• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.3°C
  4 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 11.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.9°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.9°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  5 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 9.5°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  1 BF
  98%
MotionTeam
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας»: «Να πάρει θέση η κυβέρνηση»

 • A-
 • A+
Μείζον πολιτικό θέμα οι απολύσεις αλλά και η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων στον Πρίνο, λέει το σωματείο των εργαζομένων ●Αποσύρθηκαν από τις εξέδρες οι εν επισχέσει εργαζόμενοι που παρέμεναν ως προσωπικό ασφαλείας ● Ερωτήματα για το αν τηρείται το νομοθετικό πλαίσιο της άδειας εκμετάλλευσης

Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που είχε θέσει η διοίκηση της Energean στους περίπου 200 εν επισχέσει εργαζόμενους των «Πετρελαίων Καβάλας», επομένως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η εταιρεία να προχωρήσει σε νέες απολύσεις, πέρα από τις 24 που έχει ήδη κοινοποιήσει, ανάμεσά τους και των επτά μελών του Δ.Σ. του σωματείου.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η πρωτοφανής συμπεριφορά της εταιρείας καθιστά το θέμα των απολύσεων, αλλά και της ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων στον Πρίνο, μείζον πολιτικό ζήτημα. «Καλούμε την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να πάρουν θέση. Τόσο για τις απολύσεις και μάλιστα για την απόλυση σύσσωμης της εκλεγμένης διοίκησης του σωματείου, όσο και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Γιατί η εταιρεία καταστρατηγεί όλο το πλαίσιο του νόμου 2779/1999, βάσει του οποίου δόθηκε η άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στον Πρίνο», είπε στην «Εφ.Συν.» ο απολυμένος πρόεδρος του σωματείου Μανώλης Κελαϊδάκης. Ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανακάλυψε χθες ότι η εταιρεία τού διέκοψε και τη σύνδεση του (εταιρικού) κινητού τηλεφώνου που επί χρόνια διέθετε. «Φραγή εισερχομένων κλήσεων…».

Το σωματείο γνωστοποίησε στην εταιρεία, αλλά και στην αρμόδια για την τεχνική επιτήρηση των εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ, ότι από χθες στις τέσσερις το απόγευμα, αποσύρθηκαν από τις θαλάσσιες εξέδρες οι επτά εργαζόμενοι που, αν και σε επίσχεση, βρίσκονταν εκεί ως προσωπικό ασφαλείας. «Είναι υπόθεση της εταιρείας τώρα, που λέει ότι μπορεί να συνεχίσει και χωρίς εμάς, να λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις με τους όρους ασφάλειας και τεχνικής επάρκειας του προσωπικού που ορίζει ο νόμος. Και ο Θεός βοηθός…», λέει ο Μ. Κελαϊδάκης.

Η… επίκληση στα θεία σχετίζεται με τις πληροφορίες ότι η Energean προτίθεται να αξιοποιήσει στις εξέδρες εργαζόμενους ρουμανικής εταιρείας, της GSP, που βρίσκονται στην περιοχή με μηχανισμό γεωτρήσεων για το κοίτασμα Έψιλον του Πρίνου, για το οποίο η εταιρεία εξασφάλισε προ ημερών δάνειο 90,5 εκατ. ευρώ από την Παρευξείνια Τράπεζα.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για την τεχνική επάρκεια των Ρουμάνων εργαζομένων, που μπορεί να ξέρουν από γεωτρήσεις, αλλά είναι ανειδίκευτοι ως προς τη διαχείριση των θαλάσσιων εξεδρών. Και, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, είναι ευθύνη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) να ελέγξει, όπως έκανε πρόσφατα για τα επίπεδα του υδρόθειου στις εγκαταστάσεις της Καβάλας, ότι όλα γίνονται όπως πρέπει στις εξέδρες.

Οι αντιδράσεις φορέων και συνδικάτων στις μαζικές απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας» συνεχίζονται, πλήθος ανακοινώσεων και δηλώσεων συμπαράστασης στους εργαζόμενους έχουν εκδοθεί από ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, πέρα από αυτές της δημοτικής αρχής και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται προφανώς οι τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στον νομό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούν κι αυτοί πιέσεις για κάποιας μορφής παρέμβαση από τα αρμόδια υπουργεία.

Πρωτοφανείς απολύσεις

Στην Καβάλα βρίσκεται από χθες και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (ΠΟΕ), στην οποία ανήκει και το σωματείο των Πετρελαίων. «Καλούμε την εταιρεία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους των εργαζομένων, προκειμένου να βρεθεί λύση προς όφελος όλων και την κυβέρνηση να σταματήσει την εργοδοτική ασυδοσία…

Έχουμε ενημερώσει για τις εξελίξεις και για τις πρωτοφανείς απολύσεις συνδικαλιστών την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ομοσπονδία εργαζομένων στην ενέργεια και σύντομα θα έχουμε την τοποθέτησή τους», είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ Παναγιώτης Κουντουσιάδης. Ενήμερη για τις απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας» είναι προφανώς και η ΓΣΕΕ, η οποία μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει αντιδράσει δημόσια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξόρυξη... θύελλας στα πετρέλαια του Πρίνου
Με 24 απολύσεις, ανάμεσά τους και όλων των μελών του Δ.Σ. του σωματείου, η Energean κλιμακώνει την αντιπαράθεση ● «Θέλουν έναν Πρίνο χωρίς σωματείο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρός του ● Οξύτατες αντιδράσεις...
Εξόρυξη... θύελλας στα πετρέλαια του Πρίνου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απέλυσαν συνδικαλιστές απ' τα πετρέλαια Καβάλας και απειλούν όσους είναι σε επίσχεση
Η Energean απέλυσε 24 εργαζόμενους στα Πετρέλαια Καβάλας, μεταξύ των οποίων το Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων. Σφοδρές αντιδράσεις απ' τα κόμματα και τον δήμαρχο της πόλης. Ηχηρή απάντηση εργαζομένων.
Απέλυσαν συνδικαλιστές απ' τα πετρέλαια Καβάλας και απειλούν όσους είναι σε επίσχεση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελίες και μηνύσεις στον Πρίνο
Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις της διοίκησης της Energean, που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του Πρίνου, και του σωματείου των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας.
Καταγγελίες και μηνύσεις στον Πρίνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αναμέτρηση ασφαλείας» στην Καβάλα
Εξώδικο των εργαζομένων στην Energean, που επιμένει στην αντικατάσταση 11 εργαζομένων, οι οποίοι φεύγουν με εθελουσία, με 4 ανειδίκευτους και ανεκπαίδευτους εργαζόμενους ● Για κίνδυνο ατυχήματος προειδοποιεί...
«Αναμέτρηση ασφαλείας» στην Καβάλα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μικρή ανάσα για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και εμφάνιση του Δημοσίου στο δικαστήριο
Το Πρωτοδικείο Αθήνας παρέτεινε την ισχύ της προσωρινής διαταγής που δύο φορές είχαν κερδίσει, με την οποία παγώνουν οι απολύσεις μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης.
Μικρή ανάσα για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και εμφάνιση του Δημοσίου στο δικαστήριο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
ΛΑΡΚΟ: Και εκβιασμός των εργαζόμενων και εξαπάτηση της Δικαιοσύνης
Τρεις μέρες πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των 1.060 εργαζόμενων αλλά και της δικαιοσύνης.
ΛΑΡΚΟ: Και εκβιασμός των εργαζόμενων και εξαπάτηση της Δικαιοσύνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας