Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιθεωρητές Εργασίας επί το έργον

Εντάθηκαν το 2017 οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ για την αδήλωτη εργασία, από τους οποίους προέκυψαν αυξημένες κυρώσεις και πρόστιμα κατά των εργοδοτών-παραβατών και αύξηση των εργατικών ατυχημάτων τα οποία καταγγέλθηκαν

ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιθεωρητές Εργασίας επί το έργον

  • A-
  • A+

Αύξηση στην επιβολή κυρώσεων και προστίμων σε βάρος εργοδοτών, αύξηση στα εργατικά ατυχήματα, μείωση των ευρημάτων αδήλωτης εργασίας στο πλαίσιο εντεινόμενων ελέγχων.

Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από τη στατιστική αποτύπωση του απολογισμού του έργου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά τα έτη 2016 και 2017 και τη σύγκριση των παραπάνω κρίσιμων δεικτών τής εν λόγω διετίας, όπως καταγράφονται στις αντίστοιχες ετήσιες εκθέσεις του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου.

Πρόκειται για στατιστικά που επιβεβαιώνουν το μέγεθος των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, αλλά και ταυτόχρονα αναδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του -κατά τα άλλα δυναμικού- Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Στη διάρκεια του 2017, οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ πραγματοποίησαν συνολικά 53.389 ελέγχους και επέβαλαν σε εργοδότες-παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας 11.944 κυρώσεις, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται 3.064 μηνύσεις και 8.677 πρόστιμα.

Και αυτό παρότι οι έλεγχοι εμφανίζονται κατά τι μειωμένοι συγκριτικά με το 2016, οπότε ήταν συνολικά 53.941, αλλά ήταν επίσης μικρότερος ο συνολικός αριθμός κυρώσεων (10.310).

Τα συνολικά ποσά των προστίμων που επιβλήθηκαν από το ΣΕΠΕ στη διάρκεια του 2017 ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ. Αυξήθηκαν κατά 9 εκατ. ευρώ (23% σε ποσοστιαίο μέγεθος) σε σχέση με τα πρόστιμα του 2016, οπότε και ανήλθαν σε 31,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ετήσιες εκθέσεις του ΣΟΕΕ, κατά το 12μηνο του 2017 οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία διερεύνησαν τις αιτίες 7.357 εργατικών ατυχημάτων που καταγγέλθηκαν στο ΣΕΠΕ (6.515 το 2016 - αύξηση 11,5%), εκ των οποίων 76 ήταν θανατηφόρα (72 το 2016).

Εξ αυτών τα 42 χαρακτηρίστηκαν, με βάση τις σχετικές ιατροδικαστικές εκθέσεις, οφειλόμενα σε παθολογικά αίτια.

Στον τομέα της επίλυσης εργατικών διαφορών, τους Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων απασχόλησαν 12.903 υποθέσεις, από τις οποίες επιλύθηκαν οι 6.427 με αποτέλεσμα να καταβληθούν 11.099.575 ευρώ σε εργαζομένους.

Αλλος ένας δείκτης που εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένος συγκριτικά με το 2016, οπότε οι Επιθεωρητές, αν και ανέλαβαν 13.114 υποθέσεις, επέλυσαν 6.128 εργατικές διαφορές, με αποτέλεσμα να καταβληθούν περίπου 10.967.951 ευρώ σε εργαζομένους.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ για την καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας αποτυπώνεται αριθμητικά στα στατιστικά στοιχεία του ΣΟΕΕ.

Για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, το ΣΕΠΕ και η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) πραγματοποίησαν το περασμένο έτος 36.863 ελέγχους, όπου σε σύνολο 139.021 εργαζομένων, βρέθηκαν 8.335 ανασφάλιστοι και επιβλήθηκαν 5.357 πρόστιμα σε εργοδότες-παραβάτες, συνολικού ύψους 88.109.944 ευρώ.

Το 2016, σε λιγότερους συγκριτικά με το 2017 ελέγχους (34.222 τον αριθμό) εντοπίστηκαν περισσότεροι ανασφάλιστοι (9.222, σε σύνολο 130.310 εργαζομένων που αφορούσαν οι έλεγχοι) και επιβλήθηκαν περισσότερα πρόστιμα (5.564 τον αριθμό, συνολικού ύψους 97.327.345 ευρώ).

Στοχευμένοι έλεγχοι

Ακόμη, στο γραφείο του ειδικού γραμματέα πρωτοκολλήθηκαν 73 καταγγελίες που προήλθαν είτε από συνδικαλιστικούς φορείς είτε από εργαζομένους και διεκπεραιώθηκαν από τα κατά τόπους αρμόδια τμήματα και κατόπιν, όπου προβλεπόταν, επιβλήθηκαν διοικητικές ή και ποινικές κυρώσεις.

Επίσης δόθηκαν εντολές στοχευμένων ελέγχων είτε σε πανελλαδικό είτε σε τοπικό επίπεδο, όπως έλεγχοι ανά κλάδο δραστηριότητας, ανά περίοδο υψηλής έντασης εργασίας (π.χ. τουριστική περίοδος, περίοδος συγκομιδής εποχικών φρούτων, περίοδος εκπτώσεων, κατά τις Κυριακές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων) κ.λπ.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 1 Μαΐου-15 Οκτωβρίου 2017 στην Περιφέρεια Αττικής πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων για την αδήλωτη εργασία, στο πλαίσιο του σχετικού τριετούς οδικού χάρτη, σε συνεργασία ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, ΕΥΠΕΑ, Οικονομικής Αστυνομίας και ΣΔΟΕ.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια των δύο φάσεων του προγράμματος, ελέγχθηκαν 1.667 επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν 508 πρόστιμα, συνολικού ύψους 4.187.726,1 ευρώ.

Εσωτερικοί έλεγχοι

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του έδωσε εντολή για τη διενέργεια 3 Ενορκων Διοικητικών Εξετάσεων (ΕΔΕ) κατά υπαλλήλων του ΣΕΠΕ, στη διάρκεια του 2017, και για 1 εσωτερικό έλεγχο σε τμήμα της υπηρεσίας του ΣΕΠΕ. Επέβαλε δε, 2 πειθαρχικές ποινές.

Δόθηκαν 11 εντολές ελέγχων στα αρμόδια τμήματα της υπηρεσίας, μετά τις διαβιβάσεις αιτημάτων συναρμόδιων φορέων.

 

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με την απόλυση, δώρο μία αγωγή!
​Λίγες μέρες μετά την άγρια επίθεση εργοδότη με σιδερογροθιά εναντίον εργαζόμενου στη διανομή φαγητού, άλλος εργοδότης γνωστού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης κατέθεσε αγωγή κατά τεσσάρων απολυμένων της...
Με την απόλυση, δώρο μία αγωγή!
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Λάρυμνα: κι άλλο εργατικό ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ
Αποτέλεσμα της κατάστασης που πολλάκις έχει καταγγελθεί -και θα αναδειχτεί και με τη σημερινή 24ωρη απεργία- χαρακτηρίζει το νέο εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα το Συνδικάτο Μετάλλου...
Λάρυμνα: κι άλλο εργατικό ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Θύμα της μαύρης εργασίας
​Οργή και αγανάκτηση επικρατεί μετά το νέο εργατικό δυστύχημα στα εργοτάξια της ΔΕΗ στη δυτική Μακεδονία, με θύμα αυτή τη φορά έναν 35χρονο εργολαβικό υπάλληλο. «Η σύνδεση αυτού του εργατικού θανατηφόρου με τη...
Θύμα της μαύρης εργασίας
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι οδηγοί των λεωφορείων στη Ρόδο δεν είναι σκλάβοι
Στη Ρόδο θα βρεθεί τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Νεφελούδης, μετά από αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, ώστε να επιληφθεί ο...
Οι οδηγοί των λεωφορείων στη Ρόδο δεν είναι σκλάβοι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Στρες και φόβος της ανεργίας
Σε μελέτη που δημοσιοποίησε το 2012 το ΕΛΙΝΥΑΕ για την επίδραση της αναδιάρθρωσης «Καλλικράτης» στην Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΥΑΕ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημειώνεται ότι «το επίπεδο εφαρμογής...
Στρες και φόβος της ανεργίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Στον ίδιο δρόμο και οι εργολάβοι
Ευρώτας Λακωνίας. Την 1η Αυγούστου τρεις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω των αναθυμιάσεων στο αποχετευτικό δίκτυο του Ευρώτα Λακωνίας: ο 51χρονος Βούλγαρος εργάτης, ο 37χρονος υπάλληλος σούπερ μάρκετ Βασίλης...
Στον ίδιο δρόμο και οι εργολάβοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας