• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.8°C
  4 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 32.1°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 34.3°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.0°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.9°C / 34.4°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.1°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 32.7°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 33.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 32.2°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  0 BF
  40%

8.116 «καθαρές» προσλήψεις

 • A-
 • A+

Τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα ολοκληρώθηκε το πρώτο και πιο κρίσιμο στάδιο των διαγωνιστικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ για τις μαζικότερες προσλήψεις της μνημονιακής περιόδου.

Συνολικά 8.116 εργαζόμενοι θα απασχοληθούν με μόνιμες σχέσεις εργασίας στις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, έναν τομέα κρίσιμο για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά επί πολλά έτη υποστελεχωμένο.

Οι νεοδιοριζόμενοι θα πιάσουν δουλειά αρχής γενομένης από σήμερα, ωστόσο για κάποιους από αυτούς η περιπέτεια της αναζήτησης μόνιμης δουλειάς έχει ακόμη δρόμο, ενώ για μια μάζα συμβασιούχων -που δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα μόρια, παρά το «πριμ» στην προϋπηρεσία- ξεκινά η αναζήτηση για το άγνωστο...

Προσωρινά αποτελέσματα

Από το βράδυ του Σαββάτου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ το σύνολο των προσωρινών πινάκων με τους επιτυχόντες όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών.

Ως γνωστόν, ο νόμος προβλέπει ότι οι προσλήψεις θα γίνουν βάσει των προσωρινών και όχι των τελικών αποτελεσμάτων, τα οποία... έχουν ακόμη μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι η «ρύθμιση Σκουρλέτη» είχε συνταχθεί σε έκτακτες συνθήκες -κατά την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ το περασμένο καλοκαίρι, οπότε είχε «παραλύσει» η αποκομιδή των απορριμμάτων- οι οποίες απαιτούσαν τα κατά το δυνατόν πιο σύντομα χρονοδιαγράμματα, στον απόηχο της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η πρόβλεψη ήταν να εκδοθούν τα αποτελέσματα το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου, προθεσμία που τηρήθηκε.

Ακολουθεί το στάδιο του ελέγχου των δικαιολογητικών των υποψηφίων από το ΑΣΕΠ, καθώς και αυτό των ενστάσεων, οι οποίες μπορούν να υποβάλλονται:

● έως και την πάροδο της 10ης Απριλίου (ημέρα Τρίτη) για τις θέσεις Πανεπιστημιακής (Π.Ε.) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.),

● έως και την πάροδο της 11ης Απριλίου 2018 (ημέρα Τετάρτη) για τις θέσεις Υποχρεωτικής (Υ.Ε.) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.).

Πότε, όμως, θα εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες; Πέρα από το γεγονός ότι και για το ίδιο το ΑΣΕΠ είναι μια «πρωτόγνωρη» διαδικασία (λόγω μαζικότητας θέσεων και αιτημάτων, αλλά και λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του διαγωνισμού) και παρότι είναι πολύ νωρίς να σχηματιστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, έμπειρα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής εκτιμούν ότι, με δεδομένα:

◼ τον αριθμό-ρεκόρ των αιτήσεων (128.761)

◼ το ότι οι προσωρινοί πίνακες βγήκαν χωρίς προέλεγχο των δικαιολογητικών

◼ τον πεπερασμένο αριθμό των υπαλλήλων του ΑΣΕΠ που απασχολούνται με τους ελέγχους οι οριστικοί πίνακες «είναι αδύνατον να ανακοινωθούν πριν από τον Ιούνιο». Αρα πιθανότερη εκδοχή μοιάζει εντός του καλοκαιριού, ή ακόμη και τους επόμενους μήνες.

Δεν μπορεί να υπολογιστεί τι ποσοστό υποψηφίων θα αλλάξει μεταξύ προσωρινών και οριστικών πινάκων. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνάντηση που είχαν συμβασιούχοι και συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρθηκε πως υπάρχουν περιπτώσεις υποψηφίων που έχουν... υπερβάλει στα δηλωθέντα στοιχεία, με στόχο να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μόρια, με το σκεπτικό ότι μέχρι να εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες των νεοδιοριστέων, θα έχουν καταφέρει να βγάλουν κάποια μηνιάτικα.

Πρόκειται για ενδεχόμενο που αφενός μεν δείχνει και την κοινωνική ανάγκη για δουλειά, αφετέρου προμηνύει σημαντικές ανακατατάξεις στους πίνακες και θετική έκβαση για αρκετούς επιλαχόντες.

Αγνωστο είναι επίσης πόσοι από τους συμβασιούχους-«παρατασιούχους» κατάφεραν να παραμείνουν στις υπηρεσίες, επιτυγχάνοντας στον διαγωνισμό-μαμούθ του ΑΣΕΠ και αποκτώντας θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Από τον τρόπο που αθροίζονται τα μόρια, υπενθυμίζεται, οι προβλέψεις κοινωνικού χαρακτήρα αρκούν για να δώσουν σε έναν πολύτεκνο ή μακροχρόνια άνεργο το προβάδισμα, έναντι ενός συμβασιούχου.

Τελευταία εργάσιμη ημέρα για τους συμβασιούχους που συμμετείχαν αλλά δεν πέτυχαν στον διαγωνισμό, ήταν η 31η Μαρτίου.

Οπως και να ‘χει, οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας αποκτούν νέο προσωπικό και μάλιστα με μαζικό τρόπο. «Θωρακίζεται» έτσι ο δημόσιος χαρακτήρας ενός τομέα-φιλέτο για το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ο αριθμός των προκηρυχθεισών θέσεων προέκυψε με βάση τα αιτήματα της ίδιας της Αυτοδιοίκησης.

«Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός πρόσληψης μόνιμου προσωπικού των τελευταίων ετών ολοκληρώθηκε ομαλά και σε χρόνο-ρεκόρ, διαψεύδοντας την κινδυνολογία περί προδιαγεγραμμένης αποτυχίας του» δήλωσε με αφορμή την έκδοση των αποτελεσμάτων ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, επιτιθέμενος στη Ν.Δ., η οποία «δεν δίστασε να υπονομεύσει και το ίδιο το ΑΣΕΠ, για να υπηρετήσει τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της».

«Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ υπηρετούν το δικαίωμα των πολιτών για καθαρές πόλεις με τους καλύτερους όρους» επισήμανε.

Τι ισχύει σε περίπτωση μη αποδοχής της θέσης

Tη δυνατότητα να μην αποδεχτεί τη θέση του έχει ο επιτυχών σε προσωρινό πίνακα του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με όσα διαβεβαιώνουν πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής στην «Εφ.Συν.» και στο ένθετο «Καριέρα+Εργασία».

Οπως τονίζουν, «από τη στιγμή που ο φορέας στον οποίο έχει γίνει ο διορισμός προχωρήσει σε σχετική πρόσκληση, ο επιτυχών με επιστολή του μπορεί να δηλώσει ότι δεν την αποδέχεται και ότι θα αναμείνει τα οριστικά αποτελέσματα».

Διευκρινίζουν ότι η θέση μένει κενή μέχρι την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οπου συμβασιούχος και η μοίρα του
Απλήρωτοι παραμένουν για τις μέρες της άδειάς τους που δεν την πήραν ποτέ. Απλήρωτα είναι και τα υπερωριακά τους των Σαββατοκύριακων. Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα των 1.200 συμβασιούχων του νομού Θεσσαλονίκης,...
Οπου συμβασιούχος και η μοίρα του
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Συμβασιούχοι... στα σκουπίδια
Δυναμικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ έπειτα από την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που οδηγεί στην ανεργία 15.000 εργαζομένους με συμβάσεις έργου στον τομέα της καθαριότητας των...
Συμβασιούχοι... στα σκουπίδια
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μισθοδοσία των συμβασιούχων
Σε οριζόντια λύση για την απρόσκοπτη μισθοδοσία χιλιάδων συμβασιούχων στην καθαριότητα των ΟΤΑ και των δημόσιων υπηρεσιών κατέληξαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με την...
Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μισθοδοσία των συμβασιούχων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
24ωρη απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 24 Μαΐου
Απεργιακή συγκέντρωση στις 10.00 της ίδιας ημέρας έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, από όπου θα ξεκινήσει πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών και τα γραφεία της ΚΕΔΕ.
24ωρη απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 24 Μαΐου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασφυκτική πίεση στο ΑΣΕΠ
Καθημερινή πίεση ασκείται από το υπουργείο Εσωτερικών προς το ΑΣΕΠ για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 3Κ/2018 και τη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων με μόνιμο προσωπικό....
Ασφυκτική πίεση στο ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΤΑ: νέα εποχή με στοχευμένες προσλήψεις
Με στόχο την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών και την εργασιακή αποκατάσταση συμβασιούχων η κυβέρνηση ετοιμάζει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Προσλήψεις...
ΟΤΑ: νέα εποχή με στοχευμένες προσλήψεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας