• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.2°C
  2 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 27.7°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 26.6°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.0°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.7°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 26.7°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 26.1°C
  2 BF
  38%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  64%
EUROKINISSI

Βήματα προσέγγισης

 • A-
 • A+

Σε νέες κινήσεις καλής θέλησης προς την ΑΔΕΔΥ προχωρεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με επιστολή της προς το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει μεταξύ των δύο πλευρών, η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη δείχνει ανταπόκριση σε ένα πλήθος αιτημάτων της ΑΔΕΔΥ, με κυριότερο αυτό της απόσυρσης της διάταξης που απέκλειε από τις κρίσεις όσους προϊσταμένους συμμετείχαν στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.

Από κει και πέρα, τα βλέμματα πέφτουν στην ΑΔΕΔΥ για το εάν θα ανταποκριθεί με αντίστοιχο θετικό τρόπο προς το υπουργείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα δώσει τέλος στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, στη διάρκεια του προσεχούς Γενικού Συμβουλίου της (1-2/4). Ως εκ τούτου, διαμορφώνονται συνθήκες για κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο σε μνημονιακές συνθήκες, ειδικά για τη Δημόσια Διοίκηση: το υπουργείο να είναι πρόθυμο να ακούσει τους εργαζόμενους, η ομοσπονδία των εργαζομένων να έχει διάθεση να συζητήσει για την επίλυση ενός συνόλου προβλημάτων.

Μεταξύ άλλων, στο απαντητικό της υπόμνημα η υπουργός, αναφερόμενη σε αιτήματα της ΑΔΕΔΥ:

 •  δέχεται την ανάγκη ενδυνάμωσης του θεσμού των ολομελειών, ως προς το ζήτημα της αξιολόγησης των υπαλλήλων,
 •  ενημερώνει ότι το υπουργείο προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για ενεργή συμμετοχή εκπροσώπου στην Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντάς το δίκαιο.
 •  προαναγγέλλει την απόσυρση της προαναφερθείσας διάταξης για τον αποκλεισμό προϊσταμένων από τις κρίσεις, λέγοντας ότι η σχετική ρύθμιση «καθίσταται άνευ αντικειμένου» μετά την «καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες αξιολόγησης».

Ως προς το τελευταίο, υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας πρότυπη δίκη.

Οι αντιδράσεις

Σχολιάζοντας την επιστολή της υπουργού, ο Γ. Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κάνει λόγο για «μια θετική εξέλιξη, καθώς ανοίγει έναν νέο δρόμο διαλόγου και από την άλλη καθίσταται σαφές ότι η κινηματική διαπραγμάτευση από το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων καταλήγει σε αποτελέσματα. Μετά από αυτό, θα πρέπει να κλείσει, σε αυτήν τη φάση, το κεφάλαιο της αντιπαράθεσης για το ζήτημα της αξιολόγησης για να ανοίξουν νέα κεφάλαια, όπως οι απαραίτητες προσλήψεις στο Δημόσιο, όπως η κατοχύρωση μίας και μοναδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με το τέλος όλων των ελαστικών μορφών εργασίας στο Δημόσιο».

Πιο επιφυλακτικός ο Δ. Μπράτης, επίσης αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ: «Χρειάζεται πρώτα να επανέλθει ένα κλίμα εμπιστοσύνης το οποίο διαταράχτηκε στα χρόνια των μνημονίων. Η αξιολόγηση υπαλλήλων, που ούτως ή άλλως υπήρχε ώς το 2011, χρησιμοποιήθηκε για απολύσεις. Προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους η αξιολόγηση να είναι σαφές ότι δεν θα τιμωρεί, δεν θα οδηγεί σε απολύσεις και δεν συνδέεται με μισθό και βαθμό. Είμαστε ακόμη στα πρώτα βήματα και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά για να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης».

■ Συνεδριάζει την Παρασκευή 30/3, στις 9 π.μ. η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας. Θα εξεταστούν τουλάχιστον 1.220 αιτήματα φορέων για μετατάξεις και αποσπάσεις καθώς και περαιτέρω αιτήματα 50-60 υπαλλήλων για μετακινήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στον αέρα χιλιάδες συμβασιούχοι
Ουσιαστικές και άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση, οι οποίες να ξεδιαλύνουν το θολό τοπίο που έχει σχηματιστεί γύρω από το μέλλον χιλιάδων συμβασιούχων-«παρατασιούχων» που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας...
Στον αέρα χιλιάδες συμβασιούχοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακαλείται η τροπολογία Γεροβασίλη
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μας, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα καταθέσει διάταξη που θα ανακαλεί την «τιμωρητική», κατά το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα,...
Ανακαλείται η τροπολογία Γεροβασίλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινό πάγωμα της αξιολόγησης
Το «πάγωμα» της αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων αποδέχτηκε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, εκδίδοντας, λίγες ώρες μετά τη χθεσινή συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, εγκύκλιο με την οποία...
Προσωρινό πάγωμα της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρονική αξιολόγηση για τους δημοσίους υπαλλήλους
Ηλεκτρονική αξιολόγηση υπαλλήλων έρχεται από το 2018. Πρόκειται για πρόταση που κατέθεσε το υπ. Διοικ. Ανασυγκρότησης στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του αιτήματος των δανειστών για την...
Ηλεκτρονική αξιολόγηση για τους δημοσίους υπαλλήλους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέσσερις βγαίνουν, ένας μπαίνει
​Απαρέγκλιτη είναι η τήρηση του κανόνα «1 προς 4» στο Δημόσιο, δηλαδή μία πρόσληψη υπαλλήλου για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις, στη βάση της συμφωνίας με τους δανειστές, υπογράμμισε η υπουργός Διοικητικής...
Τέσσερις βγαίνουν, ένας μπαίνει
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με άδεια χέρια έφυγαν οι εργάτες καθαριότητας
Χωρίς να αποκομίσουν δεσμεύσεις στο αίτημά τους για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, ολοκλήρωσαν χθες την πολύωρη κινητοποίησή τους οι συμβασιούχοι εργάτες καθαριότητας. Επειτα από πανελλαδική...
Με άδεια χέρια έφυγαν οι εργάτες καθαριότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας