• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 21.5°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 20.3°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 21.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.8°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.5°C / 19.5°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  2 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 20.9°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.3°C / 19.4°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 18.3°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  0 BF
  93%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

«Οποιος έχει εργαστεί,πρέπει να πληρωθεί»

 • A-
 • A+

Οι απλήρωτοι για τρεις μήνες συμβασιούχοι του Νομού Θεσσαλονίκης κοίταξαν χθες τους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα μάτια. Κι ήταν σαν να τους φώναζαν τον τίτλο από το βιβλίο της Μάρως Δούκα «Το δίκιο –του απλήρωτου– είναι ζόρικο πολύ».

Μέχρι την Παρασκευή θα περιμένουν οι 1.200 συμβασιούχοι του νομού (777 μόνο στον Δήμο Θεσσαλονίκης) και ύστερα κατεβαίνουν ξανά σε κινητοποιήσεις. Δεν έχουν άλλο δρόμο, από τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η πρόεδρος του Ελεγκτικού, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, διαπίστωσε ότι… «η ζωή είναι άδικη».

Στη συνέχεια βέβαια συναντήθηκε με τις συνδικαλίστριες των συμβασιούχων, αλλά η άστοχη διαπίστωση άφησε στυφή γεύση στο στόμα των διαμαρτυρόμενων που είχαν πάει στην ημερίδα του Ελεγκτικού για να βρουν το δίκιο τους.

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων και οι επίτροποί του έχουν τη δυνατότητα να αποφαίνονται με βάση τη συνείδησή τους, τους νόμους και το Σύνταγμα» έλεγε στη διάρκεια της ημερίδας η κ. Θεοτοκάτου, αλλά οι συμβασιούχοι δεν έμειναν σιωπηλοί, φώναξαν ότι σε άλλους νομούς οι επίτροποι έχουν εγκρίνει την πληρωμή των συναδέλφων τους και αναρωτιούνταν πώς γίνεται άλλος νόμος να ισχύει στην Αττική και άλλος στη Θεσσαλονίκη.

«Η ζωή είναι άδικη, ναι πράγματι, αλλά έτσι είναι. Ετσι συμβαίνει στον νομικό μας πολιτισμό, άλλος δικαστής θα αθωώσει, άλλος δικαστής θα επιβάλει τη συγκεκριμένη ποινή» απάντησε η πρόεδρος του Ελεγκτικού.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση των συμβασιούχων στη διημερίδα που έγινε στη Θεσσαλονίκη και στη διάρκεια της οποίας έγινε ακόμη και διαλογική συζήτηση με την πρόεδρο του Ελεγκτικού. Οι συμβασιούχοι μπήκαν χωρίς πρόβλημα στον χώρο κι αυτό είχε αποφορτίσει το κλίμα.

«Το Σύνταγμα λέει ότι δεν μπορεί να υπάρχει δουλειά απλήρωτη» τόνισε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης Σοφία Εξαδακτύλου, αναφερόμενη στην αθλιότητα που ζουν οι συμβασιούχοι και οι οικογένειές τους και ζήτησε «να πάρετε μια απόφαση για να λυθεί το θέμα της απληρωσιάς, και καλούμε κυβέρνηση και κόμματα να συμφωνήσουν για τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου».

«Θέμα πολιτικής τοποθέτησης»

«Είμαι μαζί σας ως προς το ότι όποιος έχει εργαστεί, πράγματι πρέπει να πληρωθεί. Οσον αφορά τα υπόλοιπα, είναι θέμα πολιτικής τοποθέτησης, την οποία δεν μπορώ να κάνω και δεν είμαι αρμόδια να μιλήσω με πολιτικό πρόσημο στη συγκεκριμένη περίπτωση» απάντησε η κ Θεοτοκάτου.

Ας σημειωθεί ότι η επίτροπος Θεσσαλονίκης που δεν υπογράφει τα εντάλματα πληρωμής δεν παρενέβη καθόλου στον δημόσιο διάλογο, αλλά ούτε και πήρε μέρος στην ιδιαίτερη συνάντηση της προέδρου του Ελεγκτικού με τους συμβασιούχους.

Επειτα από αυτή τη συνάντηση, δηλώσεις έκανε μόνο η πρόεδρος των συμβασιούχων εργαζομένων ΟΤΑ Δήμου Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδη, που σημείωσε ότι «αυτό που θέλουμε είναι να φύγουν τα εντάλματα από τον ελεγκτή για να πληρωθούμε στο επόμενο άνοιγμα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, που είναι στις 10 Οκτωβρίου. Το θετικό είναι ότι δεν κατέβηκε Πράξη στην Αθήνα».

Η κ. Εξαδακτύλου ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» αν είναι ικανοποιημένη και απάντησε: «Πήραμε μια υπόσχεση ότι θα δοθεί μια κατεύθυνση για πληρωμή, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αφού δεν πληρωθήκαμε τα δεδουλευμένα. Και δεν μας λένε τι θα γίνει με τα χρωστούμενα της άδειας που δεν έχουμε πληρωθεί από την προηγούμενη σύμβαση...»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οπου συμβασιούχος και η μοίρα του
Απλήρωτοι παραμένουν για τις μέρες της άδειάς τους που δεν την πήραν ποτέ. Απλήρωτα είναι και τα υπερωριακά τους των Σαββατοκύριακων. Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα των 1.200 συμβασιούχων του νομού Θεσσαλονίκης,...
Οπου συμβασιούχος και η μοίρα του
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μισθοδοσία υπό... επιτροπεία
Ανασφάλεια και αγωνία έχουν προκαλέσει στους συμβασιούχους εργάτες καθαριότητας των δήμων τα νέα περιστατικά απόρριψης χρηματικών ενταλμάτων που αφορούν τη μισθοδοσία τους, από μερίδα επιτρόπων του Ελεγκτικού...
Μισθοδοσία υπό... επιτροπεία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Το εργατικό δυστύχημα φορτίζει το κλίμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Ενταση στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και φορτισμένες ανακοινώσεις συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων την επαύριο του θανάτου και της κηδείας του άτυχου συμβασιούχου του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τον οποίο το...
Το εργατικό δυστύχημα φορτίζει το κλίμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Το «μαύρο» καλοκαίρι των συμβασιούχων
​Στους 631 ανέρχονται οι συμβασιούχοι εργάτες των δήμων που απολύθηκαν στον απόηχο της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου το...
Το «μαύρο» καλοκαίρι των συμβασιούχων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για να μη ριχτούν στα... σκουπίδια
Επειτα από τη μαζική χθεσινή πορεία, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα επεκτείνουν τους αποκλεισμούς από τα αμαξοστάσια στους ΧΥΤΑ, απέχουν από την εργασία το Σαββατοκύριακο, κηρύσσουν στάσεις και...
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για να μη ριχτούν στα... σκουπίδια
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στάση αναμονής από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τους συμβασιούχους
Μπορεί η χθεσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων του Δήμου Θεσσαλονίκης να ήταν κατά γενική ομολογία επιτυχημένη, όπως και οι συνελεύσεις τους, ωστόσο κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την ώρα τουλάχιστον δεν...
Στάση αναμονής από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τους συμβασιούχους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας