• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 21.2°C
  0 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 18.3°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.5°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.4°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.7°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.4°C / 15.4°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 18.5°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 20.3°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.1°C / 21.8°C
  1 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 13.8°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.4°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 17.6°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.4°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  81%

Εθνικός Κήπος

Ελλείψει σύγχρονων υποδομών, πατέντες

 • A-
 • A+

Περίπου ενάμιση μήνα μετά την προηγούμενη επίσκεψή μας στον Εθνικό Κήπο και την εικόνα των άρρωστων φυτών, της έλλειψης άρδευσης και συντήρησης («Στην τύχη του ο Εθνικός Κήπος», 15/9), η «Εφ.Συν.» επέστρεψε στον «τόπο της εγκατάλειψης», αυτή τη φορά με ξεναγούς τους εργάτες του Κήπου, Αντώνη Μπουγιούκα και Κώστα Τσουκαλά. Παρότι τα φυτά φαίνονται πιο ζωντανά και ο Κήπος πιο προσεγμένος, στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Εφημερίδα των Συντακτών 19 Σεπτεμβρίου 2014

Το προσωπικό που απασχολείται είναι το ίδιο -έξι εργάτες για 154 στρέμματα γης!-, η παρακολούθηση είναι η ίδια -με ελάχιστους φύλακες-, τα τεχνικά προβλήματα δεν έχουν αποκατασταθεί στο ελάχιστο. Ο Δήμος Αθηναίων αδυνατεί να προσφέρει τα μηχανήματα που χρειάζονται οι εργάτες για τη συντήρηση των φυτών, οδηγώντας τους σε αυτοσχέδιες «πατέντες» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται.

Τρανταχτό παράδειγμα τέτοιας «ευρεσιτεχνίας» είναι οι νάιλον σακούλες γεμάτες με ξερά φύλλα και χώμα που δεν πετάχτηκαν τυχαία στα αυλάκια άρδευσης. Μια και ο τρόπος ύδρευσης των φυτών είναι… παραδοσιακός, από την εποχή της Αμαλίας (!), χρειάζεται η εναλλάξ φραγή των αυλακιών, για να ποτιστούν όλα τα φυτά. Ειδικές πλάκες φραγής των αυλακιών ή κάποιες αλλαγές στις υποδομές είναι επεμβάσεις που ακόμα περιμένουν οι εργαζόμενοι από τη μεριά του δήμου. Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, αρκούνται στις πλαστικές σακούλες.

Η εύρεση σπόρων για νέα φυτά γίνεται από την τσέπη των εργατών και από την αγάπη τους για τον Κήπο και δεν χρηματοδοτείται από τον δήμο. Ούτε η ποσότητα της τροφής για τα ζώα του Κήπου που δίνει ο δήμος είναι επαρκής και οι εργάτες αναγκάζονται να πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές, την ώρα που κλείνουν, ώστε και να παίρνουν τα… εναπομείναντα για τα ζώα.

Παρ’ όλα αυτά, ο δρ Δημήτρης Κυριακάκης, διευθυντής πρασίνου και περιβάλλοντος, μάς καθησυχάζει λέγοντας: «Στον Κήπο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ηδη έχουμε ξεκινήσει επεμβάσεις στις μπορντούρες του Κήπου, ενώ οι πλαστικές σακούλες είναι ήδη στο σχέδιο να αντικατασταθούν». Στην προηγούμενη επικοινωνία μας μάς διαβεβαίωνε πως υπάρχει στο πρόγραμμα η βελτίωση των υποδομών του Κήπου από το Πολυτεχνείο και πως αναζητείται χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια, ενώ τα προβλήματα παροχής νερού έχουν πλέον αποκατασταθεί. Παράλληλα, απέδιδε τα ξερά φυτά στον «ανταγωνισμό» από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα δέντρα.

Μπορεί τα ξερά και άρρωστα φυτά να αντικαταστάθηκαν με καινούργια και οι λίμνες να συντηρούνται πολύ καλύτερα, όμως τα πραγματικά προβλήματα παραμένουν. Εκτός από την έλλειψη ενδιαφέροντος που αποδίδουν στον δήμο, οι εργάτες μάς τονίζουν: «Ολοι καιροφυλακτούν να πάρουν και από ένα κομμάτι του Κήπου. Ενα κομμάτι ο εξαερισμός του μετρό, ένα κομμάτι τα μηχανήματα της ΔΕΗ, ένα ακόμα τα μηχανήματα κλιματισμού, εξαερισμού κ.λπ. από τη Βουλή. Η απαξίωσή του είναι εμφανής και τα διάφορα σενάρια ιδιωτικοποίησής του τα ξέρουμε όλοι, κι ας κάνουμε ότι δεν βλέπουμε»…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εργασιακή μελαγχολία
Ερευνα της ManPower δείχνει ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στη χώρα μας -όχι μόνο όσοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας- αισθάνεται ανησυχία, στρες και φόβο. Τι αποκρύπτεται για το «έλλειμμα ταλέντων».
Εργασιακή μελαγχολία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ξεκινά η «κλοπή» στις υπερωρίες
Με απλούστερες διαδικασίες θα εγκρίνονται οι άνω των 150 ωρών ετησίως υπερωρίες, οι οποίες θα είναι στο εξής φτηνότερες για τις επιχειρήσεις.
Ξεκινά η «κλοπή» στις υπερωρίες
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Νέα εγκύκλιος για εγγυημένη ελάχιστη υπηρεσία, απεργοσπάστες και «φακέλωμα» συνδικαλιστών
Το νέο πλαίσιο για τη διεξαγωγή απεργιών, που βάζει στο στόχαστρο τον συνδικαλισμό, εξειδικεύει εγκύκλιος που εκδόθηκε για το αντεργατικό νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη.
Νέα εγκύκλιος για εγγυημένη ελάχιστη υπηρεσία, απεργοσπάστες και «φακέλωμα» συνδικαλιστών
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μέτρα στο «και ένα», υπό την πίεση της αντιπολίτευσης
Εγκυκλίους για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα εξέδωσαν τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, μεσούντος του χειρότερου καύσωνα της 35ετίας.
Μέτρα στο «και ένα», υπό την πίεση της αντιπολίτευσης
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Εργοδοτική γαλέρα στο Νυδρί Λευκάδας
Ακραία φαινόμενα εργοδοτικής παραβατικότητας δημοσιοποιεί σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό-Τουρισμό, έπειτα από καταγγελίες...
Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Εργοδοτική γαλέρα στο Νυδρί Λευκάδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας