• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.6°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.5°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.1°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 18.0°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 20.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 27.5°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 27.3°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταιγισμός καταγγελιών στην «ANTI-COVID-19»

 • A-
 • A+
Στις πέντε πρώτες ώρες λειτουργίας της ομάδας που συγκρότησε η ΓΣΕΕ, εκατοντάδες εργαζόμενοι ανέφεραν παράνομες απολύσεις, αυθαίρετες μετατροπές συμβάσεων, εξαντλητικά ωράρια και επικίνδυνο συνωστισμό στους χώρους εργασίας • Πιέσεις και από εισπρακτικές εταιρείες.

Εκατοντάδες καταγγελίες συμβάσεων εργασίας, που έγιναν πριν από τη χθεσινή ημερομηνία εξαγγελίας της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας, αναφέρθηκαν μέσα στις πρώτες πέντε ώρες λειτουργίας της στην «ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων» που δημιούργησε η ΓΣΕΕ, προωθώντας ειδική ηλεκτρονική φόρμα, στην οποία μπορούν να καταγγέλλονται παραβιάσεις των κανονισμών και της νομοθεσίας στους χώρους εργασίας.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας «η ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων μέσα από ειδική σελίδα και ειδική φόρμα θέτει στη διάθεση των εργαζομένων το σύνολο των δομών της για πληροφόρηση, αλλά και υποβολή καταγγελιών, διαφυλάσσοντας την ανωνυμία εκείνων που κάνουν την καταγγελία, αφού ήδη έχουν εμφανιστεί φαινόμενα εργοδοτικών αυθαιρεσιών».

Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε ατομική και συλλογική επαγρύπνηση για τη διαχείριση των συνεπειών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με την άμεση ενημέρωση και εμπλοκή των πρωτοβάθμιων σωματείων, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τα εργασιακά προβλήματα που προκύπτουν. (Το link για την ειδική σελίδα: https://gsee.gr/?page_id=36762).

Καταιγισμός καταγγελιών υπήρξε για μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία και μερική απασχόληση, καθώς και για παράνομες διαθεσιμότητες και άδειες άνευ αποδοχών. Επίσης ερωτήματα και καταγγελίες αφορούν:

● Επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές παρά την απαγόρευση λειτουργίας

● Μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

● Εξαντλητικά ωράρια εργασίας στον κλάδο των σουπερμάρκετ

● Τηλεφωνικά κέντρα, στα οποία στοιβάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι

● Aδειες ειδικού σκοπού

● Δικαιώματα ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων

● Διαδικασία και προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος ειδικού σκοπού που εξήγγειλε η κυβέρνηση

● Ανησυχία εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, ιδιαίτερα των εποχικών

● Μη επέκταση χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στη μερική απασχόληση

«Ολες οι περιπτώσεις ερωτημάτων και καταγγελιών προωθούνται σε ομάδα συνεργατών των δομών της ΓΣΕΕ, οι οποίοι έχουν “στρατευτεί” στην ANTI-COVID-19 και εν συνεχεία γίνεται αξιολόγηση και διαμοιρασμός ανάλογα με την περίπτωση.

Οπου το θέμα είναι νομικό επιλαμβάνονται συνεργάτες νομικοί, όπου χρήζει συνδικαλιστικής αντιμετώπισης μπορεί να ενημερώνονται οργανώσεις-μέλη της ΓΣΕΕ και συνδικαλιστές ή και πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε συνδυαστικά να υπάρξει υποστήριξη του εργαζόμενου», δήλωσε στην «Εφ.Συν.», ο κ. Δ. Καραγεωργόπουλος, υπεύθυνος Τύπου και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ

Ο κ. Καραγεωργόπουλος ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν περιστατικά απειλών από διάφορες εισπρακτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία για διακοπή ηλεκτροδότησης ή και κατασχέσεων σε νοικοκυριά εργαζομένων που πλήττονται από τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν πλέον εισοδήματα, καθώς εργάζονταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Επίσης, καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν στο σπίτι και όλες τους οι προμήθειες γίνονται ηλεκτρονικά και εκεί παρατηρούνται φαινόμενα ασυδοσίας και εξαπάτησης. «Μέσω της “Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών” θα παράσχουμε νομική υποστήριξη σε όλα αυτά τα νοικοκυριά, ώστε οι συνάδελφοί μας να μην πέφτουν θύματα επιτηδείων μέσω του διαδικτύου» δηλώνει ο υπεύθυνος Τύπου της ΓΣΕΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
ΓΣΕΕ για άδεια ειδικού σκοπού: Να νομοθετήσει εκ νέου η κυβέρνηση
Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει σημαντική δυσμενή διάκριση για τους εργαζόμενους γονείς που χρειάζονται άδεια για να φροντίσουν τα παδιά τους λόγω Covid, αναφορικά με τις μισθολογικές περικοπές.
ΓΣΕΕ για άδεια ειδικού σκοπού: Να νομοθετήσει εκ νέου η κυβέρνηση
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τι προβλέπει η ρύθμιση Βορίδη για άδεια ειδικού σκοπού στο Δημόσιο
Η χορήγησή της επεκτείνεται και σε δημοσίους υπαλλήλους - γονείς μαθητών που νοσούν από κορονοϊό, χωρίς την προϋπόθεση αναστολής λειτουργίας του σχολικού τμήματος.
Τι προβλέπει η ρύθμιση Βορίδη για άδεια ειδικού σκοπού στο Δημόσιο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Διευκρινίσεις για το δώρο Χριστουγέννων - Μέχρι την Τρίτη η καταβολή
Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, διαφορετικά ο εργοδότης είναι αντιμέτωπος με ποινική δίωξη και αυτόφωρο.
Διευκρινίσεις για το δώρο Χριστουγέννων - Μέχρι την Τρίτη η καταβολή
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Πώς αμείβεται η εργασία την ημέρα του Αγίου Πνεύματος
Διευκρινίσεις για το πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 που συμπίπτει φέτος με την εορτή του Αγίου Πνεύματος, δίνει η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων &...
Πώς αμείβεται η εργασία την ημέρα του Αγίου Πνεύματος
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μέχρι την Παρασκευή η προαναγγελία των τηλεργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ
Το Υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζει ότι το ποσοστό της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνεται στο 20%  για τον μήνα Ιούνιο,
Μέχρι την Παρασκευή η προαναγγελία των τηλεργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας