις δύο προβλήτες στην πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 9 Νοεμβρίου και στη σύσκεψη των σωματείων, εργατικών κέντρων και Ομοσπονδιών στις 5 Οκτωβρίου, στο Σπόρτινγκ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δικαίωση για τους λιμενεργάτες της Cosco - Υπεγράφη νέα ΣΣΕ
Οι πολύμηνοι αγώνες των λιμενεργατών στις δυο προβλήτες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά απέδωσαν καρπούς, καθώς έπεσαν επιτέλους οι υπογραφές για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Δικαίωση για τους λιμενεργάτες της Cosco - Υπεγράφη νέα ΣΣΕ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η Εργατική Πρωτομαγιά στις προβλήτες της Cosco
Το λιμάνι λειτουργεί κανονικά από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, καθώς η απεργία της ΕΝΕΔΕΠ (σωματείο εργαζομένων) έληξε προσωρινά, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ανασυντάξουν δυνάμεις και να αξιολογήσουν τα...
Η Εργατική Πρωτομαγιά στις προβλήτες της Cosco
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις, αλλά συνεχίζουν τον αγώνα για ΣΣΕ
Την αναστολή των κινητοποιήσεων τους με ανοιχτή ημερομηνία αποφάσισαν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπογραφή ΣΣΕ.
Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις, αλλά συνεχίζουν τον αγώνα για ΣΣΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοντά σε υπογραφή Σύμβασης στο Ικόνιο
Οι λιμενεργάτες στη μαζική γενική συνέλευσή τους εξουσιοδότησαν την ΕΝΕΔΕΠ να προχωρήσει στη διαμόρφωση σχεδίου ΣΣΕ με βάση και την τελευταία οικονομική πρόταση της εργοδοσίας (Dport) και να συνεχίσει τη...
Κοντά σε υπογραφή Σύμβασης στο Ικόνιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα πρόταση για ΣΣΕ στους εργαζόμενους της Cosco
Σε τρεις βασικούς άξονες κινείται η πρόταση της εργοδοσίας για τη σύναψη 3ετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας • Συνεδριάζει την Τρίτη το σωματείο εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ).
Νέα πρόταση για ΣΣΕ στους εργαζόμενους της Cosco

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας