• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 21.5°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 20.3°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 21.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.8°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.5°C / 19.5°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  2 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 20.9°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.3°C / 19.4°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 18.3°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  0 BF
  93%

Μοντέλο μερικής ιδιωτικοποίησης προτείνει για το ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνταγή... χάους και στον ΕΦΚΑ

 • A-
 • A+
Πάγο στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και ματαίωση των προκηρύξεων για θέσεις ευθύνης στον οργανισμό προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον «εκσυγχρονισμό» του • Διευθυντές και προϊστάμενοι από την αγορά εργασίας, με τριετείς συμβάσεις και με πλαφόν μισθού τις αμοιβές του προέδρου του Αρείου Πάγου

Τεράστια διοικητική αναστάτωση αναμένει τον ΕΦΚΑ εάν υλοποιηθούν πολλές από τις διατάξεις σχεδίου νόμου (για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού) που αναρτήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε ηλεκτρονική διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με τις διατάξεις του καταργούνται αυτομάτως, μετά την αξιολόγηση, προϊστάμενοι και διευθυντές οι οποίοι έχουν αναδειχθεί στις θέσεις τους σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Οι θέσεις όσων κριθούν ανεπαρκείς θα καταληφθούν από νεοδιοριζόμενους μετακλητούς, τους οποίους ο ΕΦΚΑ θα προσλάβει με συμβάσεις τριετούς διάρκειας από τον ιδιωτικό τομέα ή από άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και με ανώτατο πλαφόν μισθού τις μηνιαίες αμοιβές του προέδρου του Αρείου Πάγου. Ταυτοχρόνως, από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, ματαιώνονται όλες οι εκκρεμείς προκηρύξεις για θέσεις προϊσταμένων και διευθυντών, ενώ στα κριτήρια για την ανάληψη θέσεων ευθύνης από τους νεοπροσλαμβανόμενους παύει να αποτελεί προϋπόθεση η φοίτηση στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Είναι προφανές ότι η νομιμότητα των διατάξεων θα κριθεί στα δικαστήρια. Αλλά αυτό μάλλον δεν απασχολεί την κυβέρνηση, αν ληφθούν υπόψη οι ρυθμοί με τους οποίους δικάζονται ανάλογες υποθέσεις για την κατάργηση των υπηρεσιακών γενικών γραμματέων.

Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο στελέχωσης του Δημοσίου με εργαζόμενους από την ελεύθερη αγορά, οι οποίοι, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμπειρία ή όχι στην κοινωνική ασφάλιση, εισάγουν τη λογική της σταδιακής ιδιωτικοποίησης σημαντικών τομέων και τμημάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Πάντως, το σχέδιο νόμου σε πολλά σημεία φαίνεται ημιτελές και μάλλον εσπευσμένα δόθηκε στη δημοσιότητα, ενδεχομένως για να στρέψει τη δημόσια συζήτηση στα προβλήματα λειτουργίας του ΕΦΚΑ και όχι στη μείωση των συντάξεων που ανέδειξε η πρόσφατη εγκύκλιος Τσακλόγλου.

Οι επίμαχες διατάξεις

Αναλυτικότερα, ενστερνιζόμενος την άποψη που επιρρίπτει όλα τα κακά του ΕΦΚΑ, συμπεριλαμβανομένων και των καθυστερήσεων στις απονομές συντάξεων, στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που, κατά τον υπουργό Εργασίας, είτε τεμπελιάζουν είτε δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί και γι’ αυτό πρέπει να μπουν στο ψυγείο, ο Κωστής Χατζηδάκης προτείνει, μέσω του Νομοσχεδίου, ένα μοντέλο μερικής ιδιωτικοποίησης που περιλαμβάνει τα εξής:

■ Οι επικεφαλής Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων του Ηλεκτρονικού e-Ε.Φ.Κ.Α. διορίζονται για τριετή θητεία, σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων, κατόπιν δημόσιας προκήρυξης, η οποία εκδίδεται με απόφαση του Διοικητή του e-Ε.Φ.Κ.Α., με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ.

Με απόφαση του Δ.Σ. του e-Ε.Φ.Κ.Α. καθορίζονται τα κριτήρια επιλογής και η μοριοδότηση των υποψηφίων, τα απαιτούμενα ανά θέση τυπικά και ουσιαστικά προσόντα κατά παρέκκλιση από τα οριζόμενα στο Π.Δ. 8/2019 (A’ 12), καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένης τυχόν συνέντευξης.

■ Υποψήφιοι για τις θέσεις των Προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων και των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων μπορούν να είναι ιδιώτες και δημόσιοι υπάλληλοι ή λειτουργοί ή εργαζόμενοι σε φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143). Οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων επιλέγονται από το Δ.Σ. του e-Ε.Φ.Κ.Α. και ορίζονται με απόφαση του Διοικητή, μετά από εισήγηση τριμελούς επιτροπής.

■ Για τον διορισμό στις θέσεις των Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων απαιτούνται, τουλάχιστον, τα ακόλουθα εξής προσόντα:

 1. Πτυχίο ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής σε συναφές αντικείμενο με τις απαιτήσεις της προς πλήρωση θέσης, όπως εξειδικεύεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
 2. Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.
 3. Επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον 10 ετών σε θέσεις ευθύνης, σε υπηρεσίες ή οργανισμούς ή επιχειρήσεις του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

■ Για τον διορισμό στις θέσεις των Προϊσταμένων Διευθύνσεων απαιτούνται, τουλάχιστον, τα εξής:

 1. Πτυχίο ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής σε συναφές αντικείμενο με τις απαιτήσεις της προς πλήρωση θέσης, όπως εξειδικεύεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
 2. Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.
 3. Επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών σε θέσεις ευθύνης, σε υπηρεσίες ή οργανισμούς ή επιχειρήσεις του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

■ Για την επιλογή των Προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων εισηγείται τριμελής επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αποτελείται από τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, τον Διοικητή του e-Ε.Φ.Κ.Α. και ένα μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Νομικής Σχολής.

■ Μετά την επιλογή Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων παύει αυτοδικαίως η άσκηση καθηκόντων ευθύνης των προϊσταμένων των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του e-Ε.Φ.Κ.Α., είτε αυτοί έχουν επιλεγεί σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα (ν. 3528/2007, Α’ 26) είτε σύμφωνα με ειδικές διατάξεις, καθώς επίσης παύει και η άσκηση καθηκόντων ευθύνης λόγω αναπλήρωσης.

■ Από την έναρξη ισχύος του παρόντος οι εκκρεμείς προκηρύξεις για την ανάδειξη Προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων του e-Ε.Φ.Κ.Α. κατά τις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (ν. 3528/2007, Α’ 26) ματαιώνονται.

Επίσης, με το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται χρηματικό ποσό ως πριμ παραγωγικότητας των υπαλλήλων, πλην των Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων. Κριτήριο για τη χορήγηση του ποσού είναι η ποιοτική και ποσοτική απόδοση του υπαλλήλου σύμφωνα με μετρήσιμους στόχους που τίθενται από τον Διοικητή σε ορισμένη Γενική Διεύθυνση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιξε η πόρτα πρόσληψης διευθυντών απ’ την αγορά
Εγκρίθηκε η πρόταση από το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ ύστερα από δύο μικρές αναβαθμίσεις στα απαιτούμενα προσόντα, καταψήφισαν οι εκπρόσωποι ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ και συνταξιούχων.
Ανοιξε η πόρτα πρόσληψης διευθυντών απ’ την αγορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων
Η σκόνη που σηκώνεται από τον υπουργό Εργασίας κάθε φορά που εκτοξεύει απειλές για πειθαρχικά και μεταθέσεις των υπαλλήλων που «καθυστερούν» τις συντάξεις, επιχειρεί να κρύψει την αποτυχία του να διευθετήσει...
Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αναζητώντας τις χαμένες εισφορές υπέρ ανεργίας
Οι δικηγόροι εκτιμούν ότι υπάρχει βεβαιωμένο ταμειακό έλλειμμα 10 εκατομμυρίων για τον ειδικό λογαριασμό υπέρ ανεργίας των δικηγόρων. Επίσης, κάνουν λόγο και για χρήση ποσού 62 εκατομμυρίων για «αλλότριους...
Αναζητώντας τις χαμένες εισφορές υπέρ ανεργίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία και πρώην ΕΣΣΔ
Στα 30 από 40 μειώνονται τα απαιτούμενα χρόνια παραμονής τους στην Ελλάδα ● Η παραγραφή των ασφαλιστικών οφειλών στον ΕΦΚΑ θα είναι 10ετής από 20ετής, αλλά μόνο εάν δεν έχουν αναζητηθεί από τις αρμόδιες...
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία και πρώην ΕΣΣΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τον ιδιωτικό τομέα ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας
Διευθυντής ανθρωπίνου δυναμικού στην Intrum Hellas από το 2019, servicer o οποίος δεν φημίζεται για τις ιδιαίτερα ευνοϊκές εργασιακές σχέσεις του προσωπικού ο Γιώργος Τζιλιβάκης προτείνεται για τη θέση του...
Από τον ιδιωτικό τομέα ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που απορρέει από εγκύκλιο του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα με την απονομή των κύριων συντάξεων... τουλάχιστον.
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας