• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.3°C / 15.2°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.8°C / 12.0°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.0°C / 16.2°C
  5 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 7.0°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.3°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.5°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 18.5°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.3°C
  3 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.8°C / 11.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 12.1°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  75%

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας για το «ταμπού της απεργίας» που σπάει. Σε ό,τι αφορά τη μητρότητα, πάντως, ο νόμος προστατεύει ακόμη τις γυναίκες. Να δούμε, βεβαίως, τι θα αποφανθεί επ’ αυτού και η Δικαιοσύνη

Θέλουν να σπάσουν και το... ταμπού της μητρότητας

 • A-
 • A+

Εκδικάζεται αύριο Πέμπτη στο Εφετείο Πειραιά η καταγγελία εργαζόμενης που απολύθηκε από το εκδοτικό συγκρότημα «Καθημερινή», του ομίλου Αλαφούζου, ενώ ήταν έγκυος. Μια υπόθεση ενδεικτική για το πώς καταστρατηγούνται κάποια από τα τελευταία εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει όρθια, όπως η προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας. Ή, αλλιώς, πώς «σπάνε τα ταμπού», όπως καλωσόριζε στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα την (προσωρινά αποσυρθείσα) τροπολογία που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία.

Οπως ορίζει ο νόμος για την προστασία της μητρότητας (Αρθρο 15, Ν. 1483/1984), «απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταγγελία της σχέσεως εργασίας εργαζομένης από τον εργοδότη της τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για χρονικό διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό».

Η προστασία από την απόλυση ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο εργοδότης ή ακόμα και η ίδια η εργαζόμενη έχει γνώση ή όχι της εγκυμοσύνης, αρκεί να ενημερωθεί έγκαιρα. Μοναδική αιτία που δικαιολογεί απόλυση εγκύου είναι να συντρέχει «σπουδαίος λόγος», που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι η μείωση της αποδοτικότητάς της λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας.

Σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις, η προστασία από απόλυση ισχύει όχι μόνο για εργαζόμενες με εξαρτημένη σχέση εργασίας, αλλά και όταν υπάρχει απλή εντολή μίσθωσης, σε περίπτωση σύμβασης έργου που έχει λήξει.

Το χρονικό της υπόθεσης

Tην καταγγελία της παράνομης απόλυσης της εγκύου, που βαφτίστηκε «παραίτηση», δημοσιοποίησε η «Κατάληψη ΕΣΗΕΑ, συνέλευση εργαζομένων, ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ», εργατική συλλογικότητα που λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και 9 χρόνια.

Η εργαζόμενη, που απασχολούνταν επί δέκα χρόνια στα περιοδικά του ομίλου, απολύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ βρισκόταν στην αρχή της εγκυμοσύνης της.

Αρχικά, λόγω ανακατατάξεων είχε μετακινηθεί σε άλλο περιοδικό του ίδιου ομίλου. Ενώ εργαζόταν κανονικά, της ζητήθηκε να «περάσει από το λογιστήριο», όπου της ανακοινώθηκε η καταγγελία της σύμβασής της ως «απόφαση της οικονομικής διεύθυνσης», με την προβλεπόμενη αποζημίωση.

Μόλις η εργαζόμενη σιγουρεύτηκε για την εγκυμοσύνη της και την ομαλή της εξέλιξη, έσπευσε να διεκδικήσει την ακύρωση της απόλυσής της, όπως προβλέπει ο νόμος.

Καθώς η εφημερίδα ουδέποτε ανταποκρίθηκε, η εργαζόμενη προχώρησε στο αμέσως επόμενο βήμα, καταθέτοντας αγωγή, που εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά.

Σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή για τον εργοδότη απόφαση, το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό ότι η εργαζόμενη δεν απολύθηκε, αλλά «παραιτήθηκε προφορικά».

Το εργατικό δικαστήριο του Πειραιά φαίνεται να έχει παράδοση σε αποφάσεις υπέρ του εργοδότη όσον αφορά διεκδικήσεις εργαζομένων από τον συγκεκριμένο όμιλο, καθώς πρόσφατα απέρριψε αγωγή και άλλης απολυμένης, που εργαζόταν για πολλά χρόνια με μπλοκάκι.

Στο Πρωτοδικείο Πειραιά προσέφυγε χθες και τρίτη απολυμένη από τον όμιλο Αλαφούζου, η τηλεπαρουσιάστρια Ελεωνόρα Μελέτη, που καταγγέλλει ότι η συνεργασία της με τον ΣΚΑΪ λύθηκε μονομερώς ενώ ήταν έγκυος.

Βέβαια στην περίπτωση της επώνυμης εγκυμονούσας οι υπεύθυνοι του ομίλου δέχθηκαν εκ των υστέρων να συναντηθούν μαζί της, επιδιώκοντας εξωδικαστικό συμβιβασμό, αναβάλλοντας την εκδίκαση της υπόθεσης. Φαίνεται πως η τηλεοπτική αναγνωρισιμότητα είναι πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί από τη συνδικαλιστική διεκδίκηση ή πιθανόν και από την ίδια την εργατική νομοθεσία.

«Το δικαίωμα στη μητρότητα, ένα από τα τελευταία εναπομείναντα "οχυρά" της καταρρέουσας και αποψιλωμένης πλέον εργατικής νομοθεσίας, παραβιάζεται την τελευταία περίοδο κατ’ εξακολούθηση, όχι μόνο στον όμιλο Αλαφούζου, καθώς ανάλογες καταγγελίες εργαζόμενων γυναικών έχουν αρχίσει να γνωστοποιούνται και σε άλλους εργασιακούς κλάδους», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η «Κατάληψη ΕΣΗΕΑ».

«Στην υπόθεση αυτή έχουμε μια ξεκάθαρη περίπτωση απόλυσης εργαζόμενης εγκύου από την εργοδότρια εταιρεία, που έλαβε χώρα εγγράφως και καταβάλλοντας σε αυτήν ολόκληρη την αποζημίωση απόλυσης. Ωστόσο το εργατικό δικαστήριο δέχθηκε όψιμο ισχυρισμό της εργοδότριας ότι η εργαζόμενη παραιτήθηκε και ότι η αποζημίωση απόλυσης καταβλήθηκε από την εργοδότρια για "λόγους επιείκειας"!», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Δώρα Πετσετίδη, συνήγορος της απολυμένης δημοσιογράφου της «Καθημερινής».

Το «συμπέρασμα» του πρώτου δικαστηρίου

Το πρωτοφανές σε αυτή την περίπτωση, εξηγεί η δικηγόρος, είναι ότι επειδή δεν υπήρχε δήλωση παραίτησης της ίδιας, το δικαστήριο τη «συμπέρανε» από πληροφορίες που ανταλλάχθηκαν μέσω μέιλ τρίτων, σε ηλεκτρονική επικοινωνία στην οποία δεν συμμετείχε η εργαζόμενη.

«Με αυτήν την απόφαση γεννάται νέος κίνδυνος στη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αφού κάθε δήλωση του εργαζομένου θα μπορούσε να ερμηνευτεί αυθαίρετα από τον εργοδότη ως παραίτηση και με την επίκλησή της και την προσκόμιση αμφίβολων αποδεικτικών μέσων να απορρίπτονται εργατικές αγωγές, ακόμα και σε περιπτώσεις ξεκάθαρης απόλυσης όπως η παρούσα», καταλήγει η συνήγορος.

«Να ρίξεις το παιδί αν θες να συνεχίσεις!»

 Μάιος 2017: Εγκυος απολύεται από υποκατάστημα My Market της Θεσσαλονίκης, της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μetro. «Η μη ανανέωση της σύμβασης έγινε απροκάλυπτα λόγω της εγκυμοσύνης, καθώς συνιστά μισθολογικό κόστος και η συναδέλφισσα δεν θα ήταν "αποδοτική" για την επιχείρηση. Την παρότρυναν να ξαναέρθει για δουλειά αφού γεννήσει και αν υπάρχει θέση να την ξαναπροσλάβουν. Με λίγα λόγια, αν θέλετε δουλειά, μην κάνετε παιδιά!» καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων του Ν. Θεσσαλονίκης.

 Μάιος 2017: Στο δικαστήριο Ηρακλείου εκδικάζεται η υπόθεση γυναίκας υπαλλήλου σε τεχνική εταιρεία από το 2014, η οποία αρχικά, όπως είχε καταγγείλει, είχε δεχθεί απειλές από τον εργοδότη της «να ρίξει το παιδί» αν θέλει να συνεχίσει να εργάζεται. Μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις κι ενώ η υπόθεση έφτασε μέσω επερώτησης στη Βουλή, η εργαζόμενη δικαιώθηκε και επαναπροσλήφθηκε. Ωστόσο ακολούθησε απόλυσή της, που καταγγέλθηκε ως παράνομη, και μηνύσεις του εργοδότη κατά της ίδιας και άλλων μελών της διοίκησης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου. Χάρη στη δημοσιότητα που πήρε ο αγώνας της, το 2015 ακολούθησαν και άλλες διεκδικήσεις εγκύων, με χαρακτηριστικότερη την απολυμένη έγκυο από την εταιρεία Migato - που επίσης δικαιώθηκε χάρη σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

 Ιούνιος 2017: Το Εφετείο Αθηνών δικαιώνει μητέρα νεογέννητου, που απολύθηκε το 2014 από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργαζόταν με διαδοχικές συμβάσεις έργου. Οι εφέτες κρίνουν ότι οι διατάξεις για την προστασία της μητρότητας ισχύουν και σε περίπτωση που η εργαζόμενη εργάζεται με έμμισθη εντολή, λόγω ακυρότητας συμβάσεων, και ισχύουν «ανεξάρτητα από την εκ μέρους του εργοδότη γνώση της εγκυμοσύνης της».

 Οκτώβριος 2017: Μηχανικός, εργαζόμενη με «μπλοκάκι» επί πέντε χρόνια σε τεχνική εταιρεία της Αθήνας, απολύεται χωρίς αποζημίωση, αφού αναγκάστηκε να πάρει άδεια μητρότητας άνευ αποδοχών - με τη δικαιολογία ότι «δεν επέστρεψε έγκαιρα στη δουλειά της». Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την απόλυση ως άκυρη και καταχρηστική. Ο εργοδότης επιμένει ότι «δεν υπήρξε απόλυση, απλώς την εξυπηρετούσαμε». Ολο το διάστημα που ήταν απλήρωτη, πλήρωνε από την τσέπη της ασφαλιστικές εισφορές, ως ελεύθερος επαγγελματίας, παρά το γεγονός ότι στην πράξη πρόκειται για εξαρτημένη σχέση εργασίας.

 Νοέμβριος 2017: Μια καλή είδηση. Το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε απολυμένους από τα πολυκαταστήματα Public Καλαμάτας και Πάτρας, που διεκδικούσαν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν συνθήκες ακραίου εργασιακού καταναγκασμού, εξοντωτικά ωράρια έως και 78 ώρες την εβδομάδα, απλήρωτες υπερωρίες, τιμωρητικές πρακτικές και «πειθαρχικά» που υπέμεναν υπό τη διαρκή απειλή της απόλυσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρεία δεν δίστασε να απολύσει εργαζόμενη μητέρα τρεις μέρες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας. Η απολυμένη στη συνέχεια κινήθηκε δικαστικά και δικαιώθηκε ως προς τα δεδουλευμένα.

► Εκ παραδρομής στην έντυπη έκδοση της «Εφ.Συν.» δημοσιεύθηκε ότι η εργαζόμενη απολύθηκε τον Φεβρουάριο του 2015. Η σωστή χρονολογία είναι Φεβρουάριος του 2016 και διορθώθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απολύσεις και απειλές...
Στην περίπτωση της εφημερίδας, είχαμε και απόλυση αλλά και... διαπόμπευση από πάνω. Οπως καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ, όχι μόνο προχώρησε η εργοδοσία του «Ελεύθερου Τύπου» στην «άδικη, παράνομη και καταχρηστική απόλυση...
Απολύσεις και απειλές...
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Mήνυση στον Αν. Κουρή από απολυμένους των Μetropolis
Δικαιωμένοι από τα δικαστήρια, οι απολυμένοι των Μetropolis εξακολουθούν να διεκδικούν μισθούς και αποζημιώσεις από τον επιχειρηματία Ανδρέα Κουρή. Τριάμισι χρόνια μετά το λουκέτο στη μεγαλύτερη αλυσίδα...
Mήνυση στον Αν. Κουρή από απολυμένους των Μetropolis
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τους βρήκε ξανά μπροστά του ο Κουρής
Παρέμβαση διαμαρτυρίας σε άλλη μια φιέστα, από τις πολλές που διοργανώνει ο επιχειρηματίας Ανδρέας Κουρής, πραγματοποίησαν την Παρασκευή το βράδυ απλήρωτοι απολυμένοι των Metropolis. Φωνάζοντας συνθήματα...
Τους βρήκε ξανά μπροστά του ο Κουρής
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εργοδοτικός FAN-ατισμός
Στο υποκατάστημα της αλυσίδας Pizza Fan στην Κυψέλη σιγοψήνονταν και εργασιακά δικαιώματα. Οπως προκύπτει από μαρτυρίες και αγωγές πρώην εργαζομένων, εκτός από την εξάντληση του μνημονιακού οπλοστασίου εις...
Εργοδοτικός FAN-ατισμός
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τα... παιδιά με τα παπιά διεκδικούν δικαιώματα
Εκδικάζεται την Παρασκευή η πρώτη από τις αγωγές έξι απολυμένων σε γνωστή αλυσίδα με πιτσαρίες, που καταγγέλλουν εργασιακό μεσαίωνα. Είναι οι «ντελιβεράδες», τα «παιδιά με τα παπιά», όπως τους λένε ακόμα...
Τα... παιδιά με τα παπιά διεκδικούν δικαιώματα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
4 απολύσεις για μία πρόσληψη
Τέσσερις δημοσιογράφους απολύει η εφημερίδα «Μακεδονία» επειδή αρνούνται να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας, αλλά προσλαμβάνει ως σύμβουλο οικονομικής ανάπτυξης τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου...
4 απολύσεις για μία πρόσληψη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας