• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.1°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.8°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.0°C
  2 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.5°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.2°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.4°C
  1 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.3°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 9.3°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.5°C / 1.5°C
  0 BF
  99%

Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε «ότι τα κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα κρίνουν την εισήγηση της Ολομέλειας δεν θα φτάσουν στο σημείο να αφήσουν απλήρωτους τους εργαζόμενους»

ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Εσβησαν οι προοπτικές των παρατασιούχων

 • A-
 • A+

Το τέλος σε όποια προοπτική μπορούσαν να ελπίζουν οι 10.000 -σύμφωνα με νεότερες συνδικαλιστικές εκτιμήσεις- συμβασιούχοι εργάτες καθαριότητας για παραμονή στην εργασία επισφράγισε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Παράλληλα, οι απαντήσεις που έδωσε το υπουργείο για την αντιμετώπιση των κενών σε προσωπικό που θα σχηματιστούν μετά την απομάκρυνση των «παρατασιούχων» μόνο αποδεκτές δεν θα μπορούσαν να γίνουν από τους συνδικαλιστές, που έχουν βασικό αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

«Η συνάντηση αποδείχτηκε εντελώς άκαρπη. Εκεί που μας είχε δοθεί μια διαβεβαίωση ότι ο υπουργός θα μας παρουσιάσει την “καλύτερη δυνατή για τους εργαζόμενους” νομοθετική ρύθμιση, δεν εισπράξαμε τίποτε απολύτως. Δεν υπάρχει ρύθμιση», περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» ο αντιπροέδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Β. Γκιτάκος, με τις δηλώσεις των συνδικαλιστών μετά τη συνάντηση να κινούνται σε υψηλούς τόνους:

«Η κυβέρνηση ανήγγειλε 10.000 απολύσεις. Είναι εμπαιγμός και κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους που τους ανανέωσε δυο και τρεις φορές τις συμβάσεις. Από αύριο (σ.σ. σήμερα) όλα τα αμαξοστάσια παίρνουν φωτιά», είναι η συνοπτική αποτύπωση των όσων είπαν, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά την 24ωρη πανελλαδική απεργία στους δήμους την Πέμπτη, 22 Ιουνίου.

Η απομάκρυνση των συμβασιούχων (από το υπουργείο υπολογίζονται στους 6.500) θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στις υπηρεσίες καθαριότητας, με άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή αποκομιδή απορριμμάτων.

Αλλωστε είναι... κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι δήμοι έχουν στηρίξει στους συμβασιούχους τη συγκεκριμένη κρίσιμη υπηρεσία για την καθημερινή λειτουργία των πόλεων.

Ως βραχυπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση των αναγκών στην αποκομιδή απορριμμάτων, το υπουργείο προκρίνει την πρακτική των προσλήψεων μέσω δίμηνων συμβάσεων. Η σχετική διαδικασία εκτιμάται ότι απαιτεί περίπου 1 μήνα για την ολοκλήρωσή της και δεν περνά από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Προφανώς θα έχουν δυνατότητα να διεκδικήσουν θέσεις και οι «παρατασιούχοι», εάν έχουν διάθεση για έναν... «ανέντιμο συμβιβασμό», μετά την αρνητική γι’ αυτούς απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα προσληφθεί.

Ακόμη, δεν μπορεί προσώρας να εκτιμηθεί πόσες δημοτικές αρχές θα βρει σύμφωνες αυτό το νέο «κύμα» ευέλικτης εργασίας, από τη στιγμή που αφενός μερίδα δημάρχων έχει σαφή θέση κατά των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αφετέρου υπάρχουν (ακόμη περισσότεροι) δήμαρχοι που έχουν ήδη σχέδια για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και βλέπουν τις τρέχουσες εξελίξεις ως... βούτυρο στο ψωμί τους.

Οπως έχει προειδοποιήσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις θα εκτινάξουν τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες ακόμη και σε πενταπλάσιο ύψος. Πρόσθετη λύση, η δρομολόγηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ανέρχονται σε 2.571 θέσεις.

Πρόκειται για προσλήψεις που έχουν ζητήσει δήμοι ανά τη χώρα από το 2016, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των προσλήψεων στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες (όπως είναι της καθαριότητας).

«Δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν. Ακόμη δεν έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σίγουρα θα πάρουν πολύ χρόνο αλλά, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, δεν μπορούν να απαντήσουν στις 10.000 απολύσεις συμβασιούχων που είναι αυτή τη στιγμή στην εργασία», σχολιάζει ο κ. Γκιτάκος.

Συνδικαλιστές εκτιμούν ότι δεν είναι εφικτές οι εν λόγω προσλήψεις εντός του έτους και σημειώνουν την κρίσιμη προϋπόθεση να έχουν προβλέψει οι δήμοι κενές οργανικές θέσεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών πάντως αναμένει επιπλέον αιτήματα από τους δήμους, με δεδομένο ότι τη συγκεκριμένη περίοδο οι δήμοι έχουν κληθεί να επαναξιολογήσουν τα οργανογράμματά τους και επομένως έχουν τη δυνατότητα να προνοήσουν για τις συγκεκριμένες προσλήψεις.

Η επίτευξή τους, πάντως, είναι εξ αρχής αμφισβητούμενη. Επικρατούσα άποψη είναι ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς στο Δημόσιο (δηλαδή την αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις), καθώς οι δαπάνες μισθοδοσίας δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα ίδια έσοδα των υπηρεσιών.

Συζητούν χωρίς τους δανειστές

Ομως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το θέμα δεν είναι πλήρως διευκρινισμένο με τους δανειστές, οι οποίοι ενδέχεται να αρνηθούν να δώσουν το «πράσινο φως» για τη μη προσμέτρησή τους στους περιορισμούς, αν και η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι έχει ισχυρά επιχειρήματα.

Αμφότερες οι προτάσεις δέχτηκαν κριτική από τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ: για τις μεν δίμηνες συμβάσεις σχολίασαν ότι αποτελούν μια «διαχείριση της πολιτικής κατάστασης μπροστά στις προσδοκίες που διαμορφώθηκαν», για τις προσλήψεις μονίμων αντέτειναν ότι «έρχονται να θολώσουν τα νερά».

Ως προς το θέμα των δεδουλευμένων των συμβασιούχων, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε «ότι τα κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα κρίνουν την εισήγηση της Ολομέλειας δεν θα φτάσουν στο σημείο να αφήσουν απλήρωτους τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν», τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των δεδουλευμένων αναμένεται να εισαχθεί τις προσεχείς ημέρες στο αρμόδιο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Να σημειωθεί ότι η κρίση της Ολομέλειας για την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης για την πληρωμή των συμβασιούχων δεν έγινε αποδεκτή από μια ισχυρή μειοψηφία, στην οποία ανήκει και η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η στάση των δημάρχων αναμένεται να ξεκαθαριστεί την Πέμπτη, οπότε συνεδριάζει η ΚΕΔΕ, ενώ ταυτόχρονα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προέδρου της με τον υπουργό Εσωτερικών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για να μη ριχτούν στα... σκουπίδια
Επειτα από τη μαζική χθεσινή πορεία, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα επεκτείνουν τους αποκλεισμούς από τα αμαξοστάσια στους ΧΥΤΑ, απέχουν από την εργασία το Σαββατοκύριακο, κηρύσσουν στάσεις και...
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για να μη ριχτούν στα... σκουπίδια
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μισθοδοσία υπό... επιτροπεία
Ανασφάλεια και αγωνία έχουν προκαλέσει στους συμβασιούχους εργάτες καθαριότητας των δήμων τα νέα περιστατικά απόρριψης χρηματικών ενταλμάτων που αφορούν τη μισθοδοσία τους, από μερίδα επιτρόπων του Ελεγκτικού...
Μισθοδοσία υπό... επιτροπεία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τους έπεισε ο Σκουρλέτης
«Θέση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της απασχόλησης των συμβασιούχων στην καθαριότητα στη βάση της τελευταίας νομοθετικής παράτασης των συμβάσεών τους μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης της απόφασης από το...
Τους έπεισε ο Σκουρλέτης
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με άδεια χέρια έφυγαν οι εργάτες καθαριότητας
Χωρίς να αποκομίσουν δεσμεύσεις στο αίτημά τους για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, ολοκλήρωσαν χθες την πολύωρη κινητοποίησή τους οι συμβασιούχοι εργάτες καθαριότητας. Επειτα από πανελλαδική...
Με άδεια χέρια έφυγαν οι εργάτες καθαριότητας
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Το «μαύρο» καλοκαίρι των συμβασιούχων
​Στους 631 ανέρχονται οι συμβασιούχοι εργάτες των δήμων που απολύθηκαν στον απόηχο της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου το...
Το «μαύρο» καλοκαίρι των συμβασιούχων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Συμβασιούχοι... στα σκουπίδια
Δυναμικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ έπειτα από την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που οδηγεί στην ανεργία 15.000 εργαζομένους με συμβάσεις έργου στον τομέα της καθαριότητας των...
Συμβασιούχοι... στα σκουπίδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας