• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.8°C
  4 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 32.1°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 34.3°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.0°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.9°C / 34.4°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.1°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 32.7°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 33.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 32.2°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  0 BF
  40%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ιδρύεται νέα ανεξάρτητη, πανελλαδική, αγωνιστική, συνδικαλιστική κίνηση

 • A-
 • A+

Στη συγκρότηση μιας νέας πανελλαδικής συνδικαλιστικής κίνησης, «μαζικής κι ενωτικής, με στόχο να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης ταξικής αγωνιστικής γραμμής, για να αντιστρέψουμε τη σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να επιβάλουμε κατακτήσεις για την εργατική τάξη, για να συμβάλουμε στην ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, για να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και παραγόμενης καταπίεσης, με όραμα μας την εργατική χειραφέτηση», προχωρούν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

«Σε αυτή τη βάση, καλούμε αγωνιστές και αγωνίστριες από συνδικαλιστικά ρεύματα, συσπειρώσεις εργαζομένων, που μοιράζονται παρόμοιες σκέψεις και αγωνίες με εμάς, να συμβάλουμε ισότιμα στη συζήτηση και τη δράση για την ίδρυση μιας νέας πανελλαδικής συνδικαλιστικής κίνησης, παιδί της εποχής της και της σύγχρονης εργατικής τάξης», αναφέρεται στο κείμενο βάσης που υπογράφεται -μέχρι στιγμής- από 218 πρόσωπα.

Το κείμενο βάσης υπογραφών νέας ανεξάρτητης πανελλαδικής αγωνιστικής συνδικαλιστικής κίνησης

Για την κατάσταση σήμερα

Όσοι και όσες συνυπογράφουμε αυτό το κάλεσμα, ξέρουμε ότι η περίοδος που ζούμε σφραγίζεται από την διεθνή στρατηγική υποχώρηση του εργατικού κινήματος και των ιδεών της εργατικής χειραφέτησης, εξελίξεις που έχουν επηρεάσει καταλυτικά το συνδικαλιστικό κίνημα και τον προσανατολισμό του. 

Όσον αφορά την Ελλάδα, το εργατικό & συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται στην δυσκολότερη περίοδο μετά την μεταπολίτευση. Στο έδαφος των διαρθρωτικών μνημονιακών μεταρρυθμίσεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του έως τότε κεκτημένου εργατικού δικαίου, στο έδαφος της γενικότερης πολιτικής ήττας και υποχώρησης του μαζικού κινήματος και του αγωνιστικού φρονήματος, ζούμε την αντιδραστική επίθεση της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων. Βιώνουμε τις δραματικές επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών πάνω στην εργατική τάξη και τα εργαζόμενα στρώματα που παράγουν ατομισμό, κατακερματισμό χώρων και συλλογικοτήτων, εξατομικευμένες πρακτικές αλλά και νέες μορφές δεσποτισμού, επιτήρησης και ελέγχου των εργαζομένων.

Η πολυδιασπάση της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων γενικότερα (ελαστική εργασία, πολλαπλές σχέσεις εργασίας στον ίδιο εργασιακό χώρο, επισφαλώς εργαζόμενοι, μετανάστες, δημόσιος - ιδιωτικός τομέας κλπ), η αδυναμία συγκρότησης ενός σύγχρονου ταξικού διεκδικητικού προγράμματος πάλης, η χαμηλή συνδικαλιστική πυκνότητα, η αντιδραστική στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που ταυτίζεται με τη γραμμή του ΣΕΒ και των εργοδοτών, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και ο συνδικαλισμός των προνομίων, ο συντεχνιασμός, ο πολυκατακερματισμός των δομών του συνδικαλιστικού κινήματος στη βάση πολιτικών και κομματικών διαφωνιών συνθέτουν το παζλ των σημερινών δυσκολιών. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η αδυναμία να υπάρξει σοβαρή διεκδίκηση μετά την κατάργηση των κρατικών μηχανισμών διαιτησίας και μεσολάβησης (ΟΜΕΔ), και στην πράξη την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς το συνδικαλιστικό κίνημα στην πλειοψηφία του είχε εγκλωβιστεί μονομερώς στην προσέγγιση της προσφυγής στη διαιτησία. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι/ες νέοι/ες εργαζόμενοι/ες δεν έχουν ζήσει την περίοδο των κατοχυρωμένων συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Όμως το τοπίο δεν είναι μονόχρωμο. Η πολιτική της αστικής τάξης που δεν προσφέρει καμία προοπτική στους εργαζόμενους και κυρίως η συνεχής επιδείνωση της ζωής της εργατικής τάξης, είναι το υλικό έδαφος για να γεννηθούν καινούργιοι αγώνες και να συγκροτηθεί ένα ρεύμα ταξικής διεκδίκησης και χειραφέτησης. Το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν και εξελίσσονται αγώνες σε διάφορους χώρους (EFOOD, COSCO, εκπαίδευση, ΛΑΡΚΟ κ.ά.) που δείχνουν ότι η δυσαρέσκεια μπορεί να εκφραστεί και με κινηματική διεκδίκηση. Ιδιαίτερα όπου σε αυτούς τους αγώνες υπήρξε η ταξική ενότητα των αγωνιστικών δυνάμεων και η συνάντηση με την κοινωνία αυτοί οι αγώνες κατάφεραν να έχουν νίκες, να δημιουργηθούν/μαζικοποιηθούν σωματεία και τα αγωνιστικά τους ρεύματα. Στις ελπιδοφόρες προσπάθειες προστίθεται και η δημιουργία νέων αγωνιστικών σχημάτων (πχ. επισιτισμός, πληροφορική, δικηγόροι, έρευνα). Αυτές οι προσπάθειες όμως αποτελούν ακόμα φωτεινές εξαιρέσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα όπου ακόμα κυριαρχεί η πλευρά της υποταγής.

Για μια νέα πανελλαδική εργατική συλλογικότητα

Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων. Αυτό επιδιώκουμε με αυτή μας την προσπάθεια. Τη συγκρότηση μιας νέας πανελλαδικής συνδικαλιστικής κίνησης, μαζικής κι ενωτικής με στόχο να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης ταξικής αγωνιστικής γραμμής για να αντιστρέψουμε την σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να επιβάλουμε κατακτήσεις για την εργατική τάξη, για να συμβάλουμε στην ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, για να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και παραγόμενης καταπίεσης, με όραμα μας την εργατική χειραφέτηση. Μία εργατική συλλογικότητα που θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις καλύτερες παραδόσεις του εργατικού κινήματος στη χώρα, ούσα όμως ταυτόχρονα παιδί της δικής της εποχής.

Η ανάγκη της περιόδου στην οποία θέλουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις είναι η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος στη βάση της ταξικής ενότητας και των κοινών ταξικών συμφερόντων, η μαζικοποίηση των συνδικάτων, η δημιουργία τους εκεί που δεν υπάρχουν ειδικά στους χώρους όπου συγκεντρώνεται μαζικά η πολύμορφη εργατική τάξη. Η αναγέννηση των δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών των εργαζομένων, η ανάπτυξη ενός μαχητικού κινήματος που θα βάζει φραγμό στην εργοδοτική ασυδοσία, την αντεργατική αστική ατζέντα και θα επιβάλλει νίκες υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων.

Επιδιώκουμε να είμαστε βαθιά ταξικοί στο περιεχόμενο των στόχων, πλατιά ενωτικοί στην απεύθυνσή μας εντός των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Με οικονομική ανεξαρτησία, στηριζόμενοι μόνο στη συνδρομή των εργαζομένων, με ανεξαρτησία απέναντι σε κυβερνήσεις, εργοδοσία και οικονομικά συμφέροντα, και με πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια από κόμματα. Με προτεραιότητα τη μαζική ενωτική δράση. Με ανοιχτή, δημοκρατική και πανελλαδική συγκρότηση. Με μέλη της νέας εργατικής συλλογικότητας όσους και όσες συμφωνούν στην ιδρυτική της διακήρυξη ανεξαρτήτως πολιτικής ή κομματικής ταυτότητας. Με διαμόρφωση της γραμμής μας από τα ίδια τα μέλη της κίνησής μας. Με συνελεύσεις όλων των μελών αλλά και ανά κλάδους/χώρους. Μια κίνηση που θα βασίζεται στις δυνάμεις όσων συμμετέχουν σε αυτήν, θα βοηθάει στην αλληλοενημέρωση, την αλληλοϋποστήριξη και τη χάραξη κοινής γραμμής μάχης μεταξύ εργαζομένων από διαφορετικούς χώρους και κλάδους, και θα συμβάλει στη συγκρότηση πλατιών αγωνιστικών συσπειρώσεων ανά χώρο ή κλάδο. Θα συμβάλλει στην συμπόρευση και την ενοποίηση συνδικαλιστικών εκφράσεων, όπως κάνει και με την ίδια της τη δημιουργία. Έχοντας επίγνωση της αυτονομίας των σχημάτων και των ειδικών χαρακτηριστικών κάθε εργασιακού κλάδου και εργατικού σχήματος. Σεβόμενη το επίπεδο πολιτικής συμφωνίας του κάθε σχήματος, και ακόμα περισσότερο την πολιτική αυτοτέλεια των συνδικάτων.

Με οριοθέτηση απέναντι στις λογικές της ταξικής συνεργασίας και του κοινωνικού εταιρισμού, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και συνολικότερα των συνδικαλιστικών ρευμάτων που έχουν γίνει απολογητές μνημονιακών πολιτικών. Με απόσταση από λογικές που προωθούν τον “κομματικό” συνδικαλισμό, που ευνουχίζουν τη δράση των σωματείων , θέτουν εμπόδια στην αναγκαία συσπείρωση δυνάμεων και εγκλωβίζουν εργαζόμενους και εργαζόμενες σε συμβολικές μάχες, αντί για τις μάχες ανατροπής των συσχετισμών υπέρ της εργατικής τάξης.

Με νεανικό εξωστρεφές στίγμα και την αξιοποίηση των νέων μορφών επικοινωνίας. Συγκρουόμενοι και στο εσωτερικό μας με τον συνδικαλισμό της ανάθεσης που οδηγεί - ακούσια κάποιες φορές - στην αναπαραγωγή της γραφειοκρατίας.

Προτεραιότητά μας είναι να εντάσσουμε αυτούς και αυτές που αποτελούν την καρδιά της εργατικής τάξης, αλλά αποκλείονται από το συνδικαλιστικό κίνημα ή έχουν πολύ μικρότερο λόγο και ρόλο από αυτόν που τους αναλογεί. Τους μετανάστες και πρόσφυγες που αποτελούν τεράστιο τμήμα της εργατικής τάξης στη χώρα, αλλά ελάχιστες συνδικαλιστικές οργανώσεις τους αγκαλιάζουν. Και που πάνω στις δικές τους πλάτες χτίζονται και οι νέες μεταναστευτικές πολιτικές που τους αντιμετωπίζουν ως εργατικά χέρια με περιορισμένα δικαιώματα, και μόνο για όσο χρόνο εργάζονται.

Με δημοκρατική ισότητα απέναντι στις γυναίκες εργαζόμενες που βιώνουν πιο σκληρά την εργασιακή πραγματικότητα, με χαμηλότερους μισθούς και υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Που φορτώνονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα βάρη της απλήρωτης αναπαραγωγικής εργασίας στο σπίτι, με ανύπαρκτες δομές κοινωνικής φροντίδας. Που έχουν να αντιμετωπίσουν τις υποτιμητικές ή τις παρενοχλητικές/κακοποιητικές συμπεριφορές όχι μόνο των προϊσταμένων και εργοδοτών τους αλλά και συναδέλφων τους σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς την απαραίτητη μέριμνα από τα σωματεία. Και που ταυτόχρονα υποεκπροσωπούνται στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, ακόμα και σε κλάδους που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του εργατικού δυναμικού, ενώ οι διεκδικήσεις για την απελευθέρωση των γυναικών και την ευρύτερη στήριξή τους, δεν περιλαμβάνονται ή υποτιμούνται στην ατζέντα των συνδικάτων. Με ταυτόχρονη μάχη ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις στους χώρους εργασίας, δίπλα σε όποιον/α τις υφίσταται, όπως τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Ρίχνοντας βάρος στην οργάνωση των ανέργων πρώτα και κύρια για το δικαίωμα τους στην σταθερή εργασία αλλά και για τη διεκδίκηση εδώ και τώρα της χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε όλους/όλες και γενικότερα των δικαιωμάτων τους. Παίρνοντας θέση σε κάθε μάχη, όπως για παράδειγμα για την επιστροφή στην εργασία των υγειονομικών και των εργαζομένων σε κοινωνικές δομές του δημοσίου και των ΟΤΑ, που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί. Όταν μάλιστα αυτές οι αναστολές εργασίας εντάσσονται στην ευρύτερη επίθεση στο δημόσιο σύστημα υγείας και την αποδυνάμωση των δημόσιων δομών άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Επιμένοντας ταυτόχρονα στη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, της ενημέρωσης, της κατάργησης της πατέντας. Τόσο για τον περιορισμό της διασποράς όσο και για την ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων, που κινδυνεύουν περισσότερο αν έρχονται μη εμβολιασμένοι σε επαφή με φορείς του κορονοϊού. Και επιμένοντας στη διεκδίκηση για μέτρα προστασίας και για τους ίδιους και για τους ασθενείς.
Εστιάζοντας τις δυνάμεις μας στην ισότιμη συμμετοχή των ελαστικά εργαζόμενων σε όλα τα επίπεδα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, χωρίς εμπόδια και περιορισμούς, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Για τους άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους μας

Όπως κάθε εγχείρημα, στα πρώτα του βήματα, έτσι και το δικό μας φιλοδοξεί να αναζητήσει και να ορίσει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θέλει να συγκροτηθεί και να κινηθεί. Με την πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για την ορθότητα της μιας ή της άλλης μαχόμενης συνδικαλιστικής γραμμής μεταξύ των συνδικαλισμένων, χωρίς να βλέπουμε την τρομακτική μείωση της συνδικαλιστικής πυκνότητας (σε μονοψήφια ποσοστά) στον ιδιωτικό τομέα ή της γραφειοκρατικής, «εθιμοτυπικής» συμμετοχής στο δημόσιο, χωρίς καμιά ουσιαστική, ενεργή συμμετοχή, στη ζωή και τη δράση του συνδικάτου. Κριτήριο είναι η μαζική ταξική συνδικαλιστική δράση και μελετώντας, συζητώντας και αναζητώντας δρόμους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με την επίγνωση ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συγκροτούνται πρώτα πάνω στα κοινά ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων χωρίς απόλυτες ιδεολογικές ή πολιτικές συμφωνίες, και έχουν ως αφετηρία τον οικονομικό αγώνα και την πάλη για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής των εργαζομένων. Εκκινούμε από την οικονομική πάλη, τα ζητήματα αυξήσεων των μισθών σε βάρος των κερδών του κεφαλαίου, των Συλλογικών Συμβάσεων, της σταθερής δουλειάς ενάντια στις μορφές ελαστικής εργασίας, της μείωσης του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής, της μείωσης των ορίων ηλικίας και των ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση, του ελεύθερου χρόνου. Ενάντια στους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους και το νόμο Χατζηδάκη, ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα παρέμβασης στην εσωτερική λειτουργία των συνδικάτων.

Πιστεύουμε ότι το εργατικό κίνημα μπορεί και είναι ο πυρήνας της προσπάθειας - με επίγνωση του συσχετισμού και των διαθέσεων των εργαζομένων - να ανοίγουν δρόμοι για συνολικότερες πολιτικές ανατροπές, για μια άλλη κοινωνική οργάνωση και ένα άλλο μοντέλο εργασίας και ζωής.

Τίποτα από όσα απασχολούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες δεν είναι ξένο για τα συνδικάτα, την ζωή τους και τον αγώνα τους. Βάζουμε ψηλά την υπεράσπιση των κοινών αγαθών (διατροφή, νερό, ενέργεια, υγεία, παιδεία, στέγη, μετακινήσεις, τηλεπικοινωνίες, ενημέρωση, πολιτισμός, ελεύθεροι χώροι, περιβάλλον), που έχουν τεράστια σημασία όχι μόνο για την αγοραστική δύναμη του μισθού και της σύνταξης (όπως αποδεικνύει το πρόσφατο κύμα ακρίβειας), και για το ύψος Παλεύουμε για να προσανατολιστεί η δράση του συνδικαλιστικού κινήματος στον στόχο να παίρνει την κοινωνία με το μέρος του, μακριά από συντεχνιακές λογικές, και κάνοντας κριτική και στο ίδιο το αντικείμενο της δουλειάς του, όταν αυτό έρχεται απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες (Θυμίζουμε εδώ τις τοποθετήσεις των αγωνιστών τραπεζοϋπαλλήλων για την υπερχρέωση και τα κόκκινα δάνεια). Θέτοντας ξανά στη συζήτηση το ζήτημα της δημοκρατίας στην παραγωγή και της συμμετοχή των εργαζομένων και της κοινωνίας μέσα από διαδικασίες εργατικού & κοινωνικού ελέγχου. Συμβάλλουμε στην προώθηση ενός άλλου εργατικού πολιτισμού απέναντι στην αστική κυριαρχία και σε αυτή την πλευρά της κοινωνικής ζωής. Θέτουμε σε προτεραιότητα την υπέρτατη ανάγκη της εδραίωσης της ειρήνης στον πλανήτη, θεωρώντας το εργατικό κίνημα ικανό να σταματήσει τους πολέμους – καθώς και την πολεμική προετοιμασία μέσω της εξοπλιστικής κούρσας - και τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών κρατών για την κυριαρχία τους και τα μερίδια στις παγκόσμιες αγορές, σε βάρος των λαών.

Για την οργάνωση των αγώνων παρεμβαίνουμε στα σωματεία με στόχο να αλλάξουμε τον συσχετισμό υπέρ των εργατικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, για να νικάνε απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου, επιδιώκουμε τον δημοκρατικό συντονισμό συνδικαλιστικών οργανώσεων (σωματεία/ομοσπονδίες/εργατικά κέντρα) που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση, πάνω σε συγκεκριμένα αιτήματα. Παραδείγματα τέτοιου αγωνιστικού συντονισμού έχουν υπάρξει σε αρκετές περιόδους της ιστορίας του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Αναζητούμε αποτελεσματικές μορφές αγώνα, αξιοποιώντας τις εμπειρίες του εργατικού κινήματος στη χώρα αλλά και διεθνώς. Μορφές που περιλαμβάνουν πέρα από τις μαζικές απεργίες και άλλες μορφές πρόκλησης κόστους στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις. Αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες, τη στοχοποίηση (δυσφήμηση, καταγγελία, μποϊκοτάζ) συγκεκριμένων εργοδοτών, και τη γνώση των εργαζομένων για την παραγωγική διαδικασία, καθώς και μορφές απεργιακής δράσης, όπως η απεργία-αποχή από τις διαδικασίες «αξιολόγησης» στο δημόσιο, και η αποχή από τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Ανοίγουμε τη συζήτηση θέλοντας να συμβάλλουμε σε συλλογικές επεξεργασίες για τη σύγχρονη εργατική τάξη, με τις ιδιομορφίες που έχει στην Ελλάδα (πχ λόγω του διευρυμένου τουριστικού μοντέλου). Φιλοδοξούμε να αναλύουμε τις αναδιαρθρώσεις που προκύπτουν από την καπιταλιστική αξιοποίηση της τεχνολογίας (πχ οικονομία της πλατφόρμας), και το πώς αυτές επηρεάζουν τη σύνθεση των εργαζομένων, αλλά και ποιες δυνατότητες αγώνα δημιουργούνται. Να αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές των περιόδων (όπως έγινε και στη διάρκεια της πανδημίας) και να μπορούμε να αναπροσανατολίζουμε τη δράση μας σε αντίστοιχους κλάδους. Να τοποθετούμαστε για νέες “μορφές” εργασίες όπως η τηλεργασία γνωρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν είναι απλώς η τεχνολογική μορφή το πρόβλημα αλλά και το πλαίσιο εντός του οποίου συγκροτείται και εφαρμόζεται, και αναγνωρίζοντας τις αντιφάσεις που παράγει στους ίδιους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες.
Ανοίγουμε τη συζήτηση για τη συνολικότερη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα, τη βάση συγκρότησης των συνδικάτων (κλαδικά, επιχειρησιακά κλπ), το διαχωρισμό μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού, τη γραφειοκρατία, την εσωτερική δημοκρατία και τον εργατικό έλεγχο των συνδικάτων.

***
Σε αυτή τη βάση, καλούμε αγωνιστές και αγωνίστριες από συνδικαλιστικά ρεύματα, συσπειρώσεις εργαζομένων, που μοιράζονται παρόμοιες σκέψεις και αγωνίες με εμάς, να συμβάλουμε ισότιμα στη συζήτηση και τη δράση για την ίδρυση μιας νέας πανελλαδικής συνδικαλιστικής κίνησης, παιδί της εποχής της και της σύγχρονης εργατικής τάξης.
 

Οι υπογραφές για τη νέα ανεξάρτητη, πανελλαδική, αγωνιστική, συνδικαλιστική κίνηση

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στο ΣτΕ προσέφυγαν εργαζόμενοι κατά του ν. Χατζηδάκη
Τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκείμενου να μπλοκάρουν το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη.
Στο ΣτΕ προσέφυγαν εργαζόμενοι κατά του ν. Χατζηδάκη
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Νέα εγκύκλιος για εγγυημένη ελάχιστη υπηρεσία, απεργοσπάστες και «φακέλωμα» συνδικαλιστών
Το νέο πλαίσιο για τη διεξαγωγή απεργιών, που βάζει στο στόχαστρο τον συνδικαλισμό, εξειδικεύει εγκύκλιος που εκδόθηκε για το αντεργατικό νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη.
Νέα εγκύκλιος για εγγυημένη ελάχιστη υπηρεσία, απεργοσπάστες και «φακέλωμα» συνδικαλιστών
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Συμβασιούχοι... στα σκουπίδια
Δυναμικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ έπειτα από την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που οδηγεί στην ανεργία 15.000 εργαζομένους με συμβάσεις έργου στον τομέα της καθαριότητας των...
Συμβασιούχοι... στα σκουπίδια
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Σκουρλέτης προς ΟΤΑ: Εφαρμόστε τον νόμο για τους εργαζομένους στην καθαριότητα
Σε αυστηρή δήλωσή του και σε συνέχεια της διευκρινιστικής εγκυκλίου με την οποία αίρονται όσες αμφισβητήσεις προέκυψαν για το ζήτημα, ο Π. Σκουρλέτης επαναλαμβάνει ουσιαστικά ότι όσα προσκόμματα τέθηκαν για...
Σκουρλέτης προς ΟΤΑ: Εφαρμόστε τον νόμο για τους εργαζομένους στην καθαριότητα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Καταγγελίες για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων ναυτεργατών
Σοβαρές καταγγελίες για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων ναυτεργατών κάνουν τρία ναυτεργατικά σωματεία και ζητούν την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ)...
Καταγγελίες για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων ναυτεργατών
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Επανεκκίνηση των συλλογικών συμβάσεων
​Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τους δημοσίους υπαλλήλους για την επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το 2017 οι διαβουλεύσεις ολοκληρώνονται και καταρτίζεται το θεσμικό πλαίσιο....
Επανεκκίνηση των συλλογικών συμβάσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας