• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 24.4°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.5°C / 21.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  0 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.1°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.4°C
  3 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.3°C
  0 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  81%

Η απόφαση του Εφετείου έκοψε το... χαμόγελο στους εργαζόμενους στις ιδιωτικές κλινικές

ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Νόμιμες και συνταγματικές οι μειώσεις μισθών έως και... 45%, κατά το Εφετείο!

 • A-
 • A+

Με άλλο ένα γκολ για την ομάδα των εργοδοτών συνεχίζει το μπαράζ των αντεργατικών αποφάσεων η ελληνική Δικαιοσύνη. Απορρίφθηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών η αγωγή που άσκησε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) κατά της απόφασης του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας), που έχει ισχύ συλλογικής σύμβασης.

Σύμφωνα με τη διαιτητική απόφαση, εναντίον της οποίας στρέφονται οι εργαζόμενοι, δικαιολογούνται μειώσεις αποδοχών ώς και «άνω του 37%», όπως παραδέχεται ο ίδιος ο ΟΜΕΔ, θεωρώντας ότι «ανταποκρίνονται πλήρως στη δυσχερή οικονομική κατάσταση των ιδιωτικών κλινικών»!

Περικοπές επιδομάτων

Μάλιστα, οι πραγματικές μειώσεις, σύμφωνα με την ομοσπονδία των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, αγγίζουν το 45%, σε σύγκριση με τις συμβάσεις που ίσχυαν ώς το 2012, καθώς συνδυάζονται με επιπλέον περικοπές επιδομάτων, όπως το «επίδομα εξομάλυνσης», που καταργήθηκε.

Παράλληλα, διαιωνίζεται η αντισυνταγματική, όπως υποστηρίζουν, διάκριση «νέων» και «παλιών» εργαζομένων, επιβάλλοντας στους νεοπροσληφθέντες, δηλαδή όσους προσλήφθηκαν μετά το 2012, μισθούς 630 ευρώ μεικτά, ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της ΟΣΝΙΕ, η οποία σε ανακοίνωση προς τα μέλη της χαρακτηρίζει την απόφαση του Εφετείου «άλλο ένα λιθαράκι στην κατρακύλα τους» και προαναγγέλλει εμμέσως νέες κινητοποιήσεις, με τη διαβεβαίωση ότι «είμαστε αποφασισμένοι να το φτάσουμε ώς το τέλος, όποιο και αν είναι το κόστος».

Αποφεύγει, ωστόσο, να δώσει σαφές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα, αφού μεταθέτει τη λήψη αποφάσεων σε προσεχή συνεδρίαση, «όπου θα αξιολογήσουμε την απόφαση του Εφετείου, αφού την πάρουμε στα χέρια μας καθαρογραμμένη».

«Απέφυγαν να απαντήσουν»

«Οι “αξιότιμοι Εφέτες”, χωρίς ουσιαστικά καμία νομική σκέψη, απέφυγαν να απαντήσουν και να πάρουν θέση στα θέματα που ετέθησαν και, με τη γνωστή τεχνική τού “άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε”, έκριναν απορριπτέα την αγωγή της Ομοσπονδίας μας», σχολιάζει καυστικά η ΟΣΝΙΕ.

«Πρόκειται για απόφαση που έχει παράθεση πραγματικών περιστατικών και διατακτικό, χωρίς όμως καμία μείζονα σκέψη, ενώ αναφέρει ότι δεν μπορεί να κρίνει τη σκοπιμότητα του νομοθέτη για τον νόμο περί συλλογικών διαπραγματεύσεων που θεσπίζει κριτήρια μονομερώς υπέρ της εργοδοτικής πλευράς».

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι με την αγωγή της δεν ζήτησε από το δικαστήριο να κρίνει τη σκοπιμότητα του νομοθέτη, αλλά αντίθετα έθεσε λόγους ακυρότητας της διάταξης, λόγω αντισυνταγματικότητας.

«Εμείς θίξαμε την αντισυνταγματικότητα του νόμου και την αδικαιολόγητη απόφαση των επιτροπών διαιτησίας: Διακρίνει νέους και παλιούς εργαζόμενους – κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ Βασίλης Γκλεζάκος. «Επίσης η απόφαση του ΟΜΕΔ έβαζε επιπλέον θέματα, πέρα και από τις προσδοκίες των εργοδοτών.

Ολο αυτό έκανε ένα επιβαρυντικό περιβάλλον για να τρομοκρατήσουν τον χώρο για να περάσουν οι μειώσεις των μισθών που απαιτούσαν οι εργοδότες.

Ηταν τόσο άσχημες και αντεργατικές οι προτάσεις της διαιτησίας, που ακόμα και οι εργοδότες δεν τις εφάρμοσαν. Εκβιάζοντας όμως τους εργαζόμενους ότι “αν δεν δεχτείτε τις μειώσεις που προτείνουμε εμείς 10%-15%, θα σας κάνουμε μειώσεις 45% που επιτρέπει ο ΟΜΕΔ”, κατάφεραν να επιβάλουν σε κάποιες ιδιωτικές κλινικές επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις 12%-13%».

Η απόφαση του ΟΜΕΔ αφορά συλλογική σύμβαση μεταξύ της ΟΣΝΙΕ και του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές της χώρας (Ιατρικό Κέντρο, Υγεία, Ιασώ, Μετροπόλιταν, Ευρωκλινική, Βιοϊατρική, Euromedica κ.ά.).

Σύμφωνα με τον ΣΕΚ, ο κλάδος της ιδιωτικής Υγείας απασχολεί πάνω από 25.000 εργαζόμενους και συντηρεί έως και 30.000 θέσεις εργασίας, μαζί με τους συνεργαζόμενους κλάδους.

Θέσεις εργασίας

Οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την ΟΣΝΙΕ, είναι περίπου 15.000. «Ομως ο πραγματικός αριθμός των εργαζομένων σε όλες τις ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας, μαζί με γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ., μαζί με εποχικούς και μερικής απασχόλησης, μπορεί να ξεπερνά τους 50.000-60.000», μας λέει ο Β. Γκλεζάκος.

Οι συμβάσεις είναι δεσμευτικές μόνο για τις κλινικές που ανήκουν στον ΣΕΚ, τα «μεγαθήρια», όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του κλάδου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Μικρότερες κλινικές και κέντρα ανήκουν σε άλλες εργοδοτικές ενώσεις, για τις οποίες όπως παραδέχεται «δεν τολμήσαμε καν να απευθυνθούμε στη Δικαιοσύνη. Ειδικά με τα τελευταία δείγματα γραφής που έχει δώσει, κάθε άλλο παρά φροντίζει για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οταν ο Αρειος Πάγος δεν θεωρεί βλαπτική μεταβολή να είσαι 15 μήνες απλήρωτος, για ποια δικαιοσύνη μιλάμε; Εχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους».

Βέβαια η απόφαση του Εφετείου απλώς επικύρωσε το σκεπτικό του ΟΜΕΔ, ενός οργανισμού που θεωρητικά φτιάχτηκε για να γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Σοκάρει η κυνική παραδοχή της πενταμελούς επιτροπής του ΟΜΕΔ ότι οι προηγούμενες μειώσεις μισθών 36%-37% και η νέα «μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά ποσοστό 23,7% [...] συν τη μείωση των βασικών μισθών των παλαιών εργαζομένων κατά 0,5%, ανταποκρίνεται πλήρως στην υποχώρηση του κύκλου εργασιών και τον περιορισμό των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, τις δυσμενείς επιπτώσεις των μέτρων clawback-rebate και της αύξησης του ΦΠΑ στην οικονομική κατάσταση των ιδιωτικών κλινικών».

Πώς λειτουργεί ο ΟΜΕΔ

Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και λειτουργεί από το 1992 με διακηρυγμένο σκοπό «την υποστήριξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών ή μεμονωμένους εργοδότες».

Στους διαιτητές ή τις επιτροπές διαιτησίας του ΟΜΕΔ (τριμελείς και πενταμελείς), μπορούν να προσφεύγουν από κοινού ή μονομερώς τα συμβαλλόμενα μέρη, ενώσεις εργαζομένων και εργοδότες, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η διαιτητική απόφαση παίζει τον ρόλο Συλλογικής Σύμβασης, ενώ μπορεί να ασκηθεί έφεση, αρχικά στην πενταμελή επιτροπή ή στο δικαστήριο.

Το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής είχε καταργηθεί το 2012 αλλά επανήλθε με απόφαση του ΣτΕ το 2014. Ο ΟΜΕΔ διοικείται από 9μελές Δ.Σ. με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ).

Ο νέος νόμος για τον ΟΜΕΔ έχει δεχτεί πυρά από τις ενώσεις των εργαζομένων για φιλοεργοδοτική, μνημονιακή στροφή.

Οπως αναφέρει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ενώ η Επιτροπή Διαιτησίας υποχρεώνεται να λαμβάνει υπόψη κριτήρια μονομερώς υπέρ των επιχειρήσεων (μείωση μοναδιαίου κόστους εργασίας, αύξηση ανταγωνιστικότητας κ.λπ.), αντίθετα στο κείμενο του νόμου απουσιάζει κάθε αναφορά «στη βιοποριστική αξία του μισθού, στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών-καταναλωτών, στη βελτίωση της ποιότητας της εργασίας».

Aπό τέλη Απριλίου η λειτουργία του ΟΜΕΔ βρίσκεται στον αέρα, καθώς έληξε η θητεία των μελών του Δ.Σ. ενώ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ αρνούνται να εκλέξουν νέα μέλη. Μόλις τον Ιούλιο το υπουργείο Εργασίας έδωσε διορία λίγων μηνών για να "ξεμπλοκάρει" η εκλογή νέων μελών.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Καπνός από τον ΣΕΒ χωρίς φωτιά για τα εργασιακά
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων να ενσωματώνει θέσεις για τα εργασιακά στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ όσα συμφώνησε και συνυπέγραψε...
Καπνός από τον ΣΕΒ χωρίς φωτιά για τα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
Εναν απολογισμό των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του απορρυθμισμένου πεδίου της αγοράς εργασίας παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Νάσος...
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Παράταση για έξι μήνες στα βαρέα και ανθυγιεινά
Για έξι μήνες θα παραταθεί η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους του Δημοσίου μέχρι η κυβέρνηση να καταλήξει σε οριστική λύση για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Αυτό...
Παράταση για έξι μήνες στα βαρέα και ανθυγιεινά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, καθώς, όπως ενημέρωσε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τους επικεφαλής των θεσμών, τις επόμενες...
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απλήρωτοι 4,5 μήνες οι εργαζόμενοι στη δομή του Ελαιώνα
Η τελευταία φορά που πληρώθηκαν για την εργασία τους στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα 38 εργαζόμενοι της οργάνωσης Ευρωπαϊκή Εκφραση, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, διερμηνείς, διοικητικοί...
Απλήρωτοι 4,5 μήνες οι εργαζόμενοι στη δομή του Ελαιώνα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Παρέμβαση των απλήρωτων του «Νέο Αθήναιον»
​Ενα απρόσμενο περιστατικό βίωσαν το περασμένο Σάββατο (23/9) οι παρευρισκόμενοι σε ιατρικό συνέδριο που διοργάνωσε ιδιωτική κλινική της Αθήνας σε κεντρικό ξενοδοχείο, όταν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του...
Παρέμβαση των απλήρωτων του «Νέο Αθήναιον»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας