• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 22.5°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 25.5°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 27.7°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 26.6°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 27.7°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.0°C
  0 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  2 BF
  63%

Aπολύσεις, αντεργατικές πρακτικές και επισφάλεια στο ΕΣΠ

 • A-
 • A+

Απολύσεις περισσότερων από 40 εργαζόμενων μέσα στις γιορτές και νέες εργοδοτικές πρακτικές που εντείνουν τις συνθήκες επισφάλειας και καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων καταγγέλλει το Σωματείο εργαζομένων στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, καλώντας σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα.

Η απόλυση διερμηνέων, κοινωνικών λειτουργών, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, δικηγόρων και διοικητικών υπαλλήλων από όλες τις υπηρεσίες της οργάνωσης σε όλη την Ελλάδα, με αδιαφανή κριτήρια και χωρίς να υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για την αποζημίωσή τους, δεν αφήνει μόνο εργαζόμενους στο δρόμο μετά από χρόνια απαιτητικής εργασίας στο πεδίο της κρίσης διαχείρισης του προσφυγικού, αλλά και δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους που συνεχίζουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, τα γραφεία της οργάνωσης σε Σάμο, Ιωάννινα και Ρόδο κλείνουν, στη Θεσσαλονίκη υποστελεχώνονται σε βαθμό που να είναι σχεδόν αδύνατη η λειτουργία τους, ενώ ορισμένοι εργάζονται με μηνιαίες συμβάσεις και ζητούνται απολύσεις 45 ημερών για να μην κατοχυρώσουν οι εργαζόμενοι δικαίωμα αποζημίωσης.

«Η απόλυση αρκετών από εμάς αλλά και η εφαρμογή πρακτικών αντίθετων προς τα δικαιώματα των εργαζομένων, μάς ωθούν να επαναλάβουμε το πάγιο αίτημα του σωματείου εργαζομένων του ΕΣΠ που είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Διεκδικούμε εργασία με όρους και προϋποθέσεις που δεν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και σεβασμό στο έργο των εργαζομένων στο ΕΣΠ», σημειώνει η ανακοινωση του Σωματείου.

Τη στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει η Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. «Η δημόσια ανακοίνωση από την εργοδοσία του ΕΣΠ προς τις/ους εργαζόμενες/ους, ότι θα χρησιμοποιήσει σε βάρος τους καταχρηστικά παραθυράκια του εργατικού νόμου για να αποφύγει την αναγνώριση κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις που αυτή συνεπάγεται, αποτελεί μνημείο θράσους και στυγνής αντεργατικής πρακτικής. Και θα βρει όλες/ους τις/ους εργαζόμενες/ους του κλάδου απέναντι», σημειώνει η Πρωτοβουλία.

Όπως αναφέρει, η διοίκηση της οργάνωσης ενημέρωσε προφορικά 39 εργαζόμενες και εργαζόμενους ότι  απολύονται «λόγω μείωσης χρηματοδοτήσεων», αλλά και «ενημέρωσε όλες/ους τις/ους συναδέλφισσες/φους ότι από εδώ και πέρα θα τους επιβάλει 45ήμερο κενό μεταξύ των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που υπογράφουν, δηλώνοντάς τους ευθαρσώς ότι αυτό θα το κάνει σκόπιμα για να μην τεκμαίρεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών εκ μέρους τους, και ή για να μη θεμελιώνουν δικαίωμα για μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο, η εργοδοσία του ΕΣΠ απροκάλυπτα χρησιμοποιεί ένα παραθυράκι του νόμου για να αποφύγει τις υποχρεώσεις της προς τις/ους εργαζόμενους, όπως την αναγνώριση της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών, την καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης κτλ».

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΣΠ

Πανελλαδική 24ωρη Απεργία Εργαζόμενων στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες - 22 Δεκεμβρίου 2021

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες για άλλη μία φορά καλούμαστε να λειτουργήσουμε με το νέο έτος πλήρως αποδεκατισμένοι. Σε λίγες μέρες, περισσότεροι από 40 συνάδελφοί μας από όλες τις υπηρεσίες και από όλη την Ελλάδα, διερμηνείς, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, δικηγόροι και διοικητικοί υπάλληλοι θα απολυθούν μετά από την πολυετή και δύσκολη ανταπόκρισή τους στο διαρκώς επιδεινούμενο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Διανύουμε μία περίοδο που οι πολιτικές για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων/προσφυγισσών γίνονται όλο και πιο εχθρικές απέναντι τους. Οι πολιτικές αυτές, αυτονόητα, έχουν επιπτώσεις και στα άτομα που παρέχουν υπηρεσίες που απευθύνονται σε πρόσφυγες.

Οι εξυπηρετούμενοί μας αποκλείονται στην πράξη από την πρόσβαση στο άσυλο και κατ' επέκταση από τη στέγαση, τις υπηρεσίες υγείας και την οικονομική ενίσχυση, σε μία εποχή, μάλιστα, που πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις και συστηματοποιείται η κράτηση, ενώ, ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες εγκλωβίζονται σε «κλειστά κέντρα» νησιών και σε «κέντρα φιλοξενίας».

Ταυτόχρονα, εμείς οι εργαζόμενοι απασχολούμαστε υπό εξαιρετικά επισφαλείς και δυσχερείς συνθήκες. Πολλά γραφεία του ΕΣΠ ανά την Ελλάδα είτε κλείνουν (Σάμος, Ιωάννινα, Ρόδος) είτε υποστελεχώνονται σε τέτοιο βαθμό που η λειτουργία τους να είναι σχεδόν αδύνατη (Θεσσαλονίκη). Ακόμα και όσοι εργαζόμενοι δεν απολυθούν τελικά, θα κληθούν να καλύψουν ένα δυσαναπλήρωτο κενό σκληρής εργασίας συναδέλφων μας που απολύονται.

Οι μηνιαίες συμβάσεις απασχόλησης ορισμένων συναδέλφων, απολύσεις διάρκειας 45 ημερών με σκοπό να μην κατοχυρώσουν οι εργαζόμενοι δικαίωμα αποζημίωσης και ασαφείς απαντήσεις περί καταβολής νόμιμων αποζημιώσεων εν γένει συνθέτουν την εικόνα της εργασιακής πραγματικότητας στο ΕΣΠ. Αυτές οι πρακτικές σε συνδυασμό με τα μη διαφανή κριτήρια των επικείμενων απολύσεων μας βρίσκουν αντίθετους.

Είμαστε εδώ, λοιπόν, για να θυμίσουμε σε όσους το ξεχνούν, ότι στο ΕΣΠ υπάρχουν εργαζόμενοι με υπόσταση, όνομα, και αξιοπρέπεια. Η απόλυση αρκετών από εμάς αλλά και η εφαρμογή πρακτικών αντίθετων προς τα δικαιώματα των εργαζομένων μας ωθεί να επαναλάβουμε το πάγιο αίτημα του σωματείου εργαζομένων του ΕΣΠ που είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Διεκδικούμε εργασία με όρους και προϋποθέσεις που δεν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και σεβασμό στο έργο των εργαζομένων στο ΕΣΠ.

Ως απάντηση στις επικείμενες μαζικές απολύσεις που ανακοινώθηκαν, καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο ΕΣΠ σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 22 Δεκεμβρίου 2021.

Καμία απόλυση στο ΕΣΠ.

Σταθερές σχέσεις εργασίας.

Καταβολή νόμιμων αποζημιώσεων.

Γιατί το ΕΣΠ είναι οι άνθρωποί του.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ανοίγει η συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις
Η συζήτηση μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να εστιαστεί σε μεγαλύτερη ελαστικοποίηση, επανεξέταση του πλαισίου ομαδικών απολύσεων, πιο εύκολες απολύσεις, πιο δύσκολη κήρυξη απεργιών και σε νέο πλαίσιο συλλογικών...
Ανοίγει η συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απεργούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στις 24 Ιουνίου
Με αίτημα αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας οι υπάλληλοι στον κλάδο του τουρισμού βγαίνουν στους δρόμους, διαμηνύοντας ότι δε θα υποκύψουν στους εκβιασμούς των εργοδοτών.
Απεργούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στις 24 Ιουνίου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Eξώδικο εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ προς τον διοικητή για την απεργία στις 23 Δεκεμβρίου
Εξώδικο προς τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής,, επειδή η δίοικηση καλούσε τους εργαζομένους να πάνε στα πόστα τους στις...
Eξώδικο εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ προς τον διοικητή για την απεργία στις 23 Δεκεμβρίου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Νέα εγκύκλιος για εγγυημένη ελάχιστη υπηρεσία, απεργοσπάστες και «φακέλωμα» συνδικαλιστών
Το νέο πλαίσιο για τη διεξαγωγή απεργιών, που βάζει στο στόχαστρο τον συνδικαλισμό, εξειδικεύει εγκύκλιος που εκδόθηκε για το αντεργατικό νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη.
Νέα εγκύκλιος για εγγυημένη ελάχιστη υπηρεσία, απεργοσπάστες και «φακέλωμα» συνδικαλιστών
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Όταν οι «αφανείς» ντελιβεράδες γίνονται «ορατοί»
Σήμερα οι «αφανείς» της τροφοδοτικής αλυσίδας, οι εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλων σε κούριερ και ντελίβερι, έδωσαν δυναμικά το στίγμα τους με απεργιακή μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας.
Όταν οι «αφανείς» ντελιβεράδες γίνονται «ορατοί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας