Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εργοδοτικά καψώνια

Πέρυσι τέτοια εποχή οι εργάτριες και εργάτες της ΣΚΟΤ Α.Ε. απεργούσαν ενάντια στη μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας

Βασίλης Μαθιουδάκης

Εργοδοτικά καψώνια

  • A-
  • A+

Πρώτα εκείνος είπε δουλέψτε εντατικά, έχουμε πολλή δουλειά. Μετά είπε δεν έχω δουλειά, κλείνουμε. Μετά επέβαλε εκ περιτροπής εργασία, τρία μεροκάματα τον μήνα.

Εκείνες έκαναν απεργία διεκδικώντας ανθρώπινους μισθούς. Μετά εκείνος είπε επιστρέψτε στη δουλειά. Μετά είπε δεν σας πληρώνω.

Μετά εκείνες έκαναν καταγγελίες για να πληρωθούν. Μετά είπε ξαναρχίζει η εκ περιτροπής εργασία.

Μετά είπε όχι, δουλεύετε κανονικά. Μετά είπε άλλαξα γνώμη, ξεκινάω απολύσεις. Μετά εκείνες έκαναν απεργία. Mετά εκείνος είπε παίρνω πίσω τις απολύσεις.

Μετά από αγώνα του σωματείου συμφώνησαν να δουλεύουν 12-15 μεροκάματα τον μήνα.

Μετά είπε όχι, δεν έχει δουλειά και εξαφάνισε τα καινούργια μηχανήματα. Μετά κλείδωσε το εργοστάσιο και τις ανάγκασε να κάθονται στο προαύλιο χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα ούτε σε πόσιμο νερό... Αυτά ακριβώς. Τίποτα άλλο.

Το καλτ βίντεο με τον παράγοντα του Εδεσσαϊκού θυμίζουν όσα εξωφρενικά συμβαίνουν εδώ και δύο χρόνια στη βιομηχανία χημικών ειδών Skοt στη Μάνδρα Αττικής. Δεν εξηγείται αλλιώς η ασυνάρτητη συμπεριφορά του εργοδότη Δ. Κεραμίδα, που επιβάλλει σκοτσέζικο ντους στο προσωπικό, με καψώνια που θυμίζουν τσιφλικά των αρχών του περασμένου αιώνα.

Σκοπός του, όπως δηλώνει δημόσια, «να ξεμπερδεύει με το σωματείο», εξαναγκάζοντας τα μέλη του μαχητικού επιχειρησιακού σωματείου της Skot να παραιτηθούν.

Σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν την Παρασκευή εκπρόσωποι του σωματείου, του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Ο εργοδότης ήταν απών, ενώ ο δικηγόρος του δεν έδωσε καμία λογική εξήγηση για όσα συμβαίνουν.

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ εργοδοτικής αυθαιρεσίας ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα: «Ξαφνικά, ενώ βρισκόμασταν εντός ωραρίου εργασίας, μας ζητήθηκε από τη Διοίκηση να εξέλθουμε από τον εσωτερικό χώρο του εργοστασίου. Στη συνέχεια ο εργοδότης κλείδωσε όλες τις πόρτες, με αποτέλεσμα όλοι οι εργαζόμενοι να μείνουμε στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου μέχρι τη λήξη του ωραρίου», καταγγέλλει το σωματείο.

Ενα ιδιόμορφο λοκ-άουτ

Οπως είπε στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του σωματείου Γρηγορία Ρόκα, ο εργοδότης επέβαλε ένα ιδιόμορφο λοκ-άουτ, κλειδώνοντας το προσωπικό στην αυλή, απαγορεύοντας την πρόσβαση στους χώρους παραγωγής και στους κοινόχρηστους χώρους – τις τουαλέτες, τον ψύκτη νερού κ.λπ..

Αντιδρώντας αμέσως στην κατάφωρη παραβίαση της αξιοπρέπειάς τους και των στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, οι εργαζόμενοι ζήτησαν τη διενέργεια ελέγχων από τους επιθεωρητές Εργασίας.

«Είναι απαράδεκτο και ακραίο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης για το καψώνι, που ακόμα συνεχίζεται.

«Ενημέρωσα τον δικηγόρο της εταιρείας ότι θα γίνουν νέοι έλεγχοι. Επιπλέον έχουμε λάβει υπόμνημα σχετικά με ενέργειες της εταιρείας, που θα αποστείλουμε στην Αρχή για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος, στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη. Εχουμε ενδείξεις ότι συμβαίνουν πράγματα που οφείλουν να διερευνηθούν» καταλήγει.

Είναι η τρίτη εταιρεία που μπαίνει στο μικροσκόπιο της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, μετά την ΕΛΠΑ και τη μεταλλοβιομηχανία Spider στα Ιωάννινα.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του εργοδότη γεννά υποψίες για δόλιες πρακτικές.

«Ισχυρίζεται ότι έχασε το συμβόλαιο με τον μεγαλύτερο πελάτη του, τον Σαράντη, γι’ αυτό δεν έχει δουλειά. Εμείς, όμως, έχουμε δει διαφορετικά πράγματα. Αποθήκευε υλικά σε αποθήκες για να τα χρησιμοποιήσει αφού φύγουμε. Πρόσφατα εξαφάνισε καινούργιο μηχάνημα που είχε πολλή δουλειά», λένε στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την εταιρεία Skot, θα διερευνηθούν οι σχέσεις της με τον μεγάλο όμιλο καλλυντικών και προϊόντων οικιακής χρήσης Γρ. Σαράντη.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τους ξεζούμισε και τους απέλυσε
Με μπαράζ απολύσεων τελείωσε ο μήνας για τους εργαζομένους στη χημική βιομηχανία SKOT A.E. Οι 26 εναπομείναντες, στην πλειονότητά τους γυναίκες, που εργάζονται σε μία από τις πλέον ανθυγιεινές ειδικότητες,...
Τους ξεζούμισε και τους απέλυσε
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Ξηλώνουν τα μηχανήματα για να μας αντικαταστήσουν με εργολαβικούς...»
Συνεχίζουν τον αγώνα τους για δουλειά με πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπή μισθό οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία SKOT A.E., που συμπληρώνουν τέσσερις εβδομάδες κινητοποιήσεων ενάντια στη μονομερή επιβολή εκ...
«Ξηλώνουν τα μηχανήματα για να μας αντικαταστήσουν με εργολαβικούς...»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Κοροϊδία τα 3 μεροκάματα το μήνα» λένε οι εργάτριες της SKOT
Αποσμητικά χώρου, σκληρά καθαριστικά, αποφρακτικές σκόνες, προϊόντα οικιακής χρήσης με καυστικές ουσίες... Κάθε φορά που φοράτε γάντια για να καθαρίσετε με κάποιο από τα προϊόντα που φέρουν πάνω τους τα γνωστά...
«Κοροϊδία τα 3 μεροκάματα το μήνα» λένε οι εργάτριες της SKOT
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Διευθυντής χειροδίκησε σε βάρος εργαζόμενης
Διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΔΑ απολύθηκε αφού επιτέθηκε σεξιστικά σε εργαζόμενη ● Ωστόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων στη μητρική εταιρεία ΔΕΠΑ έκανε λόγο για «εκδικητική απόλυση» λόγω «μικροπολιτικής σκοπιμότητας».
Διευθυντής χειροδίκησε σε βάρος εργαζόμενης
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Καμπάνα» για δύο Επιθεωρητές Εργασίας που έσβηναν πρόστιμα
«Κανένα φαινόμενο διαφθοράς δεν είναι ανεκτό» διεμήνυσε η υπουργός Εργασίας, ανακοινώνοντας ότι δύο επιθεωρητές του ΣΕΠΕ που πιάστηκαν να σβήνουν πρόστιμα τίθενται σε αργία ● Είναι η πρώτη δημόσια χειρονομία...
«Καμπάνα» για δύο Επιθεωρητές Εργασίας που έσβηναν πρόστιμα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απεργίες και διαμαρτυρίες σε... δόσεις
Εβδομάδα κινητοποιήσεων ξεκινά για συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους και ορισμένες ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ● 13 Νοεμβρίου: Κινητοποίηση συνταξιούχων για τα αναδρομικά ● 14...
Απεργίες και διαμαρτυρίες σε... δόσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας