• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.4°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  0 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  3 BF
  74%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 21.5°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 19.2°C
  1 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 28.3°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 28.6°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  77%

Αδεια μητρότητας άνευ αποδοχών και απόλυση

 • A-
 • A+

Μηχανικός έχασε τη δουλειά της, με τη δικαιολογία ότι δεν επέστρεψε στην ώρα της για να εργαστεί, μετά την άδεια μητρότητας που είχε πάρει. Επί σχεδόν μία πενταετία, η μηχανικός εργαζόταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) στην εταιρεία Netscope Solutions, που εμπορεύεται όργανα μετρήσεων και ελέγχων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Μάλιστα, όπως μας λέει η ίδια, προκειμένου να ξεκινήσει η συνεργασία της με την εταιρεία ο εργοδότης έθεσε ως προϋπόθεση να έχει μπλοκάκι.

Εξακολούθησε να εργάζεται μέχρι και δύο εβδομάδες πριν τον Μάιο του 2016, όταν και γέννησε.

Καθώς απασχολούνταν με το καθεστώς του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, αναγκάστηκε να πάρει άδεια μητρότητας χωρίς να της καταβάλλεται μισθός, την ίδια ώρα που πλήρωνε κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές στο Ταμείο της.

«Τον Γενάρη του 2017 επικοινώνησα με την εργοδοσία και ζήτησα να παρατείνω το διάστημα της άδειάς μου μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, με τη δέσμευση ότι οποτεδήποτε χρειαστεί θα επιστρέψω άμεσα στη θέση μου.

Από την πλευρά του το αφεντικό με διαβεβαίωνε ότι δεν έχει πολλή δουλειά τη συγκεκριμένη περίοδο και ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα από την απουσία μου», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η εργαζόμενη, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

«Πήγαινα τακτικά από το γραφείο και κάθε φορά το αφεντικό με καθησύχαζε ότι η θέση μου δεν κινδυνεύει και ότι θα επιστρέψω τον Σεπτέμβρη όπως είχαμε κανονίσει. Ολα καλά, μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, που μου είπε ότι η επιστροφή μου παίζεται, γιατί έπεσε ο τζίρος της εταιρείας. Οταν του ζήτησα τη νόμιμη αποζημίωση μου είπε: “Δεν σε απέλυσα εγώ, εσύ δεν γύρισες στην ώρα σου”, προσθέτοντας μάλιστα: “Μην το πάρεις προσωπικά, αλλά οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να είναι στον κλάδο γιατί όταν προκύπτει εγκυμοσύνη δημιουργούν πρόβλημα. Και δεν εννοώ τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά τις μικρές εταιρείες...”», μας λέει η εργαζόμενη, η οποία έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, με την υπόθεσή της να συζητείται στις 28 Νοεμβρίου.

Επικοινωνήσαμε με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, ο οποίος αρνήθηκε ότι υπήρξε απόλυση επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι η εργαζόμενη δεν επέστρεψε στην ώρα της στην εργασία της.

«Εκμεταλλεύτηκε την ανοχή μας και την προσπάθεια μας να την εξυπηρετήσουμε» δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Netscope Solutions στην «Εφ.Συν.», παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η παράταση της άδειας μητρότητας δόθηκε κατόπιν συνεννόησης, ενώ στην ερώτηση αν η εργαζόμενη κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρείας ή αν ήταν «εξωτερική συνεργάτις», όπως υποστήριζε ο ίδιος, αρνήθηκε να απαντήσει διακόπτοντας απότομα τη συζήτηση.

Κατέβαλε εισφορές

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) καταγγέλλει την εταιρεία για παράνομη και καταχρηστική απόλυση.

Μάλιστα έχει ζητήσει αρκετές φορές να συναντηθεί με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, χωρίς κάτι τέτοιο να ευοδωθεί.

Πριν από μερικές μέρες, μέλη του ΣΜΤ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται η εταιρεία, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους σχετικά με την υπόθεση και ζήτησαν εκ νέου συνάντηση χωρίς να τύχουν ανταπόκρισης για ακόμη μία φορά.

«Στην περίπτωση της νεαρής συναδέλφου είναι χαρακτηριστικό το ότι έμεινε για όλο το διάστημα της άδειας μητρότητας απλήρωτη, ενώ την ίδια στιγμή -βάσει του νόμου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό- πλήρωνε εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθερος επαγγελματίας, παρά το γεγονός ότι η σχέση εργασίας της ήταν καθαρά εξαρτημένη. Η κυβέρνηση, αντί να προσπαθήσει να δώσει λύση, νομοθετεί αυτή την ελαστική σχέση εργασίας διευκολύνοντας τους εργοδότες και “νομιμοποιώντας” ουσιαστικά τα μπλοκάκια. Επιδόματα και άδειες δεν αναγνωρίζονται. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που παίρνουν άδειες μητρότητας άνευ αποδοχών ή που απολύονται χωρίς αποζημίωση όταν ανακοινώνουν την εγκυμοσύνη τους. Για την εργοδοσία τίποτα δεν είναι δεδομένο, υπάρχει απόλυτη αυθαιρεσία» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Σοφιάννα Λούβρου, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Υπογράψτε τις μειώσεις σας, αλλιώς απολύεστε»
Σοβαρές καταγγελίες για εκβιασμό εργαζομένων στην εργολαβική εταιρεία «La Bolaget», που έχει αναλάβει μέρος της καθαριότητας της Eurobank, να χάσουν τη δουλειά τους αν δεν υπογράψουν σύμβαση με μειωμένες...
«Υπογράψτε τις μειώσεις σας, αλλιώς απολύεστε»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Είσαι έγκυος στη MIGATO; Απολύεσαι, γιατί «έτσι»...
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών έξω από τα κεντρικά γραφεία της γνωστής εταιρείας υποδημάτων MIGATO A.E., αντιδρώντας στην «παράνομη και καταχρηστική»...
Είσαι έγκυος στη MIGATO; Απολύεσαι, γιατί «έτσι»...
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η απελευθέρωση των απολύσεων είναι εδώ
Mπορεί η εξαφάνιση του εντύπου Ε6 που αφορά στην καταγγελία συμβάσεων εργασίας στην ΕΡΓΑΝΗ να σημειώθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων αλλά η επανεμφάνιση του χθες κάθε άλλο παρά συμπτωματική είναι.
Η απελευθέρωση των απολύσεων είναι εδώ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κινητοποίηση για την εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο του επισιτισμού
Με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό διανομέα, που εργαζόταν σε ταχυφαγείο στο Περιστέρι, διοργανώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου κινητοποίηση εργατικών συλλογικοτήτων ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Στην...
Κινητοποίηση για την εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο του επισιτισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας