• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 30.8°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 29.6°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 30.9°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 29.8°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 29.2°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 24.6°C / 29.9°C
  1 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 25.5°C / 31.6°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.4°C / 31.0°C
  4 BF
  36%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 30.5°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«“Οχι” στην εργασιακή γαλέρα»

 • A-
 • A+

Kαθεστώς εργασιακής γαλέρας επικρατεί σε μελετητικές εταιρείες, οι οποίες συνάπτουν συμβάσεις με τα αρμόδια υπουργεία, απασχολούν δεκάδες ή και εκατοντάδες εξειδικευμένους πτυχιούχους ανωτάτων σχολών (μηχανικούς, μηχανολόγους, δικηγόρους) αλλά τους αμείβουν με τον κατώτατο μισθό, εμφανίζοντάς τους ως... υπαλλήλους γραφείου.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια με ένταση μετά τις κινητοποιήσεις σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, τη «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.», η οποία μόνο στη Θεσσαλονίκη απασχολεί περισσότερους από 200 εργαζόμενους και έχει συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο που αφορούν το Κτηματολόγιο.

Η ένταση οδήγησε στις αρχές του μήνα σε αλληλομηνύσεις των ιδιοκτητών με τον Νίκο Ζώκα, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, και τον πρόεδρο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Δημήτρη Τσιτίνη, οι οποίοι υπερασπίστηκαν έξι εργαζόμενους που είχαν απολυθεί μερικές μέρες νωρίτερα επειδή είχαν συμμετάσχει στη... γενική απεργία της 30ής Μαΐου.

Μπορεί η εργοδοσία να προτίμησε τον «διάλογο» στο αστυνομικό τμήμα, ωστόσο η παρέμβαση του σωματείου έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Καλαμαριά ήταν καίρια, αφού δεν ενόχλησε απλώς την ιδιοκτησία -κυρίως γιατί αναδείχτηκαν προβλήματα για τα οποία μέχρι σήμερα κανένας δεν μιλάει, αφού η ανασφάλεια κρατάει τα στόματα κλειστά- αλλά αποτέλεσε βάση για τη δημιουργία πρώτη φορά εργασιακής επιτροπής.

Nερό με κάρτα

«Οι εργασιακές συνθήκες είναι απαράδεκτες, αμειβόμαστε με 586 ευρώ μικτά, καθαρά στο χέρι 490 ευρώ», λέει στην «Εφ.Συν.» ο μηχανικός χωροταξίας Μάριος Παλάντζας, ένας από τους τέσσερις απολυμένους.

«Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είμαστε πτυχιούχοι πανεπιστημίων, ωστόσο προσλήφθηκα ως υπάλληλος γραφείου. Στον χώρο επικρατούν συνθήκες γαλέρας, χτυπάμε κάρτα ακόμη κι αν πρόκειται να πάμε να πιούμε νερό, αφήνουμε ακόμη και τα κινητά μας τηλέφωνα στην άκρη για να μην «καθυστερούμε»» τονίζει ο κ. Παλάντζας.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η εξέλιξη που είχαν οι κινητοποιήσεις συμπαράστασης, στις οποίες μετείχε ενεργά το ΠΑΜΕ -με την παρουσία του Λεωνίδα Στολτίδη, που είναι και γραμματέας του ΕΚΘ- με άλλα δέκα συναφή σωματεία: η απάντηση της εργοδοσίας ήταν η «συμφιλιωτική» πρότασή της να μετατεθεί ο κ. Παλάντζας στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, αλλά με τον ίδιο μισθό και χωρίς καμιά βοήθεια ως προς το ενοίκιο, γεγονός φυσικά που καθιστούσε την πρόταση πλήρως ανεφάρμοστη και μη αποδεκτή.

«Εμείς ως σωματείο παρεμβαίνουμε σε εταιρείες ανάλογων δραστηριοτήτων τα τελευταία έξι χρόνια» σημειώνει μιλώντας στην εφημερίδα μας ο κ. Τσιτίνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, «έχουμε φέρει το θέμα στο ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και περιμένουμε την τοποθέτησή του διότι οι εργοδότες κάνουν χρήση των μνημονιακών νόμων αλλά δεν μένουν μόνο σε αυτά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι συνθήκες είναι τραγικές και απορούμε πώς και γιατί το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος που αναθέτει τις συμβάσεις δεν παρεμβαίνει. Εννοείται ότι το λιγότερο επίσης που κάνουμε είναι οι προσφυγές στην Επιθεώρηση Εργασίας».

Οπως τονίζει, «υπάρχουν κάμερες σε όλους τους χώρους, που υποτίθεται είναι απενεργοποιημένες αλλά κανένας δεν διασφαλίζει ότι δεν ενεργοποιούνται όποτε θέλουν. Οι εργαζόμενοι χτυπάνε κάρτα ακόμη κι όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα, δεν διαθέτουν χώρο για το διάλειμμα κι είναι ένα ερώτημα αν είναι δυνατό 70 άτομα να βγαίνουν στον δρόμο για να πάρουν ανάσα».

Μιλώντας με τον κ. Παλάντζα, που αγωνίζεται κι αυτός για την επαναπρόσληψή του, αξίζει ιδιαιτέρως να τονιστεί ότι είναι φανερό πως στη νέα γενιά επιστημόνων δημιουργείται αργά αλλά σταθερά μια κοινότητα ανθρώπων οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν άλλο το καθεστώς φόβου.

Μαξιμαλισμός

Οπως χαρακτηριστικά μας είπε, άνεργος πια σήμερα, «ο αγώνας είναι σε πρωτόλεια βάση, γνωρίζω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ωστόσο η διαπαιδαγώγηση των νέων εργαζομένων είναι το σπουδαιότερο που ήδη πετύχαμε αφού στην κινητοποίηση που ακολούθησε συμμετείχαν πάνω από το 50% των εργαζομένων στην εταιρεία».

Στα λόγια του δεν υπάρχει κανενός είδους μαξιμαλισμός - το ίδιο ισχύει και για τα αιτήματα του σωματείου.

Τι μαξιμαλισμό αλήθεια μπορεί να βρει ο όποιος κακόπιστος στα αιτήματα «να παρθούν πίσω οι εκδικητικές απολύσεις, να υπογραφούν Συλλογικές και Επιχειρησιακές Συμβάσεις Εργασίας και κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ μεικτά»;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στάση αναμονής από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τους συμβασιούχους
Μπορεί η χθεσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων του Δήμου Θεσσαλονίκης να ήταν κατά γενική ομολογία επιτυχημένη, όπως και οι συνελεύσεις τους, ωστόσο κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την ώρα τουλάχιστον δεν...
Στάση αναμονής από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τους συμβασιούχους
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η δημιουργική γραφή κόντρα στην εργασιακή βαρβαρότητα
Το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία είναι ένα από τα εργασιακά-ανθρώπινα δικαιώματα που κινδυνεύουν να χαθούν, ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Στην Ελλάδα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των...
Η δημιουργική γραφή κόντρα στην εργασιακή βαρβαρότητα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κινητοποίηση εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο τμήμα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων της Τράπεζας Πειραιώς στο ενδεχόμενο μετακίνησής τους σε τρίτη εταιρεία. Μετά την πληροφόρηση ότι η τράπεζα σχεδιάζει την απόσχιση της...
Κινητοποίηση εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κινητοποίηση για την εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο του επισιτισμού
Με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό διανομέα, που εργαζόταν σε ταχυφαγείο στο Περιστέρι, διοργανώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου κινητοποίηση εργατικών συλλογικοτήτων ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Στην...
Κινητοποίηση για την εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο του επισιτισμού
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με την απόλυση, δώρο μία αγωγή!
​Λίγες μέρες μετά την άγρια επίθεση εργοδότη με σιδερογροθιά εναντίον εργαζόμενου στη διανομή φαγητού, άλλος εργοδότης γνωστού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης κατέθεσε αγωγή κατά τεσσάρων απολυμένων της...
Με την απόλυση, δώρο μία αγωγή!
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Καταγγέλλουν μεθόδευση για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας
Η πρώτη μαζική απάντηση στην προσπάθεια πλήρους ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας στον Δήμο Θερμαϊκού έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια δίνεται σήμερα με την τετράωρη στάση εργασίας (9 π.μ.-1...
Καταγγέλλουν μεθόδευση για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας