Τα αόρατα θύματα των εργασιακών χώρων μπορούν να έχουν σύντομα ένα σημαντικό νομικό και πρακτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση όλων των εκφάνσεων της βίας στην εργασία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής ή ηθικής παρενόχλησης (mobbing).
Μιλούν στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των εργαζομένων, των εργοδοτών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που κυρώθηκε στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2019, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 21 Ιουνίου 2021. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τη δήλωση στην «Εφ.Συν.» της αρμόδιας υφυπουργού Εργασίας, Μ. Συρεγγέλα, θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα την κυρώσουν.
Γιατί είναι σημαντική αυτή η σύμβαση; Διότι η χώρα που την ενσωματώνει στο Δίκαιό της δεσμεύεται να περάσει από τα λόγια στις πράξεις και στις δομές πρόληψης και προστασίας. Να «δημιουργήσει και να ενισχύσει μηχανισμούς επιβολής και παρακολούθησης, να εξασφαλίσει πρόσβαση σε διορθωτικά μέτρα και υποστήριξη των θυμάτων, να προβλέψει κυρώσεις, να αναπτύξει εργαλεία καθοδήγησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης και ευαισθητοποίησης σε προσβάσιμες μορφές, να εξασφαλίσει αποτελεσματικά μέσα ελέγχου και διερεύνησης περιπτώσεων βίας και παρενόχλησης και μέσω των Επιθεωρήσεων Εργασίας ή άλλων αρμόδιων φορέων».
Για όλα αυτά θα πρέπει οι οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών να συζητήσουν, ώστε οι καταγγέλλοντες να «εξασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση σε κατάλληλα και αποτελεσματικά ένδικα μέσα και ασφαλείς, δίκαιους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς και διαδικασίες αναφοράς και επίλυσης διαφορών σε περιπτώσεις βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας (...) παρέχοντας προστασία σε αντίποινα εναντίον καταγγελλόντων, θυμάτων, μαρτύρων και καταγγελιών».
Ωστόσο, με δεδομένο ότι η Διεθνής Σύμβαση 190 τίθεται σε ισχύ διεθνώς τον Ιούνιο του 2021 και θα αρχίσει να έχει εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο 12 μήνες μετά την κύρωσή της από την ελληνική Βουλή, υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό κενό ενός, ίσως και δυο χρόνων. Βέβαια σε αυτό το διάστημα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να νομοθετήσει.
Η εξαγγελία επικύρωσής της, αν και πολύ σημαντική, δεν αρκεί να δώσει απαντήσεις σε μια δημόσια συζήτηση που έχει ήδη αρχίσει, χωρίς όμως τη συμμετοχή των χιλιάδων αόρατων θυμάτων σε όλους τους χώρους εργασίας. Των αποδεκτών «ταπεινωτικής συμπεριφοράς, άνισης μεταχείρισης, προσβολών, απομόνωσης, εξώθησης σε σφάλματα, απειλών, άσκησης ψυχολογικής βίας, ανάθεσης υπερβολικού όγκου εργασίας σε συνδυασμό με κακόβουλα σχόλια για τη δήθεν ελλιπή απόδοση, τοποθέτησης σε θέση «ψυγείο» χωρίς καθήκοντα και αντικείμενο εργασίας».
Σε ορισμένους χώρους όλα αυτά είναι κανόνας, μολονότι το φως της δημοσιότητας έχουν δει μόνο οι ακραίες συμπεριφορές στο θέατρο και εσχάτως -μέσω δημοσιεύσεων στα social media- στα τμήματα ειδήσεων και ενημέρωσης τηλεοπτικών σταθμών.
Ωστόσο, ο τρόπος που εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση για τη σεξουαλική παρενόχληση στον καλλιτεχνικό χώρο και τον αθλητισμό μέσα από τηλεπαράθυρα, πιπεράτες αναρτήσεις και μεγάλες φωτογραφίες στα γνωστά κίτρινα φύλλα μπορεί να πετυχαίνει τη διαπόμπευση κάποιων (που, κακά τα ψέματα, μόνο από το τσαλάκωμα της εικόνας τους καταλαβαίνουν), να τροφοδοτεί τη δίψα της περιέργειάς μας αλλά δεν βοηθά όλους όσοι, λησμονημένοι στον εφιάλτη της εργασιακής παρενόχλησης από εργοδότες, προϊσταμένους ή και συναδέλφους, έχουν ανάγκη εδώ και τώρα μια απάντηση πριν από την παραίτηση ή την επίσκεψη στον ψυχίατρο, όπως συχνά γίνεται.
Μικρή συμβολή και μεγάλη υποχρέωση της «Εφ.Συν.» να ανοίξει αυτή τη συζήτηση στο σημερινό της φύλλο φιλοξενώντας εκπροσώπους της κυβέρνησης, της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, της εργοδοτικής οργάνωσης στη βιομηχανία, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του Ευρωκοινοβουλίου -ενδιαφέρουσα και η επιστολή μεγάλης τράπεζας προς το προσωπικό της.
«Θα ισχυροποιήσουμε το πλαίσιο προστασίας
Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές για να προστατέψει τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους που υφίστανται οποιασδήποτε μορφής παρενόχληση. Με την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας τις επόμενες ημέρες, το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο γίνεται ακόμα πιο ισχυρό. Οι εργαζόμενοι που υφίστανται τώρα βία ή σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία μπορούν να καταγγείλουν το περιστατικό στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και να προσφύγουν στις αρμόδιες διοικητικές αρχές και στα δικαστήρια. Επιπλέον είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι η σεξουαλική βία ως μορφή έμφυλης βίας αποτελεί ποινικό αδίκημα, γι’ αυτό και τα θύματα μπορούν να προσφεύγουν στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη για να καταγγέλλουν τέτοιες πράξεις. Σε περιπτώσεις άμεσης και έκτακτης ανάγκης, πρέπει να καλούν αμέσως στην Αστυνομία.
Οι γυναίκες θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και οποιασδήποτε μορφής κακοποιητικής συμπεριφοράς μπορούν, επίσης, να απευθυνθούν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και να μιλήσουν με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Οι ειδικοί της γραμμής, τηρώντας το απόρρητο της συμβουλευτικής, προσπαθούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να ξεπεράσουν τα τραύματά τους και να τις ενδυναμώσουν για να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.
Ταυτοχρόνως υπάρχει το δίκτυο δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, με 42 συμβουλευτικά κέντρα, 20 ξενώνες φιλοξενίας καθώς και τη δωρεάν (μόνο μία εταιρεία έχει αστική χρέωση) 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που είναι πάντα σε λειτουργία και έτοιμες να υποστηρίξουν γυναίκες θύματα βίας.
Υπάρχουν, βέβαια, κενά στην ενημέρωση. Αυτός είναι ο λόγος που ετοιμάσαμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για να ξέρουν γυναίκες και άντρες πώς μπορούν να «θωρακιστούν» μέχρι να συμβαδίσει η πραγματικότητα που ζούμε με αυτήν που επιδιώκει να μας προσφέρει το νομοθετικό πλαίσιο.
Ηδη με τις καμπάνιες της κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο πρώτο και το δεύτερο lockdown αντίστοιχα με το γενικότερο μότο «Μένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε σιωπηλές», είχαμε σκοπό να φτάσει αποτελεσματικά το μήνυμα της ενθάρρυνσης και της ενδυνάμωσης των γυναικών μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό. Πράγμα που συνέβη καθώς οι καταγγελίες προς τη γραμμή της ΓΓΔΟΠΙΦ, 15900, αυξήθηκαν.
Τα στόματα άνοιξαν τόσο από τα ίδια τα θύματα όσο και από τα τρίτα πρόσωπα. Μετά τις καταγγελίες της κυρίας Μπεκατώρου συναποφασίσαμε με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών να προχωρήσουμε σε μια σειρά από κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση φαινομένων κάθε μορφής βίας και κατάχρησης εξουσίας στον ελληνικό αθλητισμό, τόσο για να «σπάσει η σιωπή» απέναντι σε φαινόμενα κάθε είδους βίας και κατάχρησης εξουσίας στο αθλητικό οικοδόμημα όσο και για να ασχοληθεί ακόμα πιο ενεργά και συμμετοχικά η ελληνική κοινωνία στις αθλητικές δραστηριότητες.
Για την ευρύτερη εργασιακή παρενόχληση, μία από τις στοχευμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι αυτή που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα καταθέσει το άμεσο επόμενο διάστημα προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, με τα κράτη-μέλη που θα κυρώσουν τη σύμβαση –ανάμεσά τους και η Ελλάδα– να δεσμεύονται να υιοθετήσουν μια συνολική πολιτική για την προστασία όλων των προσώπων στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος, και τη στήριξη των εργαζομένων που έχουν πέσει θύματα βίας. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής θα μελετηθεί και θα συμπληρωθεί το ισχύον νομοθετικό καθεστώς όπου υπολείπεται των απαιτήσεων της σύμβασης και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους θα σχεδιαστούν και θα εφαρμοστούν μέτρα και δράσεις όχι μόνο για την καταπολέμηση του φαινομένου αλλά πρωτίστως για την πρόληψη. Επιπλέον θα δημιουργηθεί ένα πλέγμα αυστηρότερων κυρώσεων για τους παραβάτες.
Ωστόσο για μας η προσέγγιση σε τόσο ευαίσθητα θέματα πρέπει να ξεκινάει με την κατάλληλη εκπαίδευση των παιδιών, στο σπίτι και το σχολείο. Στα σχολεία, λοιπόν, έχει ξεκινήσει πιλοτικά ως υποχρεωτικό το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής, το οποίο –εκτός όλων των υπολοίπων– μαθαίνει από μικρή ηλικία στα κορίτσια και τα αγόρια τον αλληλοσεβασμό.
* Υφυπουργού Εργασίας
Να ενισχυθεί το ΣΕΠΕ ως μηχανισμός ενημέρωσης,
Της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου*
Οι δηλώσεις των γυναικών που είχαν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση, τη βία και την παρενόχληση που έχουν υποστεί έσπασαν το φράγμα της σιωπής, του φόβου και της προκατάληψης. Εδωσαν κουράγιο και δύναμη σε πολλές γυναίκες, αλλά και σε άνδρες, να ενώσουν τη φωνή τους για τις τραυματικές εμπειρίες τους. Διαμορφώθηκε ένα μεγάλο κίνημα συμπαράστασης και αναπτύχθηκε στη δημόσια συζήτηση το αίτημα της μηδενικής ανοχής στην κουλτούρα του βιασμού, την έμφυλη βία, την κακοποίηση και την παρενόχληση.
Σημασία έχει αυτή η κοινωνική ευαισθητοποίηση να μην εξαντληθεί σε μια συγκυριακή συζήτηση, αλλά να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα σε θεσμικό και εργασιακό επίπεδο και, κυρίως, σε αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών. Χρειάζονται αποφάσεις σε νομοθετικό επίπεδο, ενίσχυση των δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, πρόβλεψη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πρωτοβουλίες στους χώρους εργασίας, στον πολιτισμό, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στα ΜΜΕ και στις τοπικές κοινωνίες.
Αμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες και μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους δουλειάς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια γυναίκα που αγωνίζεται για το μεροκάματο να πάρει την απόφαση να προβεί σε καταγγελία. Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης τόσο ως προς τις δυνατότητες καταγγελίας όσο και σε μέσα υποστήριξης. Υπερισχύει ο φόβος των συνεπειών και της απόλυσης, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης με την ανεργία των γυναικών στο 62%, καθώς και η πίεση του κοινωνικού περίγυρου.
Είναι ώρα αποφάσεων και της ευθύνης, προκειμένου να εξαλειφθούν η βία και η παρενόχληση στους χώρους εργασίας για όλους τους εργαζομένους, γυναίκες και άνδρες, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε κάθε χώρο, είδος και περίσταση που σχετίζονται με την εργασία, στο γραφείο, στο κατάστημα, στο εργοστάσιο, στο χωράφι, στον πολιτισμό, στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση.
Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται η θέσπιση κανόνων, η εφαρμογή μέτρων πρόληψης, η διασφάλιση της κατάλληλης ενημέρωσης και υποστήριξης σε συνεργασία με τις οργανώσεις των εργαζομένων, η ανάπτυξη και η ενίσχυση των δομών στήριξης και των ελεγκτικών μηχανισμών. Επιβάλλεται η κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς κύρωση τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 190 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας/ILO σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας. Να ενισχυθεί το ΣΕΠΕ ως μηχανισμός ενημέρωσης, ελέγχου, υποβολής καταγγελιών και διερεύνησης για περιπτώσεις βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Nα αναλάβουν επίσης πρωτοβουλίες οι οργανώσεις των εργαζομένων και οι κοινωνικοί εταίροι συνολικά και να συμπεριληφθεί το ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
* Τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
«Κυρώστε τη Σύμβαση της ILO για τη βία στην εργασία»
Δυστυχώς οι συνεχείς αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος συνηγορούν σε αυτό που η ΓΣΕΕ από χρόνια επισημαίνει, ότι η κοινωνική πανδημία των διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών είναι αόρατη στην πραγματική της διάσταση. Και στο πεδίο της εργασίας, αναντίστοιχος αριθμός με τον πραγματικό των θυμάτων διακρίσεων προσφεύγει σε διαδικασία επίσημης καταγγελίας, κυρίως από φόβο αντιποίνων.
Η καθημερινότητα είναι σταθερά αμείλικτη. Από την εικόνα της επικράτειας που έχει η ΓΣΕΕ, μέσω των Εργατικών Κέντρων και των ομοσπονδιών-μελών της και των δικών τους σωματείων-μελών, οι καταγγελίες περιστατικών έμφυλων διακρίσεων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα: η πραγματικότητα της μικρότερης αμοιβής, της επιβολής ευέλικτων όρων εργασίας, της πνευματικής και της σωματικής υπερκόπωσης, των απολύσεων και τελικά της περιθωριοποίησης των γυναικών στην εργασία, ιδιαίτερα εάν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, κάνουν οικογένεια, είναι αλλοδαπές ή ευάλωτες λόγω ηλικίας, παραμένει σκληρή και δυστυχώς έχει εμπεδωθεί λόγω της κατάργησης της «ασπίδας» προστασίας στην ισότητα μέσω των ΣΣΕ, της άκρατης ευελιξίας και των ατομικών συμβάσεων. Από τη λειτουργία της αντι-COVID-19 πλατφόρμας μας, προστίθενται καταγγελίες για εργασία χωρίς επαρκή προστασία και υποδομή στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, απειλή και απώλεια θέσεων εργασίας, απώλεια εργατικού εισοδήματος, επισφάλεια στους όρους εργασίας, χρήση τηλεργασίας χωρίς κανόνες και όρια, σύγκρουση της εργασίας με τις οικογενειακές υποχρεώσεις.
Ζητώ από την κυβέρνηση: Αξιοποιήστε τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, ενεργοποιήστε τον θεσμικό κοινωνικό διάλογο για τις διακρίσεις, ενισχύστε τους μηχανισμούς καταγγελιών και προστασίας των θυμάτων, κυρώστε τη Διεθνή Σύμβαση του ILO για τη βία στην εργασία.
Ζητώ από τα συνδικάτα-μέλη της ΓΣΕΕ: Αξιοποιήστε τις δυνατότητες παρέμβασης για την προστασία των θυμάτων διακρίσεων και βίας. Καμία ανοχή στις διακρίσεις, στον σεξισμό, στην παρενόχληση και τη βία.
Βεβαιώνω τις εργαζόμενες ότι δεν είναι μόνες τους. Τα συνδικάτα μπορούμε και έχουμε την υποχρέωση να είμαστε δίπλα τους. Να αξιοποιήσουν το [email protected] και τις δομές δωρεάν πληροφόρησής μας (ΚΕΠΕΑ, Δίκτυο Συμβουλευτικής ΙΝΕ) για την υποβολή ή την παρακολούθηση καταγγελιών στις αρχές για παράνομες διακρίσεις, βία και παρενόχληση στην εργασία.
* Πρόεδρος της ΓΣΕΕ
Να ανοίξει διάλογος για την εργασιακή κακοποίηση
To «ελληνικό #me_too» έρχεται στο προσκήνιο με τρία χρόνια καθυστέρηση. Και χρειάστηκαν επίσης πολλά χρόνια και πάρα πολύ κουράγιο για να σπάσει αυτό το πλέγμα σιωπής και φόβου, αρχικά με την καταγγελία της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου και στη συνέχεια και άλλων.
Δυστυχώς για όλους μας, σύμφωνα με το Index του Ευρωπαϊκό Ινστιτούτου για την Ισότητα των φύλων (EIGE), η Ελλάδα είναι 27η στους 27 της Ε.Ε. σε θέματα ισότητας.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα θετικό momentum στην κοινή γνώμη, όπου οι αποκαλυπτόμενοι ως θύτες είναι υπό πίεση και οι αποκαλύψεις των θυμάτων έχουν γίνει δεκτές θετικά και με ανακούφιση, συγκεντρώνοντας εκτός από τα φώτα της δημοσιότητας και τη στήριξη των πολλών.
Τώρα είναι εξαιρετικά αναγκαίο να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση, άκρως επίκαιρη, για το τι πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε να μη χρειαζόμαστε πλέον ηρωικές φωνές, αλλά να μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας. Τι θα πρέπει να αλλάξει στην εκπαίδευση, στη νομοθεσία και την εφαρμογή της, στην οικογενειακή κουλτούρα και στα πρότυπα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά, διότι συχνά βλέπουμε να δίνουν διαφορετικά πρότυπα οι γονείς στον γιο απ’ ό,τι στην κόρη.
Η κρίση της πανδημίας ήρθε να επιτείνει εις βάρος των γυναικών και μελών ευπαθών και περιθωριοποιημένων ομάδων φαινόμενα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες στην Ε.Ε., μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, κυρώθηκε από τη χώρα μας το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η σεξουαλική παρενόχληση, η κακοποίηση, η ψυχολογική και σωματική βία συνιστούν κατάχρηση εξουσίας. Κάποιος ή κάποια καταχράται τη δύναμη που έχει στο πλαίσιο μιας πυραμίδας ιεραρχίας, για να επιβάλει το «θέλω» του με τη βία. Μπορεί να είναι ένας υψηλόβαθμος παράγοντας μιας αθλητικής ομοσπονδίας, ένας προπονητής, ένα αστέρι της τέχνης κ.ο.κ. Και θα πρέπει να ανοίξει και ένας διάλογος και για την εργασιακή κακοποίηση και κατάχρηση εξουσίας, για κάθε εργαζόμενο/η, λόγου χάρη που υφίσταται εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, κακομεταχείρισης, παρενόχλησης ή λεκτικής βίας.
Ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, μου έχει ανατεθεί ομόφωνα από το προεδρείο, για δεύτερη θητεία, η αρμοδιότητα για θέματα Ισότητας και Διαφορετικότητας και μπορώ να πω ότι έχουμε χαράξει μια πολιτική μηδενικής ανοχής στη σεξουαλική παρενόχληση - το Ευρωκοινοβούλιο είναι βήματα μπροστά από άλλους θεσμούς. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει, στα χαρτιά, ένα σχέδιο της Κομισιόν να προχωρήσουν τα θέματα της ισότητας των φύλων στον χρονικό ορίζοντα 2021-25. Ως Ευρωκοινοβούλιο, θα επιδιώξουμε με τη συνδρομή της Επιτροπής FEMM και της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (High Level Group) για θέματα Ισότητας, της οποίας προεδρεύω, να το κάνουμε ακόμη πιο φιλόδοξο.
* Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Οι επιχειρήσεις να διασφαλίζουν συνθήκες
Κατ’ αρχάς πρέπει να τονιστεί ότι καμία παρενόχληση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Είναι ζήτημα σεβασμού της προσωπικότητας του κάθε εργαζόμενου και της δουλειάς που κάνει. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να υφίσταται κανενός είδους μειωτική συμπεριφορά από κανέναν εργοδότη, προϊστάμενο, συνάδελφό ή συνεργάτη. Είναι ανήθικο, άδικο και αντιπαραγωγικό. Και βέβαια, η παρενόχληση δεν είναι μόνο σεξουαλική, ούτε περιορίζεται στο ωράριο εργασίας. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με τη μορφή προσβολών, απομόνωσης, εκφοβισμού, άσκησης ψυχολογικής βίας, ανάθεσης υπερβολικού όγκου εργασίας κ.λπ.
Ο ΣΕΒ καταδικάζει κάθε τέτοια πρακτική. Στηρίζει την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ συμμετέχει και στην αυτόνομη Ευρωπαϊκή Συμφωνία-Πλαίσιο για την Παρενόχληση και τη Βία στην Εργασία από το 2007.
Πιστεύουμε πως οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους με επαγγελματισμό και χωρίς φόβο ή απειλή. Απαιτείται η δέσμευση για μια διαρκή και πολυεπίπεδη προσπάθεια, ενταγμένη στην επιχειρηματική στρατηγική και μια ξεκάθαρη, γραπτή, πολιτική. Παράλληλα, κρίσιμη είναι η εκπαίδευση του προσωπικού, όλων των βαθμίδων αλλά κυρίως των ανώτερων, ώστε να αναγνωρίζουν τέτοια φαινόμενα και να παρεμβαίνουν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Η δημιουργία σχετικού μηχανισμού διατύπωσης παραπόνων, διερεύνησης περιστατικών και επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων, αλλά και η ύπαρξη προγραμμάτων φροντίδας, συμβουλευτικής και θεραπείας για τους/τις εργαζόμενους/ες που έχουν υποστεί παρενόχληση είναι επίσης σημαντική.
Στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως διαπιστώθηκε από σχετική έρευνα που διεξήγαγε ο ΣΕΒ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου EMRACIVE, είναι θεσπισμένες τόσο συγκεκριμένες διοικητικές πρακτικές όσο και διαδικασίες για τη δημιουργία κουλτούρας που αποτρέπει τέτοια φαινόμενα. Ενδεικτικά αναφέρω την ύπαρξη δεσμευτικού Κώδικα Δεοντολογίας, τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων για την αντιμετώπιση παραπόνων ή περιπτώσεων παρενόχλησης, την παροχή σχετικής εκπαίδευσης αλλά κυρίως τη δημιουργία κλίματος ανοιχτής επικοινωνίας και αποδοχής. Ειδικά το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί ο φόβος της μη αποδοχής μπορεί να είναι χειρότερος και από τον φόβο της ίδιας της παρενόχλησης.
* Γενικός διευθυντής ΣΕΒ
Συμπεριφορές που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Με αφορμή τις καταγγελίες της Σ. Μπεκατώρου, η Eurobank έστειλε στο προσωπικό της την παρακάτω επιστολή:
«Οι σοβαρότατες καταγγελίες που διατύπωσε η κορυφαία πρωταθλήτρια και χρυσή ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, αλλά και οι καταγγελίες περιστατικών παρενόχλησης που ακολούθησαν, αποτελούν για εμάς στη Eurobank μια αφορμή ευαισθητοποίησης και διαρκούς επαγρύπνησης.
Ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αξίες του αθλητισμού, με κορυφαίες εκείνες της προσπάθειας για την επίτευξη των υψηλών στόχων, της ευγενούς άμιλλας και του ήθους. Αξίες τις οποίες καλλιεργούμε και στο δικό μας επιχειρηματικό περιβάλλον και οι οποίες τονίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο πετυχαίνουμε τους στόχους μας, ενσωματώνοντας αρχές και κανόνες επαγγελματικής ηθικής, προέχει της επίτευξης των στόχων αυτών καθαυτών.
Επαγρύπνηση και μηδενική ανοχή απέναντι σε πράξεις και συμπεριφορές που εκδηλώνονται με υπέρβαση εξουσίας και έλλειψη σεβασμού απέναντι στους άλλους ή υποδηλώνουν κακόβουλες διακρίσεις ιδίως λόγω φύλου, ή που υποθάλπουν τον φόβο και τη σιωπή. Συμπεριφορές που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως περιγράφονται μεταξύ άλλων στον Κώδικα Δεοντολογίας και Ηθικής, είναι ασυμβίβαστες με την κουλτούρα μας. Πρέπει να αναφέρονται προστατεύοντας από οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις ή συνέπειες τους καταγγέλλοντες.
Ολοι γνωρίζουμε ότι η Eurobank υπήρξε χορηγός και υποστηρικτής για πολλά χρόνια της διακεκριμένης πρωταθλήτριας στην κατάκτηση υψηλών στόχων, που έκαναν όλους τους Ελληνες υπερήφανους. Σήμερα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το προσωπικό θάρρος και τη γενναιότητα που επιδεικνύει, ως μια πράξη κοινωνικής υπευθυνότητας και προσωπικής απελευθέρωσης και είμαστε στο πλευρό της».
* Την επιστολή υπογράφει η Νατάσσα Πασχάλη, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Eurobank.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας