• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 24.4°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.3°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.0°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.9°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  100%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 22.2°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.0°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.0°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.6°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.3°C
  0 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
«Δεν παραιτούμαστε, εξοφλήστε μας»

Το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας έχει εξαπλωθεί σε εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στο τομέα της Υγείας

«Δεν παραιτούμαστε, εξοφλήστε μας»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στην ιδιωτική υγεία οδηγούνται στην εξαθλίωση, καθώς οι εργοδότες των επιχειρήσεων έχουν επιβάλει την πολιτική της απλήρωτης εργασίας για διαστήματα που ξεκινούν από 6 μήνες και φτάνουν ώς τα 4 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πληρώνονται «έναντι». Μάλιστα η κατάσταση το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επιδεινωθεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις κόβονται ακόμα και τα «έναντι».

Το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας έχει εξαπλωθεί σε εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων από μικρούς χώρους εργασίας όπως διαγνωστικά εργαστήρια, από κλινικές των 100 και άνω εργαζομένων, ακόμα και από ομίλους που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους όπως ο όμιλος EUROMEDICA (βλ. «Εργασία με... έναντι στην ιδιωτική υγεία» - «Εφ.Συν.» 2.3.2015).

Με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος της απλήρωτης εργασίας σε ζήτημα ολόκληρου του κλάδου, το σωματείο προσωπικού ιδιωτικών κλινικών, εργαστηρίων, γηροκομείων, οίκων ευγηρίας, αναρρωτηρίων, διαγνωστικών κέντρων και συναφών χώρων όρισε το Σάββατο (14/3) ως «Ημέρα Δράσης Κατά της Απλήρωτης Εργασίας στις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις Υγείας» και καλεί σε συγκέντρωση και πικετοφορία στις 11.00 π.μ. έξω από την κλινική «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ». Τα αιτήματα της κινητοποίησης αφορούν την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, την υπογραφή κλαδικής σύμβασης με επαναφορά των όρων του 2011, και τη σταθερή-μόνιμη δουλειά.

«Ο σκοπός της εργοδοσίας είναι ξεκάθαρος. Θέλουν να εξωθήσουν εκατοντάδες εργαζόμενους σε παραιτήσεις προκειμένου να αντικατασταθούν από νέους εργαζόμενους, αμειβόμενους με τους άθλιους μισθούς των 400 ευρώ ή με εργαζόμενους που δεν κοστίζουν τίποτα, αφού εργάζονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, πρακτικών ασκήσεων κ.λπ. Επιδιώκουν παράλληλα να ενσωματωθεί από την πλειοψηφία των εργαζομένων η “λογική του μικρότερου κακού”, η “λογική των χαμηλών απαιτήσεων” προκειμένου να γενικευτεί ανεμπόδιστα η αντεργατική επίθεση» αναφέρει σε σχετικό κάλεσμα το κλαδικό σωματείο ιδιωτικών κλινικών.

«Εχουν με το μέρος τους τους αντεργατικούς νόμους των μνημονίων, αλλά και τις εγγυήσεις της νέας κυβέρνησης ότι δεν θα θιχτεί ο στόχος της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Η απλήρωτη εργασία γίνεται έτσι μοχλός μείωσης του λεγόμενου «εργασιακού κόστους», όρος απαραίτητος ώστε οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην υγεία να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, να μπουν σε νέα περίοδο κερδοφορίας» αναφέρεται.

Συνέχεια κινητοποιήσεων

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην κλινική «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ», που τα τελευταία 5 χρόνια αμείβονται με έναντι της τάξης των 100 ευρώ έως και μισού μισθού, έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα 5 στάσεις εργασίας και μια 24ωρη απεργία. Ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα τους έχουν εκδώσει σωματεία και φορείς του κλάδου, μεταξύ των οποίων τα σωματεία των νοσοκομείων ΙΑΣΩ, ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ και ΚΑΤ.

ΧΙΟΣ

Ερώτηση για τις απολύσεις

Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, ώστε να αναγνωριστεί η εργασία των έξι γιατρών που απολύθηκαν από το ΠΕΔΥ Χίου («Εφ.Συν.» 12/3), ζητά με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Η επίμαχη περίοδος είναι από 10 Ιουνίου 2014 έως και 2 Μαρτίου 2015, για την οποία ο κ. Μιχαηλίδης ζητά να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την καταβολή των δεδουλευμένων στους έξι απολυθέντες.

Επίσης, ο υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το ΠΕΔΥ Χίου, δεδομένου ότι σήμερα υπολειτουργεί και έχουν μείνει ακάλυπτοι δεκάδες πολίτες που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού. Τονίζει δε ότι αυτήν τη στιγμή υπηρετούν μόλις τέσσερις μόνιμοι γιατροί, ένας εκ των οποίων είναι αποσπασμένος και εργάζεται στο νοσοκομείο Χίου.

Σχετικές ανακοινώσεις, που καλούν την κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματα του ΠΕΔΥ Χίου και να πληρώσει τους απολυμένους ιατρούς, έχουν εκδώσει το Εργατικό Κέντρο του νησιού και ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου.

 

 

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ασκήσεις... υπομονής σε βάρος απλήρωτων
Σαν να μην έφτανε η εξάντληση των απλήρωτων πρώην εργαζομένων στο «Νέο Αθήναιον» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, τώρα ήρθε και η κοροϊδία από το κράτος: το υπουργείο Εργασίας απέστειλε δύο sms στους...
Ασκήσεις... υπομονής σε βάρος απλήρωτων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εργασία με... έναντι στην ιδιωτική υγεία
Αβίωτη στην κυριολεξία έχει γίνει η ζωή μεγάλου αριθμού εργαζομένων στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, καθώς το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας γενικεύεται και εξαπλώνεται τόσο στους μεγάλους ιατρικούς ομίλους...
Εργασία με... έναντι στην ιδιωτική υγεία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Παρέμβαση των απλήρωτων του «Νέο Αθήναιον»
​Ενα απρόσμενο περιστατικό βίωσαν το περασμένο Σάββατο (23/9) οι παρευρισκόμενοι σε ιατρικό συνέδριο που διοργάνωσε ιδιωτική κλινική της Αθήνας σε κεντρικό ξενοδοχείο, όταν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του...
Παρέμβαση των απλήρωτων του «Νέο Αθήναιον»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αναζητείται λύση για τους απλήρωτους του «Νέο Αθήναιον»
Μια κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιείται αύριο μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας, Υγείας και Δικαιοσύνης με στόχο να βρεθεί λύση για τους απλήρωτους πρώην εργαζόμενους της κλινικής «Νέο Αθήναιον». Από...
Αναζητείται λύση για τους απλήρωτους του «Νέο Αθήναιον»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Ασφαιρη τουφεκιά» οι συμβάσεις έργου
Ανάμεσα στο «κακό» και στο «χειρότερο» είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη των δημόσιων νοσοκομείων. Το «χειρότερο» είναι οι εργολάβοι των ιδιωτικών...
«Ασφαιρη τουφεκιά» οι συμβάσεις έργου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
ΟΕΝΓΕ: «πόλεμος» για την αλληλεγγύη...
Η αλληλεγγύη ανάμεσα στα συνδικάτα αναπτύχτηκε στην Ελλάδα απ’ την προπολεμική περίοδο. Ακολουθώντας αυτή την παράδοση, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Γραμματείας (Ε.Γ.) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών...
ΟΕΝΓΕ: «πόλεμος» για την αλληλεγγύη...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας