• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.1°C / 31.2°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 31.2°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.6°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 29.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 31.1°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 28.9°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  65%

Ανάλογα με τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στου οποίου τα χέρια «πέφτουν» τα χρηματικά εντάλματα πληρώνονται τον μισθό τους οι συμβασιούχοι εργάτες καθαριότητας των δήμων

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΒΑΛΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΗ

Μισθοδοσία υπό... επιτροπεία

 • A-
 • A+

Ανασφάλεια και αγωνία έχουν προκαλέσει στους συμβασιούχους εργάτες καθαριότητας των δήμων τα νέα περιστατικά απόρριψης χρηματικών ενταλμάτων που αφορούν τη μισθοδοσία τους, από μερίδα επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παρά την κυβερνητική ρύθμιση του περασμένου καλοκαιριού, στον απόηχο της τότε απόφασης της Ολομέλειας του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων, η ομαλότητα στην καταβολή της πληρωμής των συμβασιούχων παραμένει ζητούμενο σε αρκετούς δήμους.

Οι τρεις αιτίες άρνησης

Αυτή τη στιγμή, το φαινόμενο της νέας «εμπλοκής» δεν έχει πάρει εκτεταμένες διαστάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα περιγράφουν συνδικαλιστές, σχηματίζονται τρεις διαφορετικές περιπτώσεις αιτιών για τις οποίες έχουν αρνηθεί επίτροποι να θεωρήσουν τα εντάλματα:

α) Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όπου «κόλλησαν» τα εντάλματα οι επίτροποι επικαλέστηκαν την έλλειψη έγκρισης του ΑΣΕΠ για τις νέες συμβάσεις. Θεωρείται ένα καθαρά γραφειοκρατικό ζήτημα, το οποίο είναι θέμα χρόνου να επιλυθεί όταν συμπεριληφθεί στα στοιχεία που στέλνουν οι δήμοι το συγκεκριμένο δικαιολογητικό. Από την άλλη, υπάρχουν εντάλματα που έχουν εγκριθεί από επιτρόπους χωρίς να περιλαμβάνουν το συγκεκριμένο έγγραφο.

β) Σε 10-15 δήμους οι επίτροποι έχουν εγείρει εκ νέου ζήτημα αντισυνταγματικότητας των νέων συμβάσεων, καθώς και ζήτημα υπέρβασης του 24μήνου απασχόλησης που ορίζει το «Π.Δ. Παυλόπουλου».

Η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία των επιτρόπων είναι που έχει προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις των εργαζομένων μην τυχόν η υπόθεση πάρει την ίδια τροπή με αυτήν στις αρχές του καλοκαιριού. Οπως περιγράφουν συνδικαλιστές, σημειώνοντας τον σχετικό κίνδυνο: «Εάν το θέμα ξαναφτάσει στο αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υπάρξει νέα αρνητική απόφαση, τότε αυτή θα αφορά το σύνολο των δήμων και των συμβασιούχων».

γ) Υπάρχει και η περίπτωση του Δήμου Σπάρτης όπου ο επίτροπος επέστρεψε αθεώρητα τα εντάλματα, υποστηρίζοντας (μεταξύ άλλων) ότι ο δήμος δεν... κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να συνάψει νέες συμβάσεις. Δεν απαιτεί κάτι τέτοιο ο «νόμος Σκουρλέτη», αλλά αναφέρει ότι οι δήμοι μπορούν να επαναπροσλάβουν τους «παρατασιούχους» εφόσον «συντρέχει εξαιρετικός λόγος δημόσιας υγείας» (όπως συσσωρευμένοι όγκοι απορριμμάτων στις πόλεις).

Υπάρχουν και περιπτώσεις επιτρόπων (όπως αυτές των δήμων του Νομού Ρεθύμνου και του Δήμου Αιγάλεω) όπου υπήρξε αλλαγή στάσης και, παρά την αρχική άρνηση, τα εντάλματα θεωρήθηκαν.

Το υπουργείο Εσωτερικών παρακολουθεί τις εξελίξεις και, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, έχει δρομολογηθεί η έκδοση εγκυκλίου (ενδέχεται να εκδοθεί ακόμη και σήμερα), σε μια προσπάθεια να δοθεί όποια διευκρίνιση απαιτείται, στην κατεύθυνση επίλυσης όποιων ζητημάτων έχουν προκύψει με την πληρωμή των συμβασιούχων.

Ο «νόμος Σκουρλέτη», υπενθυμίζεται, εστίαζε στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων και, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο, οι θέσεις που έχουν ζητήσει οι δήμοι ξεπερνούν τις 5.000.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσουν και τις 6.000. Στόχος είναι οι πίνακες των διοριστέων να βγουν το ταχύτερο δυνατόν. Αλλωστε, η χρονική «οροφή» για την έκδοση των πινάκων είναι η 31/3/2018, μέχρις ότου δύνανται να παραμείνουν οι συμβασιούχοι στη δουλειά.

Νέες κινητοποιήσεις αν...

Μέχρι τότε, δεν αποκλείονται νέες δυναμικές κινητοποιήσεις από την ΠΟΕ- ΟΤΑ, σε περίπτωση που το πρόβλημα με την πληρωμή των συμβασιούχων γενικευτεί.

«Δέκα χιλιάδες άνθρωποι είναι σε εκκρεμότητα, αναμένοντας την εφαρμογή των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και την πληρωμή τους. Ως ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε περίπτωση που πάλι φτάσουμε σε μια διαδικασία όπου οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται ή θα τους απολύουν επειδή δεν θα πληρώνονται ή θα χρειαστεί να τρέχουν στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα αντιμετωπίσουμε το θέμα κινηματικά, όπως και την προηγούμενη περίοδο, και θα είμαστε συγκρουσιακοί μέχρι να έρθει η τελική και οριστική λύση», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γ. Τσούνης.

«Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και Ελεγκτικό Συνέδριο παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων που πηγαίνουν στη δουλειά απλήρωτοι, κάποιοι από αυτούς για πάνω από δύο μήνες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δώσει μέχρι και το αίμα τους για τις υπηρεσίες καθαριότητας. Ολα τα θύματα των τελευταίων εργατικών ατυχημάτων ήταν συμβασιούχοι, τους οποίους η κυβέρνηση μετά τον Μάρτη του 2018 θα τους πετάξει ξανά στην ανεργία.

»Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεση λύση. Εξαρχής λέγαμε ότι η λύση του υπουργείου είναι αναποτελεσματική. Σε κάθε περίπτωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα κινηθεί ακόμη πιο δυναμικά για να διευθετήσει το θέμα και οι κινητοποιήσεις στο επόμενο διάστημα πρέπει να επικεντρωθούν στο αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Β. Γκιτάκος.

Μήνυση για τους θανάτους

Σήμερα (11.00) η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συνεχή θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα «και η εγκληματική αδιαφορία των υπεύθυνων φορέων στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Το «μαύρο» καλοκαίρι των συμβασιούχων
​Στους 631 ανέρχονται οι συμβασιούχοι εργάτες των δήμων που απολύθηκαν στον απόηχο της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου το...
Το «μαύρο» καλοκαίρι των συμβασιούχων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για να μη ριχτούν στα... σκουπίδια
Επειτα από τη μαζική χθεσινή πορεία, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα επεκτείνουν τους αποκλεισμούς από τα αμαξοστάσια στους ΧΥΤΑ, απέχουν από την εργασία το Σαββατοκύριακο, κηρύσσουν στάσεις και...
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για να μη ριχτούν στα... σκουπίδια
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Οποιος έχει εργαστεί,πρέπει να πληρωθεί»
Δυναμική παρέμβαση στη διημερίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου πραγματοποίησαν οι απλήρωτοι για τρεις μήνες συμβασιούχοι του Νομού Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους στη στάση των ελεγκτών, οι...
«Οποιος έχει εργαστεί,πρέπει να πληρωθεί»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οπου συμβασιούχος και η μοίρα του
Απλήρωτοι παραμένουν για τις μέρες της άδειάς τους που δεν την πήραν ποτέ. Απλήρωτα είναι και τα υπερωριακά τους των Σαββατοκύριακων. Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα των 1.200 συμβασιούχων του νομού Θεσσαλονίκης,...
Οπου συμβασιούχος και η μοίρα του
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εσβησαν οι προοπτικές των παρατασιούχων
​Το τέλος σε όποια προοπτική μπορούσαν να ελπίζουν οι συμβασιούχοι εργάτες καθαριότητας για παραμονή στην εργασία επισφράγισε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, με την ΠΟΕ-ΟΤΑ....
Εσβησαν οι προοπτικές των παρατασιούχων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τους έπεισε ο Σκουρλέτης
«Θέση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της απασχόλησης των συμβασιούχων στην καθαριότητα στη βάση της τελευταίας νομοθετικής παράτασης των συμβάσεών τους μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης της απόφασης από το...
Τους έπεισε ο Σκουρλέτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας