• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 23.6°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 21.6°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.0°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  1 BF
  97%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.4°C / 20.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  3 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 27.8°C
  4 BF
  34%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.0°C / 23.8°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.7°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Jumboπαιχνίδια με ωράρια και εργασιακά δικαιώματα

 • A-
 • A+

Επίθεση της διοίκησης των Jumbo στα εργασιακά δικαιώματα και δη στο ωράριο των εργαζομένων καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Πάνος Κυριακούλιας.

«Καλούν από την αρχή του χρόνου εκβιαστικά και υπό την απειλή της απόλυσης όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποιητική ατομική σύμβαση εργασίας για την αλλαγή της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας» αναφέρει σχετικά ο κ. Κυριακούλιας.

Ουσιαστικά ζητούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν τη μετατροπή του πενθήμερου εργασίας τους σε εξαήμερο, στη λογική του λάστιχου που ξεχειλώνει ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης!

Βέβαια, αυτή η τροποποίηση των όρων της ατομικής σύμβασης εργασίας αφορά συνολικά έξι εβδομάδες κάθε χρόνο. Στην πράξη, η εργοδοσία των Jumbo επιδιώκει (ας μην ξεχνάμε ότι έχει έκδηλο εποχικό χαρακτήρα η εμπορική της δραστηριότητα) να βάζει τους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερο όταν εκείνη έχει περισσότερη ανάγκη από την εργασία των μισθωτών που απασχολεί και ειδικά κατά τα χρονικά διαστήματα προετοιμασίας ή όταν υφίσταται μεγάλη προσέλευση κοινού (Χριστούγεννα, Απόκριες κ.λπ.).

Οπως προκύπτει από τη σχετική πληροφόρηση του γενικού γραμματέα της ΟΙΥΕ, η διοίκηση έχει χωρίσει σε τρεις κατηγορίες των εργαζομένους της:

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ και εργασιακών πόστων: Καλούνται υπό την απειλή της απόλυσης να υπογράψουν αλλαγή στο ωράριό τους, με την 6ήμερη εργασία να αφορά: 1 εβδομάδα τον Ιανουάριο, 2 εβδομάδες τον Αύγουστο, 1 εβδομάδα τον Σεπτέμβριο, 1 εβδομάδα τον Οκτώβριο και 1 εβδομάδα τον Νοέμβριο!

ΑΠΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Οφείλουν να υπογράψουν 6ήμερη εργασία για: 2 εβδομάδες τον Μάρτιο (Απόκριες), 1 εβδομάδα τον Απρίλιο (Πάσχα), 1 εβδομάδα τον Σεπτέμβριο (έναρξη σχολικής χρονιάς), 1 εβδομάδα τον Νοέμβριο και 1 εβδομάδα τον Δεκέμβριο!

ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ (έως 30 ώρες/εβδομάδα): Θα πρέπει να υπογράψουν τροποποιητική σύμβαση που δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να εργαστούν 40ωρο όποτε και όταν το ζητήσει η εταιρεία!

«Φυσικά, όλη αυτή η επιχείρηση αλλαγής του χρόνου οργάνωσης της εργασίας γίνεται εκβιαστικά και υπό την απειλή της απόλυσης και φυσικά χωρίς καμιά διαβούλευση με τους εργαζόμενους», καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ, Π. Κυριακούλιας.

Πάντως η διοίκηση της ΟΙΥΕ δεν θα αφήσει αυτή την ευελιξία στο ωράριο να περάσει χωρίς αντίδραση, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα προσφύγει στο υπουργείο Εργασίας και στο ΣΕΠΕ, χαρακτηρίζοντάς την ως «εξόφθαλμα μονομερή και εκβιαστική επιβολή του α λα καρτ 6ήμερου εργασίας στους εργαζόμενους».

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η διοίκηση των Jumbo ήδη από το 2000 -κατά τον νόμο Γιαννίτση- έχει καθιερώσει το ελαστικό ωράριο, το οποίο ωστόσο προϋποθέτει ότι κάποιες φορές οι εργαζόμενοι θα εργάζονται ανά εβδομάδα λιγότερες από 40 ώρες.

Ετσι, εναπόκειται στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ να αποφανθούν για τη νομιμότητα ή όχι της κίνησης αυτής των Jumbo…

Σε κάθε περίπτωση πάντως και εφόσον ισχύουν οι καταγγελίες για εκβιαστικό δίλημμα «ή υπογράφεις ή απολύεσαι», μιλάμε εμφανώς για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Επιχορηγήσεις για την πρόσληψη ανέργων
Εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται να τρέξει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά 10.000 ανέργους, ηλικίας 30-49 ετών. Το πρόγραμμα θα προσφέρει τη δυνατότητα στους ανέργους, που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του...
Επιχορηγήσεις για την πρόσληψη ανέργων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ανοίγει η συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις
Η συζήτηση μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να εστιαστεί σε μεγαλύτερη ελαστικοποίηση, επανεξέταση του πλαισίου ομαδικών απολύσεων, πιο εύκολες απολύσεις, πιο δύσκολη κήρυξη απεργιών και σε νέο πλαίσιο συλλογικών...
Ανοίγει η συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Πάρε ένα ντεπόν και έλα για δουλειά»...
Το κείμενο που ακολουθεί, υπογράφει το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία RetailWorld A.E.- Καταστήματα Public και είναι ενδεικτικό του εργασιακού καθεστώτος σε άλλες δύο γνωστές αλυσίδες.
«Πάρε ένα ντεπόν και έλα για δουλειά»...
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Επιμένει ευρωπαϊκά για τις συλλογικές συμβάσεις
Από το βήμα της διάσκεψης για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στις Βρυξέλλες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, έθεσε εκ νέου το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του...
Επιμένει ευρωπαϊκά για τις συλλογικές συμβάσεις
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Σνομπάρει και εκβιάζει η «Καρυπίδης»
Σε σύγκρουση μέχρις εσχάτων οδηγούνται τα πράγματα σε σχέση με τις οφειλές της «Καρυπίδης ΑBΕΕ» στο προσωπικό. Το υπουργείο Εργασίας ζήτησε από υπευθύνους της εταιρείας να σταματήσουν τις «διαβουλεύσεις» με...
Σνομπάρει και εκβιάζει η «Καρυπίδης»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
Με την άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων στα κυρίαρχα για το ΔΝΤ θέματα της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και της μη εφαρμογής του δικαιώματος της ανταπεργίας (lock out) ελπίζει ο...
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας