• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.3°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 14.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 14.3°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 11.1°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 12.0°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.8°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 14.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  4 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  3 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υστατη καταφυγή για τους εργαζόμενους της Rocket το υπουργείο Εργασίας

 • A-
 • A+
Εκπρόσωπος της εταιρείας τούς ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι ελλείψει κεφαλαίων τερματίζεται η λειτουργία της και ότι αυτό αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών όπου αυτή δραστηριοποιείται.

Την προσεχή Τρίτη θα απαντήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στα αιτήματα που έθεσαν χθες εργαζόμενοι της Rocket Delivery, της εταιρείας διανομής που έκλεισε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα, πετώντας τους, κυριολεκτικά, στον δρόμο. Εκπρόσωπος της εταιρείας τούς ανακοίνωσε ότι ελλείψει κεφαλαίων τερματίζεται η λειτουργία της και ότι αυτό αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, όπου αυτή δραστηριοποιείται.

Χθες οι εργαζόμενοι της εταιρείας συνοδευόμενοι από τον εκπρόσωπο της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή Εργασιακών, Υγείας, Ασφάλειας και Ενταξης στην Εργασία, Κ. Αγραπιδά, ζητώντας, ως ύστατη λύση, την παρέμβαση του υπουργείου. Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν ήδη προτρέψει τους εργαζόμενους να διαχειριστούν το θέμα της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους μέσω της δικαστικής οδού, προκειμένου να αποσπάσουν έστω και τα χρήματα του μήνα που έχουν δουλέψει.. Μόνο που ακόμη και η δικαστική οδός είναι μάλλον απίθανο να αποδώσει, όταν η συγκεκριμένη εταιρεία στην Ελλάδα εμφανίζεται να μη διαθέτει περιουσιακά στοιχεία.

Χθες στη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι με τα στελέχη του υπ. Εργασίας ζήτησαν τα εξής:

α. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα του μήνα που απασχολήθηκαν καθώς και τα έξοδα για την αγορά καυσίμων δύο μηνών που τους οφείλει η εταιρεία. Το αίτημα αφορά τους περισσότερους εκ των 100 εργαζομένων, διανομέων και διοικητικών. Ωστόσο υπάρχει κι ένας περιορισμένος αριθμός 10-15 εργαζομένων που προέρχεται από την εταιρεία Ranadstad, η οποία ήδη ενημέρωσε ότι θα τηρήσει τα όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία.

β. Να προβλεφθεί ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις πλήρωσης του αναγκαίου χρόνου απασχόλησης.

γ. Να ρυθμιστούν οι οφειλές σε ΔΕΚΟ και Ταμεία για όλους όσοι βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά.

Πρόσθετο πρόβλημα για την επίλυση του προβλήματος από το υπ. Εργασίας είναι ότι η εταιρεία φαίνεται ακόμη ενεργή καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν εγγεγραμμένοι ως απασχολούμενοι στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Το πρόβλημα με το κλείσιμο της ελληνικής θυγατρικής προέκυψε όταν η ψηφιακή πλατφόρμα Rocket Delivery ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι αποχωρεί από την ελληνική αγορά παραγγελίας και διανομής έτοιμων γευμάτων. Ηταν η ίδια εταιρεία η οποία όταν είχε εκδηλωθεί το θέμα με την Efood δήλωνε ότι θα προχωρούσε σε 500 νέες προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ωστόσο, η ανακοίνωση ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Η εταιρεία ουκρανικών συμφερόντων, με βασικό μέτοχο τον Igor Rokhlin, ο οποίος διαθέτει διπλή υπηκοότητα -ισραηλινή και ουκρανική-, και με παρουσία σε Ουγγαρία, Ολλανδία, Κύπρο, Γαλλία, Ουκρανία, Ισπανία και Πορτογαλία, δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα μέσω της σύστασης μιας Μονοπρόσωπης ΙΚΕ, στις 25 Μαΐου 2021. Η έδρα της επί της Μεσογείων, στην Αγία Παρασκευή Αττικής, είναι από χθες άδεια. Επικεφαλής στην Ελλάδα τοποθετήθηκε ο Νίκος Χατζηδάκης, γνωστός στην Ελλάδα κυρίως από τη θητεία του στη Lime, την εταιρεία ενοικίασης ηλεκτρικών πατινιών.

Το αιφνίδιο κλείσιμο της εταιρείας δημοσιοποιήθηκε αρχικώς μέσα από την ηλεκτρονική εφημερίδα Cibum.gr και συνέπεσε χρονικά με το διάγγελμα Πούτιν για το Ουκρανικό, οπότε και συνδέθηκε με την κρίση στην περιοχή. Ωστόσο, πληροφορίες που δημοσιεύονται από χθες στον ηλεκτρονικό οικονομικό Τύπο (NewMoney) κάνουν λόγο για πανευρωπαϊκό σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων λόγω της εμπλοκής της εταιρείας σε παράνομο κύκλωμα άντλησης κεφαλαίων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κατάργηση του 40ωρου και του πενθήμερου στον επισιτισμό με τη βούλα του Υπ. Εργασίας
Την πόρτα για την επίσημη κατάργηση της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας στον επισιτισμό προσφέρει ερμηνευτική εγκύκλιος.
Κατάργηση του 40ωρου και του πενθήμερου στον επισιτισμό με τη βούλα του Υπ. Εργασίας
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ξεκινά η «κλοπή» στις υπερωρίες
Με απλούστερες διαδικασίες θα εγκρίνονται οι άνω των 150 ωρών ετησίως υπερωρίες, οι οποίες θα είναι στο εξής φτηνότερες για τις επιχειρήσεις.
Ξεκινά η «κλοπή» στις υπερωρίες
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ο οδικός χάρτης για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Ιούλιο
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση για το μήνα Ιούλιο οι επιχειρήσεις – εργοδότες δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31η.3.2021.
Ο οδικός χάρτης για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Ιούλιο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
ΣΕΒ: Και τα παίρνει όλα και φωνάζει
Η αντίθεσή του για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, που είναι το ελάχιστο αυτονόητο μέτρο εκσυγχρονισμού, αποδεικνύει ότι θέλει και το 100% των ρυθμίσεων δικές του.
ΣΕΒ: Και τα παίρνει όλα και φωνάζει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας