• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.4°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.1°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  0 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.7°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.5°C
  0 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.9°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 17.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.9°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.6°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 16.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.8°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.7°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.5°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.2°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  76%
EUROKINISSI

ΕΔΟΕΑΠ: Ανακόλουθος ο ΕΦΚΑ

 • A-
 • A+

Το επικουρικό ταμείο των δημοσιογράφων, με επιστολή του προς τα μέλη του, καταγγέλλει τον ΕΦΚΑ ότι πέντε μήνες μετά την ψήφιση το νόμου για τη δημιουργία του μεγάλου ΕΔΟΕΑΠ, οι υπηρεσίες του δεν τον εφαρμόζουν στην πράξη, δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ. Επίσης, καταγγέλλει το υπ. Εργασίας για αδικαιολόγητη κωλυσιεργία.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής αναφέρει τα εξής:

Συνάδελφοι,

Πέντε μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου 4498/2017 για τη δημιουργία του μεγάλου ΕΔΟΕΑΠ,  ακόμη αυτός δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη, στερώντας από χιλιάδες νέους ασφαλισμένους μας την δυνατότητα χρήσης των υπηρεσιών που δικαιούνται και δημιουργώντας προβλήματα στην λειτουργία του Οργανισμού. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες και το ΔΣ του Οργανισμού έχουν υλοποιήσει άμεσα όλα όσα απαιτούνταν για την εφαρμογή του Νόμου, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αλλά και η ανεξήγητη κωλυσιεργία του Υπουργείου Εργασίας, δημιουργούν συνεχώς νέα εμπόδια δυσχεραίνοντας την μετάβαση του ΕΔΟΕΑΠ στη νέα εποχή.

Πιο συγκεκριμένα:

• Δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα ο Κανονισμός Είσπραξης Εσόδων  παρά τη δέσμευση του υφυπουργού Εργασίας  σε κοινή συνάντηση με τις Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ την 21η Μαρτίου.

• Με το επιχείρημα  της μη έγκρισης  του Κανονισμού Εσόδων, ο Ε.Φ.Κ.Α. δεν μας δίνει πρόσβαση στις υποδομές του, παρότι έχει συνυπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.

• Τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων ασφαλισμένων τις εισπράττει ο ΕΦΚΑ χωρίς νομιμοποίηση εκ του νόμου. Από τα χρήματα που εισπράττει , έχει αποδώσει μία και μόνο φορά το ποσό των 550.000 ευρώ (εισφορές μηνός Δεκεμβρίου), χωρίς όμως να αποστείλει οποιαδήποτε πληροφόρηση για το ποιους υπόχρεους και ποιους ασφαλισμένους αφορά το συγκεκριμένο ποσό. Μάλιστα τις εισφορές υγείας τις στέλνει στον ΕΟΠΥΥ χωρίς αυτό να προβλέπεται από το νόμο.

• Ο ΕΦΚΑ δεν έχει τροποποιήσει τα πακέτα κάλυψης για τους ασφαλισμένους που υπάγονται πλέον σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία στον ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου αυτοί να καλυφθούν από τον Οργανισμό. Αντιθέτως, βρήκε χρόνο και τροποποίησε  τα πακέτα κάλυψης που ίσχυαν πριν το νέο νόμο για τον ΕΔΟΕΑΠ με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε οι παλιοί εργοδότες που είχαν ασφαλισμένους στον Οργανισμό να στείλουν εισφορές και για τους υπόλοιπους εργαζομένους τους –νέους ασφαλισμένους.

• Παράδοξο είναι ότι ο ΕΦΚΑ προσδιορίζει τον αριθμό των εργοδοτών των οποίων το προσωπικό υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού σύμφωνα με το Ν.4498/2017, σε 225, τη στιγμή που ο Οργανισμός μας μέχρι τη θέσπιση του προαναφερόμενου νόμου ασφάλιζε εργαζομένους σε 250 επιχειρήσεις, δηλαδή 25 περισσότερες και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή  μας οι επιχειρήσεις ΜΜΕ στη χώρα που πρέπει να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους είναι πάνω από 1.000. Έτσι εισπράττει εισφορές που ανήκουν στον ΕΔΟΕΑΠ αγνώστου ύψους.

• Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι παρά τα έγγραφα του ΕΦΚΑ προς το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης όπου ζητά να του δοθούν τα στοιχεία των εταιριών internet , υπόχρεων στον ΕΔΟΕΑΠ, που έχει στο μητρώο online media, το Υπουργείο δεν ανταποκρίνεται δυσκολεύοντας και τον ΕΦΚΑ.

• Προβάλλονται συνεχώς αντιρρήσεις και τεχνικές δυσχέρειες για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι μέχρι δύο εργοδότες, καίτοι αυτοί καλύπτονται ως μισθωτοί από το Νόμο.

• Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο ΕΦΚΑ παρακρατά χωρίς κανένα νομικό έρεισμα Αγγελιόσημο άνω των 700.000 Ευρώ το οποίο όφειλε να έχει αποδώσει στον ΕΔΟΕΑΠ ενώ μετά την κατάργηση του μηχανισμού είσπραξης Αγγελιοσήμου του τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ουδεμία γνώση έχουμε για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την καταχώρηση και επιδίωξη είσπραξης απαιτήσεων εκ των οποίων νομίμως έχουμε λαμβάνειν μερίδιο. Επίσης ο ΕΦΚΑ δεν εφαρμόζει τις διατάξεις που προβλέπουν κατανομή του Αγγελιοσήμου (παρελθόντων ετών) ανά δίμηνο στον ΕΔΟΕΑΠ και τους λοιπούς δικαιούχους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ολοκληρώθηκε από τον ΕΦΚΑ η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών για παράλληλη απασχόληση
Τα ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί και είναι προσβάσιμα μέσα από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ» στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr και η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet,...
Ολοκληρώθηκε από τον ΕΦΚΑ η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών για παράλληλη απασχόληση
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τι προβλέπει η νέα απόφαση για ασφαλιστική ικανότητα
Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στους ανέργους παρέχει απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η οποία αναρτήθηκε στη...
Τι προβλέπει η νέα απόφαση για ασφαλιστική ικανότητα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ΕΔΟΕΑΠ και τα προβλήματά του
Εγκλωβισμένοι στις προσωπικές συνδικαλιστικές κόντρες και τα πολιτικά παιχνίδια εξουσίας βρίσκονται οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ που βλέπουν το Ταμείο τους να χαροπαλεύει και τον πρόεδρό του να επιδίδεται σε...
Ο ΕΔΟΕΑΠ και τα προβλήματά του
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ξεκινούν οι νέες εισφορές στο Δημόσιο
Με εγκύκλιο ορίζεται ποιες είναι οι συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων θα υπολογίζονται από 1/1/2017 και μετά οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ. Οι εισφορές που θα καταβάλουν σε όλη τη...
Ξεκινούν οι νέες εισφορές στο Δημόσιο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ την Τετάρτη
Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΣΗΕΑ με θέμα το ασφαλιστικό και τους τρόπους αντίδρασης: σχεδιασμός και προγραμματισμός απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων.
Στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ την Τετάρτη
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ, από τις 27/9 έως την 1/10
Συντάξεις, αναδρομικά και επιδόματα στις πληρωμές της ερχόμενης εβδομάδας, συνολικού ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ σε περίπου 4,7 εκατομμύρια δικαιούχους.
Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ, από τις 27/9 έως την 1/10

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας