• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.5°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.6°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.7°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.7°C / 18.6°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  89%

Απεργούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο φυσικό αέριο

 • A-
 • A+
Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο φυσικό αέριο με αίτημα τον άμεσο ορισμό συνάντησης της διοίκησης της εταιρείας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ), προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την άμεση ένταξή τους στην εταιρία.

«Για την κυβέρνηση είναι η στιγμή να αποδείξει αν πραγματικά εννοεί τις δεσμεύσεις της για ένταξη των εργολαβικών στο τακτικό προσωπικό ή αν αντίθετα επιδιώκει τη διαιώνιση των εργολάβων, της μεσιτείας, της ομηρίας, της εξαπάτησης και της κωλυσιεργίας. Για τη Διοίκηση είναι η στιγμή να αποδείξει αν πραγματικά εννοεί τις προθέσεις για γνωριμία με το προσωπικό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΣΕΦΑ. 

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι μέσω εργολάβου αποτελούν την πλειοψηφία στις εταιρίες φυσικού αερίου, χωρίς να αμείβονται ισότιμα. Υπογράφουν συμβάσεις μηνιαίας, δίμηνης, το πολύ εξάμηνης διάρκειας εδώ και 25 χρόνια. Σε περίπτωση συνταξιοδότησης ή απόλυσης δε λαμβάνουν καμία αποζημίωση. 

Για προϋπηρεσία παίρνουν ένα χαρτί από μια εταιρία / εργολάβο που η δραστηριότητά της δεν έχει ουδεμία σχέση έχει με το αντικείμενο της ενέργειας, άρα δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά αντικείμενα της εργασίας τους. 

Από την άλλη, βρίσκονται στον ίδιο χώρο και παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με το τακτικό προσωπικό, χωρίς όμως δυνατότητα εξέλιξης. Ενώ παρέχουν αδιάλειπτη εργασία, οι συμβάσεις τους φτάνουν προς υπογραφή ετεροχρονισμένα σε σχέση με την ημερομηνία έναρξής τους. 

«Οι εταιρείες αυτές λειτουργούν μέσω εργολάβων 20 χρόνια διατηρώντας την ασυλία για τα υπερκέρδη τους, με τις πλάτες και τα ‘’στραβά μάτια’’ του Δημοσίου και όλων των κυβερνήσεων σε βάρος της Ελληνικής κοινωνίας και των εργολαβικών εργαζομένων, εκμεταλλευόμενες τη δυνατότητα απασχόλησης φτηνού εργατικού αλλά εξειδικευμένου δυναμικού, καταγγέλλει ο ΠΣΕΦΑ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το 66% των μετοχών της ΔΕΣΦΑ μεταβιβάστηκε στην κοινοπραξία Senfluga Energy Infrastructure Holdings. Στην εταιρεία εργάζονται 370 εργολαβικοί εργαζόμενοι αδιαλείπτως απασχολούμενοι, πολλοί από αυτούς, για περισσότερα από 15 χρόνια που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες. 

Τόσο στο παρελθόν, όσο και πρόσφατα στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, είχε δεσμευτεί για την επίλυση του ζητήματος:

«Πρόθεσή μας είναι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες  και διαρκείς ανάγκες των εταιρειών στ Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) -π.χ. τεχνικοί, λογιστές, διοικητικοί υπάλληλοι- από τούδε και εφεξής να προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Θέλουμε να καταργήσουμε αυτό το απαράδεκτο εργολαβικό καθεστώς στις εταιρείες ενέργειας. Θα καλυτερεύσει το εργασιακό περιβάλλον, θα έχουν το ίδιο εργασιακό καθεστώς, όπως οι μόνιμοι συνάδελφοί τους που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τους εργολαβικούς. Πρόθεσή μας είναι να επιλυθεί το ζήτημα», είχε αναφέρει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταβιβάστηκε το 66% του ΔΕΣΦΑ
Mε τίμημα 535 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε η στρατηγικού χαρακτήρα μεταβίβαση του 66% των μετοχών του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην κοινοπραξία Senfluga Energy, που απαρτίζεται από...
Μεταβιβάστηκε το 66% του ΔΕΣΦΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στάση εργασίας για δεδουλευμένα
Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στην κλινική «Αθήναιον» του ομίλου Euromedica σήμερα από τις 13.00 έως τις 16.00 με συγκέντρωση έξω από τον χώρο της κλινικής. Το αίτημα των εργαζομένων είναι...
Στάση εργασίας για δεδουλευμένα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Νέα 48ωρη απεργία για το εργατικό δυστύχημα στα ΕΛΠΕ
Σε νέα 48ωρη απεργία για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε χθες προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ την Κυριακή και τη Δευτέρα 10 και 11 Μάη, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου...
Νέα 48ωρη απεργία για το εργατικό δυστύχημα στα ΕΛΠΕ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εικοσιτετράωρη απεργία για το «ατύχημα» στα ΕΛΠΕ
Εικοσιτετράωρη γενική απεργία κήρυξε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια έπειτα από την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στο χώρο των διυλιστηρίων των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο και...
Εικοσιτετράωρη απεργία για το «ατύχημα» στα ΕΛΠΕ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
20.000 Βέλγοι κατά της ποινικοποίησης της απεργίας
Με σύνθημα «είμαστε συνδικαλιστές, όχι τρομοκράτες», εργαζόμενοι όλων των κλάδων θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την ποινικοποίηση του αγώνα των υπαλλήλων γνωστού σουπερμάρκετ στο Βέλγιο.
20.000 Βέλγοι κατά της ποινικοποίησης της απεργίας
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Είμαστε όλοι Γάλλοι εργαζόμενοι»
Τη συμπαράστασή τους στον πολυήμερο αγώνα των Γάλλων εργαζομένων, ενάντια στις δυσμενείς αλλαγές που επέβαλλε η γαλλική κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, εκφράζουν οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ.
«Είμαστε όλοι Γάλλοι εργαζόμενοι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας