• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.8°C / 13.3°C
  0 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 11.6°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 11.8°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 7.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  84%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.7°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.3°C / 5.1°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.6°C / 9.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.7°C
  2 BF
  96%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.6°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.5°C / 8.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.0°C
  3 BF
  92%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 13.5°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 11.6°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  87%

Νέα 48ωρη απεργία

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Νέα 48ωρη απεργία για το εργατικό δυστύχημα στα ΕΛΠΕ

 • A-
 • A+

Σε νέα 48ωρη απεργία για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε χθες προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ την Κυριακή και τη Δευτέρα 10 και 11 Μάη, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ που συνεδρίασε το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Το ΔΣ καταγγέλλει ότι κάποιοι Διευθυντές της επιχείρησης δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα των στιγμών και σχεδιάζουν τη συνέχιση των εργασιών του διυλιστηρίου σα να μην έχει συμβεί το παραμικρό.

Είχε προηγηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στους εργολάβους που απασχολούνται με τη συντήρηση στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο. Έπειτα από την πρόταση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, η συνέλευση αποφάσισε την κάθοδο σε απεργία τη Δευτέρα 11/5 με αιτήματα να καλύψουν τα ΕΛΠΕ όλα τα έξοδα, όλων των τραυματιών σχετικά με την περίθαλψη και τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών τους, να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων, να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και κατάργηση των εξαντλητικών ωραρίων και να σταματήσει η πίεση και η εντατικοποίηση της δουλειάς. Τέλος, να εφαρμοστεί σε όλους τους εργαζόμενους η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εκτάκτων της σιδηροβιοτεχνίας, όπως και σε προηγούμενα έργα των διυλιστηρίων.

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ αναφέρει ότι «η νέα 48ωρη απεργία κηρύσσεται «σαν απάντηση στο δραματικό δυστύχημα της 08/05/15 στον Ασπρόπυργο, τον σοβαρότατο τραυματισμό των συναδέλφων μας, αλλά και την ανεύθυνη στάση στελεχών της Εταιρείας».

«Καλούμε για μια ακόμα φορά την Εταιρεία να αλλάξει στάση και να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που εδώ και πολύ καιρό θέτει το Σωματείο και που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τόσο δραματικό τρόπο. Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις σε παραγωγή και συντήρηση για να σταματήσουν επιτέλους τα 12ωρα και η συνεχής εντατικοποίηση.

Να εφαρμοστεί αυστηρά το 8ωρο σε όλους τους εργαζόμενους, ανθρώπινη αντιμετώπιση, αξιοπρεπείς μισθοί, εκπαίδευση όλων των εργαζομένων σε εργολαβικές εταιρείες. Άμεση επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος της γενικής συντήρησης των ΒΕΑ, με αυστηρή τήρηση των διαδικασιών με στόχο την ασφάλεια στην εργασία, λαμβάνοντας υπόψη τους νόμους για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, αλλά και το μέγεθος, την πολυπλοκότητα και την επικινδυνότητα των εργασιών στα διυλιστήρια.

Ζητάμε αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής Διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος στις ΒΕΑ, να γίνει συνάντηση με τη Διοίκηση της Εταιρείας για να δρομολογηθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα και να μην ξαναζήσουμε ποτέ στα ΕΛΠΕ όσα ζήσαμε τις μέρες αυτές» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας καταγγέλλει τη διοίκηση των ΕΛΠΕ «για το νέο εργοδοτικό έγκλημα που έγινε στον Ασπρόπυργο». Και επισημαίνει ότι «είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατ' επέκταση και των ίδιων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων».

«Το Συνδικάτο μας έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για το μεγάλο κίνδυνο που υπήρχε για ατύχημα. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, ο μικρός χρόνος που προσδιορίζουν τα ΕΛΠΕ για να ολοκληρωθούν οι εργασίες, μαζί με τα εξαντλητικά 12ωρα και τη συνεχή πίεση για να βγει η δουλειά πιο γρήγορα, ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσε εδώ. Δεν τους νοιάζει αν θα γυρίσουμε σπίτι μας, στις οικογένειες μας και στα παιδιά μας, παρά μόνο να βγαίνει γρήγορα και φθηνά η δουλειά και να αυξάνουν αυτοί τα κέρδη τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Καταλογισμός ευθυνών για το δυστύχημα στα ΕΛ.ΠΕ.
Ευθύνες στην εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛ.ΠΕ.) επιρρίπτει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το πόρισμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή...
Καταλογισμός ευθυνών για το δυστύχημα στα ΕΛ.ΠΕ.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Και στον Ασπρόπυργο τίποτα δεν άλλαξε
Ούτε ο θάνατος 4 εργατών κατά το δυστύχημα του Μαΐου στα ΕΛ.ΠΕ. δεν στάθηκε αρκετός για να ανακόψει την εντατικοποίηση της εργασίας στα διυλιστήρια του ομίλου. Οι εργάτες συνεχίζουν να δουλεύουν εξαντλητικά...
Και στον Ασπρόπυργο τίποτα δεν άλλαξε
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εικοσιτετράωρη απεργία για το «ατύχημα» στα ΕΛΠΕ
Εικοσιτετράωρη γενική απεργία κήρυξε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια έπειτα από την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στο χώρο των διυλιστηρίων των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο και...
Εικοσιτετράωρη απεργία για το «ατύχημα» στα ΕΛΠΕ
Απεργούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο φυσικό αέριο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απεργούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο φυσικό αέριο
Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο φυσικό αέριο με αίτημα τον άμεσο ορισμό συνάντησης της διοίκησης της εταιρείας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος...
Απεργούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο φυσικό αέριο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μια παράξενη σύμπτωση...
Υπέκυψε προχθές στα τραύματά του και ο τέταρτος σοβαρά τραυματισμένος εργαζόμενος από το μαζικό εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 8 Μαΐου στο διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για τον...
Μια παράξενη σύμπτωση...
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στάση εργασίας για δεδουλευμένα
Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στην κλινική «Αθήναιον» του ομίλου Euromedica σήμερα από τις 13.00 έως τις 16.00 με συγκέντρωση έξω από τον χώρο της κλινικής. Το αίτημα των εργαζομένων είναι...
Στάση εργασίας για δεδουλευμένα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας