• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.0°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 23.3°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.1°C / 20.0°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 16.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  90%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.0°C
  1 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.3°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.3°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.8°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 19.4°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  88%
Εκ περιτροπής... μισθοδοσία

Στην ιδιωτική κλινική ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ M.D. HOSPITAL στο Παγκράτι η απλήρωτη εργασία αποτελεί καθεστώς από το 2011

Εκ περιτροπής... μισθοδοσία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε απόγνωση είναι περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους στην ιδιωτική κλινική ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ M.D. HOSPITAL στο Παγκράτι, καθώς εδώ και καιρό βρίσκονται υπό καθεστώς απλήρωτης εργασίας. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων της κλινικής στην «Εφ.Συν.», η εργοδοσία της ιδιωτικής κλινικής τούς έχει οδηγήσει σε μια ιδιότυπη «ομηρία», καθώς, ενώ παρέχουν αδιαλείπτως την εργασία τους, δεν πληρώνονται σε τακτική βάση, προσφέροντας στην πράξη δωρεάν τον μόχθο τους, με τους οφειλόμενους μισθούς να έχουν συσσωρευτεί.

Το ιστορικό

Οπως μας ανέφεραν οι εργαζόμενοι, τέσσερα χρόνια πριν, στις αρχές του 2011, η εργοδοσία της κλινικής, που αυτή τη στιγμή απασχολεί περίπου 100 εργαζομένους, ξεκίνησε τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών. Αρχικά για ένα μήνα και στη συνέχεια με τους μήνες να προστίθενται ο ένας πάνω στον άλλον. Επειτα από την καταβολή του μισθού του Οκτωβρίου του 2011, η επόμενη μισθοδοσία καταβλήθηκε τον Μάρτιο του 2012. Την ίδια χρονιά, η εργοδοσία υποχρέωσε επιλεκτικά μεγάλο αριθμό εργαζομένων να υπογράψει ατομικές συμβάσεις, με τις οποίες αποδέχονταν μείωση του μισθού τους κατά 20%. Τα δε χρωστούμενα μηνιάτικα σε κάποιους εργαζομένους καταβλήθηκαν, κάποιοι πήραν «έναντι» και κάποιοι άλλοι τα... ξέχασαν.

Τον Οκτώβριο του 2013 ο αγγειοχειρουργός Μιχάλης Χριστοφορίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ M.D. HOSPITAL, κάλεσε όλους τους εργαζομένους και τους ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει δύσκολη κατάσταση με τους πιστωτές, ότι γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, τους ζήτησε να κάνουν υπομονή και να βάλουν «πλάτη» και δήλωσε ότι προσπαθεί για το καλό τους. Η χρονιά έκλεισε με τη μη καταβολή συνολικά 5 μισθών, τους πιστωτές να έχουν μπλοκάρει τους λογαριασμούς της επιχείρησης και με περίπου 20 εργαζομένους να προχωρούν σε επίσχεση εργασίας.

Το 2014, παρά τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις του εργοδότη, η κατάσταση επιδεινώθηκε, καθώς η απληρωσιά συνέχισε να διογκώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο του 2014 εξοφλήθηκε ο Αύγουστος του 2013. Και οι νέες διαβεβαιώσεις, που έκαναν λόγο για αποκατάσταση της μισθοδοσίας το Πάσχα, έπεσαν στο κενό, αφού καταβλήθηκε μόνο το δώρο. Ετσι, μετά το Πάσχα, ακόμη 15 εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, οι οποίοι -όπως και οι προηγούμενοι- έχουν κάνει αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς και ενώ η ένταξη στο άρθρο 99 είχε πέσει στο κενό, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν συμφωνητικό, στο οποίο αναφερόταν ότι θα τους εκχωρηθεί η μισθοδοσία 6 μηνών από τον ΕΟΠΥΥ.

Η μισθοδοσία του πρώτου τετραμήνου του 2014 δεν καταβλήθηκε, ο πρώτος μισθός γι' αυτή τη χρονιά δόθηκε τον Μάιο και συνεχίστηκε μέχρι και τον Αύγουστο. Τον Οκτώβριο εξοφλήθηκε ο Ιούνιος και από τότε οι εργαζόμενοι δεν έχουν ξαναδεί το χρώμα του χρήματος, με εξαίρεση την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων και κάποια ποσά έναντι, ύψους 200 και 400 ευρώ.

Νέο συμφωνητικό

Εντούτοις, τον Νοέμβριο οι εργαζόμενοι κλήθηκαν ξανά να υπογράψουν «ιδιωτικό συμφωνητικό-συμφωνία εξυγίανσης», πολλοί εξ αυτών χωρίς να το έχουν διαβάσει, με το οποίο η επιχείρηση ουσιαστικά ζήτησε τη συναίνεσή τους, ώστε να ενταχθεί στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα (συμφωνία εξυγίανσης υπογεγραμμένη από τον οφειλέτη και τους συμβαλλόμενους πιστωτές), ώστε -σύμφωνα με την εργοδοσία- να μπορούν να αποδεσμευτούν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ και να εκχωρηθούν από τον Οργανισμό απευθείας στους εργαζομένους οι μισθοί 6 μηνών.

Στις 15/1/15 ανακοινώθηκε στους προϊσταμένους των τμημάτων ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβαλλόταν ένας μισθός, κάτι που τελικά δεν συνέβη, και ότι τα χρωστούμενα δεν καταβλήθηκαν καθ' ότι ο ΕΟΠΥΥ έκανε παύση πληρωμών λόγω εκλογών. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα οφείλονται σε 50 έως 60 εργαζομένους -εκτός όσων είναι σε επίσχεση- μισθοί 6 έως 14 μηνών, τουλάχιστον επίσημα, δεδομένου ότι ανεπίσημα κάποιοι πληρώνονται με έναντι.

Τι απαντά η εργοδοσία στην «Εφ.Συν.»

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον κ. Μιχάλη Χριστοφορίδη και του γνωστοποίησε τις προαναφερόμενες καταγγελίες. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων, ο κ. Χριστοφορίδης δέχτηκε ότι αυτό ισχύει σε ένα βαθμό. «Η κυριότερη αιτία που δεν μπορούμε να καλύψουμε τους εργαζομένους είναι τα κατασχετήρια που έχουν στείλει προμηθευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ. Εχουμε κάνει κάτι πολύ σπουδαίο, που είναι υπέρ των εργαζομένων μας. Εχουμε ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ και έχει εγκριθεί, τα χρήματα που επρόκειτο να πάρει η εταιρεία από τον ασφαλιστικό φορέα για τις νοσηλείες των ασφαλισμένων να μπουν στη μισθοδοσία των εργαζομένων. Εχουν εκχωρηθεί λοιπόν προς τους εργαζομένους. Το μόνο κώλυμα, εξαιτίας του οποίου δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία είναι ότι προηγούνται χρονικά της εκχωρήσεως δύο κατασχετήρια προμηθευτικών εταιρειών. Εάν δεν αποτραβηχτούν αυτά τα 2 κατασχετήρια, δεν μπορεί να πάει ο ΕΟΠΥΥ στο βήμα νούμερο τρία, που είναι η εκχώρηση στους εργαζομένους, οπότε και θα πάρουν περίπου 6 μισθοδοσίες».

«Μπορείτε να κάνετε κάποια πρόβλεψη για το πότε θα δοθεί αυτή η λύση;», τον ρωτήσαμε. «Ακόμη και να μπορούσα να το κάνω, δεν θα μπορούσα να το δηλώσω στις εφημερίδες, γιατί καταλαβαίνετε ότι αυτά είναι non paper», απάντησε, σημειώνοντας πως -αν την έκανε- θα γινόταν αφερέγγυος. Στην επισήμανση ότι το μέλλον για τους εργαζομένους παραμένει άδηλο, καθώς και η υπαγωγή στο άρθρο 99 δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ενώ η υπαγωγή στο 106 είναι υπό εκκρεμότητα, ο κ. Χριστοφορίδης ανέφερε: «Μπορώ να υποσχεθώ αυτά τα οποία διαισθάνομαι ότι θα γίνουν. Δεν είμαι εγώ ο ιδιοκτήτης του ΕΟΠΥΥ, για να μπορώ να πω πότε θα δώσω την κατάθεση. Εχω τη διαίσθηση και αισθητήριο από αυτά που μου λένε ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ και η νομική υπηρεσία».

Ωστόσο, και παρά τις διαβεβαιώσεις της εργοδοσίας, αποδεικνύεται στην πράξη ότι η εταιρεία προσπαθεί να αποφύγει την καταβολή των δεδουλευμένων και ότι το σύνολο των χρωστούμενων προς τους εργαζομένους δεν θα καταβληθεί. Κι ότι ακόμη και αν η εταιρεία τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης, οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ασκήσεις... υπομονής σε βάρος απλήρωτων
Σαν να μην έφτανε η εξάντληση των απλήρωτων πρώην εργαζομένων στο «Νέο Αθήναιον» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, τώρα ήρθε και η κοροϊδία από το κράτος: το υπουργείο Εργασίας απέστειλε δύο sms στους...
Ασκήσεις... υπομονής σε βάρος απλήρωτων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με τα χρέη... βουνό, έξωση στην κλινική «Νέο Αθήναιον»
​Λουκέτο, έπειτα από έξωση, μπήκε τελικά στην ιδιωτική κλινική «Νέο Αθήναιον», που βρίσκεται στο Παγκράτι, με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης -τον αγγειοχειρουργό Μιχάλη Χριστοφορίδη και τον αναισθησιολόγο...
Με τα χρέη... βουνό, έξωση στην κλινική «Νέο Αθήναιον»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οχι άλλο «νυστέρι» σε προσωπικό και χρηματοδότηση
Στη σημερινή πανελλαδική απεργία δυναμικό «παρών» θα δώσουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολλά μνημονιακά χρόνια στο ΕΣΥ...
Οχι άλλο «νυστέρι» σε προσωπικό και χρηματοδότηση
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δέσμευση της εργοδοσίας για εξόφληση των δεδουλευμένων
Για την εξόφληση των οφειλόμενων μισθών και την αποκατάσταση της ροής της μισθοδοσίας δεσμεύθηκε εκπρόσωπος της εργοδοσίας του ομίλου EUROMEDICA, έπειτα από την τριμερή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν το...
Δέσμευση της εργοδοσίας για εξόφληση των δεδουλευμένων
ΥΓΕΙΑ
Το Μνημόνιο έκανε μετάσταση στο νοσοκομείο «Μεταξά»
Στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, η υπερπροσπάθεια του προσωπικού, που εργάζεται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τις αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών ούτε τις...
Το Μνημόνιο έκανε μετάσταση στο νοσοκομείο «Μεταξά»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στα άκρα αν δεν καταβληθούν οι εφημερίες
Η πολύμηνη αναμονή για την εξόφληση των δεδουλευμένων στα νοσοκομεία προκαλεί ένταση μεταξύ υπουργείου Υγείας και γιατρών, που καλώντας την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προχωρούν σε στάση εργασίας...
Στα άκρα αν δεν καταβληθούν οι εφημερίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας