Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταιγισμός καταγγελιών στην «ANTI-COVID-19»
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταιγισμός καταγγελιών στην «ANTI-COVID-19»

  • A-
  • A+
Στις πέντε πρώτες ώρες λειτουργίας της ομάδας που συγκρότησε η ΓΣΕΕ, εκατοντάδες εργαζόμενοι ανέφεραν παράνομες απολύσεις, αυθαίρετες μετατροπές συμβάσεων, εξαντλητικά ωράρια και επικίνδυνο συνωστισμό στους χώρους εργασίας • Πιέσεις και από εισπρακτικές εταιρείες.

Εκατοντάδες καταγγελίες συμβάσεων εργασίας, που έγιναν πριν από τη χθεσινή ημερομηνία εξαγγελίας της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας, αναφέρθηκαν μέσα στις πρώτες πέντε ώρες λειτουργίας της στην «ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων» που δημιούργησε η ΓΣΕΕ, προωθώντας ειδική ηλεκτρονική φόρμα, στην οποία μπορούν να καταγγέλλονται παραβιάσεις των κανονισμών και της νομοθεσίας στους χώρους εργασίας.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας «η ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων μέσα από ειδική σελίδα και ειδική φόρμα θέτει στη διάθεση των εργαζομένων το σύνολο των δομών της για πληροφόρηση, αλλά και υποβολή καταγγελιών, διαφυλάσσοντας την ανωνυμία εκείνων που κάνουν την καταγγελία, αφού ήδη έχουν εμφανιστεί φαινόμενα εργοδοτικών αυθαιρεσιών».

Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε ατομική και συλλογική επαγρύπνηση για τη διαχείριση των συνεπειών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με την άμεση ενημέρωση και εμπλοκή των πρωτοβάθμιων σωματείων, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τα εργασιακά προβλήματα που προκύπτουν. (Το link για την ειδική σελίδα: https://gsee.gr/?page_id=36762).

Καταιγισμός καταγγελιών υπήρξε για μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία και μερική απασχόληση, καθώς και για παράνομες διαθεσιμότητες και άδειες άνευ αποδοχών. Επίσης ερωτήματα και καταγγελίες αφορούν:

● Επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές παρά την απαγόρευση λειτουργίας

● Μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

● Εξαντλητικά ωράρια εργασίας στον κλάδο των σουπερμάρκετ

● Τηλεφωνικά κέντρα, στα οποία στοιβάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι

● Aδειες ειδικού σκοπού

● Δικαιώματα ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων

● Διαδικασία και προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος ειδικού σκοπού που εξήγγειλε η κυβέρνηση

● Ανησυχία εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, ιδιαίτερα των εποχικών

● Μη επέκταση χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στη μερική απασχόληση

«Ολες οι περιπτώσεις ερωτημάτων και καταγγελιών προωθούνται σε ομάδα συνεργατών των δομών της ΓΣΕΕ, οι οποίοι έχουν “στρατευτεί” στην ANTI-COVID-19 και εν συνεχεία γίνεται αξιολόγηση και διαμοιρασμός ανάλογα με την περίπτωση.

Οπου το θέμα είναι νομικό επιλαμβάνονται συνεργάτες νομικοί, όπου χρήζει συνδικαλιστικής αντιμετώπισης μπορεί να ενημερώνονται οργανώσεις-μέλη της ΓΣΕΕ και συνδικαλιστές ή και πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε συνδυαστικά να υπάρξει υποστήριξη του εργαζόμενου», δήλωσε στην «Εφ.Συν.», ο κ. Δ. Καραγεωργόπουλος, υπεύθυνος Τύπου και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ

Ο κ. Καραγεωργόπουλος ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν περιστατικά απειλών από διάφορες εισπρακτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία για διακοπή ηλεκτροδότησης ή και κατασχέσεων σε νοικοκυριά εργαζομένων που πλήττονται από τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν πλέον εισοδήματα, καθώς εργάζονταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Επίσης, καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν στο σπίτι και όλες τους οι προμήθειες γίνονται ηλεκτρονικά και εκεί παρατηρούνται φαινόμενα ασυδοσίας και εξαπάτησης. «Μέσω της “Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών” θα παράσχουμε νομική υποστήριξη σε όλα αυτά τα νοικοκυριά, ώστε οι συνάδελφοί μας να μην πέφτουν θύματα επιτηδείων μέσω του διαδικτύου» δηλώνει ο υπεύθυνος Τύπου της ΓΣΕΕ.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Κυβέρνηση και εργοδοσία ματώνουν τους εργαζόμενους»
Με μια απλή ανακοίνωση εκατοντάδες εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας πέρασαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν (;) μήνα, πρέπει δηλαδή να περάσουν την περίοδο της καραντίνας με τον μισό...
«Κυβέρνηση και εργοδοσία ματώνουν τους εργαζόμενους»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απόσυρση της ρύθμισης για μερική απασχόληση ζητά η ΓΣΕΕ
Να πάρει τώρα πίσω τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της μερικής απασχόλησης για το 50% του προσωπικού της επιχείρησης, για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων ζητούν από την κυβέρνηση ΓΣΕΕ και ΟΤΕ.
Απόσυρση της ρύθμισης για μερική απασχόληση ζητά η ΓΣΕΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Με πλήρη γνώση του κινδύνου για την υγεία μου...»
Οι καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες κατακλύζουν το δίκτυο του ΚΕΠΕΑ στη ΓΣΕΕ. Από μικρές και μεγαλύτερες εταιρείες, όπως η αεροπορική Golden Air, που καταγγέλλεται για μετατροπή των συμβάσεων.
«Με πλήρη γνώση του κινδύνου για την υγεία μου...»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελαστικότητα και για τα δάνεια των εργαζομένων ζητεί η ΓΣΕΕ
Να δοθεί και στους καταναλωτές το δικαίωμα ελαστικών δόσεων για περίοδο έως και 6 μηνών, με σκοπό την προστασία των ευάλωτων ομάδων αλλά και την υποστήριξη των οικονομικά πληγέντων από την εξάπλωση της νόσου,...
Ελαστικότητα και για τα δάνεια των εργαζομένων ζητεί η ΓΣΕΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ειδική ηλεκτρονική σελίδα για καταγγελίες άνοιξε η ΓΣΕΕ
Εκατοντάδες καταγγελίες συμβάσεων εργασίας που έγιναν πριν από την εξαγγελίας της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας, κατατέθηκαν τις πρώτες ώρες λειτουργίας στην ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και...
Ειδική ηλεκτρονική σελίδα για καταγγελίες άνοιξε η ΓΣΕΕ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
ΓΣΕΕ καλεί ΣΕΠΕ για τους εργαζομένους σε προσφυγικές δομές
Να ελέγξει αυτεπάγγελτα τους φορείς του Δημοσίου που έχουν την πραγματική ευθύνη για πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζομένους στις προσφυγικές δομές ζητά από το Σώμα Επιθεώρησης...
ΓΣΕΕ καλεί ΣΕΠΕ για τους εργαζομένους σε προσφυγικές δομές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας