• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.0°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 11.6°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.4°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.8°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  90%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  96%

Σαν πέρυσι τέτοια εποχή οι εργάτριες και εργάτες της ΣΚΟΤ Α.Ε. απεργούσαν ενάντια στη μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας. Σήμερα είναι ξανά σε απεργία, ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις, που έχουν σκοπό «να τελειώνουν με το σωματείο»

Τους ξεζούμισε και τους απέλυσε

 • A-
 • A+

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργάτριες και οι εργάτες της χημικής βιομηχανίας SKOT A.E. στη Μάνδρα Αττικής, ζητώντας να σταματήσει το μπαράζ απολύσεων που ξεκίνησε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα.

Επιπλέον διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ζητούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να προσέλθει η εργοδοσία σε διάλογο.

Ηταν ακριβώς σαν πέρυσι τέτοιες μέρες όταν η «Εφ.Συν.» έγραφε για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της SKOT.

Σε εκείνες ήταν αφιερωμένο το περσινό πρωτοσέλιδο για την Ημέρα της Γυναίκας, με τους άνδρες συναδέλφους τους να παραδέχονται ότι «οι γυναίκες μάς έχουν βάλει τα γυαλιά με τη μαχητικότητά τους και αναγκάζουν και μας να είμαστε μάχιμοι».

Τα μέλη του εργοστασιακού σωματείου, στην πλειονότητά τους γυναίκες, που εργάζονται σε μία από τις πλέον ανθυγιεινές ειδικότητες της χημικής βιομηχανίας, συσκευάζοντας καυστικά προϊόντα όπως ακουαφόρτε και του-μπο-φλο, έδωσαν έναν παρατεταμένο και ακηδεμόνευτο αγώνα, με απεργίες, ένδικα μέσα και συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, ενάντια στον εκβιασμό τής εκ περιτροπής εργασίας που τους επιβλήθηκε μονομερώς.

Επί 9 μήνες εξαναγκάζονταν να επιβιώνουν με μόλις τρία μεροκάματα τον μήνα, απλήρωτα κι αυτά, αντιστεκόμενες στις εργοδοτικές πιέσεις για παραίτηση άνευ αποδοχών και τις απειλές «φύγετε γιατί θα βάλουμε λουκέτο».

Εμειναν μόνο 26 εργαζόμενοι

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, από τα 48 άτομα στην παραγωγή έχουν μείνει μόλις 26 εργαζόμενοι, οι 22 μέλη του σωματείου.

Η εκ περιτροπής εργασία, που σταμάτησε έπειτα από 9 μήνες, όπως ορίζει ο νόμος, επανήλθε τον Γενάρη, αλλά μόνο για έναν μήνα. Οι εργαζόμενοι έμειναν και πάλι απλήρωτοι και κατάφεραν να πληρωθούν μόνο αφού κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα.

Τέλη Φλεβάρη ο εργοδότης ξεκίνησε τις απολύσεις, έχοντας σκοπό να απολύονται δύο άτομα κάθε μήνα, μέχρι να μειωθεί το προσωπικό στα 15 άτομα.

«Εμείς απαντάμε ότι το προσωπικό έχει ήδη μειωθεί πολύ. Θέλουμε να μείνουμε όλοι στη δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Θέλει να διαλύσει το σωματείο και να φέρει εργολάβο - με μισά ένσημα, μισά μεροκάματα, να γλιτώνει φορολογικές και εργοδοτικές υποχρεώσεις», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ρία Ρόκα, πρόεδρος της διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου. «Η μία απόλυση ήταν καθαρά εκδικητική. Ηταν ο ίδιος εργαζόμενος που είχε απολυθεί για «ένα τσιγάρο» και τον πήραμε πίσω μετά από 14 μέρες απεργίας. Και οι δύο απολυμένοι είναι μέλη του σωματείου».

«Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΣΚΟΤ είναι σύμβολο για όλους μας», σημειώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, χαρακτηρίζοντας εμμονική τη συμπεριφορά του εργοδότη που με «το αδικαιολόγητο μένος του ενάντια στους εργαζομένους επειδή ίδρυσαν σωματείο, βλάπτει ο ίδιος τα συμφέροντα της εταιρείας». Οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, καλώντας τον εργοδότη σε «ουσιαστικό διάλογο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με υποσχέσεις έφυγαν πάλι από το ΜΑΤ-ξίμου
«Τζάμπα δεν δουλέψαμε ποτέ και για κανέναν, φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και «Εξω οι εργολάβοι από την ΟΣΥ» φώναξαν χθες οι απλήρωτες και απολυμένες εργολαβικές καθαρίστριες των αστικών λεωφορείων της Αττικής,...
Με υποσχέσεις έφυγαν πάλι από το ΜΑΤ-ξίμου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις στη ΛΑΡΚΟ, μετά την ακύρωση 6 απολύσεων
Το Σωματείο Εργαζομένων υπογραμμίζει πως «ο αγώνας συνεχίζεται» και καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα για μια σειρά θεμάτων, όπως το πώς έχει διασφαλίσει την έννοια «επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ».
Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις στη ΛΑΡΚΟ, μετά την ακύρωση 6 απολύσεων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δυναμική και μαζική η κινητοποίηση των εργαζομένων στην efood
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων η 24ωρη απεργία στην efood • Σύμφωνα με τους εργαζομένους, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας παραδέχτηκε ότι η εταιρεία efood παρανομεί σε σειρά ζητημάτων.
Δυναμική και μαζική η κινητοποίηση των εργαζομένων στην efood
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απεργίες και διαμαρτυρίες σε... δόσεις
Εβδομάδα κινητοποιήσεων ξεκινά για συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους και ορισμένες ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ● 13 Νοεμβρίου: Κινητοποίηση συνταξιούχων για τα αναδρομικά ● 14...
Απεργίες και διαμαρτυρίες σε... δόσεις
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εργοδοτικά καψώνια
Σκοτσέζικο ντους και καψώνια που θυμίζουν τσιφλικά άλλων αιώνων απέναντι στο προσωπικό της βιομηχανίας χημικών Skot. Ο εργοδότης κλείδωσε τις εργαζόμενες στην αυλή, χωρίς νερό και τουαλέτα ● Στο μικροσκόπιο...
Εργοδοτικά καψώνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας