• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 32.4°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 33.2°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 30.7°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 29.9°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.6°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  5 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 32.7°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.7°C / 30.0°C
  2 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  46%

Η «Εφ.Συν.» ζήτησε την άποψή της εταρείας η οποία σε έγγραφη απάντηση της υποστηρίζει ότι αγνοούσε πλήρως την εγκυμοσύνη της εργαζόμενης και αποδίδει την απόλυσή της στο γεγονός ότι «η εργαζόμενη δεν ανταποκρίθηκε με επιτυχία στα καθήκοντά της»

Καταγγελία για απόλυση εγκύου

 • A-
 • A+

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) καταγγέλλει την εταιρεία CERAMETAL ότι απέλυσε εργαζόμενη, επειδή ήταν έγκυος. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν το γνώριζε και ότι θα προχωρήσει στην άμεση επαναπρόσληψή της. Η Κωνσταντίνα Κρεμμύδα εργαζόταν στην εταιρεία ως υπάλληλος γραφείου από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Το τελευταίο διάστημα είχε αδιαθεσίες και ζαλάδες εξαιτίας της εγκυμοσύνης. Την Παρασκευή 29/5 έφυγε λίγο νωρίτερα από το γραφείο καθώς δεν αισθανόταν καλά. Την ίδια μέρα τής τηλεφώνησαν από την εταιρεία και τη ρώτησαν αν είναι έγκυος, γεγονός το οποίο δεν αρνήθηκε. Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, όταν πήγε στη δουλειά, την περίμενε το χαρτί της απόλυσης, το οποίο αρνήθηκε να υπογράψει.

Το χρονικό

Τα γεγονότα μάς περιγράφει ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΟΕΜ, Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής, Νίκος Τουτουντζάκης, όπου και κατήγγειλε το περιστατικό η εργαζόμενη. «Την επομένη, εκπρόσωποι του συνδικάτου πήγαμε στην εταιρεία και συναντηθήκαμε με τη διεύθυνση. Αρνούνταν να ανακαλέσει την απόλυση, ενώ δεν δίστασε να καλέσει και την Αστυνομία. Φυσικά ακολούθησε καταγγελία της εργαζόμενης στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία θα συνεδριάσει στις 7 Ιουλίου», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Ν. Τουτουντζάκης.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου κάνει επίσης λόγο για εντατικοποίηση της εργασίας, για συχνές απολύσεις και για «μπλοκάκηδες» στην εν λόγω εταιρεία. «Είναι ανήθικο μια τόσο κερδοφόρα επιχείρηση να εφαρμόζει τέτοιες πρακτικές». Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του συνδικάτου και αποφασίστηκε να γίνει άμεσα συνάντηση με την εργοδοσία, προκειμένου να πιέσουν για την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης, διαφορετικά είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με την εταιρεία και ζήτησε την άποψή της. Σε έγγραφη απάντηση που λάβαμε, η εταιρεία υποστηρίζει ότι αγνοούσε πλήρως την εγκυμοσύνη της εργαζόμενης και αποδίδει την απόλυσή της στο γεγονός ότι «η εργαζόμενη δεν ανταποκρίθηκε με επιτυχία στα καθήκοντά της». Ωστόσο, δεσμεύεται να συμμορφωθεί με τις διατάξεις που προστατεύουν την έγκυο εργαζόμενη και να την επαναπροσλάβει. Στις κατηγορίες του συνδικάτου σχετικά με τα «μπλοκάκια» και τις αντεργατικές πρακτικές, απαντάει ότι αμείβει τους εργαζόμενους με ανώτερους μισθούς του βασικού, ότι πληρώνει στο ακέραιο τις υπερωρίες και ότι οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» είναι ελάχιστοι.

Να σημειώσουμε ότι -ακατανόητο γιατί...- ο/η συντάκτης/-τρια της απάντησης κάνει προληπτική λογοκρισία και βγάζει πρόωρα συμπεράσματα σχετικά με το περιεχόμενο και το ύφος του κειμένου, χωρίς να διστάζει να απειλήσει ακόμη και με ένδικα μέσα: «Θέτοντας το παραπάνω υπόψη της έγκριτης εφημερίδας σας και έχοντας στη διάθεσή σας όλα τα έγγραφα που τα αποδεικνύουν, έχουμε την πεποίθηση ότι θα απόσχετε από τη δημοσίευση του ψευδούς και συκοφαντικού εις βάρος μας κειμένου, για το οποίο επιφυλασσόμαστε όλων των νόμιμων δικαιωμάτων μας».

Η έγγραφη απάντηση της CERAMETAL προς την «Εφ.Συν.», όπου ούτε λίγο ούτε πολύ γίνεται απόπειρα προληπτικής λογοκρισίας, χωρίς να διστάζει να απειλήσει ακόμη και με ένδικα μέσα: «Θέτοντας το παραπάνω υπόψη της έγκριτης εφημερίδας σας και έχοντας στη διάθεσή σας όλα τα έγγραφα που τα αποδεικνύουν, έχουμε την πεποίθηση ότι θα απόσχετε από τη δημοσίευση του ψευδούς και συκοφαντικού εις βάρος μας κειμένου [σ.σ. του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής], για το οποίο επιφυλασσόμαστε όλων των νόμιμων δικαιωμάτων μας»!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Διαμαρτυρία, γιατί «μας νοιάζει» όλους
Σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χθες το απόγευμα εκπρόσωποι του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών έξω από το κατάστημα της Migato, στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας, αντιδρώντας στην απόλυση εγκύου...
Διαμαρτυρία, γιατί «μας νοιάζει» όλους
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
24ωρη απεργία σε Vodafone και Victus
Η κατάσταση για τους εργαζομένους στη Vodafone έχει φτάσει σε οριακά σημεία, καθώς η εταιρεία «έχει επιδοθεί σε μια συνολική, συντονισμένη και διαρκώς εντεινόμενη επίθεση στους εργαζομένους της», όπως...
24ωρη απεργία σε Vodafone και Victus
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Σώπα και δούλευε, αλλιώς...
Αυστηρή πειθαρχία, εργασίες εκτός καθηκόντων και απειλές για απόλυση σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες λειτουργίας φαίνεται πως επιχειρεί να επιβάλει η γνωστή αλυσίδα παιχνιδιών «Μουστάκας» στους...
Σώπα και δούλευε, αλλιώς...
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Είσαι έγκυος; Απολύεσαι!
Η λέξη «γαλέρα» δεν χρησιμοποιείται τυχαία για να περιγράψει τις συνθήκες εργασίας των εργολαβικών στα τηλεφωνικά κέντρα. Οι ανακοινώσεις των σωματείων εργαζομένων φέρνουν στο φως τις πρακτικές των εταιρειών...
Είσαι έγκυος; Απολύεσαι!
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εκδίκηση διά... τηλεφώνου
Η Vodafone απέλυσε «ενοικιαζόμενη» τηλεφωνήτρια, στην οποία επρόκειτο να υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου, με το πρόσχημα πως είχε απλήρωτους λογαριασμούς προς την εταιρεία.
Εκδίκηση διά... τηλεφώνου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αποχώρησε «οικειοθελώς» κατόπιν... τραμπουκισμού
Αλλο ένα περιστατικό εργοδοτικού τραμπουκισμού έρχεται στη δημοσιότητα από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων, το οποίο καταγγέλλει την εργοδοσία γνωστής αλυσίδας καταστημάτων ταχυφαγείων για τρομοκράτηση...
Αποχώρησε «οικειοθελώς» κατόπιν... τραμπουκισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας