• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 13.4°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 15.9°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 20.5°C
  0 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 12.7°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 12.7°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  6 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.7°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 18.2°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 13.3°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  66%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να σταματήσει ο εργασιακός εκφοβισμός και η απαξίωση του συνδικαλισμού»

 • A-
 • A+
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο ΥΠΕΣ για τις αυθαίρετες προαγωγές και τοποθετήσεις προϊσταμένων, κατόπιν συνεννόησης με την... Κατερίνα ● Σιγή ιχθύος από τη ΔΑΚΕ ● Στοχοποίηση του εργαζόμενου που τις αποκάλυψε.

Αναβρασμός συνεχίζει να επικρατεί στο υπουργείο Εσωτερικών μετά τις αυθαίρετες προαγωγές και τοποθετήσεις προϊσταμένων κατά... παραγγελία και τα όσα ακολούθησαν. Με ανακοινώσεις τους δύο βασικές παρατάξεις εργαζομένων ζητούν να σταματήσουν ο εργασιακός εκφοβισμός και η απαξίωση του συνδικαλισμού, ενώ η ΔΑΚΕ τηρεί σιγήν ιχθύος.

Το θέμα είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 («Προαγωγές με ραβασάκι χωρίς... δεισιδαιμονίες»), περιγράφοντας πώς έγιναν οι κρίσεις στο επιτελικό κράτος της αριστείας. Οπως αναφέραμε, στα συνημμένα της απόφασης υπήρχε και ένα απίθανο σε περιεχόμενο μέιλ με το οποίο ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας Αθ. Μπαλέρμπας έλεγε ποια είναι τα πρόσωπα που προωθούνται σε συνεννόηση με κάποια... Κατερίνα. Το επεισόδιο έκλεινε με την ανακοίνωση προς όλους τους εργαζομένους που εξέδωσε απαντώντας η υπηρεσιακή γραμματέας Γιώλα Βαλατσού, επιτιθέμενη στους συνδικαλιστές ως «αναχρονιστές» και «δεισιδαίμονες».

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι παρατάξεις «Αγωνιστική Συνεργασία» και «Πρωτοβουλία» (πρόσκεινται αντίστοιχα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρονται σε αυθαίρετες τοποθετήσεις «για μία ακόμη φορά» και παραβίαση της νομοθεσίας για τη δημοσιότητα των διοικητικών πράξεων στο σύστημα «Διαύγεια», παρ' ότι «χρίζει» προϊσταμένους, που θα υπογράφουν διοικητικές πράξεις και θα εισπράττουν επίδομα θέσης ευθύνης. Αποδίδουν τη δημοσιοποίηση του μέιλ «μεταξύ Νάσου και Γιώλας» στον συνδικαλιστή και επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» Παναγιώτη Ζαρίφη ο οποίος το αλίευσε μέσα από το σύστημα εσωτερικής αλληλογραφίας «Ιρις».

Ομως, όπως λένε, η κ. Βαλατσού αντί να αναθεωρήσει, επέλεξε να αρχίσει σειρά διώξεων με την ανακοίνωσή της στην οποία κατηγορεί τον συνδικαλιστή, χωρίς να αναφέρει το όνομά του, αποδίδοντάς του ιδιοτελή κίνητρα και απαξιώνοντάς τον με την αναφορά ότι εκείνοι που τοποθετήθηκαν «είναι κατηρτισμένοι και προσφέρουν την εργασία τους αδιαμαρτύρητα επί σειρά ετών». Επίσης καλεί τους εργαζομένους σε κοινωνική απομόνωση του στοχευόμενου συνδικαλιστή, ενώ βάζει στο στόχαστρο και συγγενικό του πρόσωπο.

Οι παρατάξεις ζητούν να ανακαλέσει την ανακοίνωσή της η υπηρεσιακή γραμματέας, ζητώντας δημόσια συγγνώμη, να παύσει κάθε διαδικασία και μέτρο εργασιακού εκφοβισμού και κοινωνικής απομόνωσης και να αποκατασταθεί άμεσα η νομιμότητα σε σχέση με τις θέσεις ευθύνης, αρχίζοντας από την ολοκλήρωση των κρίσεων σε επίπεδο διευθυντών του υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της προκήρυξης του 2017, και να δρομολογηθούν κρίσεις για όλες τις θέσεις ευθύνης.

Επισημαίνουν, τέλος, ότι οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου που προέρχονται από τη ΔΑΚΕ (πρόσκειται στη Ν.Δ.) δεν απάντησαν στο αίτημα για σύγκληση του οργάνου, βάζοντας την πειθαρχία στις κομματικές γραμμές πάνω από τη στοιχειώδη ανθρώπινη και συναδελφική αλληλεγγύη στο αξιακό τους σύστημα.

Με ξεχωριστή της ανακοίνωση η «Πρωτοβουλία» ζητά από τους «λεβέντες της ΔΑΚΕ» να «βγουν από την κρυψώνα τους», αναφέροντας ότι μετά την κατάθεση σχετικής ερώτησης το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή αλλά όχι «μεταξύ των ενδιαφερομένων». Μιλούν για «κωμικοτραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το υπουργείο Εσωτερικών και χαρακτηρίζουν παράνομη την απόφαση για την τοποθέτηση προϊσταμένων «στον βαθμό που αυτή δεν κινεί τη διαδικασία κρίσης (86-87 ΥΚ) αλλά προβαίνει σε αναθέσεις αναπληρωτών, διαιωνίζοντας μια έκνομη κατάσταση», «καθ’ υπόδειξη του γενικού γραμματέα και της "Κατερίνας" και όχι σύμφωνα με τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων». Αναρωτιέται, τέλος, η «Πρωτοβουλία» ποια είναι η άποψη επί του θέματος του «νομομαθούς υπουργού» και της Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού που πρόσφατα παρουσίασε και Κώδικα Δεοντολογίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εμπαίζουν τις σχολικές καθαρίστριες
Απλήρωτες παραμένουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία της Ελλάδας, που απασχολούνται με συμβάσεις έργου από τις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων και πληρώνονται μέσω του...
Εμπαίζουν τις σχολικές καθαρίστριες
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Νομοσχέδια στη Βουλή με παράκαμψη της δημόσιας διαβούλευσης
Συνοδεία ψευδών δηλώσεων, χωρίς διαβούλευση και βροχηδόν πέφτουν στη Βουλή τα νομοσχέδια που ξαναγράφουν τον χάρτη στις δημόσιες συγκοινωνίες, ανοίγοντας τον δρόμο σε περισσότερους ιδιώτες-κομματικούς φίλους.
Νομοσχέδια στη Βουλή με παράκαμψη της δημόσιας διαβούλευσης
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ιδρύεται νέα ανεξάρτητη, πανελλαδική, αγωνιστική, συνδικαλιστική κίνηση
Εργαζόμενοι και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προχωρούν στη συγκρότησή της και με κείμενο βάσης υπογραφών απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής.
Ιδρύεται νέα ανεξάρτητη, πανελλαδική, αγωνιστική, συνδικαλιστική κίνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι μέτοχοι θα επιλέγουν εκπρόσωπο εργαζομένων!
Μετά την ιδιωτικοποίηση, ανατροπές στο Δ.Σ. της ΔΕΗ ● Εκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ σήμερα για να αποφασίσει μείωση των εκπροσώπων στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο από 2 σε 1.
Οι μέτοχοι θα επιλέγουν εκπρόσωπο εργαζομένων!
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τι προβλέπει η ρύθμιση Βορίδη για άδεια ειδικού σκοπού στο Δημόσιο
Η χορήγησή της επεκτείνεται και σε δημοσίους υπαλλήλους - γονείς μαθητών που νοσούν από κορονοϊό, χωρίς την προϋπόθεση αναστολής λειτουργίας του σχολικού τμήματος.
Τι προβλέπει η ρύθμιση Βορίδη για άδεια ειδικού σκοπού στο Δημόσιο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας»: «Να πάρει θέση η κυβέρνηση»
Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που είχε θέσει η διοίκηση της Energean στους περίπου 200 εν επισχέσει εργαζόμενους, επομένως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η εταιρεία να προχωρήσει σε νέες απολύσεις.
Εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας»: «Να πάρει θέση η κυβέρνηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας