• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.7°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 11.6°C
  1 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 10.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.4°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 15.4°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.5°C / 6.5°C
  1 BF
  92%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο τουρισμός δεν μειώνει τον αριθμό των ανέργων

 • A-
 • A+
Μόλις 0,46% σε σχέση με τον Ιούλιο έπεσε η ανεργία τον Αύγουστο, μήνα που σημειώνεται η μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών. ● Η μείωση κατά 5,23% το δωδεκάμηνο οφείλεται κυρίως στην άρση των μέτρων για την πανδημία.

Ανεπαίσθητες ήταν οι μεταβολές στα μεγέθη της εγγεγραμμένης ανεργίας τον μήνα Αύγουστο παρά την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα. Η ποσοστιαία μεταβολή στον αριθμό των ανέργων, εγγεγραμμένων στα μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τον Αύγουστο, δεν επιβεβαιώνουν την υπεραισιόδοξη εικόνα που μεταδίδουν τα κυβερνητικά στελέχη για τη μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Αύγουστο ήταν 944.588 έναντι 948.930 τον Ιούλιο.

Πρόκειται για μια μείωση 4.342 ανέργων (0,46%). Φυσικά στο δωδεκάμηνο η μείωση των ανέργων είναι περισσότερο αισθητή, κατά 52.145 άτομα και σε ποσοστό -5,23%. Ωστόσο αυτή η μεταβολή μπορεί να αποδοθεί και στην ολοκληρωτική άρση των όποιων μέτρων προστασίας είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Εγγεγραμμένοι

Αλλωστε 50.000 λιγότεροι εγγεγραμμένοι σε έναν χρόνο, όταν παραμένει ακόμη ανοιχτή η τουριστική σεζόν, δεν θεωρείται και μεγάλη επιτυχία ούτε του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, ούτε του υπ. Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη

Παραμένει δε ακόμη ασαφές αν και κατά πόσο απέδωσαν οι συσκέψεις με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και οι πρωτοβουλίες της ΔΥΠΑ για να καλυφθεί το έλλειμμα των θέσεων εργασίας που διαπίστωναν στις αρχές του καλοκαιριού οι ξενοδόχοι.

Το γεγονός είναι ότι και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους ανέργους τον Ιούλιο του ’22 (591.209 άνεργοι και ποσοστό 12,6%) και οι χθεσινές ανακοινώσεις της ΔΥΠΑ για τον Αύγουστο είναι κατώτερες των προσδοκιών που προκάλεσε η προσφορά θέσεων εργασίας στις τουριστικές περιοχές. Πώς λοιπόν καλύφθηκε η αυξημένη ζήτηση εργασίας το καλοκαίρι; Από την αύξηση των υπερωριών, την ανασφάλιστη εργασία ή την υπερκινητοποίηση των συμβοηθούντων μελών στις οικογενειακές επιχειρήσεις;

Αν το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ αντιμετώπιζαν με τη δέουσα σοβαρότητα τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, θα έπρεπε να συνοδεύει τα εκάστοτε στοιχεία της ΔΥΠΑ και με μια σχετική ερμηνεία των αλλαγών. Θα είχε για παράδειγμα μια εξήγηση γιατί παραμένει αρκετά υψηλή (46,07%) η ανεργία στους εγγεγραμμένους ηλικίας 30-44 ετών, παρά τα προγράμματα που εκπονούνται συνέχεια, και για ποιο λόγο η ανεργία στις εγγραφές της ΔΥΠΑ επιμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά (67,46%) στις γυναίκες.

Δυστυχώς όλα αυτά είναι λεπτομέρειες και για τη νέα διοίκηση της ΔΥΠΑ και για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που, παρά τις δεκάδες νομοθετικές αλλαγές που επέφεραν στα θέματα διοίκησης και πιστοποίησης της ανεργίας, αδυνατούν στο ελάχιστο να αλλάξουν την προσέγγισή τους στα διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς εργασίας πέραν των διεκπεραιωτικών ανακοινώσεων.

ΥΓ. Και ενώ ο υπουργός Τουρισμού δεν μπορεί να πιστωθεί εύσημα για τη μείωση της ανεργίας λόγω τουρισμού, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η αποφυγή οιασδήποτε διάψευσης δημοσιευμάτων που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου επικεντρώνοντας στην εξαιρετικά αλαζονική συμπεριφορά του απέναντι στους εκπροσώπους των ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας που δεν αντιλαμβάνονται το μεγαλείο και την προσφορά του για την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Η σύσκεψη έγινε μία μέρα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Mικρή η επίδραση της αύξησης του τουρισμού στην εγγεγραμμένη ανεργία
Η ολική επαναφορά της τουριστικής κίνησης στα προ του 2019 επίπεδα και η αυξημένη ζήτηση προσωπικού δεν αντανακλώνται στα ποσοστά της εγγεγραμμένης ανεργίας.
Mικρή η επίδραση της αύξησης του τουρισμού στην εγγεγραμμένη ανεργία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κατάργηση του 40ωρου και του πενθήμερου στον επισιτισμό με τη βούλα του Υπ. Εργασίας
Την πόρτα για την επίσημη κατάργηση της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας στον επισιτισμό προσφέρει ερμηνευτική εγκύκλιος.
Κατάργηση του 40ωρου και του πενθήμερου στον επισιτισμό με τη βούλα του Υπ. Εργασίας
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μόνο 1 στους 9 εγγεγραμμένους έλαβε επίδομα ανεργίας τον Μάιο
Η αναμόρφωση του συστήματος επιδότησης εγκαταλείφθηκε , η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη λήψη του επιδόματος παραμένουν προνόμιο για λίγους, ενώ και η διάρκεια χορήγησης παραμένει από τις πιο μικρές στην...
Μόνο 1 στους 9 εγγεγραμμένους έλαβε επίδομα ανεργίας τον Μάιο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ελάχιστοι οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα ανεργίας
Μόλις το 15,9% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Περισσότεροι από το 50% είναι μακροχρόνια άνεργοι κι από αυτούς ένα μικρό τμήμα θα λάβει την έκτακτη επιδότηση των 400...
Ελάχιστοι οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα ανεργίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπόσχεται ελέγχους στα ξενοδοχεία
To υπουργείο Εργασίας θα παρεμβαίνει κάνοντας διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να ελέγξει εάν η ανακαίνιση που επικαλούνται ορισμένοι εργοδότες αποτελεί πραγματικό γεγονός ή πρόφαση για να μην τεθούν σε...
Υπόσχεται ελέγχους στα ξενοδοχεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας