• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.2°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 28.0°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.0°C / 27.7°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.7°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.4°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 26.4°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.8°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 26.2°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.1°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 21.7°C / 26.4°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  49%

Παράνομες συνθήκες εργασίας για τους διανομείς καταγγέλλει ο Κρ. Αρσένης

 • A-
 • A+

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης, καταγγέλλοντας παράνομες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους των ταχυδιανομών- deliveries.

Όπως σημειώνει, «η ρευστή εργασιακή σχέση των συγκεκριμένων εργαζομένων αλλά και η φύση της δουλειάς, τους καθιστά πολύ περισσότερο ευάλωτους σε σχέση με άλλους εργαζόμενους όπως αποδεικνύεται από την αλματώδη αύξηση των ατυχημάτων που αφορούν κυρίως στις διανομές που πραγματοποιούνται με δίκυκλα».

Ο κ. Αρσένης ερωτά ειδικότερα αν είναι νόμιμα με βάση τον Κ.Ο.Κ. τα κιβώτια μεταφοράς προϊόντων που τοποθετούνται πρόχειρα στα δίκυκλα οχήματα των εργαζόμενων στις εταιρείες ταχυδιανομών και αν είναι ασφαλής η χρήση τους για τους εργαζόμενους.

Αναλυτικά η ερώτηση

Οι δραστηριότητες των εταιρειών παροχής υπηρεσιών που περιλαμβάνουν ταχυδιανομές, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της ανάπτυξης του διαδικτυακού εμπορίου ενώ κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν από την πανδημία. Η ρευστή εργασιακή σχέση των συγκεκριμένων εργαζομένων αλλά και η φύση της δουλειάς, τους καθιστά πολύ περισσότερο ευάλωτους σε σχέση με άλλους εργαζόμενους όπως αποδεικνύεται από την αλματώδη αύξηση των ατυχημάτων που αφορούν κυρίως στις διανομές που πραγματοποιούνται με δίκυκλα.

Η έλλειψη προδιαγραφών και τα ακατάλληλα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κουτιά μεταφοράς τα οποία αγκυρώνονται εντελώς πρόχειρα στα δίκυκλα οχήματα θέτουν τη ζωή των εργαζόμενων σε κίνδυνο καθώς δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας κατά την κίνησή τους ενώ επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις, δεν καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες σε περίπτωση ατυχήματος. Οι εργοδότες δεν υποχρεώνονται να εφαρμόζουν τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας και η ευθύνη τήρησης αυτών, βαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τους εργαζόμενους ενώ οι στρεσσογόνοι παράγοντες που συνδέονται με το πλήθος των διανομών και την αμοιβή (ή με το φόβο απόλυσης), αποβαίνουν σε βάρος της ασφάλειάς τους. Έτσι όχι μόνο δεν προδιαγράφονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οι διαστάσεις, το υλικό, το ανώτατο φορτίο και η αγκύρωση του κουτιού μεταφοράς αλλά δεν παρέχονται και τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας όπως ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω:

Κράνος με υποσιάγωνο και εξοπλισμός προστασίας του αναβάτη (πανωφόρι και γάντια με προδιαγραφές σήμανσης CE), ανακλαστικό́ γιλέκο με προδιαγραφή EN ISO 20471 και αδιάβροχες μπότες με προστατευτική ενίσχυση που θα παρέχουν προστασία σε όλες τις εποχές του χρόνου
Βάσεις κινητού για την απαιτούμενη πλοήγηση και συμμόρφωση με το άρθρο 40 ζ2 του Κ.Ο.Κ. (υποχρεωτική οδήγηση με τα δύο χέρια στο τιμόνι) συσκευές ασύρματης επικοινωνίας (Bluetooth) για κράνος, ώστε να πραγματοποιούνται με ασφάλεια οι απαιτούμενες εισερχόμενες κλήσεις από την εταιρεία

Στην Ελλάδα της κρίσης και της οικονομικής εξαθλίωσης, δεν έχει υπάρξει η πολιτική βούληση για τη θεσμοθέτηση κανόνων και προδιαγραφών που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους από τα εργατικά ατυχήματα, απεναντίας το φιλικό περιβάλλον στην επιχειρηματικότητα που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η απουσία στοχευόμενων κρατικών ελέγχων, νομιμοποιεί την εγκληματική έλλειψη πολιτικής υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας.

Ερωτάται ο Υπουργός

 • Είναι νόμιμα με βάση τον Κ.Ο.Κ. τα κιβώτια μεταφοράς προϊόντων που τοποθετούνται πρόχειρα στα δίκυκλα οχήματα των εργαζόμενων στις εταιρείες ταχυδιανομών; Είναι ασφαλής η χρήση τους για τους εργαζόμενους;
 • Γιατί δεν έχουν υποχρεωθεί έως σήμερα οι εταιρείες ταχυδιανομών στη χορήγηση των στοιχειωδών μέσων ατομικής προστασίας και οδικής ασφάλειας στους εργαζόμενους ανεξαρτήτως της εργασιακής τους σχέσης;

Ο ερωτών Βουλευτής
 
Κρίτων Αρσένης


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Προειδοποιητική στάση εργασίας στην efood
Να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η απόφαση της εταιρείας efood να αλλάξει μονομερώς και αυθαίρετα τον τρόπο διαμόρφωσης του εργασιακού προγράμματος, ζητούν οι εργαζόμενοι.
Προειδοποιητική στάση εργασίας στην efood
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Το υπουργείο Εργασίας για τους διανομείς εν μέσω κακοκαιρίας
Τις υποχρεώσεις επιχειρήσεων - εργοδοτών απέναντι στους διανομείς επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.
Το υπουργείο Εργασίας για τους διανομείς εν μέσω κακοκαιρίας
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ζητούν αξιοπρεπή εργασία στις εταιρείες-πλατφόρμες
«Παγκόσμια Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας» ήταν η χθεσινή και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, ETUC, τη «γιόρτασε» με κινητοποίηση στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ζητούν αξιοπρεπή εργασία στις εταιρείες-πλατφόρμες
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στους δρόμους θα γιορτάσουν οι διανομείς της efood τη μεγάλη τους νίκη
Η απεργία μετά την πλήρη αναδίπλωση της εταιρείας σηματοδοτεί την απαρχή της επόμενης περιόδου, τονίζουν η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου και το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού.
Στους δρόμους θα γιορτάσουν οι διανομείς της efood τη μεγάλη τους νίκη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Wolt, η efood και τρία καυτά ερωτήματα
Τα ερωτήματα της efood, το έγγραφο ΕΦΚΑ, η εγκύκλιος Βρούτση και οι απαντήσεις του αρμόδιου στελέχους του υπουργείου στην έρευνα της «Εφ.Συν.» που αποκαλύπτουν ότι η νομοθετική διάταξη Χατζηδάκη για τους...
Η Wolt, η efood και τρία καυτά ερωτήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας