• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.2°C / 35.6°C
  0 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 34.9°C
  2 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.0°C / 32.1°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.7°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.7°C / 34.3°C
  2 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 28.4°C
  1 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.6°C / 31.8°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.6°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.9°C / 31.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.8°C
  4 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.6°C / 32.3°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 28.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.5°C / 31.7°C
  1 BF
  22%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.8°C / 33.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.0°C / 35.9°C
  0 BF
  11%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 29.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 35.0°C
  2 BF
  22%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  30%

Το ταμείο στέρεψε και η οργάνωση μιλά για ανάκληση λειτουργίας 11 ξενώνων ασυνόδευτων ανηλίκων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κινητοποιήσεις εργαζομένων από την Praksis

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε ανάκληση της λειτουργίας των 11 ξενώνων ασυνόδευτων ανηλίκων που διατηρεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα ενημερώνει τους εργαζομένους της ότι θα προχωρήσει την 1η Ιανουαρίου η οργάνωση Praksis, προξενώντας αναστάτωση.

Αν πραγματοποιηθεί η ανάκληση, θα μειωθούν κατά περίπου 150 οι ήδη εξαιρετικά ανεπαρκείς θέσεις φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και θα μείνουν μες στις γιορτές χωρίς δουλειά περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι, ενώ δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα μηνών.

Σε κινητοποίηση καλεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε ΜΚΟ αύριο το μεσημέρι στη 1 στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Στουρνάρη 57, ζητώντας να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, καθώς επίσης ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Χτες, η Επιτροπή Αγώνα, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και εργαζόμενοι της οργάνωσης προχώρησαν σε καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στην Αθήνα για μη καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών. Για το θέμα ορίστηκε η διενέργεια εργατικής διαφοράς στις 20 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η οριακή κατάσταση στις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων αντανακλά τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδοτικής ροής που ξεκίνησαν όταν η ευθύνη για τις δομές πέρασε από την Υπατη Αρμοστεία στο κράτος.

Εκτοτε σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση των προγραμμάτων και την εκταμίευση των χρημάτων μέσω της διαχειριστικής αρχής του υπουργείου Οικονομίας, που διαχειρίζεται το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης.

Η καθυστέρηση της εκταμίευσης των χρημάτων έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση πληρωμών σε προμηθευτές και, κυρίως, καταβολής δεδουλευμένων σε εργαζόμενους, που εργάζονται συχνά για μήνες απλήρωτοι.

Από την πλευρά πολλών οργανώσεων γίνεται λόγος για υπερβολικές, αν όχι παράλογες, γραφειοκρατικές απαιτήσεις εκ μέρους της διαχειριστικής αρχής, για τυπολατρία και για καθυστέρηση στην προκήρυξη των προγραμμάτων.

Στο παρελθόν, πηγές της διαχειριστικής αρχής έχουν αποδώσει το πρόβλημα σε δυσκολία των οργανώσεων να ανταποκριθούν έγκαιρα και σωστά στις υποχρεώσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, το τίμημα της απώλειας και άλλων θέσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων είναι εξαιρετικά βαρύ. Παρά τη δέσμευση του κράτους να δημιουργήσει περίπου 1.500 νέες θέσεις, έχουν χαθεί περίπου 500 τα τελευταία δύο χρόνια από τις λίγες εκατοντάδες που δημιουργήθηκαν.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οριακές συνθήκες, καθώς συνεχίζουν να εργάζονται απλήρωτοι και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ, σε περίπτωση ανάκλησης δομών, δεν θα πάρουν αποζημίωση, εκτός αν διεκδικήσουν δικαστικά να θεωρηθεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Praksis έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι, σε περίπτωση ανάκλησης της λειτουργίας των δομών, θα υπάρξει μέριμνα να μη βρεθεί κανένα παιδί στον δρόμο ή σε καταυλισμούς, αλλά να μεταφερθούν σε άλλες δομές.

Αυτό όμως σημαίνει ότι θα καθυστερήσει να φιλοξενηθεί σε δομές αντίστοιχος αριθμός ανήλικων που περιμένουν εκτός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η οργάνωση δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους εργαζόμενους, παρά σε γενικόλογες υποσχέσεις ότι μπορεί να ενταχθούν μελλοντικά σε άλλο πρόγραμμα, ανάλογα με τις ανάγκες.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κινητοποίηση εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο τμήμα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων της Τράπεζας Πειραιώς στο ενδεχόμενο μετακίνησής τους σε τρίτη εταιρεία. Μετά την πληροφόρηση ότι η τράπεζα σχεδιάζει την απόσχιση της...
Κινητοποίηση εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με την απόλυση, δώρο μία αγωγή!
​Λίγες μέρες μετά την άγρια επίθεση εργοδότη με σιδερογροθιά εναντίον εργαζόμενου στη διανομή φαγητού, άλλος εργοδότης γνωστού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης κατέθεσε αγωγή κατά τεσσάρων απολυμένων της...
Με την απόλυση, δώρο μία αγωγή!
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απολύσεις και απειλές...
Στην περίπτωση της εφημερίδας, είχαμε και απόλυση αλλά και... διαπόμπευση από πάνω. Οπως καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ, όχι μόνο προχώρησε η εργοδοσία του «Ελεύθερου Τύπου» στην «άδικη, παράνομη και καταχρηστική απόλυση...
Απολύσεις και απειλές...
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απλήρωτοι 4,5 μήνες οι εργαζόμενοι στη δομή του Ελαιώνα
Η τελευταία φορά που πληρώθηκαν για την εργασία τους στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα 38 εργαζόμενοι της οργάνωσης Ευρωπαϊκή Εκφραση, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, διερμηνείς, διοικητικοί...
Απλήρωτοι 4,5 μήνες οι εργαζόμενοι στη δομή του Ελαιώνα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Οποιος έχει εργαστεί,πρέπει να πληρωθεί»
Δυναμική παρέμβαση στη διημερίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου πραγματοποίησαν οι απλήρωτοι για τρεις μήνες συμβασιούχοι του Νομού Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους στη στάση των ελεγκτών, οι...
«Οποιος έχει εργαστεί,πρέπει να πληρωθεί»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Παρέμβαση των απλήρωτων του «Νέο Αθήναιον»
​Ενα απρόσμενο περιστατικό βίωσαν το περασμένο Σάββατο (23/9) οι παρευρισκόμενοι σε ιατρικό συνέδριο που διοργάνωσε ιδιωτική κλινική της Αθήνας σε κεντρικό ξενοδοχείο, όταν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του...
Παρέμβαση των απλήρωτων του «Νέο Αθήναιον»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας