Η πανδημία έδρασε καταλυτικά στην μείωση των συνολικών ωρών εργασίας παγκόσμια, περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις, σχολίασε σήμερα, Τετάρτη, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας σύμφωνα με το δημοσιευμένη έκθεση του Παρατηρητηρίου της.
«Η τρέχουσα πορεία της αγοράς εργασίας χαρακτηρίζεται από στάσιμη ανάκαμψη, με την εμφάνιση μεγάλων κινδύνων επιδείνωσης και από μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες», σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Γκάι Ράιντερ.
«Διαπιστώνεται ότι είναι η άνιση διαθεσιμότητα των εμβολίων και οι ικανότητες δημοσιονομικής επανεκκίνησης που τροφοδοτούν τις τάσεις αυτές, κάτι που είναι αναγκαίο διορθωθεί το ταχύτερο δυνατό», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΔΟΕ ο παγκόσμιος αριθμός ωρών εργασίας για το 2021 θα πέσει κατά 4,3% σε σχέση με πριν την πανδημία (τέταρτο τρίμηνο 2019). Πρόκειται για σημαντική αναθεώρηση σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη της Οργάνωσης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο και έκανε λόγο για 3,5% μείωση.
Επιπλέον, η έκθεση δείχνει πως οι ώρες εργασίας στις χώρες με υψηλό εισόδημα και με μέσο ανώτερο εισόδημα κατέγραφαν τροχιά ανάκαμψης το φέτος, ενώ οι χώρες με μέσο κατώτερο εισόδημα, καθώς και εκείνες με χαμηλό εισόδημα συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες. Συγεκριμένα, η Ευρώπη και η κεντρική Ασία σημείωσαν τις μικρότερες απώλειες συνολικών ωρών εργασίας συγκριτικά με εκείνες προ πανδημίας (-2,5%). Ακολουθούν η Ασία και ο Ειρηνικός (-4,6%), ενώ η Αφρική, η Αμερική και οι αραβικές χώρες κατέγραψαν μειώσεις 5,6%, 5,4% και 6,5% αντίστοιχα.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η υγειονομική κρίση που προκάλεσε την πανδημία πλήττει με ανισόμετρο τρόπο τα κράτη, ανάλογα με το ποσοστό παραγωγικότητας και την συνολική κατάσταση της οικονομίας τους. Επισημαίνεται ότι οι νέοι, ιδίως οι νέες γυναίκες, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα πιο σημαντικά ελλείμματα στον τομέα της απασχόλησης.
Χαρακτηριστικά, στις χώρες με χαμηλό εισόδημα και μέσο εισόδημα, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και η πολύ αργή πρόοδος του εμβολιασμού αποτελούν εμπόδια για την ανάκαμψη της οικονομίας, που εντείνονται από κινδύνους αντιστροφής όπως η υπερχρέωση και οι τρύπες στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, σύμφωνα με τη ΔΟΕ.
Η ίδια εκτιμά πως αν οι χώρες χαμηλού εισοδήματος διέθεταν καλύτερη πρόσβαση στα εμβόλια, η ανάκαμψη της οικονομίας και του συνολικού χρόνου εργασίας θα μπορούσε να φθάσει εκείνη των πιο πλούσιων οικονομιών σε διάστημα τριμήνου.
Τέλος, η οργάνωση σημειώνει ότι στις αρχές Οκτωβρίου, στις χώρες υψηλού εισοδήματος το 59,8% ήταν πλήρως εμβολιασμένο, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό ήταν μόλις 1,6%.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας