• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 24.4°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 24.4°C
  1 BF
  23%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 21.0°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 17.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  90%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 22.2°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.8°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.0°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 21.7°C
  1 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 22.8°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.0°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 22.2°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  82%
Ασκήσεις... υπομονής σε βάρος απλήρωτων

Ασκήσεις... υπομονής σε βάρος απλήρωτων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αντιμέτωποι με το αποκορύφωμα του εμπαιγμού βρέθηκαν οι απλήρωτοι πρώην εργαζόμενοι της κλινικής «Νέο Αθήναιον» καθώς και αυτοί που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, αυτή τη φορά με απόλυτη ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.

Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έφτανε η κοροϊδία που υπέστησαν οι απλήρωτοι επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την εργοδοσία της κλινικής που είχε επιβάλει καθεστώς εκ περιτροπής... μισθοδοσίας προς τους εργαζόμενους με την καταβολή «έναντι» και κατά περιόδους και με συνεχόμενα παραμυθιάσματα, προκειμένου να τους καθησυχάσει και να εκτονώσει τις αντιδράσεις τους, ότι θα ενταχθεί αρχικά στο «άρθρο 99» και στη συνέχεια στο «106β» του πτωχευτικού κώδικα, παρότι δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Την περασμένη εβδομάδα οι απλήρωτοι της κλινικής ξαναβρέθηκαν αντιμέτωποι με τον απόλυτο εμπαιγμό όταν προσήλθαν στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να παραβρεθούν σε μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων τριών υπουργείων (Εργασίας, Υγείας και Δικαιοσύνης), έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση για την καταβολή των οφειλόμενων προς αυτούς από τον ΕΟΠΥΥ από τα χρήματα που χρωστούσε ο Οργανισμός στην κλινική όσο αυτή βρισκόταν σε λειτουργία.

Το κωμικοτραγικό

Αν και η συνάντηση είχε προγραμματιστεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και είχε γνωστοποιηθεί στους απλήρωτους με δύο sms που τους είχε αποστείλει ο ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Δημήτρης Παπαθεοδωρόπουλος στις 19 και στις 21/7, οι απλήρωτοι της κλινικής που προσήλθαν στο υπουργείο έπεσαν από τα σύννεφα όταν τους ειπώθηκε ότι δεν είχε οριστεί κανένα τέτοιο ραντεβού.

Ωστόσο, τα πράγματα ξεκαθάρισαν όταν συνάντησαν κατ’ ιδίαν τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος αρχικά ισχυρίστηκε ότι δεν είχε προγραμματιστεί μια τέτοια συνάντηση.

Ομως, όταν στη συνέχεια οι απλήρωτοι ζήτησαν να οριστεί αυτή εκ νέου, ο κ. Νεφελούδης τούς αποκάλυψε ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού οι εκπρόσωποι των άλλων υπουργείων διαμήνυσαν ότι είναι αδύνατον να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, ότι δεν μπορούν να αντιταχθούν σε μνημονικούς νόμους, οπότε πρέπει να ολοκληρωθεί η πτωχευτική διαδικασία μετά το λουκέτο που έβαλε η κλινική πέρσι με την τελική εκκαθάριση της οφειλής των 3,5 εκατ. ευρώ του Οργανισμού προς την Κλινική.

Κάτι που σημαίνει ότι θα εξοφληθούν πρώτα οι τράπεζες, η Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι προμηθευτές και τελευταίοι οι απλήρωτοι της κλινικής με ό,τι ποσό (και αν) έχει απομείνει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Εργασίας είχαν προηγηθεί και άλλες συναντήσεις με τους απλήρωτους του «Νέο Αθήναιον» από την περίοδο που η κλινική βρισκόταν σε λειτουργία.

Εντούτοις, το υπουργείο δεν κατάφερε να υποχρεώσει την εργοδοσία της κλινικής να προχωρήσει στην ομαλοποίηση της καταβολής της μισθοδοσίας, παρ’ όλες τις υποσχέσεις του και σπέρνοντας αυταπάτες, μέχρι τελικά να δηλώσει και επίσημα ότι δεν έχει δυνατότητα να παρέμβει ουσιαστικά.

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωσή του (βλ. «Ζητείται αρμόδιος για τους απλήρωτους», «Εφ.Συν.», 27/1/2016), το υπουργείο Εργασίας είχε καταγγείλει δημόσια την εταιρεία στην οποία ανήκει η κλινική σαν να ήταν το ίδιο ένα σωματείο και όχι θεσμικό όργανο που έχει στη διάθεσή του τους κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να βάλει φραγμό στην εργοδοτική ασυδοσία.

Αλλά και μετά το λουκέτο, το υπουργείο Εργασίας δεν μπόρεσε να δώσει τη λύση ώστε να εξασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων στους απλήρωτους από τον ΕΟΠΥΥ παραπέμποντάς τους στον αντιπρόεδρο του Οργανισμού, Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, με τον οποίο έγιναν αλλεπάλληλα άκαρπα ραντεβού, αν και αυτός ισχυριζόταν ότι θα ληφθεί πολιτική απόφαση επίλυσης του ζητήματος.

Βέβαια, είναι γνωστό ότι για να ληφθεί μια πολιτική απόφαση προηγείται η απαιτούμενη πολιτική βούληση. Κι όπως διαφάνηκε από τα γεγονότα, από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας αυτή η βούληση δεν υπήρξε ποτέ.

Ομως, από αυτή την αδυναμία μέχρι την κοροϊδία με την υπόσχεση για μια κρίσιμη για τους απλήρωτους της κλινικής συνάντηση, η απόσταση είναι μεγάλη. Σε τέτοιο βαθμό, που καταρρακώνει ανεπανόρθωτα την ήδη καταπονημένη ψυχολογία των απλήρωτων του «Νέο Αθήναιον», καθώς προέρχεται από ένα θεσμικό όργανο που, κατά τα λοιπά, τάσσεται υπέρ της προστασίας των εργαζομένων.

Και κάτι σαν υστερόγραφο. Τι σημαίνει, αλήθεια, ότι έχει χαθεί η άδεια λειτουργίας του «Νέο Αθήναιον», όπως πληροφόρησε το υπουργείο Εργασίας τους απλήρωτους; Πώς χάνεται μια άδεια λειτουργίας, σαν να πρόκειται για κάποιο κοινό αντικείμενο, και τι σημαίνει αυτό όταν την εν λόγω άδεια την εποφθαλμιά πρώην προμηθευτής της κλινικής που έκλεισε;

  

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Παρέμβαση των απλήρωτων του «Νέο Αθήναιον»
​Ενα απρόσμενο περιστατικό βίωσαν το περασμένο Σάββατο (23/9) οι παρευρισκόμενοι σε ιατρικό συνέδριο που διοργάνωσε ιδιωτική κλινική της Αθήνας σε κεντρικό ξενοδοχείο, όταν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του...
Παρέμβαση των απλήρωτων του «Νέο Αθήναιον»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Πήγε να «καθαρίσει» αλλιώς
​Σκηνές απείρου κάλλους έλαβαν χώρα χθες στον «Αγιο Σάββα» όπου, σύμφωνα με καταγγελία του συλλόγου εργαζομένων, ο διοικητής του νοσοκομείου Γ. Δενδραμής επιχείρησε να πραγματοποιήσει, παράτυπα όπως λένε,...
Πήγε να «καθαρίσει» αλλιώς
ΥΓΕΙΑ
Δέκα χρόνια στο συρτάρι οι έλεγχοι 170 ιδιωτικών κλινικών
Μόλις πρόσφατα αποκαλύφτηκε η σύσταση μικτού κλιμακίου στο οποίο μετέχουν εκτός των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και ελεγκτές από άλλα σώματα, όπως η Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ, για τη διερεύνηση...
Δέκα χρόνια στο συρτάρι οι έλεγχοι 170 ιδιωτικών κλινικών
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με τα χρέη... βουνό, έξωση στην κλινική «Νέο Αθήναιον»
​Λουκέτο, έπειτα από έξωση, μπήκε τελικά στην ιδιωτική κλινική «Νέο Αθήναιον», που βρίσκεται στο Παγκράτι, με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης -τον αγγειοχειρουργό Μιχάλη Χριστοφορίδη και τον αναισθησιολόγο...
Με τα χρέη... βουνό, έξωση στην κλινική «Νέο Αθήναιον»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Δεν παραιτούμαστε, εξοφλήστε μας»
Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές κλινικές, που παραμένουν απλήρωτοι από έξι μήνες μέχρι και τέσσερα χρόνια και τους καταβάλλονται στην καλύτερη περίπτωση «έναντι», κινητοποιούνται το Σάββατο με στόχο να ενημερώσουν...
«Δεν παραιτούμαστε, εξοφλήστε μας»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εκ περιτροπής... μισθοδοσία
Σε απόγνωση είναι περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους στην ιδιωτική κλινική ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ M.D. HOSPITAL στο Παγκράτι, καθώς εδώ και καιρό βρίσκονται υπό καθεστώς απλήρωτης εργασίας. Σύμφωνα με καταγγελίες...
Εκ περιτροπής... μισθοδοσία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας