• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  5 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.6°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.4°C
  0 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.4°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 23.0°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.2°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.2°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργοδότες οι Uber & Deliveroo

 • A-
 • A+
Βάσει των κριτηρίων της Eυρ. Επιτροπής, ήδη οι μεγάλες πολυεθνικές ψηφιακές πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών αποτυγχάνουν στα τεστ της Ε.Ε. για τη διατήρηση του προσωπικού τους ως αυτοαπασχολούμενου και πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές. ● «Αν κάτι μοιάζει με πάπια, κολυμπάει σαν πάπια, τότε... μάλλον είναι πάπια» σχολιάζει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Επισήμανση προς ευρωβουλευτές και υπουργούς Εργασίας των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. να μην υποκύψουν στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πλατφόρμες για να ξεφύγουν από την υποχρέωση να απασχολούν το προσωπικό τους ως μισθωτό τηρώντας τα πέντε κριτήρια που έθεσε στο σχέδιο Οδηγίας η Eυρ. Επιτροπή, διατύπωσε χθες η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).

Με αφορμή την τελική φάση διαπραγμάτευσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με την Οδηγία για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις πλατφόρμες -διαπραγμάτευση η οποία εντάσσεται και στις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας- η ΣΕΣ ανακοίνωσε ότι βάσει των κριτηρίων της Επιτροπής, ήδη οι μεγάλες πολυεθνικές ψηφιακές πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών Uber και Deliveroo αποτυγχάνουν στα τεστ της Ε.Ε. για τη διατήρηση του προσωπικού τους ως αυτοαπασχολούμενου και πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές.

«Η ανάλυσή μας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Uber και η Deliveroo συγκαταλέγονται μεταξύ των γνωστών εταιρειών που πληρούν περισσότερες από δύο από τις δοκιμές και ως εκ τούτου θα ταξινομηθούν ως εργοδότες» επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου. Η ΣΕΣ είναι σίγουρη ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες πλατφορμών της Ευρώπης πληρούν τα περισσότερα κριτήρια που ορίζει η Ε.Ε. για να θεωρηθούν εργοδότες μισθωτής εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Οδηγία που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο περιλαμβάνει μια λίστα κριτηρίων που θα χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί εάν υπάρχει σχέση εργασίας μεταξύ εργαζομένων και μιας εταιρείας. Εάν μια εταιρεία πληροί τουλάχιστον δύο από τα πέντε κριτήρια, θα θεωρείται εργοδότρια.

Ωστόσο η ΣΕΣ προειδοποιεί ότι τα ίδια κριτήρια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις εταιρείες για να ανακαλύψουν νέα πεδία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ώστε να συνεχίσουν να ξεφεύγουν από τις υποχρεώσεις τους.

«Οι εταιρείες πλατφόρμας θα εργαστούν σκληρά και θα ξοδέψουν πολλά για να προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τις δοκιμές που τους έχει θέσει η Ε.Ε. και να διατηρήσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο που βασίζεται στην εκμετάλλευση. Αν όμως κάτι μοιάζει με πάπια, κολυμπάει σαν πάπια, τότε μάλλον είναι πάπια. Το ίδιο ισχύει και για τους εργοδότες» επισημαίνει η ΣΕΣ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ε.Ε. πάνω από 28 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες και προβλέπεται ότι μέχρι το 2025 θα ανέλθουν σε 45 εκατομμύρια. Το 90% του προσωπικού, παρότι πληροί τις προϋποθέσεις της μισθωτής εργασίας, εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενο με το 55% να αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Η διεκδίκηση συνδικάτων και εργαζομένων να επαναχαρακτηριστούν ως μισθωτοί έχει προκαλέσει 100 δικαστικές αποφάσεις και 15 διοικητικές αποφάσεις στην Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να αποφύγουν τις δεσμεύσεις των εθνικών νόμων και την εξαίρεση από τα κριτήρια της Ε.Ε. πλατφόρμες όπως η Glovo άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται η αμοιβή από ένα σταθερό σύστημα που διαχειρίζεται αποκλειστικά η εταιρεία σε ένα σύστημα δημοπρασιών αμοιβών, στο οποίο οι εργαζόμενοι προσφέρουν τις χαμηλότερες τιμές προκειμένου να βρουν δουλειά.

Αυτό το μοντέλο δεν δικαιολογεί την εξαίρεση της εταιρείας από τον έλεγχο των τιμών, δεδομένου ότι η δημοπρασία ελέγχεται από την εταιρεία και στην πραγματικότητα δεν προσφέρει καμία δυνατότητα στους εργαζόμενους να λάβουν υψηλότερες αμοιβές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εργασιακή μελαγχολία
Ερευνα της ManPower δείχνει ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στη χώρα μας -όχι μόνο όσοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας- αισθάνεται ανησυχία, στρες και φόβο. Τι αποκρύπτεται για το «έλλειμμα ταλέντων».
Εργασιακή μελαγχολία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Καταγγελίες συνδικάτου για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στον ΜΙΜΙΚΟ
Οι καταγγελίες χρήζουν παρέμβασης από το Υπουργείο Εργασίας και τους επιθεωρητές, προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο.
Καταγγελίες συνδικάτου για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στον ΜΙΜΙΚΟ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ιδρύεται νέα ανεξάρτητη, πανελλαδική, αγωνιστική, συνδικαλιστική κίνηση
Εργαζόμενοι και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προχωρούν στη συγκρότησή της και με κείμενο βάσης υπογραφών απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής.
Ιδρύεται νέα ανεξάρτητη, πανελλαδική, αγωνιστική, συνδικαλιστική κίνηση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εργοδότες και συνδικάτα στη Γερμανία ενάντια στο μποΐκοτάζ της ΕΕ στο ρωσικό αέριο
Στον σχηματισμό μίας πρόσκαιρης συμμαχίας προχώρησαν εργοδότες και συνδικάτα στη Γερμανία με σκοπό να αντιταχθούν στα σχέδια της ΕΕ για καθολική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από τις...
Εργοδότες και συνδικάτα στη Γερμανία ενάντια στο μποΐκοτάζ της ΕΕ στο ρωσικό αέριο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τραπεζοϋπάλληλοι: Χτίζουν αύξηση έως 5,5 % - Θα τη φάει ο πληθωρισμός
Αρχική διεκδίκηση της ΟΤΟΕ ήταν η διασφάλιση ποσοστού αυξήσεων που θα κάλυπτε, τουλάχιστον, τον ετήσιο προβλεπόμενο πληθωρισμό (πάνω από 6% για το 2022). Οι εκπρόσωποι των τραπεζών επέμεναν μέχρι την τελευταία...
Τραπεζοϋπάλληλοι: Χτίζουν αύξηση έως 5,5 % - Θα τη φάει ο πληθωρισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας